ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Επειδή εμείς δεν ξεχνάμε...ας θυμίσουμε κάποια πράγματα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Κάποιοι ονειρεύονται ακόμα την HF2 ως κορβέτα για το ναυτικό. Ένα παράκτιο πλοίο μάχης (Littoral Combat Ship) που εν μια νυκτί έγινε φρεγάτα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Π.Ν και τώρα που οι νέες φρεγάτες θα είναι οι γαλλικές FDI, το βάφτισαν ως κορβέτα. Τώρα ξαφνικά το πλεονέκτημα των MMSC-LCS-HF2 έναντι των γαλλικών gowind έγινε το σύστημα AESA EW της Elta.

Ξέχασαν μάλλον το προβληματικό κιβώτιο ταχυτήτων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποιος θα πληρώσει την επιδιόρθωση - αναβάθμιση. 

Ξέχασαν πως την εντολή που είχε δοθεί στις LCS να μην υπερβαίνουν τους 10 κόμβους, ενώ προορίζονταν για 45-50 κόμβους. 

Ξέχασαν την υψηλή κατανάλωση καυσίμου. 

Ξέχασαν την χαμηλή αυτονομία της MMSC που φτάνει τα 5.000 nm με 10 κόμβους και πέφτει στα 2.500nm στους 14 κόμβους. Ξέχασαν την έλλειψη σόναρ τρόπιδας. 

Ξέχασαν την τοποθέτηση συρόμενου σόναρ χαμηλών δυνατοτήτων (LFTAS) που μπαίνει σε περιπολικά σκάφη σε σχέση με το ικανότερο captas 2 και το κορυφαίο captas 4. 

Ξέχασαν την έλλειψη δυνατότητας συνεργατικής εμπλοκής που οι Αμερικανοί δεν έδωσαν στην Ελλάδα, ενώ οι Γάλλοι μας έδωσαν δυνατότητες CEC με έναν πύραυλο εμβέλειας 120km που μπορεί να αντιμετωπίσει και βαλλιστικές απειλές από το οπλοστάσιο της Τουρκίας, την στιγμή που οι Αμερικανοί μας έδιναν έναν πύραυλο εμβέλειας των 50km και επιχειρησιακού ύψους εμπλοκής 10km σε σχέση με τον aster 30 που φτάνει τα 20km. 

Ξέχασαν ότι αγοράσαμε 7 MH60-R χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους (NSM) από την Αμερική. Και τώρα τα νέα χαρτιά υπερτονίζουν πλαγίως τις δήθεν μειωμένες ικανότητες της EW σουίτας των γαλλικών Gowind. 

Η αμερικάνικη απειλή υπάρχει ακόμα. Οι Γάλλοι  θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους 14 και τα αυτιά τους τεντωμένα. Επίσης ο Μακρόν θα πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά και να θεμελιώσει γερές βάσεις κοινών συμφερόντων με την ελληνική μικρή αλλά με δυνατότητες αμυντική βιομηχανία.

Η Thales Defence έδωσε το δικαίωμα κατασκευής του ραντάρ SMART-S MK2 στην Τουρκία και αυτή έχει αναβαθμίσει πολλές ναυτικές μονάδες της με αυτό. Μια στρατηγική κίνηση θα ήταν να πράξει το ίδιο ο Μακρόν με το ραντάρ των ελληνικών gowind NS110. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και με τους πυραύλους mica em/ir που μας συνοδεύουν για δεκαετίες και πλέον θα συνοδεύουν και τα πλοία μας. Εάν ο Μακρόν δώσει ένα ποσοστό παραγωγής των mica ng και στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα μπορούσε πιο εύκολα να μεγαλώσει τις παραγγελίες ενός τέτοιου πυραύλου και σύντομα να αγοραστεί και για χερσαία αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς. 

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα. Θα πρέπει να συναφθούν βιομηχανικές σχέσεις, γιατί αυτές στο τέλος αποδίδουν πολλά περισσότερα σε σχέση με τις σχέσεις εξαρτήσεις. Είναι καιρός η Γαλλία να μεταφέρει λίγο από την τεχνογνωσία της στην Ελλάδα και να δώσει κάποια δικαιώματα κατασκευής. Είμαστε συμμαχικές χώρες για δεκαετίες ολόκληρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: