ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Τράτας απόνερα....

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Τράτας απόνερα....

Το διαχρονικό επιχείρημα του "έγκριτου" είναι ότι "εμείς παρουσιάζουμε όλα τα πλοία". Αυτό είναι σωστό. Αυτό που δεν λένε, όμως, είναι το πώς τα παρουσιάζουνε. Δηλαδή με ποια συχνότητα και πρωτίστως με ποιο σχολιασμό.

Δηλαδή όταν το πλοίο είναι ακατάλληλο αλλά μας αρέσει, τότε "το ΠΝ ξέρει", αλλά όταν δεν μας αρέσει παραθέτουμε μετ' επιτάσεως όλα τα μειονεκτήματά του, πραγματικά ή φανταστικά. Οι ειρωνείες απέναντι στην FDI είναι αρκετές για να καταλάβει κάποιος το modus operandi.

Eπίσης διαχρονική ιδέα είναι να παρουσιάζονται οι αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, αθροιζόμενες στο σωρό, ως καινούρια πλοία. Προσοχή, όμως! Αυτό συμβαίνει μόνο με δύο συγκεκριμένες προτάσεις: Την αμερικανική και την ολλανδική, δηλαδή πάλι την αμερικανική (χα). Σε όλες τις άλλες, σιωπή.

Μαθαίνουμε στο άρθρο ότι προσφέρθηκαν OHP για ενδιάμεση λύση. Όταν το έγραψε το ιστολόγιο κάποιοι γέλασαν , γιατί τότε κυκλοφορούσαν -υποτίθεται- Αrleigh Burke. Επίσης καμιά επιστολή δεν στάλθηκε από το ΠΝ με την οποία να ζητείται από το US Navy LCS. Αυτό είναι καθαρή ανακρίβεια.

Για πρώτη φορά, και χωρίς κανένα σχολιασμό για την πρωτοφανή ακαταλληλότητα, διαβάζουμε ότι προσφέρονται οι LCS 1, 3 & 5. Εννοείται με το τυράκι της άμεσης και σχετικά άμεσης διαθεσιμότητας. Ποιά είναι όμως η LCS 1 Freedom που έχει ήδη αποσυρθεί από την υπηρεσία στο US Navy;;

Κατά τη ναυπήγησή της LCS Freedom διαπιστώθηκαν 21 μείζονα προβλήματα απ τα οποία διορθώθηκαν μόλις τα 9 πριν μπει σε υπηρεσία. Χαρακτηριστικότερο ότι το πλοίο παραδόθηκε ως ...υπέρβαρο και χρειάστηκε εξωτερικές δεξαμενές προκειμένου να διατηρήσει την πλευσιμότητά του.

Το πλοίο έχει πρόβλημα στις χαμηλές ταχύτητες, κάτι που εμποδίζει τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και άλλες προμήθειες εν πλω, πρόβλημα με τις πλευρικές πόρτες των αυτόνομων οχημάτων και ο μόνος τρόπος ανεφοδιασμού του είναι μέσω του ελικοπτέρου του.

Το πλοίο, όπως και τα υπόλοιπα προσφερόμενα, φέρει το παλαιότερο TRS-3D ραντάρ, καθώς και ένα 57αρι πυροβόλο και ένα RAM το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει διασυνδεθεί με το περιβόητο COMBATSSS 21 και δεν έχει πραγματοποιήσει βολή. Τα περίφημα modules δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ.    

Το US Navy υπολόγισε ότι για να γίνουν λειτουργικά και ικανά για επιχειρήσεις τα 4 πλοία που μας "προσφέρονται" απαιτείται ένα ποσό της τάξεως των 2.5 δις $. Και όπως είναι κατανοητό, εδώ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς την πιπίλα της διαφορά των μισθών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Τέλος, τα "καινούρια" LCS που προσφέρονται να ναυπηγηθούν ως κορβέτες, έχουν κόστος για το US Navy 500 εκ. $ έκαστο χωρίς όπλα (οκ, όπλα δεν έχουν ούτως ή άλλως) και FOS. Πράγμα που σημαίνει ότι κομπλέ και οπλισμένο, κάθε νέο, θα κοστίσει περίπου όσο ...2 Gowind.!!

Και μιας και το κλίμα όζει απ τα νερά του Μισσισσιππη, αναγκαία κρίνεται η υπενθύμιση της ρήσης του 16ου POTUS, ισχύουσα διαχρονικά κ erga omnes: "Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο, λίγους για πάντα, αλλά όχι όλους για πάντα". Αβραάμ Λίνκολν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: