ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Το σχέδιο Ερντογάν: Επεισόδιο στον αέρα με «όπλο» τις υπερπτήσεις UAV – Προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο και τα ακριτικά νησιά ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Διαβάζω μέσα στο άρθρο..." Το ζήτημα των Τουρκικών μη επανδρωμένων πλέον περνά στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας η οποία μελετά σύμφωνα με πληροφορίες και άλλους τρόπους αντίδρασης" ...και την ώρα που τα γράφω γίνεται και σεισμός.!!!! Γίνεται μετά να μην σχολιάσω;; Δεν γίνεται.!! Πως δηλαδή θα αντιδράσουν;; Ξέρει και από anti uav η πολιτική ηγεσία;;Θα βάλουν το Σάρουμαν να τα ψέλνει;; Θα τα ξεματιάζουν;;; Σύμφωνα με πληροφορίες - μελετά - τρόπους αντίδρασης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βιαζόμαστε, έχουμε καιρό βρε παιδιά... Μάλλον η πολιτική ηγεσία νομίζει ότι παραβγαίνουμε στο μοντελισμό!

Από τις αρχές του 2022 Τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4 έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από Οινούσσες, Παναγιά, Ρω και Ζουράφα.

Όλο και πιο συχνά βάζει πλέον στο «κάδρο» των προκλήσεων η Άγκυρα τα μη επανδρωμένα UAV και με συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσει την ένταση.

Αναζητώντας πιθανότατα την πιο έντονη αντίδραση της Αθήνας και ενδεχομένως ακόμα και ένα «θερμό» επεισόδιο στον αέρα με στόχο να «σύρει» την Ελλάδα σε απευθείας διάλογο. Όπως άλλωστε επαναλαμβάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα με τις υπερπτήσεις τόσο των μαχητικών της όσο κυρίως των μη επανδρωμένων επιχειρεί να «μαρκάρει» και νέες περιοχές στο Αιγαίο οι οποίες περιλαμβάνουν μικρά νησιά ή ακόμα και νησίδες όπως η Κανδελιούσσα κοντά στη Νίσυρο είτε η Ζουράφα στην θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης.

Το πρωί, αν και Σάββατο, οι γείτονες απογείωσαν για μια ακόμη φορά το μη επανδρωμένο UAV AMKA το οποίο ανήκει στο Τουρκικό ναυτικό και το έστειλαν να πετάξει πάνω από την Κανδελιούσσα σε ύψος 19.000 ποδών. Και μάλιστα το κατεύθυναν με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει κύκλους πάνω από το μικρό νησί νότια της Νισύρου καταγράφοντας μέσα σε τρία λεπτά τρεις υπερπτήσεις.

Με την Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει μαχητικά επιφυλακής από την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι προκειμένου να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το Τουρκικό UAV. Είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα ανάλογη υπέρπτηση του ΑΝΚΑ πάνω από την Κανδελιούσσα στο ίδιο ύψος ενώ και στις 3 Ιανουαρίου το UAV είχε πετάξει και πάλι πάνω από το ακριτικό νησί. Από τις αρχές του 2022 Τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4 έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από Οινούσσες, Παναγιά, Ρω και Ζουράφα.

Το μπαράζ παραβιάσεων αλλά και υπερπτήσεων πάνω από ακριτικά νησιά έρχεται ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής των γειτόνων για τα δήθεν αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση νέων προκλητικών χαρτών με «μαρκαρισμένα» Ελληνικά νησιά και νησίδες. Με ελάχιστο κόστος σε σχέση με την χρήση μαχητικών η Άγκυρα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα μη επανδρωμένα UAV για πτήσεις στο Αιγαίο και πλέον ακόμα και για υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.

Οι «κύκλοι» τους οποίους έκανε το πρωί το ΑΝΚΑ πάνω από την Κανδελιούσσα δείχνουν ότι οι γείτονες όχι απλά θέλουν να καταγράψουν υπερπτήσεις αλλά και να προκαλέσουν την αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας επιμένοντας να πετούν πάνω από Ελληνικό έδαφος ακόμα και όταν τα αργά UAV έχουν ήδη αναγνωριστεί και εγκλωβιστεί στα όπλα των «γερακιών» της HAF. 

Οι όλο και πιο συχνές «φθηνές» πτήσεις των Τουρκικών μη επανδρωμένων πάνω από Ελληνικά νησιά έχουν προκαλέσει εδώ και αρκετό καιρό τον έντονο προβληματισμό του Επιτελείου. Με τα «μπλε» φτερά να αναγκάζονται να απογειώνουν μαχητικά και να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και όταν οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις γίνονται από Τουρκικά αεροσκάφη.

Και να εκτιμούν ότι πέρα από την «φθηνή» προκλητική τακτική πίσω από τις Τουρκικές ενέργειες κρύβεται ξεκάθαρα και μια προσπάθεια φθοράς της Πολεμικής Αεροπορίας αφού βάζει συνεχώς ώρες αναχαίτισης απέναντι σε μη επανδρωμένα UAV. Το ζήτημα των Τουρκικών μη επανδρωμένων πλέον περνά στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας η οποία μελετά σύμφωνα με πληροφορίες και άλλους τρόπους αντίδρασης.

 ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Μμ2 είπε...



¨Μη επηνδρωμένα¨ αεροχήματα αυτοί, ¨μη ανδρειωμένα¨ διεθνοδίκαια διαβήματα ημείς. Μία σου και μία μου. Αμέ;

Υ.Γ.
(Φωνή εξ ελληνικού ουρανού.)
¨Όξω, ρισκαρο-κομμουνο-Μπαλάφηδες ΕΛΙΑΜΕμΠινέδες, απ' την εθνική μας παράγκα!¨

Μμ. είπε...



Ρίξτε κανένα ντρόουν, ρε καλτσοχέστηδες εμβολιοπιστολάδες! Αλουμινονοχαρταετοί είναι, που να χέ.. τα ραφάλια και τα μπελαρά σας, που τί τα πήρατε και μας χρεώνετε, βρε ρεζίληδες; Σας πάει πέντε-πέντε μη σας κάνει ο μογγόλος ντα, καζομπέλι;
Ού να μου χαθήτε ξεφτιλοξεφτίλες. Μόνο εκατοστάρικα από ανήμπορα γερόντια είστε ικανοί να κλέβετε. Αλλά δεν μαμιέται, βλέπεις μόνο το δρακουλοσόι, μαμιέται κι όλη βουλή μαζύ, ΕΛΙΑΜΕΠοΛΟΑΤΚΙ κομβόι.