ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Rio Tinto: Έφαγε... πόρτα από τη Σερβία και λόγω απέλασης του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Η απάντηση της Σερβίας στον Αγγλοαυστραλιανό όμιλο μετά το "στήσιμο" της υπόθεσης Τζόκοβιτς. Πως λέγεται στα Αυστραλιανά "την φάγατε κορόιδα;;" Λίθιο για την πράσινη ενέργεια μου θέλατε;; Χαμπάρι δεν πήρατε πως σας την είχαν στημένη οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Σιγά μην άφηναν μέλος της AUKUS να βάλει χέρι στο Λίθιο. Το τυράκι με τον Τζόκο το είδατε, την φάκα όμως όχι.!!! Τσακμακόπετρες είστε ...και όταν έρθει η ώρα οι Σίνες θα σας γλεντήσουν καλά.....«Όλα έχουν τελειώσει. Τελείωσε." δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη.

 Υποχωρεί η μετοχή της Rio Tinto καθώς η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες εξερεύνησης λιθίου για λόγους περιβαλλοντικών ανησυχιών, πλήττοντας τη φιλοδοξία της αγγλό-αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα, στην Ευρώπη.

Η απόφαση αυτή της Σερβίας έρχεται καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές τον Απρίλιο και καθώς οι σχέσεις Βελιγραδίου-Καμπέρας έχουν ψυχρανθεί μετά την απέλαση του Σέρβου τενίστα Τζόκοβιτς από την Αυστραλία για παραβίαση των κανόνων εισόδου στη χώρα για τον κορονοϊό.

Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τη Rio, η οποία ήλπιζε ότι το project θα την καθιστούσε μία από τις 10 μεγαλύτερες παραγωγούς εταιρείες λιθίου παγκοσμίως, που αποτελεί βασικό συστατικό στις μπαταρίες.

Το ορυχείο είναι το μοναδικό project λιθίου της Rio και η εταιρεία ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα μια συμφωνία για την αγορά ενός δεύτερου asset δραστηριοτήτων λιθίου έναντι 825 εκατ. Δολαρίων, καθώς προσπαθεί να χτίσει τις δραστηριότητές της υλικών μπαταριών.

Η μετοχή της Rio έκλεισε με πτώση 4,1% αφού υποχώρησε μέχρι και 5,1%, στη χειρότερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τον Αύγουστο του 2021.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η απόφαση ήρθε μετά από αιτήματα διαφόρων οικολογικών οργανώσεων να σταματήσει το project λιθίου Jadar ύψους 2,4 δισ. Δολαρίων, που επρόκειτο να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027.

Η εταιρεία δήλωσε πως είναι "εξαιρετικά ανήσυχη” με την απόφαση αυτή της Σερβίας και επανεξετάζει τη νομική βάση για αυτή. 

ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά οι Αστραλοί σε 10 χρόνια, θα έχουν πυρηνικά υποβρύχια απ'τον Μπαρμπά Σάμ, θα κάνουν καμμιά μπούκα ,και πριν τους πάρουν χαμπάρι , θα έχουν βγεί στο Βελιγράδι 3-4 αποδαύτα

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" θα έχουν πυρηνικά υποβρύχια "

ΘΑ ΘΑ ΘΑ έχουν....σε δέκα χρόνια θα δούμε που θα βρίσκεται η Αυστραλία, διότι έχει αυτοκτονικές τάσεις. Σε δέκα χρόνια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Ανώνυμος είπε...

εσημερα 11,04,22 διαβασα την αναρτηση για τον τζοκο και θελω να πω, οτι επειδη μενω στην γειτονια του τζοκο και ειμαι ακομη ΑΝεμβολιαστη, οταν το προβλημα με την εισοδο του τζοκο ειταν εν ενεργεια, εμεις οι πολιτες ανεμβολιαστοι και εμβολιασμενοι καναμε "τον διαολο 4" και ενοχλησαμε τοσο πολυ [extreme maximum] τους πολιτικους των περιφεριων μας που ειδαμε αποτελεσματα. ο TΖOKO ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ. Εαν περιμεναμε μονο απο τους πολιτικους ο τζοκο θα ειχε παιξει και εμεις οι ανεμβολιαστοι εμβολιασμενοι θα ειχαμε τραβηξει τον "π@υλ@ν". Υπαρχει και αυτη η πλευρα εκτος "της φακας,του τυριου.... κουλουπου....κουλουπου....." Μαρια. Με φιλικους χαιρετισμους απο Malvern