ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Σίγουρα οι δυτικοί τελούν υπό σύγχυση

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Παρακολουθώντας αναλύσεις και συμπεράσματα από το αμερικάνικα ΜΜΕ. Πως σκέφτονται και τι βλέπουν οι δυτικοί.
 
1. Ο Πούτιν κατάφερε να προκαλέσει διαμάχη στο ΝΑΤΟ. «Οι Αμερικανοί έχουν εξαντληθεί»
Είναι μια συγχυσμένη περίοδος για τους Αμερικανούς όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις, με την κυβέρνηση να εξηγεί αφενός γιατί ήταν καιρός να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, αλλά αφετέρου γιατί είναι επίσης καιρός να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, στα ανατολικά σύνορα με την Ρωσία να έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες.
 
Είναι μια εποχή που οι Αμερικανοί θέλουν τον στρατό τους λιγότερο αφοσιωμένο στο εξωτερικό. Το ΝΑΤΟ νιώθει τη ζέστη. Οι αυτοκρατορίες με το βλέμμα στην επέκταση, όπως η Ρωσία και η Κίνα, γίνονται πιο τολμηρές και ενεργούν σαν σύμμαχοι. Η εποχή της Αμερικής της υπερδύναμης δοκιμάζεται με νέους τρόπους σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το CNN.
 
2. ανατολική Ευρώπη
Ακριβώς 30 χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία κάνει ελιγμούς για να διεισδύσει περαιτέρω στην Ουκρανία, μια από τις πρώην δημοκρατίες της. Μια μετασοβιετική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ είναι η λεία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει 8.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σε αυξημένη ετοιμότητα για ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη ως αποτρεπτικό μέσο για τη Ρωσία και διαβεβαίωση για τις χώρες του ΝΑΤΟ.
 
3. Δυτική Ευρώπη
Η αμερικανική επιρροή χρειάζεται ενίσχυση. Για να ενοποιήσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία, οι ΗΠΑ παίζουν επίσης το ρόλο του ενεργειακού μεσίτη, αναζητώντας εγγυήσεις καυσίμων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να αμβλύνουν τη μόχλευση της Ρωσίας ως κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γερμανία.
 
4. Ασία
Η Κίνα δοκιμάζει την αυτονομία της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου νησιού που επιθυμούσε εδώ και καιρό, με επαναλαμβανόμενες αποστολές της πολεμικής αεροπορίας κοντά στην Ταϊβάν. Η μεγαλύτερη τέτοια εισβολή φέτος σημειώθηκε την επόμενη μέρα που οι ΗΠΑ, μαζί με την Ιαπωνία, μετέφεραν έναν στολίσκο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στη Θάλασσα των Φιλιππίνων ως μέρος εκπαιδευτικής άσκησης.
 
5. Μέση Ανατολή
Βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία δέχθηκαν επίθεση φέτος. Αυτή την εβδομάδα, οι πυραυλικές άμυνες Patriot των ΗΠΑ ενώθηκαν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αναχαιτίσουν πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τους Χούτι της Υεμένης που στόχευαν την αεροπορική βάση Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου στεγάζονται αμερικανικά στρατεύματα.
 
Και μετά είναι το Ιράν. Αφού οι ΗΠΑ υπό τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ανατίναξαν τη διεθνή συμφωνία που είχε σκοπό να σταματήσει την πυρηνική κλιμάκωση της χώρας, το Ιράν θα μπορούσε να βαδίσει ολοένα και πιο κοντά στα πυρηνικά όπλα.
(Από τα λίγα λάθη του Τράμπ ή εσκεμμένα έστησε παγίδα στον Μπάιντεν ξέροντας ότι θα τον αφήσει να εκλεγεί;) 
 
6. Ο αμερικανικός ρόλος
Όλες αυτές οι καταστάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για χρόνια, αλλά το ερώτημα που αναδύεται είναι ποιος ρόλος θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στο μέλλον. Η αντιπαράθεση για την Ουκρανία υποδηλώνει ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ αισθάνονται μια αδυναμία τους και βλέπουν μια ευκαιρία τώρα.
«Οι οικονομικές προκλήσεις για την αμερικανική εξουσία έρχονται σε μια στιγμή που υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στο εξωτερικό ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι η δύναμη που ήταν για το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα», γράφει ο Stephen Collinson του CNN.
Και προσθέτει: "Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν ότι "η Αμερική επέστρεψε", η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν πέρυσι έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και τη δέσμευση των ΗΠΑ. Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί έχουν εξαντληθεί από 20 χρόνια πολέμου στο εξωτερικό, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να υπολογίσουν ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αμφιταλαντευτεί στις στρατηγικές της υποχρεώσεις για πολιτικούς λόγους».
 
7. Ο παράγοντας Πούτιν
Ο Πούτιν εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και την Ασία. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι επιδιώκει ο Πούτιν. Αλλά η Fiona Hill, πρώην ειδικός στη Ρωσία στον Λευκό Οίκο, προβάλλει ένα συναρπαστικό επιχείρημα στους New York Times ότι ξέρει ακριβώς τι θέλει, τουλάχιστον όσον αφορά την Ουκρανία: ο Πούτιν «θέλει να εκδιώξει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρώπη».
 
Η Jill Dougherty, ειδικός στη Ρωσία και πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα, συμφώνησε. «Θέλουν μια επανάληψη του τέλους του Ψυχρού Πολέμου», είπε.
Και η έκρηξη των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας βοηθά στη διαμόρφωση της στάσης του κοινού επί τόπου.
 
Ο Πούτιν αισθάνεται ότι η αμερικανική ισχύς υποχωρεί, σύμφωνα με τη Hill. «Πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ίδια δύσκολη θέση που βρισκόταν η Ρωσία μετά τη σοβιετική κατάρρευση: σοβαρά αποδυναμωμένες στο εσωτερικό και σε υποχώρηση στο εξωτερικό». Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, γράφει, πρέπει να αντιμετωπιστεί με δύναμη από τις ΗΠΑ, καθώς θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο.
 
Υποστηρίζει ότι εκτός από την αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ, η επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία θα απειλούσε «όλο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και θα θέσει σε κίνδυνο τις ρυθμίσεις που εγγυώνται την κυριαρχία των κρατών μελών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - παρόμοια με την εισβολή στο Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, αλλά μεγαλύτερης κλίμακας».
 
8. Η Δύση δεν είναι εντελώς ενωμένη για τη Ρωσία
Παρά όλα τα γεωπολιτικά διακυβεύματα, είναι η οικονομική μόχλευση του Πούτιν που έχει επιβραδύνει την ευρωπαϊκή ενότητα ενάντια στις ενέργειές του. Η Ivana Kottasová γράφει για το CNN Business από το Λονδίνο ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία, που παρακάμπτει την Ουκρανία και καταλήγει στη Γερμανία, έχει γίνει σφήνα στη γεωπολιτική κρίση. Η Γερμανία δεν έχει ορκιστεί να οπλίσει την Ουκρανία όπως άλλες δυτικές δημοκρατίες. Καθυστέρησε να συμπεριληφθεί ο αγωγός σε συζητήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
 
«Δεδομένου ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να διχάσει τους πάντες, εάν επιδιώκουν να διαλύσουν την ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αυτός ο αγωγός ήταν ένα υπέροχο σκάφος», κατέληξε η Κριστίν Μπερζίνα.Σε αυτή την παρτίδα σκάκι έρχεται ο Λαβρόφ και απαντά σύμφωνα με το Sputnik
«Ο Στόλτενμπεργκ έχασε την επαφή με την πραγματικότητα»
 
«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
 
"Ξέρετε, δεν έχουμε αναλύσει τις δηλώσεις του εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη χάσει την επαφή με την πραγματικότητα", σχολίασε ο υπουργός τα λόγια του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας ότι η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα. θα μπορούσε να ενισχυθεί.
Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο υπουργός δήλωσε ότι η Δύση βρίσκεται σε πολεμικό πυρετό. "Λένε συνέχεια: Θα σας τιμωρήσουμε εάν εξαπολύσετε επίθεση. Διαβάζετε όλες αυτές τις υστερικές διατυπώσεις με τις οποίες η Δύση διατυπώνει τη θέση της", είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους. Επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της με αξιόπιστο τρόπο. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανακοίνωσε την άφιξη της Βρετανίδας ομολόγου του Λιζ Τρους στη Μόσχα τις επόμενες δύο εβδομάδες.
 
Σίγουρα οι δυτικοί τελούν υπό σύγχυση. Για τίποτα δεν είναι σίγουροι ούτε μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πως πρόκειται να κινηθεί η Ρώσικη πλευρά. Για να μην εκτεθούν λαμβάνουν ως την μόνη σχεδόν πιθανότητα μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την κίνηση τους κάποιες χώρες να απομακρύνουν διπλωματικό προσωπικό από την Ουκρανία.
 
Από την άλλη η Ρωσική διπλωματία με πρώτο βιολί τον έμπειρο Λαβρόφ τους παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι, αφενός παρουσιάζοντας τους σαν χαζούς και αφετέρου δείχνοντας ότι δεν τους υπολογίζει καθόλου.
 
Μια μάχη τακτικής και αντοχής Μια μάχη που η Ρωσία έχει δείξει ότι ξέρει να την κάνει εδώ και 10 χρόνια έχοντας σχεδιάσει κάθε κίνηση της και κάθε δήλωση της Μια μάχη για γερά νεύρα μέχρι την κίνηση "έκπληξη ".
 
Η Ρωσική διπλωματία όντας η ίδια ομάδα εδώ και 20 έτη έχει αναλύσει τα και τους πάντες της απέναντι πλευράς Και αυτό είναι το πλεονέκτημα της καθόσον οι δυτικές κυβερνήσεις αλλάζουν συνεχώς σύνθεση και στα Υπουργεία των Εξωτερικών τους αλλά και στο γενικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ αδυνατώντας έτσι να αποκτήσουν την εμπειρία των Ρώσων στην διεθνή πολιτική σκηνή

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...

Λυκ.
Η Ρωσική διπλωματία όντας η ίδια ομάδα εδώ και 20 έτη έχει αναλύσει τα και τους πάντες της απέναντι πλευράς Και αυτό είναι το πλεονέκτημα της καθόσον οι δυτικές κυβερνήσεις αλλάζουν συνεχώς σύνθεση και στα Υπουργεία των Εξωτερικών τους αλλά και στο γενικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ αδυνατώντας έτσι να αποκτήσουν την εμπειρία των Ρώσων στην διεθνή πολιτική σκηνή
....................................................


Σοβαρό μειονέκτημα του δημοκρατικού συστήματος αυτό και μάλιστα δια εποχάς κρίσεως και γεωπολιτικού επανακαθορισμού όπως η σημερινή, πολλώ δε μάλλον για κράτη-δημοκρατικάς ¨οπερέτας¨ όπως το ελληνικόν.