ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

ΚΑΤΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΨΙΛA" ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΉ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΈΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΚΑΤΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΨΙΛA"
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΉ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΈΣΗ ΑΝΑΤΟΛΉ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΝΈΟ ΤΡΌΠΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
 
Ένα νέο νομοσχέδιο εισήχθη για συζήτηση χθές στη Βραζιλία από την ομοσπονδιακή βουλευτή Joenia Wapichana ( η κυρία στην φωτογραφία, μέλος του Κόμματος Βιωσιμότητας), το οποίο ζητά όλος ο χρυσός που εξορύσσεται στην πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο να γίνει tokenized (δηλαδή να αποτυπωθεί ψηφιακά μια μονάδα μέτρησης της ποσότητας που εξορύσσεται από μεταλλεία) σε blockchain. 
 
Στόχος είναι να αυξηθεί η διαφάνεια του κλάδου, ενώ παράλληλα να γίνει πιο δύσκολη η παράνομη εξόρυξη στη χώρα, φέρνοντάς τον κοντά στην υιοθέτηση του blockchain και στην δημόσια διοίκηση.
Η μεγαλύτερη χώρα τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία, νομοθετεί την εισαγωγή ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο έχει συντάξει η ομοσπονδιακή βουλευτής Joenia Wapichana, η πρώτη ιθαγενής δικηγόρος στη χώρα, που στοχεύει στην εξόρυξη όλου του χρυσού που εξορύσσεται στη χώρα.
 
Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να αφαιρεθούν οι περιπτώσεις παράνομης εξόρυξης που είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα, και επίσης να φέρει διαφάνεια στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού στη Βραζιλία, καθιστώντας δύσκολη και την παράνομη εξόρυξη. Το βήμα είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα γιατί σύμφωνα με τη δήλωση της Wapichana , το ήμισυ της εξόρυξης μετάλλων στη χώρα προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες ή δραστηριότητες που φοροδιαφεύγουν παράγοντας μαύρο χρήμα.
«Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ της εθνικής παραγωγής και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρυσού προήλθε από τον Αμαζόνιο».είπε ο Wapichana.
 
Η αναφορά από τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψε ότι η εξόρυξη χρυσού έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και των ποταμών και ως εκ τούτου, η συμβολή τους θα είναι πολύ χρήσιμη.
 
Το νομοσχέδιο εξηγεί σε βάθος την ανάγκη για μάρκετινγκ του χρυσού που εξορύσσεται στη Βραζιλία:
«Αυτές οι επιχειρήσεις συνοδεύονται από μόλυνση με υδράργυρο, βία και αποψίλωση των δασών, όπως έχει αναφερθεί συχνά από τον εθνικό και διεθνή Τύπο και από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους και την κατοχύρωσή των δικαιωμάτων των ιθαγενών.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλος ο χρυσός που αγοράζεται, πωλείται ή διαπραγματεύεται στην Βραζιλία θα καταχωρείται σε blockchain. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε ποιο επί μέρους δίκτυο blockhain θα χρησιμοποιηθεί (Ethereum, Solana κλπ) για το ίδιο και οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ίδιο παραμένουν ανοιχτές για εικασίες, που φαίνεται ότι θα πάψουν να είναι τέτοιες μετά και τις επικείμενες εκλογές στην Βραζιλία στις 2 Οκτωβρίου.
 
Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, είναι σε συμφωνία και του μεγαλύτερου κόμματος της Βραζιλιανικης αντιπολίτευσης υπό τον Αριστερό προεδρικό υποψήφιο Λούλα. Ο Λούλα έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης ενός νέου κοινού νομίσματος της Λατινικής Αμερικής, το sur, για την αντικατάσταση του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ όλων των κρατών από το Μεξικό μέχρι και την Γη του Πυρός. Η ύπαρξη μηχανισμού tokenization του χρυσού της Βραζιλίας, επιτρέπει κάποιες πολυ ενδιαφέρουσες νέες προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο θα παράγονται τα νέα ψηφιακά μέσα συναλλαγών στην μετα-παγκοσμιοποιημενη εποχή που έχουμε μπει.
 
✔️Μια πρόκληση, περισσότερο τεχνική παρά πολιτική, είναι αυτά να είναι ψηφιακά επί των τεχνολογιών blockchain. Γι αυτό υπάρχουν σήμερα ελάχιστες αντιρρήσεις.
 
✔️H δεύτερη, και πιο ουσιαστική, είναι στο πώς θα παράγονται. Με τι δηλαδή θα αντικρίζετε η δημιουργία νέων τέτοιων νομισμάτων, προς αντικατάσταση του σημερινού κυρίαρχου μονεταριστικού μοντέλου, που από το 71 και μετά παράγει κάθε νέο χρήμα μόνο έναντι κάποιου δημοσίου ή ιδιωτικού δανείου. (Και βεβαίως και πολύ γκρι χρήμα μετά από τον ανεξέλεγκτο διατραπεζικό δανεισμό και τα στοιχήματα πάνω στα συνθετικά προϊόντα του).
 
Επιπλέον, το νομοσχέδιο επιβεβαίωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Μεταλλείων θα «εφαρμόσει ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα, με ασφαλή αρχεία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες blockchain, για την ενοποίηση όλων των δεδομένων και διαδικασιών εργασιών ορυκτών με τα πρόσθετα ηλεκτρονικά αρχεία και με την τεκμηρίωση των συναλλαγών και πωλήσεων, τα οποία θα επιτρέπουν να δημιουργηθουν ειδοποιήσεις για επιθεωρήσεις των αρμοδίων. Αρχών".
 
Παρόμοια βήματα εισάγει και η CAR
 
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), η οποία πρόσφατα υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα στη χώρα, ακολούθησε ένα παρόμοιο βήμα πρόσφατα και δήλωσε ότι όλοι οι φυσικοί πόροι του έθνους θα γίνουν μάρκες (tokens). Η χώρα επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη του έργου SANGO που περιλαμβάνει το εθνικό ψηφιακό μέσο συναλλαγών SANGO επί του blockchain, και που δημιουργείται από την αξια των εν λόγω tokens.
 
Tα ενεργειακά tokens
 
Παράλληλα με τα πιο πάνω, ας σημειωθεί ότι μπήκε στον 4ο χρόνο λειτουργίας του και το ψηφιακό μέσο συναλλαγών Aber που εκδίδει ένας ημικρατικούς μη τραπεζικός φορέας των ΗΑΕ. Το Aber συνδέεται με το ποσό της ενέργειας (σε kWh) που εξορύσσεται και εξάγεται μέσω των υδρογονανθράκων από το Εμιράτο. Αυτό μπαίνει στην τοπική αγορά κυρίως μέσω των επενδύσεων δημοσίων έργων.
 
H επιτυχία του Aber φαίνεται και στο ότι οι διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας που πλέον εκκαθαρίζονται με αυτό το ψηφιακό μέσο, που επίσης λειτουργεί επί δικτύου blockchain (αντί για το γνωστό πανάρχαιο SWIFT ή Visa κλπ).
 
Πριν ρωτήσω το "τι δεν καταλαβαίνεις" για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς σχετικά με το επίσημο λαθρεμπόριο της Ελληνικός Χρυσός από τις Σκουριές (που δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία), το κοβάλτιο ή το Νικέλιο της ΛΑΡΚΟ ή κάτι παλιοκοιτάσματα αέριου, εδώ πάρα κάτω, που τα έχει βάλει το σημερινό γκουβέρνο για σουτάρισμα (μέσω των επόμενων ίσως μνημονίων), θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσεις να χαζεύεις την Γιαδικιαρογλου, που κοιτάει αμήχανη την Πετροβασίλη κλπ χωρίς να αναρωτιέται κανείς το "τι να κάνουμε".
 
Το ειδησεογραφικό σκέλος  ΕΔΩ...
 
 Το άλλο σκέλος της είδησης, το Αρικανικο, ΕΔΩ...
 
 To επίσημο report από τις Κεντρικές Τράπεζες Σ.Αραβιας και ΗΑΕ επι του aber ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: