ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Εισαγωγή στην μαθηματική θεωρία του χάους.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Εισαγωγή στην μαθηματική θεωρία του χάους

Για να είναι κανείς πολύ καλός αναλυτής γεωπολιτικής θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλό σκάκι μου έλεγε παλαιότερα κάποιος φίλος.

Χθές που μιλήσαμε, του το θύμισα και τον παρότρυνα να μάθει και “υψηλού επιπέδου ΝΤΟΜΙΝΟ”...(γέλασε με την καρδιά του και ξεκινάει εντατικά). Δύσκολο παιγνίδι για να το μάθεις καλά κάποιος αν πρώτα δεν έχει μάθει να παίζει υψηλού επιπέδου...πρέφα.!

Είναι μέχρι να γυρίσουν την σκακιέρα αλλιώς και να ξεκινήσουν το πλακωτό..εκεί να δείτε γλέντια.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αρκεί μόλις ένα λάθος τοποθετημένο ντόμινο για να τελειώσει το πανηγύρι.
Εξάλλου τίποτα δε το εμποδίζει να ξεκινήσει από το τέλος ή ακόμα και από οποιοδήποτε κομμάτι της σειράς είτε με μονόδρομη είτε με αμφίδρομη εξέλιξη ακριβώς εξαιτίας της αυθαιρεσίας που κάνουμε επιλέγοντας τις "καθοριστικές" αρχικές συνθήκες προς επίρρωση του αφηγήματος μας. 
 
Τη δε σημασία των άπειρων μεγεθών της τυχαιότητας και του συνόλου των παραγόντων ως μεταβλητές επιρροής της ακολουθίας της χιονοστιβάδας το αφήνω για τους μαθηματικούς του χάους. Το χάος έχει σαλτάρει και περιμένει κάποιοι να βάλουνε τάξη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάντως κ.Λύκαστρε, κοντά στα 10 έπαιζα ντόμινο Αβησσυνια , ξερή ,και master mind.Πρέφα δεν έμαθα ποτέ,και έμεινα σκράπας και στα μαθηματικά

https://www.youtube.com/watch?v=ik2YF05iX2w&ab_channel=PetShopBoysParlophone

Ξενοδόχωφ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ωραίο τραγούδι κ. Ξενοδόχε...είχα καιρό να το ακούσω. Σε ευχαριστώ. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κανείς Πρέφα...τώρα τον χειμώνα που δεν θα έχεις ξενοδοχείο είναι ευκαιρία κάθε πρωί να πηγαίνεις σε ένα καφενείο και εκεί με άλλους συνδαιτυμόνες να κάνεις εξάσκηση στην Πρέφα.