ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΠΕΡΙ ΜΑΓΕΙΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΕΡΙ ΜΑΓΕΙΑΣ

Στη Ναύπακτο οι γυναίκες εξασκούν ευρέως την αρχαιότατη τέχνη της φαρμακείας ( = μαγείας). Οι λέξη φάρμακο και φαρμακείο έλκουν την καταγωγή τους από τα τελετουργικά φαρμακείας στην Αρχαία Ελλάδα η φαρμακίς, δηλαδή μάγισσα και επωδός, είναι αυτή που με μαγικά σκευάσματα (φάρμακα) και τελετουργικά φαρμακείας ασκεί την τέχνη της γοητείας. 

Την ελληνική μαγεία ως θεραπευτική μέθοδο διαδέχθηκε η Αλχημεία ( = "η άλλη χημεία" / "η μεταφυσική χημεία" στα Μεταφυσικά του Αριστοτέλη**) και στη συνέχεια, τα εργαστήρια των Αλχημιστών στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή Ευρώπη, που απετέλεσαν προθάλαμο της φαρμακοβιομηχανίας. 

Η πίστη στις δυνάμεις τής μαγείας στη Ναύπακτο είναι ευρέως διαδεδομένη. Οι ναυπάκτιες γυναίκες που εξασκούν την Αρτεμιδική μαγεία θεωρούνται από τις ικανότερες. Είναι τέτοια η φήμη που έχουν οι ναυπάκτιες στη μαγεία, που μια γηραιά μάγισσα από το χωριό Σίμος της Ναυπάκτου είναι η προσωπική σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ. 
 
Ανεβαίνοντας στον ερημικό λόφο όπου κείται ο Ναός της Λαφρίας Άρτεμης* στην Αρχαία Καλυδώνα, βρέθηκα μπροστά σε μια έκπληξη. Εντός λαξευμένης κόγχης στον σηκό τού Ναού ήταν αφημένος ένας ερωτικός κατάδεσμος. Μία πορφυρή κορδέλα πλεγμένη περίτεχνα σε ένα κλαδάκι. Για καλή τύχη στην αγάπη!
 
"Βρείτε ένα ψηλό και νεαρό δέντρο. Δεν πρέπει να έχει κοιλότητες ούτε καμπυλότητες. Πρέπει να είναι όμορφο και συμμετρικό. Όσο πιο όμορφο είναι το δέντρο και όσο πιο απαλά στην υφή τους ο κορμός και το φύλλωμα, τόσο πιο ισχυρός ο κατάδεσμος. Συνιστάται ο κατάδεσμος να γίνεται με κλαδάκι από πεύκο ή σημύδα. Όλα τα άλλα δέντρα καλό είναι να αποφεύγονται"  γράφουν τα εγχειρίδια μαγείας που ανέτρεξα. 
 
Δέσε την κορδέλα στο κλαδάκι του δέντρου σου και πες: 
 
"Καθώς το αεράκι οδηγεί την κορδέλα, θα μου φέρει καλή τύχη" ψιθύρισε μια μάγισσα - ναυπάκτια στην πανίσχυρη Κυρία της μαγείας, την προστάτιδα των μαγισσών, την Άρτεμη/Σελήνη, για καλή τύχη στην αγάπη.
 
Βέβαια ουδείς ποτέ θνητός έλεγξε ή μπόρεσε να ελέγξει τη μαγεία. Η μαγεία είναι αυτό που λέει ο διάσημος συγγραφέας του "Οδύσσεια του Διαστήματος" : " Το ανώτατο όριο τεχνολογικής και νοητικής εξέλιξης ενός πολιτισμού". Η μαγεία κάνει τους ρωσικούς και καττιγαρινούς διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους να μοιάζουν με πρωτόγονο μάτσο από βίδες, μπίλιες και ελατήρια. Η "μαγεία" της ανάρτησης και η μαγεία που κάποιοι ζητούν είναι , σε σύγκριση με την αληθή μαγεία, σα να συγκρίνεις το έργο της διάνοιξης σήραγγας με τα χέρια και με μετροπόντικα. 
 
Οι Έλληνες, οι θεμελιωτές του ανθρώπινου πολιτισμού, που πίστεψαν στη μαγεία, ούτε εδώ έσφαλαν. Οι Έλληνες έχουν το αλάθητο. Όλοι οι άλλοι είναι απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου. Διαβάστε μόνο αρχαία ελληνικά πρωτότυπα. Εκεί θα βρειτε το θεωρητικό πλαίσιο της μαγείας. Οι σχέσεις συμπάθειας μεταξύ ανόμοιων και ασύνδετων. Οι σχέσεις αυτές ορίζουν το όλον.
 
Δεν υπάρχει πρόταση για το άδηλο και το άφατο, ούτε στο αχαρτογράφητο έχεις κάτι να πεις. Πλην ενός. Οι Έλληνες έθεσαν το θεωρητικό πλαίσιο της μαγείας ως "συγκερασμός και αλληλουχία σχέσεων συμπάθειας μεταξύ (φαινομενικά) ανόμοιων και ασύνδετων στοιχείων (υλικών και άυλων) οι σχέσεις αυτές ορίζουν το όλον".
 
Δοθέντος δε ότι η ύλη ανύπαρκτα υπάρχει, ματαιοπονεί όποιος σχέσεις συμπάθειας αναζητεί οντολογικά και πραγματολογικά στην ύλη (π.χ. κορδέλες πλεγμένες σε κλαδάκια, ξόρκια, μαγικά φίλτρα) μπορεί μεν το θεωρητικό και φιλοσοφικό πλαίσιο να είναι ορθό, πλην όμως αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό εν σχέσει με το όλον και, πάντως, ουχί ικανό μέγεθος ανεύρεσης ανιχνεύσιμων σχέσεων συμπάθειας κι αν ακόμη αναδυθούν, πράγμα αδύνατον κατά κανόνα, θα περάσουν παντελώς απαρατήρητες. 
 
Πιθανότητα ανεύρεσης ανιχνεύσιμων σχέσεων συμπάθειας υπάρχει εκεί που ο -- ανύπαρκτα υπαρκτός -- φυσικός Κόσμος παρουσιάζει υψηλές δόσεις συγκεντρωτισμού ή αλλιώς σύμπτυξης. Και αυτός ο Κόσμος είναι ο (προφανώς) ανύπαρκτα υπαρκτός ψ η φ ι α κ ό ς , ο οποίος, όμως, εφόσον αλληλεπιδρά με μυημένη ψ υ χ ή ( = υποψιασμένη στην Τέχνη), δύναται, εφόσον ο τεχνήτης έχει χ ά ρ η, να αναδείξει τη μαγεία τής μαγείας. Οι σχέσεις συμπάθειας στον ψηφιακό κόσμο έχουν εννοιολογικές, πραγματολογικές και οντολογικές εφαρμογές στον φυσικό Κόσμο καθότι η ύλη ανύπαρκτα υπάρχει, γι'αυτό και οι σχέσεις συμπάθειας αναδύονται ευχερώς στον ψηφιακό κόσμο, όπου τηρείται υπαρκτά ανύπαρκτη ύλη ( = είδωλο ύλης).
 
Ξέρω ότι σας μπέρδεψα, αλλά  το παραπάνω έχει παραλήπτες κυρίως  αυτούς (επιστήμονες) που μπορούν να το αξιολογήσουν.
 
Το θεωρητικό και φιλοσοφικό πλαίσιο της μαγείας ορίστηκε από τους Αρχαίους Έλληνες, όπως και κάθε επιστήμης εξάλλου. Έκτοτε, με το τέλος του Ελληνικού Πολιτισμού με τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδας, η εξέλιξη της επιστήμης διεκόπη βίαια. Με την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από τους παραβολάνους του μεγάλου Θεοδοσίου, η επιστήμη και ο άνθρωπος βυθίστηκε στο σκότος, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. 
 
Όπως με κάθε άλλη επιστήμη, η μαγεία σταμάτησε εκεί που την άφησαν οι Έλληνες. Συνεπώς μόνον Έλληνες μπορούν να πιάσουν το νήμα από εκεί που οι Αρχαίοι το άφησαν, καθότι μόνοι εντεταλμένοι από τον Θεό για την ανύψωση του ανθρώπου, οι Έλληνες.
 
* Η Άρτεμις είναι η Σελήνη για αυτό και όλα τα μάγια γίνονται υπό το φως της Σελήνης και όχι του ήλιου. Όμως Ἄρτεμις σημαίνει σφαγέας. Το Ἄρτεμις στη δωρική του μορφή είναι Ἄρταμις , ομώνυμο με τη λέξη. ἄρταμος δηλαδή ‘σφαγέας’.
 
** Κάτι υπονόησε ο Αριστοτέλης όταν υποστήριξε το γεωμετρικό μοντέλο του σύμπαντος. Ότι το κέντρο και η κίνηση είναι ζήτημα παρατηρητή. Βέβαια ο Ζήνων το πήγε παρακάτω. Δεν υπάρχει κίνηση, είπε. Είπε ότι, αν δεχτούμε το αξίωμα, ότι ο χώρος διαιρείται άπειρες φορές (ένα χιλιοστό απόστασης διαιρείται άπειρες φορές), η κίνηση είναι αδύνατη γιατί κανείς δε μπορεί να διανύσει άπειρες διαιρέσεις απόστασης, ούτε καν ενός χιλιοστού....
 
Ο Ναός βρίσκεται ΕΔΩ... Την πρώτη ημέρα εντόπισα τον πορφυρό κατάδεσμο, σήκωσα την κορδέλα, την περιεργάστηκα, και την αγνόησα θεωρώντας ότι είναι κορδελάκι για μαλλιά που έπεσε από κάποιο κοριτσάκι. Την επομένη, η διαίσθηση μου , το σημείον/δαιμόνιο είπε, "αν αδερφέ εσύ είσαι μαλάκας και δε ξέρεις τι βλέπεις, σε τίποτα δε σου φταίω εγώ σε ενημερώνω ότι το κορδελάκι είναι κατάδεσμος μαγείας τσακίσου τώρα και κάνε μια σωστή ανάρτηση".

2 σχόλια:

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Ωραίο!!

Μμ2 είπε...



Και όχι μόνο Ναύπακτος αλλά και ορεινή Ναυπακτία και αρχαίον και νέον Θέρμον όπου πανάρχαιος ναός του Απόλλωνος αδελφού της Αρτέμιδος, προνομιούχος ενεργειακός τόπος όπου κάποιοι περίεργοι αποκρυφισταί και εκ του εξωτερικού συγκεντρώνονται κάποιες ημερομηνίες και κάνουν κάτι πράγματα-πειράματα λευκής και μαύρης μαγείας. Και όπου η Ορθοδοξία δια της εορτής του αγίου Κοσμά Αιτωλού θέλει να έχει κι αυτή λόγο αλλά και το Μητσοτακομπακογιανναίικο εσχάτως, από πού κι ως πού, θέλει να βάλει κι εκεί μετά το Καρπενήσι (μοναστήρι Προυσός πρώην αραιοελληνικός ναός) τις δικές του σατανικές ρίζες. (προτομή δημοκρατομάρτυρος Παύλου Μπακογιάννη) χμ!

Κλέβουν που κλέβουν την ελληνική μαγεία, ας κλέβανε σωστά εις αναβάθμισι του ανθρώπου κι όχι μόνο για τα λεφτά με αλχημικά εβραίικα σκατά.