ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕ ΤΙΜΉ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ (ενεργειακά) ΣΤΑ 410$/ΒΑΡΕΛΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ! ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΑ 62$ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕ ΤΙΜΉ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ (ενεργειακά) ΣΤΑ 410$/ΒΑΡΕΛΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ! ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΑ 62$ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

Τι κάνουν τόσο στραβό οι Ευρωπαίοι και "αυτοκτονούν" την οικονομία τους για δεύτερη φορά μέσα σε 12 χρονια;;
 
✔️Την πρώτη φορά θα την θυμάστε ίσως.
Ήταν το 2010, τότε που οι χώρες BRICS πρότειναν την αντικατάσταση των πληθωριστικών δολαρίων, που τυπώνε τότε σωρηδόν ο θείος Σαμ για να καλύψει τα σπασμένα της Leman Brothers με το ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές.
 
Εξουδετερώθηκε εύκολα εκείνος ο Στροσκαν και βρέθηκε στον ασθενή κρίκο της Ευρωζώνης ένα πρόθυμο ζαβό, ο ΓΑΠ, για να εφαρμόσει "θεραπεία σοκ" στην ήδη προβληματική και στρεβλή οικονομία μας.
 
Το αποτέλεσμα:
 
Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές κυρίως των Γερμανών αλλά και όλου του Διευθυντηρίου της ΕΕ και της ΕκΤ, μετέτρεψαν μια τοπική κρίση χρέους σε μείζονα περιφερειακή οικονομική στην Ευρωζώνη. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το ευρώ δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει, χάνοντας έτσι τελεσίδικα την μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε να κυριαρχήσει ως παγκόσμιο νόμισμα! Τα υπόλοιπα που αφορούν τα δικά μας τα ξέρετε. PSI και φόρτωμα του δημοσίου χρέους με επιπλέον 140δισ, 25% συρρίκνωση του ΑΕΠ, μνημόνια και μιζέρια.
 
Θείος Σαμ- Ευρωζαβά:1-0
 
✔️Η δεύτερη φορά ξεκίνησε πέρσι τον Ιούνιο.
Με μία δογματική και αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική, πάλι Γερμανικής νεοφιλελεύθερης κοπής, ξεκίνησε ένα ράλι τιμών στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο. Η ΕΕ βρέθηκε πάλι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην ανετοιμότητα της να διαχειριστεί στοιχειωδώς τους γρήγορους ρυθμούς της "Πράσινης" μετάβασης και τις γεωπολιτικές δεσμεύσεις της Γερμανίας από την Ρωσική τροφοδοσία της σε υδρογονάνθρακες για να κινήσει την "μηχανή" της. Προφανώς τόσα χρόνια ζούσε πάνω από τις ενεργειακές της δυνατότητες αλλά το έκρυβαν οι πρώην καγκελαριοι της που έκαναν μετά τα post doc τους στο ΔΣ της Gazprom. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η περίφημη ατμομηχανή της οικονομίας της ΕΕ, συνεχίζει να στερείται ικανών χώρων αποθήκευσης αερίου.
 
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις ήταν το δεύτερο "αυτοπυροβόλησμα του ποδιού" των ευρωζαβων. Αν και δεν διακόπηκε ποτέ η τροφοδοσία από τους αγωγούς αερίου από την Ρωσία (πόσο μάλλον από την Αφρική ή το Αζερμπαϊτζάν, Κιργιζία κλπ), η εμμονή στο δόγμα "η αγορά αυτορυθμιζεται" οδήγησε σταδιακά:
 
🔹 Στην απορρύθμιση της εσωτερικής ζήτησης από το άγχος των Γερμανών μην μείνουν από αέριο αυτόν τον χειμώνα. Μια εταιρία τους συνεχίζει να ανεβάζει τεχνητά τις τιμές αγοράζοντας όσο-όσο όσο αέριο μπει στην Ευρώπη με μορφή LNG στην Ολλανδία, για να "στοκάρει" ενέργεια η Γερμανία. Το αποτέλεσμα πενιχρό (ελλείψει υποδομών της, το απόθεμα της Γερμανίας αρκεί ακόμα μόνο για 2,5 μήνες). Αλλά και καταστροφικό για την τιμή του αερίου (άρα και του ηλεκτρισμού που παράγεται από αυτό) 
 
7 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΌ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ! (που και εκεί αυξήθηκε ελαφρώς λόγω της πίεσης να εξάγουν περισσότερο για να κερδίσουν).
 
🔹 Ενώ η "αγορά" με νόμους προσφοράς-ζήτησης έπαψε να δουλεύει, τα ευρωζαβά επιμένουν στην διαμόρφωση των τιμών χρηματιστηριακά (πλην των Ιβήρων που ήταν αρκετά σοφοί να αυτόεξαιρεθούν από την παράνοια)
 
🔹Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κυρώσεις στην Ρωσία (που τελικά δουλεύουν ως κυρώσεις στην ΕΕ) έσπρωξαν την τιμή και του ευρώ προς τα κάτω. 25% ακριβότερες οι αγορές του εισαγόμενου LNG από το Τέξας και τις άλλες χώρες τροφοδοσίας έναντι δολαρίων, 40% ακριβότερες και από την Ρωσία 
ΛΟΓΩ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΌΡΩΝ και με το ρούβλι.
 
🔹Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη, στην περιοχή του 8,5% (εμείς πρωταθλητές ως συνήθως κοντά στο 12% τώρα).
 
🔹 Μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων και κατάρρευσης της παραγωγής, άρχισαν οι κρατικές επιδοτήσεις, αυξάνοντας παντού τον κρατικό δανεισμό. Στις περισσότερες χώρες του ΕυρωΖαβισταν όπως εδώ, επιδοτώντας τους εμπόρους και τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια. Εμείς όμως πάλι και σε αυτόν τον στίβο πρωταθλητές αφού το εδώ καρτέλ ενέργειας ελέγχει το 100% της αγοράς. 
 
Αποτέλεσμα:
 
Χθές στα 504€η ηλεκτρική ΜWh στην Γερμανία, εδώ στα 750! Και μάλιστα όταν έχει αγοραστεί εδώ το αέριο σε τιμές πολύ χαμηλότερες της Γερμανίας (τα κόστη απο ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και λιγνίτη που ξαναπήρε εμπρός είναι παντού περίπου τα ίδια).
Έτσι έχει επιβληθεί σιωπηλά ένα ιδιότυπο μνημόνιο εσωτερικής υποτίμησης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ πλεον σε όλη την ΕΕ! Μέρες ελληνικές του 10-14 σχεδόν παντού!
 
🔹Η ΕκΤ είναι ανήμπορη να αντιδράσει. Και κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Αύξησε τα επιτόκια δανεισμού και κουνάει πάλι το δάχτυλο απειλώντας τον Νότο με νέα μνημόνια για τα ενεργειακά χρέη που γράφουν!
Οι τύποι πλέον είναι για δέσιμο! Του τρελού.
 
🔹Και έτσι καταλήγουμε στο να είμαστε "μία ωραία ατμόσφαιρα είμαστε" να απειλούνται πλέον με κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας οι βιομηχανίες της ΕΕ, που θα οδηγήσει και σε κατάρρευση των αλυσίδων logistics.
 
H EΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΔΕΎΤΕΡΗ ΦΟΡΆ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ. ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΜΜΟΝΏΝ!
 
Όσο για το ευρώ: πλέον εκτός μάχης στην διεκδίκηση ενός ρόλου στην κούρσα που ξεκίνησε στην πολυζωνική μεταπαγκοσμιοποιηση για την κάλυψη του κενού που αφήνει το εξασθενημένο (πολιτικά) δολάριο ως κυρίαρχο παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα. Το ευρω πλέον ο θλιβερός παρίας του, να αρκείται τώρα σε ρόλο βαστάζου του δολαρίου στα επερχόμενα δύσκολα.
 
Το "τι να κάνουμε" είναι θέμα απλό και συνναμα δύσκολο: να στείλουμε κατ αρχάς στα σπίτια τους όλα αυτά τα ψιλομύτηκα νεοφιλελέ ευρωζαβά, που ακόμα δεν έχουν καταλάβει που πατούν και που βρίσκονται.
 
Αν δεν το κάνουμε γρήγορα, παραμονεύει ο επόμενος γύρος εθνικών συγκρούσεων εν είδει Γ Ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου. Τώρα συγκρούσεων, ανάμεσα σε ακροδεξιούς, που παραμονεύουν στην γωνία για να ψαρέψουν αφελείς, σχεδόν 75 χρόνια μετά την λήξη του προηγούμενου εμφυλίου.
 
Το σκορ:
 
Θείος Σαμ- Ευρωζαβά: γράψε εσύ το σκορ. Εγώ, πλέον, βαριέμαι να μετράω τα αυτογκόλ πλέον.
Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς και θες να συνεχίζεις να χαζεύεις την Γιαδικιαρογλου;;
 
Οι υπολογισμοί του ισοδύναμου σε βαρέλι πετρελαίου και οι μισές από τις πιο πάνω αλήθειες,  ΕΔΩ.
 
Να μπει πλαφόν είναι η λογική λύση. Αυτό όμως προϋποθέτει μια συνεννόηση με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας της Ασίας, που θα σπεύσουν να αγοράσουν ότι βρούν λίγο ακριβότερα. Άσε που το Πεκίνο, το Δελχί και η Τζακάρτα που κείτεται μακριά! Που να τρέχουμε τώρα εν μέσω vacations...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: