ΞΑΝΑΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΥΛΗΣ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΉΜΕΡΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES...
Μεταφράζω από την γερμανική Dautche Welle της 29/7 (στην Ελληνική έκδοση έπεσε τότε ψαλίδι λογοκρισίας μάλλον)
"Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας κόμβος για το ΝΑΤΟ για την παράδοση προμηθειών στην Ανατολική Ευρώπη και όπλων στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Στο μέλλον, θα μπορούσε να ελέγχεται από μια κοινοπραξία που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Το μικρό ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 15 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, σφύζει από δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο λόγος: ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία. Η Αλεξανδρούπολη στην ανατολική Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Είναι ένας κόμβος προμηθειών των ΗΠΑ για τις μονάδες του στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, από εδώ παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία.
Επομένως, η συμμαχία θα πρέπει να ανησυχεί ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Η περίοδος υποβολής προσφορών λήγει σήμερα. Το φαβορί είναι ο Δημήτρης Κουπελούζος - Έλληνας δισεκατομμυριούχος που φέρεται να έχει εξαιρετικές επαφές στο Κρεμλίνο.
Το λιμάνι είναι τόσο σημαντικό για το ΝΑΤΟ γιατί από αυτό ξεκινούν οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - και συνεπώς προς την ανατολική πλευρά. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι. Από εκεί συνεχίσαμε με τρένο στη Ρουμανία και σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη σύνδεση για να φέρει τέσσερις πυροβολαρχίες του συστήματος αεράμυνας ASRAD στη Βουλγαρία.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή για να μεταφέρουν όπλα και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Αυτό σώζει τους Αμερικανούς από το να χρειαστεί να περάσουν το νερό. Ο Βόσπορος ελέγχεται από την Τουρκία και ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος ο πιο αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ. Τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επιπλέον, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να αποτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Άλλο ένα πλεονέκτημα του λιμανιού: Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, έχει πολλή ελεύθερη χωρητικότητα. Επιπλέον, αυτά τα λιμάνια ελέγχονται από κοινοπραξίες που έχουν δεσμούς είτε με τη ρωσική είτε με την κινεζική κυβέρνηση.
Και αυτό σύντομα θα μπορούσε να συμβεί και με την Αλεξανδρούπολη. Οι αμερικανοί επενδυτές βρίσκονται πίσω από δύο από τις τέσσερις κοινοπραξίες που εξακολουθούν να διεκδικούν το 67% του λιμανιού προς πώληση. Επικεφαλής της τρίτης κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ελληνορώσος ολιγάρχης. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου για το κόμμα του Κρεμλίνου «Ενωμένη Ρωσία». Είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Έγινε γνωστός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας όταν εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με ένα πιστόλι στη ζώνη του μετά από ένα ακυρωμένο γκολ στο κορυφαίο παιχνίδι με την ΑΕΚ Αθηνών το 2018 και πλησίασε τον διαιτητή.
Ο φερόμενος επικρατών του διαγωνισμού Κοπελούζος -ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος- δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ανάπτυξης ακινήτων και των μέσων ενημέρωσης. Κάθισε και στη Βουλή των Ελλήνων. Σύμφωνα με το The Economist, ο Κοπελούζος έχει μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, κατέχει τις μισές μετοχές σε κοινοπραξία με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ο οποίος προμηθεύει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα.
Ο Κοπελούζος είναι ένας από τους «λίγους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη το think tank Center for the Study of Democracy. Για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες υπήρξε μεσάζων των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα με την εταιρεία χαρτοφυλακίου του. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2001, συνάντησε και τον Κοπελούζο.
Πρόσφατα, ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος έχει συνεργαστεί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία από τις εταιρείες του ανακαίνισε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η συμμετοχή του είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στον προγραμματισμένο τερματικό σταθμό LNG που θα κατασκευαστεί στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Από εκεί, από το 2023 και μετά, άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα προμηθεύονται επίσης φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.
(Σημ.μτφρ: Στον συντάκτη ίσως διαφεύγει ότι ανέλαβε και την ηλεκτρική σύνδεση Αιγύπτου -Πελοποννησου, έργο 3,5δισ...)
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι θα καλωσορίσει μια αμερικανική κοινοπραξία που θα εκμεταλλευτεί το λιμάνι στο μέλλον. Η ανησυχία είναι ότι διαφορετικά η Ρωσία θα έχει μια καλή εικόνα για τις δραστηριότητες του λιμανιού ή θα επιβραδύνει την επέκταση.
Αυτό θα ήταν πολύ άβολο για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος διατηρεί μια βάση εκεί. Η κυβέρνηση στη Μόσχα είναι πιθανό να παρακολουθεί στενά ποιος θα λάβει την προσφορά. Σε συνομιλία με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Φυσικά έχουμε παρατηρήσει προς ποια κατεύθυνση μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».
Πηγή: ntv.de, με AFP/dpa
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Και φαίνεται ότι γι αυτό έσπευσε εδώ άρον άρον και εν μέσω καύσωνα πριν 3 βδομάδες η Γερμανίδα ΥπΕξ, για να προλάβει τα χειρότερα. Όταν οι Γερμανοί φίλοι μας εκβίαζαν για να μπει με το δεύτερο μνημόνιο και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο ΤΑΙΠΕΔ, που το έβγαλε τώρα στο σφυρί, δεν φαντάζονταν ότι αυτό θα μπορούσε να πέσει σε λάθος χέρια;;
Και ένεκα αυτών, το αστείο μας γκουβέρνο έδωσε τότε παράταση στον διαγωνισμό για ένα μήνα. Βλέπεις ξέρουν ότι την προηγούμενη φορά, για 60 χιλιόμετρα σωλήνα αερίου από το Μπουργκάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη, σχέδιο Πούτιν, έφυγε νύχτα ο προηγούμενος πουθου υπηρεσίας της ΝουΔου, για να παραδώσει σε καποιον ΓΑΠ. Και σκέφτονται τώρα τα χειρότερα!
Η παράταση του διαγωνισμού λήγει στις 30/8.
Εξ ου και οι προειδοποιητική βολή τώρα μέσω των New York Times. Τρέχουμε πάλι τώρα! (Στην Ντοχα του Καταρ, που είναι πίσω και από το αντίστοιχο σχήμα που θέλει και τον Βόλο για LNG terminal.) 1-2, 1-2, 1-2....
Ούτε ψύλλος στον κόρφο του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου