ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Eurobank: Παίκτης του real estate με ακίνητα 1,3 δισ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Θυμάστε τι λέγαμε ΕΔΩ ;;Σας μιλούσαμε για τα Τραπεζικά Σοβιέτ που έρχονταν.Τα τραπεζικά Σοβιέτ δεν ήταν μια πρόβλεψη των ψεκασμένων και γραφικών αλλά η εμπεριστατωμένη έρευνα των επιδιώξεων τους και των πρακτικών τους..Σήμερα για ακόμη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε..Αυτήν την στιγμή που μιλάμε έχουν αναρτηθεί περί των 140.000 πλειστηριασμών και η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας εξελίσσεται ομαλά. Ακριβώς όπως μας το είπανε  : " ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ".

Με ακίνητα συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων και την πρόθεση αποεπένδυσης από assets 20 εκατ. ευρώ παίζει στη σκακιέρα του real estate η Eurobank, εισπράττοντας από ενοίκια ποσό μεγαλύτερο από ό,τι μία μέση ελληνική ΑΕΕΑΠ.

Μέχρι τον φετινό Ιούνιο, η Eurobank είχε στη φαρέτρα της επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 261 ακινήτων με αξία 1,31 δισ. και έκταση μεγαλύτερη των 991 στρεμμάτων. Η τράπεζα λαμβάνει ετησίως από μισθώματα 88 εκατομμύρια ευρώ, αφού η αξία κάθε τετραγωνικού μέτρου κοστολογείται στα 1.324 ευρώ. Η πληρότητα των ακινήτων αγγίζει το 93%, ενώ η απόδοσή τους το 7,2%.

Η ακτινογραφία των επενδυτικών ακινήτων της τράπεζας

Τα γραφεία και οι μεγάλοι εμπορικοί χώροι – συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ – αποτελούν τα πετράδια του στέμματος του real estate της Eurobank. Τα 65 γραφειακά ακίνητα εισφέρουν το 1/3 των ετησίων ενοικίων της τράπεζας, δηλαδή 29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και σε αξία αποτελούν το 32% του χαρτοφυλακίου, καθώς αποτιμώνται σε 426 εκατ. ευρώ ή 1,453 ευρώ το τετραγωνικό. Από τα 293.300 τετραγωνικά μέτρα, το 88% είναι μισθωμένο και υπολογίζεται ότι έχει απόδοση της τάξης του 7,7%.

Από την άλλη, τα σούπερ μάρκετ και τα big boxes (όπως λέγονται οι μεγάλοι εμπορικοί χώροι) καταλαμβάνουν το 27% του χαρτοφυλακίου και με μισθώματα 26 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εισφέρουν το 30% των συνολικών ενοικίων που βάζει στο ταμείο η τράπεζα από τα ακίνητα. Πρόκειται για 35 ακίνητα αξίας 358 εκατομμυρίων και 285 στρεμμάτων. Ανά τετραγωνικό η αξία φτάνει τα 1.257 ευρώ, ενώ αποδεικνύονται περιζήτητα, αφού το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι κατά 99% μισθωμένο και έχει απόδοση 7,4%. Τελευταίο μεγάλο deal ήταν η πώληση 9 καταστήματων της Mart (της αλυσίδας χονδρικής της Σκλαβενίτης) στην ίδια τη μισθώτρια.

Τα υπόλοιπα 81 εμπορικά καταστήματα αξίας 162 εκατ. ευρώ αποτελούν το 12% του χαρτοφυλακίου. Η πληρότητα για τα 86.700 τ.μ. αγγίζει το 82%, τα ενοίκια που λαμβάνει η Eurobank φτάνουν τα 10 εκατομμύρια και το yield το 7,6%.

Στα υπόλοιπα ακίνητα, τα 31 assets μεικτής χρήσης έχουν αξία 206 εκατομμυρίων, εκτείνονται σε 86,5 στρέμματα, μισθώνονται έναντι 10 εκατομμυρίων το χρόνο και έχουν 6,1% απόδοση. Μικρότερης αξίας είναι το χαρτοφυλάκιο των αποθηκευτικών κέντρων της Eurobank. Τα 22 ακίνητα logistics αποτιμώνται σε 90 εκατομμύρια, μισθώνονται έναντι 7 εκατομμυρίων, είναι κατά 99% μισθωμένα και έχουν yield 8,1%. Τέλος, τα 27 ακίνητα ειδικών χρήσεων έχουν αξία 70 εκατομμυρίων και αποφέρουν μισθώματα περί τα 5 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Το «εφοπλιστικό» deal

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ακίνητα ωφέλιμα για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Μέχρι το τέλος του 2022 η Eurobank σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πώληση χαρτοφυλακίου, η αξία των υπολειπόμενων υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Στα προς πώληση ανήκε ιδιοκτησία στη Βουλιαγμένη, η οποία πέρασε τον Ιούλιο στην κατοχή του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα. Το συμφωνητικό είχε υπογραφεί ήδη από τον Μάρτιο, με το τίμημα να φτάνει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για μία διώροφη ημιτελή μονοκατοικία της οδού Τερψιχόρης, στη Βουλιαγμένη.

Πάντως, εκτός του παραπάνω επενδυτικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι η επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία οι τελικές υπογραφές με τη Lamda Development αναμένονται προσεχώς, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση κάποιων λεπτομερειών, που αφορούν στην ανάπτυξη της νέας έδρας της Eurobank στην έκταση του παλιού αεροδρομίου. Η τράπεζα δρομολογεί έργο 140 εκατομμυρίων για έναν πύργο γραφείων 40.000 τ.μ., τον οποίο θα αναπτύξει η Lamda και θα παραδώσει στη Eurobank μετά το 2025.

Επίσης, μέσω της Grivaliaτην οποία απορρόφησε το 2019 – η Eurobank συμμετέχει σε ακίνητα όπως το γραφειακό συγκρότημα στο πρώην εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Πειραιά, η πρώην έδρα του ομίλου Μαρινόπουλου στον Άλιμο και τα γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική στη Σταδίου. Ωστόσο, από τον Ιούνιο έπαψε να έχει συμμετοχή στα τουριστικά projects της εταιρείας σε Μύκονο, Θεσσαλονίκη και Αστέρια Γλυφάδας, αφού η Grivalia Hospitality πέρασε στον πλήρη έλεγχο της Fairfax του Πρεμ Γουάτσα.

ΠΗΓΗ

 

2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλημέρα , και αυτοί θέλουν παλούκωμα , πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών είπαμε πληρώσαμε ? Και συνεχίζουν να μας κλέβουν λαμόγια με μόνο προσόν το ξύρισμα . Αν κρίνουμε από τις επιδόσεις τους στην καταστροφή της οικονομίας . Δυστυχώς όπως λες με τα τραπεζικά σοβιέτ γίνονται αόρατοι οι επικυρίαρχοι , δεν θα βρίσκεις εύκολα κάποιον ουσίας να τιμωρήσεις και να εκδικηθείς . Και χωρίς περιουσία στο μέλλον δεν θα μπορείς να αντιδράσεις πολύ δεν θα έχεις τους πόρους . Ένφια πληρώνουν ?

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα Νικόλα ναι όντως θέλουν παλούκωμα. Είναι τόσο άπληστοι μέσα μέσα στην άχρηστη ζωή τους που δεν καταλαβαίνουν ότι στο τέλος όλα αυτά θα χρησιμεύσουν σαν τάπα στον απόπατο τους.