ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ! ΣΤΟ 30% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟΥ 22...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ! ΣΤΟ 30% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟΥ 22...

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 5.309kWh τον χρόνο.
Ένα κλάσμα από αυτήν (16%) καταναλώνεται στο σπίτι ενώ την υπόλοιπη την πληρώνουμε ως κόστος προϊόντων, δημοτικών τελών, λογαριασμό νερού κλπ.
 
🔸Το 2019 το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (τιμή χονδρικής) ήταν στα 5-7 λεπτά του € η kWh (ανάλογα με τον καύσιμο η τρόπο παραγωγής της) και η τιμή πώλησης της για οικιακή κατανάλωση ήταν στα 11 λεπτά. Σταθερές αυτές οι τιμές από το 2016.
 
🔸Απο τον Ιούνιο του 21 μέχρι και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής kWh εκτινάχτηκε στα 20 λεπτά
 
Αυτό έγινε λόγω:
 
🔹 της αύξησης του φόρου ρύπων κατά 110%, με ευθύνη της Κομισιόν που με αποφάσεις της οδήγησε σε πάρτι κερδοσκοπίας στα ... χρηματιστήριο ρύπων.
🔹 Της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου από 3,5 λεπτά η θερμική kwh στα 8,5 λεπτά (απαιτούνται να καούν 3,3 θερμικές kWh για να παραχθεί μισ ηλεκτρική kWh).
🔹 Το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγροποιημένο μορφή με καράβια (LNG) από τις ΗΠΑ, το Καταρ και την Αίγυπτο κυρίως, σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε από την αύξηση του ΗΜΕΡΉΣΙΟΥ ναύλου αυτών των πλοίων από τις 30.000€ στα 360.000€. Λόγω της κρίσης στα logistics είπαν τότε.
🔹 Το φυσικό αέριο, λόγω του άρον άρον κλεισίματος 4 από τις 5 λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ, χρησιμοποιείται και για να παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Εκτός από ημέρες με καιρικές συνθήκες άπνοιας η χιονιά, οπότε και καλύπτει τότε έως και το 65% των ηλεκτρικών kWh λόγω αδυναμίας παραγωγής των ΑΠΕ 
 
🔸 Μετά την έναρξη του πολέμου, το κόστος στην χονδρική του ηλεκτρικού (kWh) έφτασε στα 36,6 λεπτά τον Ιούλιο, ενώ το αντίστοιχο κόστος εισαγωγής θερμικής kWh με φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στα 12,3 λεπτά.
 
🔸 Μετά την "ρύθμιση" Μητσοτάκη της αγοράς ενέργειας από την 1η Αυγούστου (ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο κόστος, που συνεχίζει να υπολογίζεται από το καρτέλ της ενέργειας με βάση ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ είδους καυσίμου), η τιμή διαμορφώθηκε σήμερα στα 63,5 λεπτά.
Και όλα δείχνουν ότι αυτή η τιμή θα είναι και ο μέσος όρος του 2022, αφού με την φόρα που πήρε το καρτέλ και οι έξω νταβατζήδες της ενέργειας, η τιμή στο τέλος Δεκεμβρίου θα είναι πάνω από το 1,1ευρω/kwh!
 
(Στην Ισπανία και Πορτογαλία δεν θα ξεπεράσει τα 18 λεπτά αντίστοιχα)
 
Έτσι, το συνολικό κουστουμάκι για ηλεκτρική μόνο ενέργεια θα φτάσει το 2022 στα 36,1δισ € τουλάχιστον, χώρια απ όσα ακόμα θα πληρώσουμε για αέριο (περίπου άλλα 7δισ ακόμα) για τις ανάγκες θέρμανσης και κίνηση της βιομηχανίας συν άλλα 8,5δισ περίπου για εισαγωγή πετρελαίου για κίνηση, θέρμανση και βιομηχανικές ανάγκες. 
 
✔️Σύνολο 51,6δισ, δηλαδή περίπου το 30% του ΑΕΠ θα αναλωθεί για ενέργεια (από το 7% το 2019).!!!!!
Σε αυτά δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ, που αυξάνεται αναλογικά με τις τιμές πώλησης ή ο τσουχτερος Ειδικός Φόρος Καυσίμων.
 
Με λίγα λόγια, λόγω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών από την λήψη των σχετικών λανθασμένων έως καταστροφικών αποφάσεων στην πολιτική ενέργειας (πωληση ΔεΗ, ΑΔΔΜΗΕ, βίαιη απολιγνιτοποίηση, μη αξιοποίηση της γεωθερμίας και ελληνικών κοιτασμάτων αερίου, λειτουργία καρτέλ στο χρηματιστήριο ενέργειας ανεξέλεγκτα κλπ) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ήδη πρόσθετα κάθε χρόνο όσο ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ σε εγχώριους και διεθνείς ιέρακες, που κάνουν άγρια επιδρομή στις τσέπες μας.
 
✔️ Έρχεται τώρα ο αρχιτέκτονας του χάους και λέει ότι μείωσε την φορολογία στην Ελλάδα και βελτιώθηκε έτσι το ...επενδυτικό κλίμα.
 
Προφανώς και πάσχει από βαριά ψυχική νόσο, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται όταν τολμάει να λέει κάτι τέτοιο!
 
Κανε την αφαίρεση και θα βρεις πόσα σου λήστεψε.
 
Να υπενθυμίσω ότι ο Κύρος Ένοχος, η θερμική kWh από φυσικό αέριο LNG, εξάγεται από τα αμερικανικά λιμάνια με τιμή γύρω στα 63λεπτα. Και φτάνει στην αγορά της ΕΕ (τιμή spot Ολλανδίας) στα 450-580 λεπτά!!! Να πως: ΕΔΩ...Την ευθύνη για την εξωγενή ληστεία συνεχίζουν να την έχουν οι Γερμανοί. Για την ενδογενή οι εδώ αντιπρόσωποι τους. Να πως παίζεται το παιχνίδι έξω.
 
Τα χρηματιστήρια ενέργειας του προγράμματος Τarget της ΕΕ λειτουργουν στην ΕΕ από το 16, εδώ από το 20. Όμως ΜΟΝΟ ΕΔΩ διαπραγματεύεται μέσω του χρηματιστηρίου της ενέργειας το 100%, επιτρέποντας την λειτουργία καρτέλ έτσι .Στις άλλες χώρες της ΕΕ ειναι από το 2-20,% 

Δεν υπάρχουν σχόλια: