ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ Ή ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ;;
Όσο τα εδώ thin tanks συνεχίζουν να βαυκαλίζονται με το παλιό, γερμανικής έμπνευσης, "δόγμα Σημίτη" για την πολιτική μας ως προς την Τουρκία (ενδοτισμός και συνεκμετάλλευση) μπας και έτσι κρατηθεί η Τουρκία δεμένη στο "δυτικό άρμα" δια της ΕΕ, στην γείτονα γίνονται τέρατα και σημεία.
Πριν από το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία , η Τουρκία έσερνε τα πόδια της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, φαινομενικά λόγω της ήπιας μεταχείρισης της Σουηδίας προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Αυτή η οργάνωση αποτελείται από μέλη κυρίως τουρκικής καταγωγής. Έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Σουηδίας) ως τρομοκρατική οργάνωση. Για να κατευνάσει την Άγκυρα, η δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας ενίσχυσε ορισμένους αντιτρομοκρατικούς νόμους και έχει εκδώσει ορισμένους Κούρδους τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, αν και η σουηδική δικαιοσύνη δεν επέτρεψε την έκδοση άλλων.
Ωστόσο, ενώ η Τουρκία μπορεί πραγματικά να ανησυχεί για τις δραστηριότητες ορισμένων Σουηδών Κούρδων, η πραγματική ατζέντα του Ερντογάν είναι διαφορετική.
Η Τουρκία βρίσκεται σε αγώνα με κάθε είδους κουρδικά πολιτικά κινήματα από τότε που η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα τόσο την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας όσο και τις επακόλουθες διαμάχες που άφησαν τους Κούρδους ως τη μεγαλύτερη εθνότητα στον κόσμο χωρίς Εθνικό κράτος. Ο μεγάλος κουρδικός πληθυσμός της Σουηδίας (εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 100.000 και 150.000) είναι πολιτικά ενεργός και η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί τη συνεργασία των Κούρδων πολιτικών για την πλειοψηφία της μιας έδρας στο κοινοβούλιο. Αυτό οδήγησε τη Σουηδία να αυξήσει την υποστήριξη προς τις Μονάδες Προστασίας του Συριακού Λαού (YPG) και τον πολιτικό της βραχίονα, την Ένωση Δημοκρατικού Κόμματος (PYD), η οποία ελέγχει μια ημιαυτόνομη ζώνη στη βόρεια Συρία.
Ο Ερντογάν θεωρεί το PYD απλώς ένα παρακλάδι του PKK, αλλά το PYD, το οποίο ελέγχει το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, δεν αντιμετωπίζεται ευρέως με αυτόν τον τρόπο εκτός της Άγκυρας. Αντίθετα, τα περισσότερα άλλα έθνη θεωρούν το YPG ως βασικό μέρος των διεθνών προσπαθειών κατά του ISIS και ένα εμπνευσμένο παράδειγμα θρησκευτικής και εθνοτικής ανεκτικότητας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει τρεις μεγάλες εισβολές κατά των Κούρδων της Συρίας από το 2016 και παραμένει σε κατάσταση πολέμου χαμηλών τόνων κατά του YPG και των συμμάχων του. Αυτές οι επιχειρήσεις θέτουν επίσης σε κίνδυνο τον συρρικνούμενο χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας, πολλοί από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους.
Δηλαδή, φαίνεται πιθανό ότι ο εκ πρώτης όψεως πραγματικός στόχος του Ερντογάν είναι να αποδυναμώσει ή να εξαλείψει τη σουηδική υποστήριξη για την κουρδική αυτονομία στη Συρία. Και δευτερευόντως και την αντίστοιχη στο Ιράκ, που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση "θερμής διαμάχης" με το Ιράν, ένα ισχυρό εμπορικό εταίρο της Άγκυρας και της Μόσχας.
Η οργή της Άγκυρας για μια διαμαρτυρία που περιελάμβανε το κάψιμο ενός Κορανίου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική σιωπή πολλών άλλων πλειονοτήτων μουσουλμανικών κρατών, μπορεί να εκπλήξει τους ανθρώπους που εξακολουθούν να σκέφτονται την Τουρκία με όρους της κοσμικής δημοκρατίας που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αλλά για να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή δεν είναι η Τουρκία του παππού σου. Κατά τη διάρκεια της δύο δεκαετιών διακυβέρνησης του Ερντογάν, κίνησε την Τουρκία σημαντικά προς τη δική του πανισλαμιστική, νεο-οθωμανική ιδεολογική κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα λόγια ενός μελετητή , το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας διαθέτει πλέον ένα από τα πιο «υποχρεωτικά και μισαλλόδοξα προγράμματα σπουδών στον μουσουλμανικό κόσμο» και προωθεί ενεργά το ριζοσπαστικό Ισλάμ και σε άλλες χώρες. Έχοντας καλλιεργήσει τέτοια συναισθήματα μεταξύ του πληθυσμού της για χρόνια, η οργή της Άγκυρας, εν μέρει, μπορεί να είναι πραγματική.
Είναι όμως και τακτική. Ενώ ο Ερντογάν δεν έχει πραγματικούς φίλους στον αραβικό κόσμο ( εκτός από το Κατάρ ), έχει φλερτάρει ενεργά τις ισλαμιστικές και ισλαμιστικές χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Μαλαισία . Στόχος του φαίνεται να είναι να δημιουργήσει ένα ισλαμιστικό μπλοκ σε μια εποχή που μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου απομακρύνεται από τον ισλαμισμό. Χτυπώντας τη Σουηδία για αυτή τη διαμαρτυρία, παρουσιάζεται ως ηγέτης και επιθυμητός εταίρος σε άλλους ηγέτες που επιδιώκουν να οπλίσουν το πολιτικό Ισλάμ.
Δεν πρόκειται μόνο για ξένες κυβερνήσεις. Κορυφαίοι βοηθοί του Ερντογάν έχουν θεωρήσει διεθνή ισλαμιστικά κινήματα, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Αραβικού κόσμου και η Τζαμάατ-ε-Ισλάμι της Νότιας Ασίας, ως «πληρεξούσιοι της ήπιας εξουσίας» για την Άγκυρα, ενώ δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες και οι εμπλοκές της Άγκυρας, μέσω ομάδων του ISIS, σε εμφύλιες διαμάχες στην Υποσαχάρια Αφρική.
Η ιδεολογική αλλαγή που συνέβη υπό τον Ερντογάν έχει περαιτέρω επιπτώσεις. Σε αντίθεση με τον Ατατούρκ και τους περισσότερους προκατόχους του, ο Ερντογάν βλέπει το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του ως συμμάχους μόνο κατ' όνομα. Αυτό φαίνεται σε πολυάριθμες ενέργειες των τελευταίων ετών, πάρα πολλές για να απαριθμηθούν, αλλά και σε έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία δείχνουν ότι ο Ερντογάν θέλει να « γαμήσει το . . . ΝΑΤΟ », το οποίο θεωρεί «εξίσου τρομοκρατικό με το Ισραήλ» και στις εσωτερικές του ενέργειες, όπως η εκκαθάριση Τούρκων στρατηγών που υπηρέτησαν στο ΝΑΤΟ ή σε συμμαχικές δυτικές χώρες. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να υποτεθεί ότι ο Ερντογάν θέλει να βοηθήσει το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο μπορεί κάλλιστα να είναι πιο κοντά στην αλήθεια.
Πράγματι, τα τελευταία επτά χρόνια παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη στροφή στην Άγκυρα προς τον εχθρό του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία. Το κρίσιμο σημείο συνέβη όταν ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που προσέφερε υποστήριξη στον Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μια λαμπρή κίνηση από τον Πούτιν που εξακολουθεί να λαμβάνει μερίσματα για την υπολογιστική του δράση. Λίγο αργότερα, η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, μια κίνηση που θεωρείται ως αντίθεση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και ως παραβίαση του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω των κυρώσεων. Παρά το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. Παρόμοιος εξοπλισμός της Άγκυρας και τον απέβαλε από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών F-35, η Τουρκία επέμενε σε φιλορωσική κατεύθυνση. Πράγματι, σύμφωνα με έναν πρώην Τούρκο βουλευτή, οι ενέργειες της Τουρκίας κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας, έγειραν προς τη Ρωσία , γεγονός που αγνοούν τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αυτό δεν είναι εξαντλητικό.
Ο Πούτιν από την πλευρά του το γνωρίζει αυτό. Πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία του ακροδεξιού Σουηδού πολιτικού που έκαψε το Κοράνι οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Chang Frick, πρώην υπάλληλο του Russia Today, ενός δικτύου προπαγάνδας που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. Ενώ ισχυρίζεται ότι δεν είχε συμπάθεια προς τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, αναφέρθηκε στον Πούτιν ως «το αφεντικό του» μέχρι το 2019, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι αστειευόταν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου ήταν αποτέλεσμα μιας πληρωμένης επιχείρησης στο Κρεμλίνο είτε απλώς μιας επιχείρησης που γεννήθηκε από ιδεολογική συμπάθεια για την άποψη του Πούτιν, είναι δίκαιο να πούμε ότι η φιλορωσική ιδεολογία βοηθά ενεργά στην απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Σουηδία.
Υπάρχει επίσης μια πιο σκληρή δυναμική εδώ. Η συντακτική επιτροπή της Washington Post έκρινε πρόσφατα ότι ο Ερντογάν είναι ένας «ακούραστος παζαρευτής» και παρατήρησε ότι οποιαδήποτε μόχλευση μπορεί να κερδίσει, θα χρησιμοποιήσει, εάν το κρίνει προς το συμφέρον του, «για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και να ενθουσιάσει η εθνικιστική του βάση ενόψει των εκλογών στην Τουρκία».
Συνήθως σε αυτές τις αναφορές παραγνωρίζεται το γεγονός της ενεργού συμμετοχής της Τουρκίας (που φαίνεται ότι είναι επιλογή του "βαθέως Κράτους" της Τουρκίας, που δρά ανεξάρτητα από το αν είναι ο Ερντογάν ή κάποιος Κεμαλικός στην εξουσία, είναι η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ προς την ΕΕ και το ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες της Άγκυρας για την συμμετοχή της τουρκικής λίρας στο "καλάθι" των νομισμάτων του νέου ψηφιακού "αντιδολαρίου" της Ευρασίας/BRICS (προσωρινή κωδική ονομαρσία R5).
Έτσι ακόμα οι περισσότεροι σχολιάζουν ή προβληματίζονται για το γιατί ο Ερντογάν αγόρασε τον πυραυλικό σύστημα S-400 και αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35, συνεχίζει να βασίζεται στη Δύση για στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Άγκυρα προσπαθεί να λάβει έγκριση από την Ουάσιγκτον για την αγορά προηγμένων F-16 και κιτ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα F-16, και ακόμη και αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει την πώληση, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της Άγκυρας έναντι της Σουηδίας, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα γίνει μια συμφωνία επιζήσει από ένα εχθρικό Κογκρέσο . Είναι απολύτως πιθανό οι ενέργειες του Ερντογάν σχετικά με τη Σουηδία να αποτελούν σε σημαντικό μέρος ένα τέχνασμα για να οπλίσει ισχυρά την Ουάσιγκτον στις πωλήσεις όπλων. Δηλαδή, ο Ερντογάν εμποδίζει την είσοδο ενός σημαντικού ευρωπαϊκού κράτους στο ΝΑΤΟ για να δώσει στον εαυτό του μια διαπραγματευτική κάρτα που μπορεί αργότερα να ανταλλάξει για παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον για τις πωλήσεις όπλων ή άλλων διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας ή της Κύπρου που σχετίζονται με την ΑΟΖ και την προοπτική έναρξης εξόρυξης σημαντικών κοιτασμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι δυνατά να απεξαρτήσουν τελείως την Ευρώπη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Έτσι ο Ερντογάν έχει εθνικιστικές/εθνοτικές ανησυχίες (Κούρδοι), θρησκευτικά/ιδεολογικά κίνητρα (ισλαμισμός) και γεωπολιτικούς (κλίνοντας από το ΝΑΤΟ/προς τη Ρωσία) και κυνικά τακτικούς λόγους (πωλήσεις όπλων) για την πολεμική του δράση προς τη Σουηδία.
Όμως, ενώ ο Ερντογάν έχει πολλούς λόγους να θέλει να χτυπήσει τη Σουηδία και ακόμη και να την κρατήσει έξω από το ΝΑΤΟ, είναι επίσης αλήθεια ότι μπορεί να μην θέλει να διαρρήξει οριστικά τη σχέση του με τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Ευρώπη, αν όχι για άλλο λόγο. παρά ότι πρέπει να επιβιώσει στις επόμενες εκλογές του. Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έχει στηθεί τόσο καλά σε αυτό το παιχνίδι απαγορεύοντας αντίπαλα πολιτικά κόμματα , φυλακίζοντας δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης και κάνοντας πολλές άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες τόσο που είναι ουσιαστικά ανίκανος να χάσει, φαίνεται δίκαιο να πούμε ότι δεν συμπεριφέρεται σαν να είναι ανίκητος.
Διάγει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τον εδώ σιωπηλό του συνέταιρο, την ομάδα Μητσοτάκη και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν, που κάνει εδώ κάτι ανάλογο. και σε συνεννόηση! Και έχει πραγματικά προβλήματα. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τεράστιο πληθωρισμό πολύ πέρα από αυτό που αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες, εν μέρει λόγω του ότι βασίζει τη νομισματική του πολιτική στην ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Η προσέγγιση με το Ισραήλ και τους Άραβες αντιπάλους που συνέβη τον τελευταίο χρόνο περίπου θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια χαρτογράφησης της οικονομικής κακοδιαχείρισής του για αρκετό καιρό ώστε να επιβιώσει στις επόμενες εκλογές. Φαίνεται να αποδίδει - το Άμπου Ντάμπι επένδυσε πρόσφατα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εντελώς αποξένωση της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να δεξαμενίσει ακόμη περισσότερο τις αγορές αλλά και όσα ξεπλένονται τώρα μέσω της Τουρκίας από τις ελίτ της Ρωσίας.
Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διευθετηθεί καθαρά αυτό το πλήθος ανταγωνιστικών συμφερόντων, στόχων και τακτικών, και κανείς εκτός από τον Ερντογάν δεν ξέρει ποιοι είναι οι πραγματικοί του στόχοι ή οι κόκκινες γραμμές. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρο ότι, τουλάχιστον, όσο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, η Άγκυρα θα είναι εχθρική προς τη Σουηδία και θα ενδιαφέρεται ελάχιστα για τα ζωτικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ ή για την ενίσχυση της συμμαχίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Θα βρουν η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη έναν τρόπο να πάρουν το πάνω χέρι και να αναγκάσουν τον Ερντογάν να συναινέσει στην προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ούτως ή άλλως;
Θα είναι ακατάστατο. Αναμένετε περαιτέρω προβλήματα αφού, αν και ακόμα υπάρχει κάποια "τουρκική υποχώρηση" στην σημερινή επιθετικά αντιφατική της πολιτική, αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ ακόμα και αν ο Ερντογάν βρεθεί τον Μάιο εκτός εξουσίας.
2 σχόλια:
Κ.Λύκαστρε, καλησπέρα,με κάποιες σκόρπιες σκέψεις περί του άρθρου.
Α)Κεμάλ, Βενιζέλος (ο οριτζιναλ, όχι ο Τούρκογλου), Καραμανλής Α' ο κουφός, και πατήρ Μιζοτάκης ήταν μέλη της Στοάς του Λονδίνου, αν κάτι λέει αυτό για την όλη ιστορία του '22, και της μετέπειτα πορείας των 2 κρατών
Β)Στη Σουηδία είναι αυτοεξόριστος ένας αντικαθεστωτικός τούρκος δημοσιογράφος που όποτε μπορεί πελεκάει τον Ερντο (αν δεν κάνω λάθος του ιδιοκτήτης του Stockholm Watch)με πολύ σοβαρές -και εμπεριστατωμένες κατηγορίες.
Γ)Αφού δεν ξεκίνησε πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσσίας, μετά την κατάρριψη του ρώσσικου μαχητικού,ο εκκολαπτόμενος σουλτάνος ίσως κατάλαβε ότι το ΝΑΤΟ είναι για κανά γκέυ παρέηντ, και δεν έχει να το φοβάται και ο ίδιος. Ισως και το γεγονός ότι είναι το κακομαθημένο παιδί της συμορίας να καλόμαθε ως γριά στα σύκα, και να νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.
Δ)Σ'ότι αφορά την Ευρωπε'ι'κή 'Ενωση και το € ειδικότερα,δεν νομίζω ότι κάποιος σώφρων άνθρωπος θα ήθελε να μπλέξει με την αποδώ μεριά του Αλαντικού συμμορία.Συνεχίζει να παίρνει τα φραγκάκια του ως συνδεδεμένο μέλος, πουλάει αδασμολόγητα προ'ι'όντα, διατηρεί και αυξάνει τις ευρωπε'ι'κές μονάδες παραγωγής και επενδύσεις, και δεν χρειάζεται να εναρμονιστεί με τις νόρμες που τσακίζουν το πόπολο της ένωσης, ή ευνουχίζουν τις κυβερνήσεις.Και όσο είναι έξω απ'αυτή είναι και συνέταιρος με τους Ούνους του Βερολίνου, και όχι οικονομοπολιτικό πουτ@ν@κι τους.
Ε) Από την μικρή παρατήρηση μου στους μουσουλμάνους της Τα'υ'λάνδης, αλλά και στους ισλαμιστές το θρήσκευμα στο νησί, παρατήρησα ότι είναι οι πιό θρησκευόμενοι-θρησκόληπτοι-πιστοί ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, οπότε αποτελεί μια βάση με μεγάλη συσπείρωση, σε σημείο τυφλής υπακοής σε μεγάλο κομμάτι αυτής.
Φαντάζομαι ότι βλέποντας οι απλοί Καταριανοί τις τσόντες ξώβυζες που παρέλασαν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ-προχτές έβλεπα ένα βίντεο που μια αχαρακτήριστη ήταν σε ένα πάρκο, έβγαλε την κυλότα της και την έβαλε στο στόμα και μαζί με τις φίλες της, άρχισαν να χα'ι'δευουν το....γατάκι τους- θα ένιωσαν από προσβεβλημένοι έως αηδιασμένοι και εχθρικοί σε διάφορα ανοίγματα όχι μόνο ποδιών αλλά και πολιτικών/πολιτισμικών
ΣΤ) Μπορεί κανείς από τους Αραβες της Μ.Ανατολής να μην θέλει να ξανατακιμιάσει με τους προ 100 ετών δυνάστες τους, ωστόσο οι τότε συνέταιροι Αιγύπτιοι* και Αλβανοί, μιά χαρά τον καλοβλέπουν (*τουλάχιστον οι καθοδηγούμενοι από την προακτοροφωλιά των Αδελφών Μουσουλμάνων).
Από την άλλη όμως,Μαλαισία,Ινδονησία,και λοιποί μουσουλμανοι της -ας πούμε- κίτρινης Ασίας, όχι μόνο δεν έχουν κάποια απωθημένα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αντίθετα έχουν άριστες εντυπώσεις από τους τούρκους,γιατί -μιας και ξεπλένουν χρήμα κάνοντας εξωτερική πολιτική- και καλοί συνεργάτες είναι, και δίνουν πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε.
Μάλιστα είχα διαβάσει ένα άρθρο το 2005 "1 χρόνος από το τσουνάμι" στην ασιατική έκδοση των Τάημς (ή κάποιας άλλης μεγάλης εφημερίδας της Δύσης), όπου ανέφερε ότι οι τούρκοι εργολάβοι ήταν οι μόνοι που έφτιαξαν σπίτια τα οποία ήταν κατοικήσιμα, όταν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ είτε τα έκαναν με τσίγκο που έφτανε 60β.Κ. ή τσιμεντένια ΧΩΡΙΣ κλιματισμό
Ζ) Σ'ότι αφορά το ΝΑΤΟ και πάλι, μπορεί κάποιος να διαφωνίσει ότι η συμμορία αυτή δρα εις βάρος ΠΡΩΤΑ των λαών των συνασπισθέντων , και μετά κυνηγά αόρατους (ή κατασκευασμένους από το ίδιο) εχθρούς;
Η)Το ρίσκο με τους Σ400 αντί των Φ35 είναι σωστή κίνηση κατ'εμέ γενικότερα ως ιδέα.Θυμάμαι όταν τελικά οι κυπριακοί Σ300 έφτασαν σε μιά αποθήκη στη Σούδα, ότι ήταν οι πλέον κατάλληλοι για την εξουδετέρωση των Φ16.Φαντάζομαιότι οι 400 θα είναι ακόμα καλύτεροι για να καταρρίψουν τα αεροπλάνα μας.Και τους αγόρασε πριν πάρουμε τα Ραφάλ που τους αποφεύγουν.Ειδικά εσείς- βάσει των άρθρων σας αλλά και όσων δεν είναι Νταίοι γενικότερα - φαντάζομαι θα συμφωνήσετε ότι είναι καλύτερο να πάρεις πίσω 1-2 δις $,παρά ιπτάμενα φέρετρα.ΑΝ και εδώ -βάσει των όσων θά'θελαν να κάνει το ιπτάμενο μπιφτέκι- ίσως να είναι καλά για να γίνουν κατασκοπευτικά με τα ρανταρ τους και να πετάνε τους πυραύλους,το μόνο που μένει είναι να τα προσαρμόσουν ώστε να τα κάνει αυτά όχι βρισκόμενα στον αέρα (που θέλει και ένα σκασμό λεφτά), αλλά σε μια ράγα τραίνου, ή στο αεροδρόμιο.Αρκεί βέβια να δίνουν την εντολή οι Ουσαίοι, που έχουν τον ηλ/κό έλεγχο.
Θ) και μια ένσταση/ερώτηση..Νομίζω ότι ο 1ος "ηγέτης" που έδωσε στήριξη στον Ερντο μετά το πραξικόπημα, ήταν ο Τζίφρας που τον δέχτηκε και τον άφησε να πεί ότι είπε, και έβαλε τον.........Πάκη να κάνει τσαμπουκά.Αλήθεια, αυτοί οι πιλότοι του ελικόπτερου που ζήτησε τότε που να βρίσκονται σήμερα;;;
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ
Δημοσίευση σχολίου