ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακάλεσε την Τρίτη ένα διάταγμα του 2012 που εν μέρει υποστήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας στην επίλυση του μέλλοντος της περιοχής της Υπερδνειστερίας - μιας αυτονομιστικής περιοχής που υποστηρίζεται από τη Μόσχα που συνορεύει με την Ουκρανία και όπου η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα.

Το διάταγμα, το οποίο περιελάμβανε μια συνιστώσα της Μολδαβίας, σκιαγράφησε την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πριν από 11 χρόνια, η οποία ανέλαβε τις στενότερες σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εντολή ανάκλησης του εγγράφου του 2012 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη για να «διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στις διεθνείς σχέσεις». Η Μολδαβία συνορεύει στα νοτιοδυτικά της . . . Ουκρανίας. Ο παρακάτω χάρτης το δείχνει:

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας είναι ένα μικρό κομμάτι γης στο ανατολικό άκρο της Μολδαβίας, που συνορεύει με την Ουκρανία. Η Υπερδνειστερία εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα στην παρακάτω εικόνα:


Οι Ρωσόφωνοι της Υπερδνειστερίας αποσχίστηκαν από τη Μολδαβία το 1990 , ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εν μέσω φόβων ότι η Μολδαβία θα συγχωνευόταν με τη Ρουμανία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της οποίας μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό.

Ένας σύντομος πόλεμος έφερε αντιμέτωπους τη νέα ανεξάρτητη Μολδαβία εναντίον των αυτονομιστών το 1992. Αλλά δεν υπήρξε σχεδόν καμία βία τα τελευταία 30 χρόνια, με τους Ρώσους «ειρηνευτές» να βρίσκονται ακόμα στο μικρό κομμάτι της γης, που δεν έχει διεθνή αναγνώριση.Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας είπε ότι θα «μελετήσει προσεκτικά» το έγγραφο.

Τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιοχή της Υπερδνειέστρας εδώ και δεκαετίες.   Τώρα, φαίνεται ότι η Ρωσία πρόκειται να αρχίσει να προσθέτει στρατεύματα εκεί, ώστε να μπορούν να κινηθούν εναντίον της μακρινής νοτιοδυτικής Ουκρανίας και του κύριου λιμανιού της, της Οδησσού.

Με τα στρατεύματα να έχουν ήδη ερείσματα στην Υπερδνειστερία, η δημιουργία στρατευμάτων για να ξεκινήσουν κινήσεις στη νοτιοδυτική Ουκρανία θα είναι απλή. Εάν αυτό συμβεί - και φαίνεται ότι θα γίνει - τότε η "Ουκρανία" θα αποκοπεί εντελώς από ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη τρελαθεί με αυτό. Πριν από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας (SMO), η Ουκρανία είχε συνάψει συμφωνία μίσθωσης με το ΝΑΤΟ/ΗΠΑ για να τοποθετήσει μια Ναυτική Βάση εκεί! Όταν και εάν η Ρωσία καταλάβει αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας, η ναυτική βάση του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ποτέ.

Χωρίς «πρωτόκολλο» εντός της Μαύρης Θάλασσας, τα πλοία του ΝΑΤΟ μπορούν να εμποδιστούν από την Τουρκία να διέλθουν από το Στενό του Βοσπόρου, μέσα και έξω από τη Μαύρη Θάλασσα, εάν ξεσπάσει πόλεμος. Η Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά, η συνθήκη που διέπει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια μέσω της Κωνσταντινούπολης προς και από τη Μαύρη Θάλασσα, καθιστά σαφές ότι στον πόλεμο, πλοία από εμπόλεμες χώρες ΧΩΡΙΣ λιμάνι καταγωγής στη Μαύρη Θάλασσα, μπορούν να απαγορευθούν από τη διέλευση στενό. 

Εάν/Όταν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, ολόκληρη η νοτιοδυτική Ουκρανία θα απελευθερωθεί από το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου. Η Ουκρανία θα αποκοπεί από τη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ δεν θα πάρει τη ναυτική του βάση του και η Ρωσία κερδίζει. Εκτός αν το ΝΑΤΟ βρει κάποια δικαιολογία για να εισέλθει φυσικά στην Ουκρανία -- και μετά . . . . θα εισέλθουμε στο Β'Μέρος του 3ου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει το αεροδρόμιο στο Κισινάου προκειμένου να πετάξει με ρωσικές στρατιωτικές ενισχύσεις. Και ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία πιστεύει ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι επίσης στα σκαριά. Η Ουκρανία μεταφέρει τώρα τα στρατεύματά της στα σύνορα με τη Μολδαβία (Transdniestra). Φωτογραφία παρακάτω: 


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μολδαβία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με την Ουκρανία . Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο twitter από το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nexta TV υποδηλώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών λέει ότι «τώρα εξετάζεται και η Μολδαβία» για αυτόν τον ρόλο».

2 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Θυμήθηκα μόλις τώρα ότι σε εκείνη την περιοχή υπάρχει μια τεράστια αποθήκη πυρομαχικών στην Υπερδνειστερία, που οι ουκροναζί θα ήθελαν να την πάρουν στα χέρια τους γιατί είναι όλα πυρομαχικά της Σοβιετικής εποχής. Επί του παρόντος, φυλάσσεται από περίπου 1.500 Ρώσους στρατιώτες...

Η αποθήκη πυρομαχικών Cobasna είναι μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται στο χωριό Cobasna.

Νομικά και διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος της Μολδαβίας στο σύνολό της, το μη αναγνωρισμένο αποσχισμένο κράτος της Υπερδνειστερίας ελέγχει το χωριό και την αποθήκη πυρομαχικών και έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές, με εξαίρεση τις λεγόμενες ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας που βρίσκονται ποτέ στην περιοχή από το τέλος του πολέμου της Υπερδνειστερίας το 1992.

Επί του παρόντος, η πρόσβαση των πολιτών στην αποθήκη πυρομαχικών είναι περιορισμένη και μόνο οι ρωσικές και οι αρχές της Υπερδνειστερίας έχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα και την κατάσταση των αποθηκευμένων όπλων.

Η αποθήκη πυρομαχικών δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940, όταν η Υπερδνειστερία βρισκόταν υπό την πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ).

Εκείνη την εποχή, είχε σημαντική στρατηγική αξία.

Η αποθήκη πυρομαχικών Cobasna έχει αναφερθεί ως μία από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών στην Ανατολική Ευρώπη και περιέχει έως και 20.000 τόνους όπλα της σοβιετικής εποχής από τον 14ο Στρατό Φρουρών της ΕΣΣΔ και επίσης από τα πρώην κράτη της Τσεχοσλοβακίας και Ανατολική Γερμανία.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cobasna_ammunition_depot

Εάν το ΝΑΤΟ/Ουκρανία μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο αυτής της αποθήκης πυρομαχικών, θα μπορούσαν να πολεμήσουν για έναν ολόκληρο χρόνο ακόμα! Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία δεν θα το αφήσει να συμβεί.

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Σχετικό άρθρο.

https://www.voltairenet.org/article218875.html