ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ GPT-3

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ GPT-3 (και ντρέπεσαι να το ρωτήσεις) 

Το GPT-3 είναι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης (machine learning ή ML) που περιγράφει τον εαυτό του ως "ένα φιλικό, αυτοδίδακτο, σκεπτόμενο ρομπότ που μπορεί να μάθει και να βελτιώσει τις εργασίες χωρίς να είναι ρητά προγραμματισμένο να το κάνει" .
 
Για να δούμε αν λέει αλήθεια ως προς τον αυτoπροσδιορισμό του και ποια είναι τα όρια του:
Το Open AI κυκλοφόρησε το GPT-3 το 2020 ως o καλύτερος και μεγαλύτερος διάδοχος του προηγούμενου μοντέλου γλώσσας (LM) GPT-2. Όσον αφορά την παραγωγή κειμένου που φαίνεται να έχει γραφτεί από άνθρωπο, το GPT-3 υπερέχει όλων των προηγούμενων μοντέλων. Με εξαίρεση ίσως γλώσσες όπως τα ελληνικά, όπου το συντακτικό του είναι επιπέδου  απόφοιτου 3ης Δημοτικού ακόμα. Δεν κάνει όμως ορθογραφικά λάθη. 
 
Με περισσότερες από 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους μηχανικής μάθησης, είναι το μεγαλύτερο νευρωνικό δίκτυο που έχει παραχθεί ποτέ, ενώ το μεγαλύτερο εκπαιδευμένο μοντέλο γλώσσας πριν από το GPT-3 ήταν το μοντέλο Turing NLG της Microsoft, το οποίο είχε 10 δισεκατομμύρια παραμέτρους.
Μεγάλη επιτυχία του marketing της Microsoft είναι ότι κατάφερε να έχει 10.000.000 χρήστες του μέσα σε λίγες μέρες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια του γίγαντα της Πληροφορικής να ανακάμψει στον χαμένο πόλεμο των "ψαχτηριων" στο internet. Δηλαδή στην μπιζνα συγκέντρωσης δεδομένων για χειραγώγηση αγορών και συνειδήσεων.
 
♦️Που μπορεί να εφαρμοστεί καλά
 
✔️ Κωδικοποίηση και περίληψη
Το GPT-3 μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε δομή κειμένου, όχι μόνο κείμενο ανθρώπινης γλώσσας. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει περιλήψεις κειμένου και ακόμη και κώδικα προγραμματισμού αυτόματα ή για να μεταφράσει ένα πρόγραμμα υπολογιστών από μια γλώσσα προγραμματισμού σς μια άλλη.Tο Copilot, το οποίο τροφοδοτείται από το GPT-3, χρησιμοποιείται από προγραμματιστές για τη σύνταξη κώδικα (δημιουργεί το 40% του πρόσφατα γραμμένου κώδικα)
 
✔️- Γράψιμο
Το GPT-3 έχει εκπαιδευτεί να δημιουργεί ρεαλιστικό ανθρώπινο κείμενο από κείμενα στο Διαδίκτυο προκειμένου να δημιουργεί άρθρα, ιστορίες, αναφορές ειδήσεων και διαλόγους. Χρησιμοποιείται ήδη, με πολύ προβοκατορικο τρόπο, και για την παραγωγή "επιστημονικά papers" ή άλλων εργασιών που αντιγράφουν άλλες προηγούμενες
(αδυνατεί, όπως το παραδέχεται, να λύσει οποιοδήποτε άλυτο ακόμα πρόβλημα από την ανθρώπινη φυσική ευφυΐα). 
 
✔️ Αυτοματοποιημένες συνομιλίες
Το GPT-3 χρησιμοποιείται επίσης για αυτοματοποιημένες εργασίες συνομιλίας, όπως η απάντηση σε οποιοδήποτε κείμενο που πληκτρολογεί ένα άτομο στον υπολογιστή με ένα νέο κομμάτι κειμένου που είναι κατάλληλο για τα συμφραζόμενα. Χρήση κυρίως στις μηχανές εξυπηρέτησης πελατών.
 
✔️- Διαχείριση Κινδύνων
Το GPT-3 χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αξιολογήσεων κινδύνου αυτόματα με βάση τον τίτλο κινδύνου, τις αιτίες, τους ελέγχους πρόληψης, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις, τους ελέγχους ανάκτησης και μετριασμού και άλλους παράγοντες.Άγνωστο το πως θα διαχειρίζονταν φυσικούς κινδύνους. Σαν τον Στυλιανιδη (του φευγάτου η μάνα ποτέ δεν έκλαψε) με αστυνομικού τύπου επιχειρήσεις ή στέλνοντας τα ΕΚΑΜ για σεισμό. Ρωτήστε το... 
 
✔️- Μεταγραφές-πρακτικά
Το GPT-3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη σύνοψη μεταγραφών ή δημιουργίας πρακτικών συσκέψεων.
 
✔️- Σχεδιασμός παιχνιδιών
Το GPT-3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σχεδίαση παιχνιδιών, όπου οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν φωνητικές εντολές που αποστέλλονται στο GPT-3 για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν και να σχεδιάσουν αντικείμενα επαυξημένης πραγματικότητας.
 
✔️ Εκμάθηση "λίγων βολών"
Η εκμάθηση λίγων βολών είναι η πρακτική της τροφοδοσίας ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης με μια μικρή ποσότητα δεδομένων εκπαίδευσης προκειμένου να γίνουν προβλέψεις.
 
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι τυπικές τεχνικές μικρορύθμισης απαιτούν μεγάλο όγκο δεδομένων εκπαίδευσης ώστε το προεκπαιδευμένο μοντέλο να προσαρμοστεί με ακρίβεια στις εργασίες.
Από την άλλη πλευρά, η εκμάθηση με λίγες λήψεις-βολές μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο NLP με γλωσσικά μοντέλα που έχουν προεκπαιδευτεί μόνο σε ήδη μεγάλα σύνολα δεδομένων. Σαν αυτά που συλλέγει μανιωδώς ο Ζουκη ή ο Μητσοτάκης με το predator
 
Και αφού εκπαιδευτούν σε ορισμένα παραδείγματα, αυτά τα μοντέλα μπορούν στη συνέχεια να κατανοήσουν σχετικές και προηγουμένως άγνωστες εργασίες.
 
✔️. Μηδενική Εκμάθηση
Η εκμάθηση μηδενικής βολής (ZSL) είναι η διαδικασία εκπαίδευσης ενός μοντέλου για να κάνει κάτι που δεν είχε ρητά εκπαιδευτεί να κάνει.
 
Είναι απαραίτητο να παρέχεται κάποιο είδος περιγραφής για μια άγνωστη κλάση προκειμένου ένα μοντέλο να προβλέψει αυτήν την κλάση χωρίς δεδομένα εκπαίδευσης.
Ωστόσο, διαφορετικές μέθοδοι μηδενικής ρίψης μπορεί να έχουν διαφορετικούς κανόνες για τους τύπους περιγραφικών κλάσεων που επιτρέπονται, γι' αυτό είναι σημαντικό να του παρέχουμε το σχετικό πλαίσιο για να λάβουμε ακριβή αποτελέσματα.
 
Σε απλά ελληνικά, "μαθαίνει" να αποκρίνεται πιο έξυπνα όσο το χρησιμοποιούμε περισσότερο, χωρίς να αυξάνεται η γνώση του!
 
♦️ Σχετικά με το ChatGPT
Το ChatGPT είναι ένα chat bot, δηλαδή ένα πρόγραμμα επικοινωνίας με τον χρήστη με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί το πλαίσιο συνομιλίας για να διδάξει στο NLP, στην μηχανή δηλαδή του συστήματος, πώς να συνομιλεί με τους ανθρώπους.NΠροορίζεται για την κατανόηση της φυσικής γλώσσας και την κατάλληλη απόκριση, διευκολύνοντας τους χρήστες να επικοινωνούν με υπολογιστές.
 
♦️Σημασία του ChatGPT:
Είναι σχετικά καλό εργαλείο αύξησης της παραγωγικότητας για:
-Δημιουργία σύνθετων chatbots που μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες ή να εκτελούν εργασίες.
-Παροχή εξατομικευμένων προτάσεων με βάση τις ανάγκες των χρηστών.
-Εξοικονόμηση χρόνου και προσπάθειας αυτοματοποιώντας σχετικά απλές εργασίες.
-Απαντώντας σε ερωτήσεις γρήγορα και με ακρίβεια.
 
♦️ Πλεονεκτήματα του GPT-3
Το πιο προφανές πλεονέκτημα του GPT-3 είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες κειμένου, καθιστώντας τη δημιουργία περιεχομένου που βασίζεται σε κείμενο ευκολότερη και πιο αποτελεσματική, παρέχοντας και υπηρεσίες μετάφρασης, συγγραφής κειμένων κλπ
 
Το GPT-3 δεν είναι όμως το πρώτο μοντέλο χρήσης της φυσικής γλώσσας για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Σίγουρα είναι όμως αποτελεσματικό ως προς αυτό, με κύριο (απ ότι φαίνεται) σκοπό του, να κάνει την τεχνολογία ΑΙ αποδεκτή για μαζική χρήση επί του υφιστάμενο μοντέλου web2. 0 του ίντερνετ. Προσπαθεί να το διασώσει με τερτίπια του τύπου "δεν γνωρίζω αυτό το θέμα γιατί διδάχθηκα με δεδομένα μέχρι το 2021" αν το "στριμώξετε" με καμία δύσκολη ερώτηση του τύπου "λύσε μου το Κυπριακό " οπότε και αερολογει χαζά σαν καλός διπλωμάτης. Και αρνείται να κάνει search σε άλλα ψαχτηρια, όπως πχ με το Google search. Θα είναι μάλλον τσακωμένο με το εκεί ΑΙ που προσπαθεί ανάλογα (λανσάρεται από την Google μεθαύριο, ενώ οι Κινέζοι ετοιμάζουν παρόμοιο επί του Tic-Toc)
Το GPT-3, ως εκ τούτου, έχει πληθώρα περιορισμών και αδυναμιών, που όλες σχετίζονται και με ανυπέρβλητους νόμους και κανόνες των μαθηματικών και των αλγορίθμων (γνωστούς από το 1935) για τα όρια της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης. Δεν νοείται νοημοσύνη χωρίς κάποια αυτογνωσία. Τέλος.
 
♦️ Mη πλεονεκτήματα του GPT-3
 Το κύριο πρόβλημα με το GPT-3 είναι ότι δεν μπορεί να μαθαίνει συνεχώς. Επειδή έχει προεκπαιδευτεί, δεν έχει συνεχή μακροπρόθεσμη μνήμη που να μαθαίνει από κάθε αλληλεπίδραση.
Επιπλέον, το GPT-3 δεν είναι σε θέση να εξηγήσει και να ερμηνεύσει γιατί συγκεκριμένες είσοδοι καταλήγουν σε συγκεκριμένες εξόδους, κάτι που είναι ένας κοινός περιορισμός σε όλα τα νευρωνικά δίκτυα. Ως εκ τούτου, δύσκολα μπορεί να περάσει τα τεστ-νομικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την AI, αφού μπορεί έτσι να χειραγωγηθεί εύκολα για να χειραγωγήσει ανθρώπους ή συστήματα. 
 
✔️Συμπέρασμα
Το GPT-3 μπορεί να κατανοήσει κείμενο και να γράψει σαν άνθρωπος, κάτι που ανοίγει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες για την εφαρμογή του.
Ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι τέλειο, γι' αυτό το OpenAI σχεδιάζει να δημιουργήσει μεγαλύτερες, λιγότερο περιορισμένες και πιο συγκεκριμένες εκδόσεις των μοντέλων του σε ένα ευρύτερο φάσμα κειμένων, καθώς και με περισσότερες περιπτώσεις χρήσης, που θα διατίθενται με συνδρομή. 
 
Οπότε μην τρελαίνεστε με τα παιχνίδια του marketing. Και αυτά, όπως και ο Μητσοτάκης, ενδιαφέρονται για την επικοινωνία και όχι για την λύση προβλημάτων, όντας υπoχείριo ενός σχεδιαστή από το τμήμα marketing-επικοινωνίας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν η ορθογραφία που προτείνει είναι από το λεξικό του Μπαμπινιώτη, θα προσπεράσω και θα παραμείνω πιστός στα σεξ ρόμποτ μόνο
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Άκουγα τις προάλλες για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που μαθαίενι συνεχώς και εξελισσεται.Από την άλλη δεν μπορώ να εμπιστευτώ κάτι τέτοιο,αφού έχουμε δει τι γίνεται στο ίντερνετ με τα Χοαξες, την πολιτικοκορεκτίλα, την λογοκρισία, τα παραμύθια της Γουηκιπέντια το κατέβασμα μπλόγκ τόσο στο blogspot όσο και στο worldpress.
Πάμε λοιπόν για στοχευμένη-λογοκριμένη-κατευθυνόμενη γνώση...Δόξα τω Θεώ έχω στοκάρει μια βιβλιοθήκη ολόκληρη
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Κ.Ξενοδόχε...η τεχνητή νοημοσύνη στο ορατό μέλλον (μίας τουλάχιστον χιλιετίας) δ ε ν θα αντικαταστήσει την τεχνητή ανθρώπινη υπερνοημοσύνη (το "τεχνητή" στην ανθρώπινη υπερ-νοημοσύνη πάει στους θιασώτες της θεωρίας ότι ο άνθρωπος είναι Δημιούργημα του θεού, άρα η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι τεχνητή υπερνοημοσύνη).

Αν και ο δυτικός τύπος ανθρώπου στερείται παντελώς κριτηρίου. Είναι έτοιμος να χάψει αμάσητο ο τι του σερβίρουν τα Μέσα (εδώ κατάπιε κοτζάμ πανδημία). Πάνω που η πλέμπα είχε πεισθεί ότι οι ελίτ κυβερνούν με υπερόπλα τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται η μαλακια και το αφήγημα καταρρέει χωρίς καν τα προσχήματα.

Ααα μην το ξεχάσω η θεωρία της εξέλιξης έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία 2 χρόνια. Διακρίνει πλέον τον κοινό μέσο σε εμβολιασμένο και μη. Άρα με τα νέα δεδομένα η θεωρία των "ζόμπυ" χρίζει επαναξιολόγησης.

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν ευχαριστώ για τον χρόνο και την άμεση απάντηση.
Ο άνθρωπος όμως δομεί τη σκέψη με 2 παραμέτρους : τον σωματικό(τι κάνει, τι τρώει τι πίνει τι αναπνέει).Ο εγκέφαλος θέλει καλή τροφή-σήμερα όλοι τρώνε συσκευασμένα σκουπίδια ή "φρέσκα" λαχανικά φυτοφαρμάκων ή κρέας με αντιβιωτικά ή "κρέας" εργαστηρίων, κάνει καθηστική ανούσια εργασία/ζωή.Στη 2η παράμετρο της μάθησης, καλά ας μην αναπτύξω τα περί παιδείας, γλώσσας κτλ.Θα πώ μόνο ότι αρχές του 2000'ς, μίλαγα μ'εναν αριστερό καθηγητή φίλο μου στο Πολυτεχνείο, ακι μου έλεγε ότι το πρόβλημα ήταν ότι οι φοιτητές του δεν έχουν κριτική σκέψη.Βάλτε τώρα στις παραμέτρουν ακτινοβολία,και όσα αναφέρατε πριν 5-6 άρθρα με τα κύτταρα και το φως,οπότε δεν χρειάζεται να ξεπερασει η ΑΙ τον ανθρώπινο νυ, αφού αυτός πλέον είναι μέσα στο κεφάλι μάζας.
Επειδή έχω άπλετο χρόνο ελεύθερο,καμμιά φορά κάνω ανθρωπολογικοκοινωνική έρευνα,και δεν μ'άρεσε αυτό που έβλεπα.
Στην Τα'υ'λάνδη έβλεπα την χαώση διαφορά στην μενταλιτέ ανάμεσα σε πόλεις και επαρχία,και επειδή πήγα το 2005 1η φορά και τελευταία το '18, τρόμαξα με την αλλαγή των παιδιών του 2005 που το 18 ήταν ενήλικες, και την κατάντια μιας γενιάς που μεγάλωσε με την τηλεόραση.
Αλλά και δώ , λόγω ξενοδοχείου, παρατηρώ τους πελάτες (για να ξέρω ποιόν δεν θα ξαναφιλοξενήσω ή γενικώς να δω με ποιούς θ'αλλάξω την Ελλάδα από αυτό το χάλι που είναι), και οι μισοί από ταμέσα των 90ς είναι ότι πιό επίπεδο και επιφανειακό υπάρχει.
Βάλτε τώρα και το ΤικΤοκ και την συμβίωση με τους αλλόφυλους που είναι κρίσιμη μάζα και έχουν πάρει ότι χειρότερο είχαμε και θα με κάνετε να βάλω και τα κλάματα.
Η παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε με το ροκ&ρολλ, και τώρα 60-70 χρόνια μετά δεν υπάρχει άνθρωπος (εκτός από εμάς τους λίγους) που να μην ακούει "τραπ", τη μουσική που θυμίζει μα'ι'μούδες να γ@μιούνται.Οι υπολοιποι "εμπλουτίζουν" το ρεπερτόριο με γυφτοσκυλοτουρκολά'ι'κοπόπ μπούρδες.
Και για να κλείσω, νταλαβεριζόμουν με -σημερινές/ούς- 40ρηδες, τη γενιά του ρέηβ και του "έξτασυ", και είχα παρατηρήσει την εφήμερη κατάσταση των συναισθημάτων τους.
Πριν 2 βδομάδες λοιπόν, άκουσα μια διαφήμιση εφημερίδας, που στο ιατρικό ένθετο της παρουσίαζε μελέτη με τίτλο "τα ψυχοφάρμακα σκοτώνουν τα συναισθήματα".Αν το κάνει και το μπόλι αυτό, είμαστε για τα βουνά και δεν αντέχω το κρύο με την καμμία.Αρκετά σας ζάλισα όμως με την ΓκοθΠανκ αισθητική μου
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Κ.Ξενοδόχε σε αυτό που γράψατε με την τροφή....αν κάθε ένας μας ή οι περισσότεροι καλλιεργήσουμε και από ένα διαφορετικό είδος τροφής σε κάποια καλή ποσότητα θα ήταν δυνατόν να ανταλλάσσουμε όσα καλλιεργούμε μεταξύ μας και να τρεφόμαστε δωρεάν.

Η τροφή ΔΕΝ πρέπει να είναι ΕΜΠΟΡΙΟ ούτε ΜΕΣΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΡΟΦΩΝ και όλες οι εταιρίες που πουλάνε σπόρους φυτών στούς αγρότες.Να καλλιεργούν και να ανταλλάσσουν οι άνθρωποι τοπικά σπόρους και τροφές με τούς γείτονες. Δηλαδή όπως ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι επί πολλές χιλιετηρίδες.

Ανώνυμος είπε...

κ.Λύκαστρε, είμαι πολύ κοντά στο να βάλω ένα "πρώην" πριν το ξενοδόχωφ(μέχρι το τέλος του μήνα θα ξέρω).Πέρα από την αγορά διαμερισνάτων, ένα μέρος θα πάει σε κάποιο αγρόκτημα στη Νότιο Κρήτη με υδροπονικό θερμοκήπιο ζαρζαβατικών από σπόρους Κρήτης ή από τον Πελίτη.Αν δε μου τη βαρέσει-ανάλογα με το τι θα γίνει εδώ τα επόμενα 5-6 χρόνια, γιατί δεν αντέχω πολύ το χάλι της χώρας και την κατάντια των ανθρώπων- ίσως και να είμαι ενυδριοπόνος στον βορρά της Τα'υ'λάνδης...
Στην 1η περίπτωση θα έρχεστε Οκτώβρη για τις "καζανιές" των άλλων σύντεκνων, και θα φεύγετε με τα δικά μου ζαρζχαβατικά.Αν και ξέρω την αγάπη σας για το κρύο, στη 2η περίπτωση θα σας δείξω τι εννοώ παράδεισο (καμμία σχέση με το σεξ που νομίζουν όλοι-αν και είναι πολύ καλύτερο απ'ότι στη Δύση).
Στην χειρότερη για μένα (δεν μπορώ το κρύο και το να μην έχω ήλιο), θα κάνουμε την πρώτη εκδοχή στα πάτρια εδάφη μου στη Ηπειρο, αντί για "τσικουδιά" θα λέτε "τσίπουρο" μέχρι να γίνετε ντίρλα, αλλά θα φεύγετε με 5-6 καφάσια λαχανικων μου στο θερμοκήπιο στα Ιωάννινα, και άλλα τόσα με πορτοκάλια από τους θείους μου στην Αρτα μέσω Εγνατίας(αν έχω καταλάβει καλά είσαστε κάπου βόρεια,Μακεδονία/Θράκη, γι'αυτό το λέω)