ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΔΥΟ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΑΣ ΚΑΦΕ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΤΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΔΥΟ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΑΣ ΚΑΦΕ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ( ή γιατί αγοράζουν τώρα μανιωδώς τά funds σπίτια πρώην Μικρομεσαίων) 

Κλείνοντας δύο χρόνια και κάτι μετά την ανάληψη του τιμονιού από τον Μπαιντεν και σχεδόν τρία από το πρώτο lockdown του πλανήτη, αλλά και ένα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πλέον ορατή και διά γυμνού οφθαλμού μια τεράστια σειρά από "μεταλλάξεις" . Τα βασικά χαρακτηριστικά τους:
 
🔹Η υπερχέωση κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, λόγω της ύφεσης των πάντων, με ταυτόχρονο όμως αύξηση του πλουτισμού όσων έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά παίγνια για ελίτ, αυτά που συντηρούν και μεγεθύνουν μια κολοσσιαίων διαστάσεων φούσκα τοξικών, όση 21 παγκόσμια ΑΕΠ σήμερα.
 
🔹Η ψηφιοποίηση των πάντων . Παραδοσιακές ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες απέκτησαν το πρόθεμα "τηλε" . Εκπαίδευση, εργασία, σεξ, διασκέδαση, πολιτισμός, κρατικες υπηρεσίες, κόμματα, δημοκρατία κλπ.
 
🔹Ο περιορισμός της φυσικής επαφής, εντείνει την ανάγκη για συναλλαγές που χρησιμοποιούν κυρίως "ψηφιακό χρήμα". Δεν είναι τυχαία η απότομη στροφή μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών ή πολυεθνικών σε τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν από "αναρχα" ψηφιακά νομίσματα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα "κρυπτονομίσματα", τα μόνα που μπορούν να λειτουργήσουν και εξωτραπεζικά, αν τύχει και καταρρεύσει το τραπεζικό σύμπαν όπως πήγε να γίνει το 08 με την Leman Bros λόγω της απαξίωσης 800δισ$ στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Τώρα βρίσκονται στην ίδια διακινδυνευση δάνεια, ιδιωτικά ή δημόσια, που υπερβαίνει το μέγεθος τους τα 30τρις! Μαζί και η κερδοφόρα φούσκα των ελίτ, απ όπου και τα κέρδη τους σήμερα. Και δεν διστάζουν να υιοθετούν λύσεις που θυσιάζουν τις εμπορικές Τράπεζες για να σωθεί το εκδοτικό δικαίωμα παραγωγής χρήματος των Κεντρικών. 
 
🔹Η προσπάθεια βεβιασμένης αλλαγής του στρατηγικού καυσίμου του πλανήτη σε κάτι γκρι, νεφελώδες και ουτοπικό που το ονόμασαν "πράσινη μετάβαση". Όλα από ΑΠΕ, λέει, δηλαδή ένας νέος κύκλος υπερδανεισμού ύψους 70.000δισ (!) μέχρι το 30 σε όλον τον πλανήτη Για το κλίμα λες;;
Μπα, δεν είναι χαζοί οι της ελίτ και το κλίμα το έχουν ακόμα "χ..μενο". Τις τράπεζες και τις φούσκες τους τρομπάρουν πάλι, μην τυχόν και σκάσουν. Και με την ευκαιρία μίας ενεργειακής κρίσης με γεωπολιτικό υπόβαθρο, ξεφορτώσουν πάλι μερικά πετροδολλαρια να τα πληρώσουν τα ζαβά, οι Ευρωπαίοι, μπας και σωθεί κάτι από την εποχή της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης, τότε που κυριαρχούσε ο νεοφιλελευθερισμός υπό την μονοκρατορια του δολαρίου.
 
🔹Την στροφή των ελίτ και των funds τους σε επενδύσεις μόνο σε ότι έχει πάγια. Είτε των κροίσων της πληροφορικής που αγοράζουν χωράφια(!) είτε των funds που μαζεύουν εδώ τα πάγια πτωχευμένων επιχειρήσεων (από ξενοδοχεία έως μικρόσπιτα νεόπτωχων μικρομεσαίων είτε μεταλλευτικες τύπου ΛΑΡΚΟ, την ΔΕΗ και τα δίκτυα της. Γιατί άραγε;;
 
🔹Το μόνο που συνεχίζει να κρατάει κάποια ψευδαίσθηση κοινωνικής συνοχής και σταθερής λειτουργίας σε αυτό το μέρος του πλανήτη, είναι τα λεγόμενα "κοινωνικά δίκτυα" σαν το fb, το tweeter και τα λοιπά. Παίζουν όλο και περισσότερο εδώ τον ίδιο ρόλο που έπαιξαν και οι "πλατείες" το 10.
Ψηφιακές διαδηλώσεις αγανάκτησης και οργής, κυρίως αυθόρμητες, κανονικών ανθρώπων που δυσανασχετούν και αντιδρούν με την διαίσθηση τους. Και αν δεν έχουν, μόνο με το συναίσθημα , βλέποντας να πηγαίνουν τα πάντα κατά διαόλου. Χωρίς όμως διάρκεια και συνοχή όλο αυτό, εν αναμονή του Μεσια, που θα του αναθέσουμε να λύσει όλα τα πιο πάνω. 
 
Αυτά όμως τα "μέσα επικοινωνίας " δεν είναι τίποτε άλλο παρά μηχανές ιδιωτικών εταιριών για να πουλούν κατευθυνόμενη διαφήμιση σε εταιρείες, παρέχοντας ως τυράκι συμμετοχής στους χρήστες-καταναλωτές την εύκολη επικοινωνία. 23$ ανά κεφάλι η διαφημιστική δαπάνη μόνο στο fb για τους 2,5δισ χρήστες του, που αυξήθηκε και μέσα στην πανδημία κατά 13% περίπου (τώρα έπεσε πολύ επειδή μυρίστηκαν οι "αγορές" την λήξη αυτού του μοντέλου) . Κάπου 90δισ$ τα κέρδη μόνο του Facebook το 2020, 200 για την Google, από αυτή την μπιζνα που στήθηκε πριν την έναρξη της περιόδου των οικονομικών κρίσεων του 21ου αιώνα, αυτές που τελείωσαν και την παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε. Μοιραία φαίνεται είναι και η ανάγκη μετάλλαξης αυτών των μέσων συναλλαγών είτε της αντικατάστασης τους με νέα, άλλης "κοπής".
 
🔹Μοιραία αφού , η έλλειψη face2face οικονομικής δραστηριότητας και ο όγκος αυτών των δικτύων παλαιάς κοπής, της πΚ εποχής, τους έχει προσδώσει και τον χαρακτήρα των πεδίων των μαχών αντιμαχομενων κρατών, πολιτικών σχηματισμών ή ομάδων με νέες μεθόδους διάταξης "στρατών" εντεταλμένων και με νέες στρατηγικές μαχών. Μοιραία και οι ιδιοκτήτες αυτών των μέσων, καλούνται να μεροληπτούν υπέρ του ενός ή του άλλου. Το μέγα θύμα αυτής της μάχης : η παραδοσιακή δημοκρατία της φυσικής επαφής, έστω δια αντιπροσώπων, όπως την γνωρίσαμε τους τελευταίους δύο αιώνες! 
 
🔹Στο καθυστερημένο δικό μας εγχώριο περιβάλλον, όλα αυτά δείχνουν πολύ μακρινά και αόριστα, λες και να ανήκει η Ελλάδα σε κάποιον άλλο πλανήτη, με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ όπως στην δεκαετία του 80 ή του 90.
 
Άντε τώρα να εξηγήσεις την απόλυτη συσχέτιση όλων των πιο πάνω με τις βλακώδεις οδηγίες μεταφοράς των πάντων στην ατομική σου ευθύνη, από τα "κλείστε τον θερμοσίφωνα και όλα μετά καλά" μετά το "κλείσου μέσα", για να κυκλοφορούν οι μαφίες που ξεπλένουν μαύρα ελεύθερες έξω . Έτσι το μόνο που μένει τελικά κλειστός είναι εκείνος ο διακόπτης. Αυτός που κάνει τα "ρετιρέ" ακατοίκητο, ελλείψει περιεχομένου εγκεφάλου. Δεν πήγε άδικα τόσος φόβος που πουλήθηκε μέχρι τώρα χύμα. Μετριέται, ξέρεις, στα ψυχοφάρμακα που καταλήγουν στην Ψυττάλεια. 
 
"Και τώρα τι κάνουμε κύριε διαπιστωσάκια?", το εύλογο ερώτημα του κάθε καλοπροαίρετου, που ίσως να έχει βαρεθεί να διαβάζει μόνο διαπιστώσεις και αναλύσεις με μεγάλες ακολουθίες από ούτε -ούτε - δεν-δεν αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση, που όλα αυτά να τα ανατρέπει, να τα βάζει σε μια τάξη που θα βγάζει νόημα. Να κοιτάμε την Γιαδικιαρογλου, που κοιτάζει αμήχανα την μπόχα και την σαπίλα, που από καλύπτεται καθημερινά από ενός παλιού κόσμου που καταρρέει, κάνοντας καριέρα μόνο στην αποκάλυψη του κάθε φορά που θα εκδίδεται μια σκανδαλώδης απόφαση από το ΣτΕ για να δίνει μια επίφαση νομιμότητας στις τεράστιες ανακατανομές πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω, όπως τώρα καλή ώρα ;; Φτάνει μόνο αυτό;;
 
Διαισθάνομαι ότι η εναλλακτική απάντηση στον δυστοπικό κόσμο μΚ που προδιαγράφουν τα πιο πάνω θα προέλθει μόνο μέσα από την υπέρβαση και της αντίληψης που είχαμε για τον προηγούμενο κόσμο και την εποχή του, αλλά και από την υπέρβαση και των ιδίων των διαθέσιμων μέσων που είχε δημιουργήσει (επικοινωνίας, συναλλαγών κλπ).
 
Με την δημιουργία νέων, που θα εγγυώνται από την φύση τους (και όχι λόγω κάποιας εγγυήτριας υπέρτατης αρχής η κάποιου πολιτικού σχηματισμού πάνσοφων εκ γενετής illuminati, την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχό. 
 
Έναντι αυτού There is no Alternative! Το TINA των νεοφιλελε της δεκαετίας του 90 γυρίζει μπούμερανγκ μετά την πλήρη κατάρρευση, όλων των σχετικών δογμάτων, κατασκευών και "αφηγημάτων" έδειχναν ως ΤΊΝΑ το 90! 
 
Και με αυτή την διαίσθηση, κάνω ότι περνάει και από το δικό μου χέρι αυτή η μάχη όλων των μαχών να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα, κάνοντας τα όλα πενηνταράκια και όσο μπορώ κατανοητά και από εδώ, όσο αυτό το μέσο επικοινωνίας υπάρχει. Πριν να καταρρεύσει και αυτό, όπως κάθε τι τεχνολογικό, άρα με ημερομηνία λήξης, για να ανθίσει το επόμενο, το νέο. 
 
Αυτό που μόνο ξέρω είναι αυτό που μου έμαθε  ο Ευτυχής ο Μπιτσάκης. Η δυναμική του ελάχιστου γίνεται τεράστια μέσα σε πολύπλοκα εκτός ισορροπίας συστήματα, όπως αυτού του κόσμου μου μεταλλάσσεται τώρα μπροστά στα μάτια μας. Μείνετε συντονισμένοι για να το βρούμε.
 
Προφανώς και δεν τα ξέρω ούτε εγώ όλα, όπως και ο καθένας σας. Για την ακρίβεια, γνωρίζω ελάχιστα. Όπως πχ αυτό που μου δίδαξε μέσα από τα βιβλία του ο Μπιτσάκης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μου πείτε - και με το δίκιο σας - ολόκληρο άρθρο σεντόνι, μόνο το παρακάτω έχεις να σχολιάσεις;;
Θυμάμαι στα μισά του 2ου λοκντάουν το 2020 , τα κωλόμπαρα στην Τα'υ'λάνδη πρόσφεραν σε λάηβ στρήμινγκ κάρτα χορού..Αυτό που μου έκανε εντύπωση , έιναι το ότι είχαν επιτυχία!!Πλήρωνε κόσμος να βλέπει χορεύτριες.Ενα άλλο που μου είχε κάνει εντύπωση πολύ παλαιότερα, γύρω στο 2000 ήταν ένα αξεσουάρ που συνδεόταν στον υπολογιστή με αισθητήρες,και σε σχήμα ανάλογα με το τι φύλλο ήσουν (τότε ήταν ακόμα 2,άντε 3) και έκανες σεξ με το ταίρι σου εξ αποστάσεως,δίνοντας ρυθμό ο ανήρ με ένα δοχείο, η γυναίκα με ένα μαρτζαφλάρι.Που μου θύμισε το demolition man που έκαναν σεξ με ένα κράνος, σε εγκεφαλικό επίπεδο.Που μου θύμισε -23 χρόνια αργότερα από το άρθρο- ότι η προσωπική επαφή για παρέα φθίνει και αντικαθίσταται από τα ηλεκτρονικά φακελώματα του υπολογιστή και του κινητού. Που μου θύμισε αυτούς τους ιαπωνέζους εμμονικούς που μνημονεύατε πριν 2-3 χρόνια που έχουν παντρευτεί τον υπολογιστή τους. Που μου θύμισε πόσο εφήμερα και ρηχά είναι τα συναισθήματα σήμερα.Και πόσο του φαίνεσθαι ναρκισιστές έχουμε γίνει.......
Αν κάποτε λέγαμε πως πρέπει να κόψεις τον καφφέ από τον έλληνα για να ξεσηκωθεί, σήμερα θα έλεγα πως πρέπει να κόψεις το ρεύμα για να έλθει ο κόσμος στην πραγματικότητα.Που μου θύμισε την πυρηνική επίθεση σε κράτος όχι για να πέσει στην πόλη, αλλά για να σκάσει στην στρατόσφαιρα (που μου θύμισε τα μπαλόνια στις ΗΠΑ)και να δράσει ως EMP με γενικό μπλακάουτ.
Αυτό που δεν βλέπω είναι πως θα επέλθει η αφύπνιση για να γεννήσει την υπέρβαση που λέτε στην αντίληψη για τον παλιό κόσμο και τα όσα έχει δημιουργήσει.
Η λύση που βλέπω - ως πρώην αναρχοαυτόνομος (μέχρι τα 20 μου δηλ.όταν άνοιξα τον 1ο τραπεζικό λογαριασμό μου,και έπαψα να κορο'ι'δεύω τον εαυτό μου) - είναι μικρές κοινότητες τύπου Τσιάπας (Μεξικό) ή Κιμπούτς (Ισραήλ) ή 'Αμις /Μορμόνων (ΗΠΑ)όσο το δυνατόν πιό αυτόνομες.
Εβλεπα ένα ντοκυμανταίρ για το Μπάλι, όπου το ρύζι πλέον είναι και εκεί Μονσάντο, οπότε κάθε χρόνο χρειάζονται νέους σπόρους,και την πάτησαν όπως οι Ινδοί.
Αλλά όπως λέει και το ανέκδοτο "που να τρέχειςστα χωράφια με τις γόβες"
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.Νομίζω ότι η Γιαδικιαρογλου μας άφησε χρόνους την βδομάδα που τελειώνει σήμερα- αν είναι αυτή που νομίζω στην ταινία- και μιας και είναι Ψυχοσάββατο, ας ευχηθούμε Καλό Παράδεισο,Καλή Μετάβαση, ή ότι άλλο υπάρχει μετά από εδώ