ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κόκκινες γραμμές Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά – Μήνυμα στο Μητσοτάκη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Μάλιστα ο Βασιλάκης Καίλας της ελληνικής πολιτικής, ο Σαμαράς, την λέει του Κούλι για τις διερευνητικές. Λες και όταν ήταν αυτός πρωθυπουργός τις είχε διακόψει.!!! Ξεχνάει πολλά όμως ο Αντωνάκης πολλά, όπως την υπογραφή του στις 16 Δεκεμβρίου 1991 για την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Που άνοιξε μετά τους ασκούς του Αιόλου για το "Μακεδονικό" ζήτημα. Αυτός που αποκαλούσε την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης "τουρκική". Αυτός που άφησε να ανοίξουν ανεξέλεγκτα τα ελληνοαλβανικά σύνορα, χωρίς να εξασφαλίσει καμία εγγύηση για τα εθνικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έγινε ξαφνικά μαχητικός εθνικιστής και βάζει κόκκινες γραμμές.!!!! Το έργο το έχουμε ξαναδεί...καλός μπάτσος..κακός μπάτσος.Όλα έχουν συμφωνηθεί στην μυστική συνάντηση στο Βερολίνο που αποκάλυψαν οι Γερμανοί.....

Ο Κούλης έχει μοιράσει το Αιγαίο....

Μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνει την δική του ηχηρή παρέμβαση. Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής στέλνει μήνυμα προς όλους αλλά κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας τις κόκκινες γραμμές όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Σαμαράς δεν διστάζει να αποδομήσει την μέχρι τώρα πολιτική Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι μόνο η αποτροπή και όχι ο κατευνασμός μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές επαφές ακυρώνουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Τουρκία και απορρίπτει τον ελληνοτουρκικό διάλογο με προοπτική την Χάγη.

Βάζει έτσι το δικό του όριο προς τον πρωθυπουργό για τις διερευνητικές επαφές: θα πρέπει να περιοριστούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα πρέπει να διστάσει ακόμη και να αποχωρήσει, αν η άλλη πλευρά επεκτείνει την ατζέντα. Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική, όπως διατυπώθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή και όπως εκφράζεται ως πολιτική καλής θέλησης, στην σημερινή συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την κίνησή του, την οποία προετοίμαζε τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες. Το πολιτικό στίγμα της παρέμβασής του, το δίνει η φράση φιλικού του βουλευτή: «…Κάνει υπερήφανους του δεξιούς. Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της παράταξης που κάποιος είναι τόσο σαφής». Σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο καθ' αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει αυτό που δεν κάνει η αντιπολίτευση: δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση έναντι των συνομιλητών της ότι έχει εσωτερική πίεση. Παράλληλα, όμως, τον δεσμεύει εάν η όποια συμφωνία για διευθέτηση των διαφορών έλθει στην Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ξεχνά το Μακεδονικό. Αποδομεί και σε αυτό το πεδίο την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη («τιμούμε και τηρούμε την Συμφωνία των Πρεσπών»), θεωρεί ότι θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και φυσικά δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι δικοί του βουλευτές. Είναι το θέμα που ανάγκασε τον περασμένο Δεκέμβριο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναβάλλει την ψήφισή τους.

Αποδόμηση πολιτικής Μητσοτάκη

Εν τέλει με την συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς κεντρίζει το κομμάτι εκείνο της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζεται ως "πατριωτική Δεξιά". Αυτή η τάση ναι μεν τελεί εν υπνώσει αναμένοντας ηγεσία, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την «προσχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική Σημίτη όσον αφορά τα εθνικά θέματα», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Κατ' αρχήν ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του σε συνέντευξη ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», ή όπως την επαναδιατυπωνει «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις», υπογραμμίζοντας ότι μόνο η αποτροπή αναχαιτίζει την Τουρκία. Είναι, λοιπόν, σε ευθεία αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μπορούν να καταλήξουν σε συνυποσχετικό για παραπομπή στην Χάγη.

Ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πάγια θέση του κατά της παραπομπής στην Χάγη. Είναι δε, κατηγορηματικός, καθώς –όπως σημειώνει– με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, ακυρώνει όλη την ρητορική Μητσοτάκη περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, λέγοντας καθαρά: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους, όπως με την Γαλλία, με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Είναι έμμεση κριτική στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αντιπαρήλθε στη Βουλή το θέμα της αμυντικής συμφωνίας, που θα συνόδευε την αγορά των φρεγατών, επιστρατεύοντας λογιστικά επιχειρήματα. Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της ΕΕ και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Αντίθεση και στο Μακεδονικό

Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση για το Μακεδονικό, ασκώντας και στο πεδίο αυτό κριτική (όχι μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στην παρούσα κυβέρνηση, που εκ των υστέρων αφενός χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική», αφετέρου διακηρύσσει ότι «τηρεί και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο. Παράλληλα προανήγγειλε ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή τα μνημόνια με την Βόρειο Μακεδονία δεν θα τα ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην Γερμανία (και εμμέσως και στον φιλογερμανικό προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη) λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».  Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, τώρα προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Μάλλον επιχαίρει για την δεξιά στροφή που σηματοδότησε ο ανασχηματισμός ενώ επιτίθεται φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση… Ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν».

ΠΗΓΗ

5 σχόλια:

Μμ. είπε...


Λύκαστρος

Αυτός... έγινε ξαφνικά μαχητικός εθνικιστής και βάζει κόκκινες γραμμές.!!!! Το έργο το έχουμε ξαναδεί...καλός μπάτσος..κακός μπάτσος. Όλα έχουν συμφωνηθεί στην μυστική συνάντηση στο Βερολίνο που αποκάλυψαν οι Γερμανοί.....

Ο Κούλης έχει μοιράσει το Αιγαίο....


......................................................

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΒΟΥΛΗ

Τί κομμουΝΔούλου, τί ΚομμουΝΔούρου!


Υ.Γ. Αι οριζόντιαι κόκκιναι γραμμαί, κύριοι, όταν υποστέλλωνται καθετοποιούνται και γίνονται, αιδώς αφελληνισμένοι, κόκκιναι ζαρτιέραι.




..............................................................

Τί


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε Μμ....όλοι είναι πολύ καλοί στα λόγια...λόγια λόγια...έχουμε χορτάσει από λόγια. Πράξεις δεν βλέπουμε. Για παράδειγμα αν ο αντωνάκης εννοεί αυτά που λέει...ας μαζευτεί με το Καραμανλικό τμήμα της Ν.Δ και ας ρίξουν αυτό το αλλογενή και βλαμμένο κνώδαλο.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πιστεύει λέξη...απλά έχουν καταλάβει ότι ο μπινές γιός της αδελφομάνας με τις πράξεις δεν θα τελειώσει μόνο την ΝΔ από πολιτικό κόμμα...αλλά και θα τελειώσει το ελλαδικό κράτος με την μορφή που το ξέραμε έως σήμερα.Και μετά πως θα βγάζουν το "ψωμάκι" τους;;;; Δεν θα υπάρχει ανθελληνικό κράτος να τους ταΐζει.

Μμ. είπε...



Μεταπολιτευτικό πολιτικό σαπρόφυτο και ο πάσης λαθρΑλβανίας Αντώνιος
αλλά έχει ένα σπάνιο, μοναδικό χάρισμα όπως η γάτα του Μάο:
Ξέρει να κατεβάζει ¨στο πι και φι¨ Μητσοτακοκυβερνήσεις!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Μακάρι να κατεβάσει και αυτήν την μητσοτακοκυβέρνηση...αλλά δεν το πιστεύω.

ΝΙΚΟΣ 56 είπε...

Λύκαστρε έχεις απόλυτο δίκιο... ούτε εγώ πιστεύω ότι θα κάνει κάτι... τόσο καιρό γιατί δεν έκανε κάτι... μήπως τα έκανε όλα καλά ο Κούλης και τώρα ξαφνικά δεν τα πάει καλά ;;; Θα μας τρελάνουν ;;;