ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των μονάδων, αλλά η ποιοτική υπεροχή.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Καλησπέρα σας ....Ας πούμε κάποια πραγματάκια. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι και ίσως (ευελπιστούμε) να υπογράψει για 3+1 FDI και 3 gowind. Τι σημαίνει αυτό για το ΠΝ;;

3 FDI θα φέρουν 96 πυραύλους Aster 30. Οι πύραυλοι αυτοί κοστίζουν 3εκ. η μονάδα και έχουν μέγιστο επιχειρησιακό ύψος εμπλοκής τα 20km και μέγιστο βεληνεκές τα 120km. Απ' ότι αντιλαμβάνεστε για τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας, μιλάμε για ένα πύραυλο μεγάλης εμβέλειας που εξασφαλίζει την πολυπόθητη αεράμυνα περιοχής, πάντα με γνώμονα τα ελληνικά δεδομένα και το πόσες μονάδες μπορεί να αντέξει στη παρούσα φάση λογιστικά το ελληνικό ναυτικό.

Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να υπολογίσω πόσα περισσότερα κελιά θα αποκτήσει το ελληνικό ναυτικό αν ασκήσει την προαίρεση για + 1 FDI. Μια πρόσθεση είναι, κάντε την.Προχωράμε στο δεύτερο σκέλος. Τολμώ να υποθέσω πως οι 3 gowind θα είναι στην διαμόρφωση των ΗΑΕ. Κάνω την εξής υπόθεση. Η διαφορά με αυτές που των HAE θα είναι οι κάθετοι εκτοξευτές (VLS). Ίσως αντί για mk56 θα φέρει ExLS/SCL από την LM και θα ενσωματώνει τον ίδιο πύραυλο μέσης εμβέλειας 50km και επιχειρησιακού ύψους 10km, essm blk 2. 

Γιατί αυτή η διαφορά;; Επειδή σε αυτούς τους εκτοξευτές οι essm θα μπαίνουν σε τετραπλή διάταξη σε αντίθεση των mk56 που φέρουν 16 αντί για 32 πυραύλους. Συνεπώς θα έχουμε 96 πυραύλους μέσης εμβέλειας μαζί με τους 96 πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (Aster 30) των FDI.

Βλέπουμε λοιπόν πως το ελληνικό ΠΝ θα αποκτήσει τις ίδιες κορβέτες με τα ΗΑΕ. Αυτό είναι κάτι καλό απ' την στιγμή που είμαστε σύμμαχοι και έχουμε υπογράψει αμυντική συμφωνία. Σημαίνει πως σε περίπτωση πολέμου ή σε ενδεχόμενο πολέμου, τα τελευταία θα μπορούν να στείλουν κάποια  καλούδια με τα μεταγωγικά τους αεροσκάφη, όπως έκαναν και με τις φρεγάτες S. Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει φροντίσει εξαρχής για την απροβλημάτιστη ύπαρξη ανταλλακτικών και να μην ζητιανεύει από άλλους την τελευταία στιγμή.

Πάμε τώρα στο θέμα των ολλανδικών, αγγλικών, γερμανικών, ισπανικών, ιταλικών προτάσεων. Οι 4 πρώτες προτάσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μπορούν να γίνουν καλά πλοία. Αρχικά μπορεί να αποκτήσουν σταθερό ραντάρ έρευνας όγκου apar 2 μαζί με περιστρεφόμενο ή σταθερό ραντάρ, φέρουν τορπιλοσωλήνες, σόναρ συρόμενο και τρόπιδας και χώρους για 32 κελιά mk41. Υπάρχει όμως ένα θέμα.

 Ποιο; 

Επισήμως δεν έχει αποδεσμευθεί απ' το Αμερικάνικο Κογκρέσο ο πύραυλος μεγάλης εμβέλειας με κεφαλή ενεργής καθοδήγησης SM2 BLK 3C. Με άλλα λόγια η μη αποδέσμευση μέχρι ώρας των SM2 από την Αμερική χαντακώσει τις άλλες προτάσεις που έχουν δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης. Όσον αφορά την ιταλική θεωρώ πως είναι δύσκολο να επιλεγεί όχι επειδή το πλοίο δεν είναι άξιο, αλλά επειδή η Ιταλία έφτιαχνε τις LCS στα ναυπηγεία της που έχει στην Αμερική.

Απ' την στιγμή που το παιχνίδι λοιπόν ήταν εξαρχής μια εξοπλιστική διπλωματία που αφορούσε 2 παίχτες (ΗΠΑ και Γαλλία) η Ιταλία θα μείνει απ' έξω ελπίζοντας να το πάρει η Αμερική. Σχετικά με την Αμερική, μη τα ξανά λέμε. SM2 BLK 3C δεν αποδεσμεύουν μέχρι ώρας και τα ticonderoga & LCS
δεν είναι ενδιάμεσες λύσεις, αφού για να έρθουν θέλουν επισκευές, αναβαθμίσεις, εκπαίδευση πληρωμάτων και θα φτάσουμε άνετα στο 2024.

- Οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν τα κόστη επισκευών και αγοράς των πυραύλων.

-Τα ticonderoga έχουν υπέρογκα κόστος χρήσης για τον προϋπολογισμό του ναυτικού μας. 30εκ. ο ετήσιος προϋπολογισμός του ναυτικού, 70 εκ. τα κόστη ετήσιας χρήσης σε  υπηρεσία. 

Στην Ελλάδα  άντε να πέσουν σε 30εκ. το χρόνο, εκτός εάν τα έχεις συνεχώς δεμένα για να λέμε πως έχουμε καταδρομικά. Για τα LCS δεν το συζητάμε καν. Δεν είναι κορβέτες. Είναι παράκτια πλοία μάχης που αποσύρονται από το αμερικάνικο ναυτικό λόγω μηχανολογικών προβλημάτων και κατανάλωσης καυσίμου που αντιστοιχεί με αυτά των καταδρομικών των ticonderoga. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις μελέτες του αμερικανικού οργανισμού GAO. Τα LCS για να φέρουν έναν υποτυπώδες οπλισμό θα πρέπει να ανακατασκευαστούν και αυτές οι παρεμβάσεις πέραν του αβέβαιου αποτελέσματος κοστίζουν κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια. Αυτά και άλλα πολλά.

Συνεπώς δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των μονάδων, αλλά η ποιοτική υπεροχή. Οι ΗΠΑ μπορεί να μπορούν να προσφέρουν μονάδες, αλλά αυτές είναι εν δυνάμει tefal κατσαρόλες όλες του. Από τα ticonderoga που το 2030 πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τα LCS που είναι στην ουσία πλοία για λιμενικό που έχει φάει με το κουτάλι μίζες για να τα δεχθεί. Όταν το Κογκρέσο ζήτησε από το αμερικανικό ναυτικό να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα lcs freedom να μεταφερθούν υπό τη διοίκηση του λιμενικού σώματος της Αμερικής, το έκανε επειδή τα πλοία αυτά φτάνουν για μέχρι εκεί.

 Όσοι λοιπόν χαλιούνται με την γαλλική πρόταση ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα της πραγματικότητας και όχι του Pyatt.

2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλησπέρα, βλέπω no rest for the wicked. Συνέχισε ακάθεκτος, μια επιλογή η γαλλική και μόνο , θα υπογράψει ο γκαντέμης; καλό βράδυ γιατί είμαι ψόφιος και σχόλια αύριο, να είσαι καλά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλε Νικόλα. Δεν υπάρχει ξεκούραση ούτε αργίες η Σ/Κ όταν πρόκειται για τα εθνικά μας θέματα. Πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε ύπνος. Σου εύχομαι να έχεις μια υπέροχη Κυριακή.