ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

O ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ O ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

O ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ O ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (μέσα από τις μάχες κάποιων FAANG εναντίον κάποιων BAT-X).
 
Όλα δείχνουν, και συμφωνούν, ότι μετά και την τελευταία κίνηση του Μπάιντεν, την δημιουργία ενός ΝΑΤΟ του Ινδικού/Ειρηνικού υπό το ακρωνύμιο AUKUS, ότι μπήκαμε πλέον και επίσημα σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αυτό έγινε μετά την αναμενόμενη μετατόπιση του στοχευμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς τα Ανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή, μετά την άρον άρον αποχώρηση από το Αφγανιστάν των ΗΠΑ και την ενεργειακή πρόσδεση του Ιράν στην Κίνα. Και με σαφή την επιδίωξη να αποδυναμωθεί η εμπορική συμφωνία της Ζώνης Εμποριου υπό την Κίνα, την μεγαλύτερη στον πλανήτη, που άφησε να αναπτυχθεί ο Τραμπ χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ.
Τρεχε τώρα και διόρθωνε...
 
Οι αντίπαλοι :
Μία εμπορική ζώνη "Πράσινου Καπιταλισμού" εναντίον μιας νέας εμπορικής ζωνης υπό την Κίνα. Ας την πούμε "Κόκκινου Καπιταλισμού" χάριν συντομίας, για να συνεννοούμαστε.
 
Τα επίδικα διακυβεύματα του:
 
-Ο έλεγχος της ροής του νέου στρατηγικού καυσίμου, που ότι και να λένε τα πράσινα παπαγαλάκια, θα είναι για τα επόμενα 30-40 χρόνια το φυσικό αέριο (το πετρέλαιο, που καθόρισε την έκβαση του προηγούμενου ψυχρού πολέμου, περιορίζεται σταδιακά μόνο για εφαρμογές πέτροχημείας) και
 
-Ο έλεγχος της ροής του χρήματος για να κινείται το ενδοζωνικό εμπόριο και τα big data που αυτό παράγει μέσω των κάθε λογης τηλε-δραστηριοτήτων. 
 
Τα πεδία των μαχών:
Παρά την φαινομενική διατήρηση των κλασσικών στρατών και ορατών στρατιωτικών συστημάτων σε ρόλο επίδειξης ισχύος, το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης του νέου ψυχρού γίνεται στο ...διαδίκτυο. Αυτό της ver1 που χρησιμοποιούμε σήμερα, τον επιταχυντή της μετεξέλιξης των σημαντικότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ) σε κάτι νέο με το πρόθεμα "τηλε-".
 
Στον πράσινο καπιταλισμό, στην πρώτη γραμμή αυτού του πεδίου μάχης βρίσκονται πέντε κολοσσιαίες εταιρείες οι Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google υπό το ακρωνύμιο FAANG, που θυμίζει κινέζικο όνομα. Με μέγεθος (3,2τρισ$) και τζίρους που κατατάσσουν την FAANG ως την 10η οικονομία του πλανήτη, μια ανάσα πίσω από τον Καναδά, αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία με ρυθμούς 2,5φορες μεγαλύτερους από την οικονομία των χωρών της ζώνης του Πράσινου Καπιταλισμού, ακόμα πιο γρήγορα με την ώθηση που τούς έδωσαν τα lockdowns.
 
Στην Κίνα, οι αντίστοιχοι τεχνολογικοί γίγαντες Βaidu, .Αlibaba, Tencent και Xiaomi είναι γνωστοί ως BAT-X, που θυμίζει αμερικανια καρτουνίστικη. Κάνουν πάνω κάτω τα ίδια έχοντας όγκο που πλησιάζει αυτόν των FAANG με μεγαλύτερη όμως ταχύτητα ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της κόκκινης ζώνης. Μυστικο τους, η πολύ γρήγορη ενσωμάτωση καινοτομιών.
 
Και οι μεν και οι δε, πουλάνε κυρίως αέρα και συλλέγουν πολλά data από υπηρεσίες που προσφέρουν οι περισσότερες δωρεάν. (ΕΔΩ λεπτομερής καταγραφή και αντιστοίχηση των όπλων των FAANG και BAT-X). Επί αυτών των data λειτουργούν μετά αλγόριθμοι τεχνητής ευφυίας (ΑΙ) και διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα (!) την προσφορά και την ζήτηση προϊόντων, τους κανόνες διακυβέρνησης, τα κριτήρια τραπεζικής πίστης των αναλυθεντων κλπ. Βασικό χαρακτηριστικό και των μεν και των δε, η καταστρατήγηση των προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών, ως στοιχείο προόδου, λέει. Και ενίοτε, και ως λόγος εθνικής ασφάλειας σε κόσμους υπεράνω κρατών και εθνών.
 
Για την εξυπηρέτηση των τηλε-δραστηριοτήτων, και στους δύο συγκρουόμενους αυτούς κόσμους το χρήμα θα πρέπει να είναι ψηφιακό. Όπως αυτό που εμφανίστηκε δια των "κρυπτονομισμάτων" τύπου bitcoin μετά την τραπεζική κρίση του 08, αλλά με άλλους, ως φαίνεται, κανόνες και τρόπους έκδοσης /διάθεσης του.
 
Στην κόκκινη ζώνη φαίνεται ότι την ευθύνη του ελέγχου του θα διατηρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, (κάπως πήγε να αντισταθεί ο Mr Alibaba για να διατηρήσει το Alipay του, μια μορφή πλαστικού χρήματος, αλλά τον έφαγε η μαρμάγκα και συνεμορφωθη προς τας υποδείξεις).
 
Στην Πράσινη, στο τέλος, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν αναγκαστικά και λογω της καθυστερησης της χαμένης τετραετιας Τραμπ, τα ψηφιακά "νομίσματα" που θα εκδίδουν οι μεγάλες big data ψηφιακές πολυεθνικές τύπου Facebook, Amazon ή Google. Οι εμπορικές Τράπεζες σε αυτή την νέα εποχή, σταδιακά θα εξαφανίζονται. Δεν χρειάζονται πλέον! 
 
Ας σημειωθεί ότι οι FAANG είναι οι μόνες εταιρίες που εξαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο φόρο του 15% στις υπεράκτιες, που επέβαλε ο Μπάιντεν στην τελευταία σύνοδο των G7.
 
Τα μπαλαντέρ σε αυτό το παίγνιο :
-Η Ρωσία και η Ινδία. Στο που θα στραφούν τελικά, θα καθορίσει και την πλάστιγγα της έκβασης του νέου αυτού Ψυχρού, που προς το παρόν υπερισχύει η Κόκκινη ζώνη τεχνολογικά, πληθυσμιακά και οργανωτικά.
 
Η Ινδία ως ανερχόμενη τεχνολογικά (!) νέα υπερδύναμη, η Ρωσία ως προμηθευτής ενέργειας και στις δύο εμπόλεμες ζώνες. Τρέχει τώρα να ξεφορτωθεί από τα αποθεματικά της όσα πετροδολαρια μάζεψε, όσο ετοιμάζει και αυτή το ψηφιακό της ρούβλι, όσο η Ινδία ακολουθεί κατά πόδας το παράδειγμα της Κίνας: Έθεσε ήδη και αυτή τα ιδιωτικά κρυπτο-assets τυπου btcoin εκτός νόμου, για να μείνει ο χώρος της εσωτερικής της αγοράς ελεύθερος για την κρυπτο-ρουπισ που ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς.
 
-Η Αφρική ως παραγωγός τροφής και πρώτων υλών. Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της μιας και απομένουν μόνο 50-55 σοδιες στα αποσαθρωμένα από την εντατική εκμετάλλευση χωράφια της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ.
 
-Η ΕΕ, υποφέροντας από νανισμό ηγεσίας, εξέρχεται από σχεδόν μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών λόγω του κοντόφθαλμου των νεοφιλελέ πολιτικών που δογματικά ακολούθησε υπό την Γερμανία. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παίξει πλέον κάποιο σημαντικό ρόλο στο διεθνές μπραβντε φερ. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθεί τις εντολές των υπερΑτλαντικων της συμμάχων, όντας ενεργειακά στριμωγμένη ανάμεσα στις δύο πρώην υπερδυνάμεις.
 
Οι κανόνες του νέου Ψυχρού Πολέμου:
Δεν υπάρχουν!
 
Μετά την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, που άνθισε μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετιας και του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου λόγω της παντοκρατοριας του δολαρίου, τα πάντα είναι πλέον ανοιχτά και κάθε τι που θα κερδίσει γεωπολιτικούς πόντους επιτρέπεται! Για ένα όμως μικρό χρονικό διάστημα, αφού στις νέες εμπόλεμες συνθήκες, που ήδη γίνονται κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας ένθεν κεκειθεν, το μέγα θύμα μπορεί να είναι η ήδη λαβωμένη δημοκρατία και οι θεσμοί της.
 
Εμείς τι να κάνουμε;;
Η θέση μας στον χάρτη και η ιστορία μας, μας επιβάλλουν ένα διπλό ρόλο : 
 
Του θύλακα-θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, αφού λέει είναι δική μας ανακάλυψη η προέλευσή του Διαφωτισμού και 
 
Του κόμβου μεταφοράς ενέργειας και πρώτων υλών προς την ζώνη όπου ανήκουμε.
 
Ως εκ τούτου, κάθε νέο "κοινωνικό συμβόλαιο", που θα πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό του 74/81, με το οποίο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα εντός του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και της περιόδου του νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησε, θα πρέπει να δει τον κόσμο ανάποδα. Από τα έξω προς τα μέσα και με βάση μια ανάλυση κοινής αποδοχής επί των πιο πάνω. Με εξωστρέφεια και χωρίς φόβο των αποτελεσμάτων της. Προς τούτο θα απαιτηθούν κομματα-πολιτικα υποκείμενα νέου τύπου για την εφαρμογή του νέου αυτού Κοινωνικού Συμβολαίου , ικανά να εμπνεύσουν τους νέους δια του παραδείγματος τους. Χωρίς με πολλά κοινά στοιχεία με εκείνα τα ιεραρχικά "νέου τύπου" του προηγούμενου αιώνα, που τα μοντέλα τους δεν διαφέρουν και πολύ ως προς εκείνα των FAANG ή των BAT-X.
 
Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν παραμείνουμε ουραγοί της ουραγού ΕΕ, τεχνολογικά και πολιτικά καθυστερημένοι, χωρίς στόχευση και όραμα απλοί θεατές των τεκταινόμενων, θα είναι όλα Ψυχρά και ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: