ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ BEHIND THE SCENES.(Αναναεώθηκε με 2 νέους χάρτες)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ BEHIND THE SCENES.

Με πρόφαση την "ενίσχυση της αντι-γκιουλενιστικής εκστρατείας" του Ερντογάν, η προσέγγιση της Άγκυρας στις χώρες του Σαχέλ (Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, και Τσαντ) έχει γεωστρατηγικούς στόχους, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να ξεπεράσει τη Γαλλία και να αντιμετωπίσει έως και να εκτοπίσει τα ΗΑΕ στη Δυτική Αφρική, για λογαριασμό του Κατάρ.
 
Αυτή η περιοχή είναι και ο κύριος λόγος της έντασης στην Λιβύη, και λόγω της γειτνίασης με τις χώρες αλλά και λόγω κρίσιμων αγωγών εφοδιασμού φυσικού αερίου από εκεί προς την Ιταλία (που εν γενεί ψάχνεται προς αναζήτηση γεωστρατηγικών ερεισμάτων, πολλές φορές τυχοδιωκτικά).
 
Η επιθυμία της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα συμφέροντα της Γαλλίας, παρά τις ασυμμετρίες εξουσίας μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή, αποκαλύφθηκε από την αντίδραση της στο πραξικόπημα στο Μάλι πριν λίγους μήνες. Σε πλήρη αντίθεση με τις καταδίκες της Γαλλίας για το πραξικόπημα του Μάλι και την αντίθεση της Άγκυρας στην ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 στην Αίγυπτο, η Τουρκία τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας και συμμετείχε σε διάλογο με τις μεταβατικές αρχές του Μάλι, που είναι δικής της επιρροής. Αυτό το γεγονός πυροδότησε το επιτακτικό της υπογραφής της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού, που πήγαινε-ερχόντανε από το 2015. 
 
Καθώς οι αντιγαλλικές διαμαρτυρίες στο Μάλι ξέσπασαν μετά το πραξικόπημα, λόγω της σταθερής ευθυγράμμισης της Γαλλίας με τον πρόσφατα ανατραπεί πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Λαού, η οποία ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του Μάλι στις 9/9. 
 
Εκτός από την αξιοποίηση της μειωμένης πολιτικής επιρροής της Γαλλίας στο Μάλι, οι επιθέσεις της Τουρκίας στον τομέα εξόρυξης του Νίγηρα επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εμπορική ηγεμονία της γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva, η οποία εξαρτά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές των πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της Γαλλίας από τα κοιτάσματα ουρανίου που εκμεταλλεύεται στην περιοχή,. 
 
Καθώς η Τουρκία επωφελήθηκε από την ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) σχετικά με την αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Γαλλίας το 2013 στο Μάλι και ο Ερντογάν διέκρινε τις πολιτικές της Τουρκίας από τη «γαλλική νεοαποικιοκρατία» στο Νίγηρα την ίδια χρονιά, η οξύτερη πρόκληση της Άγκυρας στην επιρροή του Παρισιού στη Δυτική Αφρική είναι το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής της.
 
Τα ΗΑΕ βλέπουν επίσης την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στο Σαχέλ με τρόμο. Μια έκθεση της 24ης Αυγούστου που δημοσιεύτηκε από το Emirates Policy Center, ένα κορυφαίο think tank με έδρα το Αμπού Ντάμπι, προειδοποίησε ότι η διευρυμένη παρουσία της Τουρκίας στη Δυτική Αφρική «θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή» και εξέφρασε ανησυχία για τη δήθεν χορηγία της Τουρκίας στην τρομοκρατία στο Σαχέλ. 
 
Η ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση παρόμοιων διατάξεων βοήθειας από τα ΗΑΕ, οι οποίες περιλάμβαναν αποστολή 6 τόνων βοήθειας που σχετίζεται με τον COVID-19 στον Νίγηρα και επιχορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας 2 δισ. Δολαρίων στη Μαυριτανία που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο. Καθώς τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ενταχθεί στα ΗΑΕ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό πόδι στο Νίγηρα για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), το Sahel προορίζεται να αποτελέσει ένα αναδυόμενο θέατρο διαγωνισμού Τουρκίας-ΗΑΕ τους επόμενους μήνες.
 
Αν και η ικανότητα της Τουρκίας να ασκεί γεωπολιτική επιρροή στο χλωμό Sahel σε σύγκριση με τις καθιερωμένες μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα, και οι αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ρωσία, και η Ινδία στην Δυτική Αφρική είναι πιθανό να γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός φορέας της ηπειρωτικής στρατηγικής της Άγκυρας.
 
Έτσι οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και ΗΑΕ αυξάνονται στην ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Που σημαίνει ότι πλέον έχουμε πολλούς λόγους για να πρέπει να παρακολουθούμε στενά την εξάπλωση αυτών των εχθροπραξιών στη Δυτική Αφρική τους επόμενους μήνες.
Οι εκεί "καραμπόλες" επηρεάζουν όλους τους συσχετισμούς από το Σαχελ μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ και τις μετατοπίσεις συσχετισμών πού όλα αυτά θα επιφέρουν στο σε "σχεδόν εκτός ισορροπίας, οικοδόμημα της ΕΕ μετά και τις Γερμανικές εκλογές.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : 
 
Γαλλία-ΗΠΑ αποκλείεται να επιτρέψουν σε Ρωσία-Γερμανία-Τουρκία και ειδικά στην Κίνα να μονοπωλήσουν την Ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο ανατρέποντας ή καθυστερώντας η περνώντας μέσω Τουρκίας τον East MED αντί όπως έχει συμφωνηθεί μέσω Ισραήλ-Κυπρου- Ελλάδας, ήτοι χωρίς παραχώρηση τμήματος ΑΟΖ Καστελλόριζου στην Τουρκία που θα παρέδιδε τον East Med στο Ρωσικό στρατόπεδο . Άρα ότι έχει προσυμφωνηθεί στην μυστική τριμερή συμφωνία του Βερολίνου (όλο το κόλπο που παίζεται από το 10 είναι να υποθηκεύσουν υδρογονάνθρακες., μέσω μνημονίων η μέσω συνεκμετάλλευσης.)  μεταξύ Μέρκελ-Ερντογάν και Μητσοτάκη είναι ...ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ.


Τεκμηρίωση των τρεχοντων ΕΔΩ...

Early warning από τον Ζ.Ε  ΕΔΩ....τα λέγαμε.


Tα κρίσιμα για την Γαλλία ορυχεία ουρανίου σε αυτόν τον χάρτη.


Οι "μη δυτικές" (Κινα-πρασινο, Ρωσία-πορτοκαλί, Ινδία-μπλε,Τουρκία-κοκκινο) στρατιωτικές ή έντονες οικονομικές παρουσίες διείσδυσης στην Αφρική σε αυτόν τον χάρτη


 Όπως βλέπει κανείς έχουν περικυκλώσει την ΜΕΣΟΓΕΙΟ...και είναι έτοιμοι για την ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.


5 σχόλια:

ΑΡΡ. είπε...



Η Μεγίστη νήσος άποτελεί το δυτικόν γεωστρατηγικόν ¨κάρφος οφθαλμών¨
αλλά κυρίως το υπόθετον εις τον τουρκικόν πισινόν δια το υπενθμίζειν
εις τον υπερφύαλον και ανεπίδεκτον εκπολιτισμού ασιάτην βάρβαρον Τούρκον
τα όριά του, εάν δεν θέλει το υπόθετον αυτό εισχωρείσαι
βαθύτερον και κινδυνοδέστερον εντός του οργανισμού του.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ακριβώς αγαπητέ φίλε ΑΡΡ...η Μεγίστη είναι το παλούκι στο μάτι τους. Όμως το παιχνίδι παίζεται σε πολλά τερέν.Το Μάλι ανακοίνωσε τη συμφωνία με την ιδιωτική ρωσική εταιρεία πολέμου(ασφαλείας) Wagner...για να στηρίξει τη κυβέρνηση του....η Ρωσία στη δυτική Αφρική...!

Ρωσία και Τουρκία ΗΔΗ απέκτησαν, στρατιωτική βάση στην Σομαλία. Για πλάκα λες ότι πήραν τον προηγούμενο καγκελάριο της Γερμανίας σύμβουλο στην Gazprom;;; Και μάλιστα με εντολή του ίδιου του Ρότσιλντ;;

kakos04 είπε...

Καλό απόγευμα και μπράβο για την ανάλυση , ελπίζω να ακυρωθεί το χάρισμα του Καστελλόριζου από τον Μητσοτάκη που δεν το κρύβει όπως λες, είχαμε και την κολυμβητική απόβαση 2 Τούρκων ΟΥΚ εκεί . Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει να οχυρωθεί και να διεκδικήσει ζωτικό χώρο στην Αφρική με συνεργασίες , γιατί θα την πνίξουν οι άλλοι παίχτες εκτός από το λαθρομεταναστευτικό , με ενεργειακό & οικονομικό & διατροφικό ματ στο μέλλον . Όσο έχει μια τεχνολογική υπεροχή ακόμη πρέπει να κατευθύνει καταστάσεις . Τα ΗΑΕ έχουν μεγάλες επενδύσεις την Δυτική Αφρική ? Θα συνεργαστούν με τους Γάλλους στην εξόρυξη ουρανίου αν ξέρεις? Και η συμφωνία με το ΙΡΑΚ των Γάλλων είναι δύσκολο να διοχετευτεί στον EAST MED και στα λιμάνια μέσω Ιορδανίας - Ισραήλ ?
Με τα αστεράκια που έβαλες στον χάρτη κάνει μπαμ η Τουρκία ότι χρηματοδοτείται , αποκλείεται να έχει τόσα λεφτά και όπως έχεις πει η Κίνα καβατζώνει τις εύφορες εκτάσεις όπου βρει όσο οι δικοί μας κοιμούνται .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλό απόγευμα και σε σένα Νικόλα. Ρακές ήπιες;;; χα χα Είδες εκεί που όλοι το είχαν για σίγουρο ότι θα πάρουμε τους Μίμηδες...τσουπ σκάει η ανατροπή (έπιασαν τόπο τα βρισίδια μας και η απειλές) και τελικά το ΠΝ πήρε τις φρεγάτες που πάντα ήθελε.

Η Ευρώπη έχει μισοξυπνήσει ακόμα βέβαια χασμουριέται και είναι με τις τσίμπλες στα μάτια...αλλά την ξυπνάμε σιγά σιγά. Σήμερα έγινε χαμός με αυτό το άρθρο μας στην Γαλλία. Περισσότεροι ήταν οι Γάλλοι αναγνώστες παρά οι Έλληνες. Τα ΗΑΕ έχουν αρκετά μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, όχι όπως ι Γάλλοι αλλά ανησυχούν για την επέκταση της Τουρκίας στην Αφρική.Και δεν τους εμπιστεύονται τους τούρκους και έχουν κακά ιστορικά προηγούμενα μαζί τους.

Είδες πόσο ωραία έδειξαν τα αστεράκια την πραγματική εικόνα;; ΜΠΑΜ κάνει...

kakos04 είπε...

Από ρακές άλλο τίποτα , είναι ιαματικές , έχω και 7 βαρέλια στράφυλλα στο ρακοκάζανο και περιμένουν την απόσταξη............Όταν έρθουν οι φρεγάτες θα στείλω μια μποτίλια ρακί για κάθε βάφτιση πλοίου .