ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΊΣΗ 21: ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΈΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΗΔΕΊΑ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΊΣΗ 21: ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΈΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΗΔΕΊΑ.
 
Ιστορικά, το μέσο κόστος του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη κυμαινόταν αυτή την εποχή από 15 ως 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh).
 
Σήμερα, ωστόσο, η τιμή διαμορφώνεται στο επίπεδο-ρεκόρ των 65 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχει υπετριπλασιαστεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, από το τέλος Ιουνίου.
 
Το τέλος της «ανηφόρας» δεν είναι ορατό! Οι τεχνικοί αναλυτές του κλάδου δεν βλέπουν πως μπορεί να σταματήσει αυτή η αυξητική τάση προς τα 150-200€ μέχρι την άνοιξη!
Ειδικά δε όσων αφορούν τους καταναλωτές, ο αντίκτυπος θα είναι ορατός όχι μόνο στις τιμές των λογαριασμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το φυσικό αέριο έχει αντικαταστήσει τον λιγνίτη ως μεταβατικό καύσιμο, συμμετέχοντας ως καύσιμο παραγωγής και ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστά 30-65%, ανάλογα με τον ... καιρό. Ο στρατηγός Άπνοιας και ο συνταγματάρχης Συννεφος είναι μέρες που κάνουν τις θρυλικές ΑΠΕ καλαμπουράκι για να βαυκαλίζονται κάτι δήθεν οικολόγοι, το Γεραπετριστάν και τα λοιπά πετεινά του δάσους με προγραμματικές θέσεις του τύπου "όλα από ΑΠΕ" και "τα δικά μας τα αέρια άστα εκεί". Θα ψωνίζουμε όσο είναι να καεί από αλλού. Λέει.
 
Αυτές οι αυξήσεις οδηγούν και σε εκτίναξη των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και άλλων προϊόντων, αφού το ενεργειακό κοστος συμμετέχει σε ποσοστό 35% στα τρόφιμα και φτάνει μέχρι το 85-90% στα χημικά, την υαλουργία, τα τσιγάρα, τα αδρανή οικοδομικά υλικά ή το τσιμέντο πχ.
Οι βασικές αιτίες που επικαλούνται οι κύριοι αναλυτές στα σοβαρά ευρωπαϊκά ΜΜΕ γι αυτή την αύξηση είναι πέντε και ελλιπείς:
 
Πρώτον, ο προηγούμενος χειμώνας, λέει, της περιόδου 2020-’21, ήταν πιο ψυχρός σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Κι αυτό, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, είχε ως συνέπεια να «αδειάσουν» οι αποθηκευτικοί χώροι από τις ποσότητες αερίου, καθώς η ζήτηση συνεχίστηκε για μεγαλύτερο διάστημα από ότι συνήθως.
Δεν λέει ότι αυτοί οι αποθηκευτικοί χώροι είναι παντού ελάχιστοι. Ο εφοδιασμός των ευρωπαϊκών χωρών εξαρτάται κυρίως από την αυξομείωση της ροής τριών κύριων συστημάτων αγωγών από την Ρωσία, την Νορβηγία και την Αλγερία. Ποτέ στο παρελθόν μετά από βαρύ χειμώνα και μετά ζεστό καλοκαίρι δεν είχαμε αντίστοιχη κρίση προσφοράς.
 
Δεύτερον, η ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων οδήγησε σε πολύ μεγάλη ζήτηση στη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των τιμών, με βάση τον θεμελιώδη νόμο της αγοράς.
Αποκρύπτεται το γεγονός ότι οι ροές φυσικού αερίου από τους κύριους αγωγούς παραμένουν σαν να μην τρέχει τίποτα! Business as usual όλο το καλοκαίρι και τώρα και κανείς εθνικός ή κοινοτικός αρμόδιος δεν έχει ακόμα παραιτηθεί γι αυτό.
 
Τρίτον, η ζήτηση από τις χώρες της Ασίας έχει αυξηθεί δυσανάλογα, τουλάχιστον σε σύγκριση με την προ κορονοϊού περίοδο. Με αποτέλεσμα, όπως είναι προφανές, οι τιμές να υποστούν νέες ανοδικές πιέσεις, καθώς φάνηκε να υπάρχει δυσκολία κάλυψης της ζήτησης.
 
Τέταρτον, έχει πρακτικά διακοπεί η τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με αποτέλεσμα να προκαλείται επιπλέον κενό. Αυτό ισχύει κυρίως για το αμερικανικό, καθώς οι παραγωγοί του αναζητούν – κάτι που θεωρείται απολύτως φυσικό – τις περιοχές και τις χώρες που προσφέρουν τις καλύτερες τιμές και έχουν καταλήξει ότι αυτές βρίσκονται τη συγκεκριμένη περίοδο στην Ασία.
 
Σε αυτό το σημείο κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να δικαιολογήσει γιατί, αφού οι τιμές του αερίου στην Ασία είναι 580% (!) μεγαλύτερες απ' ότι στην αμερικανική αγορά και στην Ευρωπαϊκή στο 500%, οι τιμές στις ΗΠΑ δεν αυξάνονται! Κυμαίνονται σε σχέση με τις περσινές αυτή την εποχή περίπου στα ίδια επίπεδα (αυξημένες μόνο κατά 3-4%).
Για ποιόν λόγο δεν δουλεύει το "αόρατο χέρι της αγοράς" που όλα τα ρυθμίζει και τα φέρνει σε κάποια ισορροπία, οεο;;
 
Πέμπτον, λένε κυρίως τα γερμανικά ΜΜΕ μόνο ότι, αν και η Gazprom τήρησε όλους τους όρους των συμβολαίων και παρέδωσε τις προβλεπόμενες ποσότητες, υπήρξαν δύο απρόοπτα που τους έχουν προκαλέσει προβλήματα και έχουν επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών: Αφενός, μια πυρκαγιά σε ένα πεδίο άντλησης, που τους ανάγκασε να ρίξουν στην αγορά μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους. Και αφετέρου, οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ιδιαιτέρως μεγάλες ανάγκες στην εσωτερική αγορά.
 
Το ίδιο ψεματάκι με το πρώτο και δεύτερο, προφανώς καθ υπόδειξη ενός πρώην Γερμανού καγκελαρίου που τώρα δουλεύει ως σύμβουλος της Gazprom.
 
Το τελευταίο διάστημα φημολογείται έντονα ότι  η Gazprom προκαλεί μια τεχνητή κρίση στην Ευρώπη, θέλοντας να εκβιάσει και να επιταχύνει το πράσινο φως για τη λειτουργία του Nord Stream 2. Η αλήθεια λέει, σύμφωνα με την Handelsblatt, είναι ότι ναι μεν η κρίση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τεχνητή, σε κάθε περίπτωση όμως εξυπηρετεί τέλεια τις επιδιώξεις της Μόσχας, η οποία μπορεί εύλογα να υποστηρίξει πως χωρίς τα 55 δισ. κυβικά του συγκεκριμένου αγωγού τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα. 
 
Η ίδια εφημερίδα προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να “ρίχνουμε την ευθύνη αποκλειστικά στη Ρωσία. Σε τελική ανάλυση, η αγορά λειτουργεί σήμερα ακριβώς με τον τρόπο που η Κομισιόν ευχόταν πάντα», λέει αμολώντας δημοσιογραφικό μελάνι για να θολώσει τα νερά. Γερμανική σουπιά, χειρότερη και από τον ΣΚΑΪ και άνοστη.
 
Τι δεν λέει το ευρωπαϊκό Παπαγαλισταν όμως ακόμα:
Τα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου συνεχίζουν να κλείνονται σε πετροδολάρια, παρά την υποχώρηση του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος συναλλαγών κατά 10-55% στις διεθνείς αγορές. Έτσι ο θείος Σαμ, δια του Μπάιντεν τώρα, εξάγει πάλι προς όλο τον πλανήτη μέρος του ανεπιθύμητου πληθωρισμού που θα είχε από τα περίπου 5τρισ$ κορονοϊοπακέτα και άλλα stimulus που ήδη έχει ρίξει στην εσωτερική του αγορά,.
 
Η πίεση για επίσπευση των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων προς το "όλα απο ΑΠΕ" αυξάνεται. Προφανής η επίπτωση της και στα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.
 
Ειδικά στην διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του φυσικού αερίου, σοβαρή είναι και η επίδραση και από την αύξηση, περίπου στο διπλάσιο, και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές προκλήθηκαν τον Ιούνιο μετά την ενεργοποίηση από την Κομισιόν των νέων περιορισμών στις εκπομπές CO2 κατά 25%
 
Εδώ αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτή η μονομερής επιβάρυνση, και μάλιστα αυτοβούλως, του κόστους της ενέργειας και σχεδόν όλων των καταναλωτικών προϊόντων στην ΕΕ, ΔΕΝ οδηγούμαστε σε μείωση εκπομπών αερίων ρύπων! Οι μεγάλες ρυπογόνες ευρωπαϊκές μονάδες συνεχίζουν να αγοράζουν δικαιώματα από την Αφρική ή την Λατινική Αμερική, ενώ οι καταναλωτές πάλι θα καταφύγουν φέτος ακόμα περισσότερο στα ξύλα για να μην πεθάνουν από το κρύο.
 
Η αποκατάσταση της "κανονικότητας" στον εφοδιασμό των αγορών αερίου είναι τώρα στο χέρι του Μπάιντεν! Ενδεχομένως από μεθαύριο, μετά τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές, να χρησιμοποιηθεί είτε ως μοχλός πίεσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία με περιορισμένη την επιρροή της Μόσχας (που μέχρι σήμερα ασκείται κυρίως μέσω του δεξιού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών) είτε για να εμφανιστεί ο Μπάιντεν ως ο Σωτήρας της ΕΕ, ασκώντας "πίεση" στην Μόσχα να ανοίξει πάλι κανονικά τις κάνουλες! 
 
Έτσι ίσως μετριάζονται κάπως οι επιπτώσεις επί του Αμερικανικού ιματζ στις χώρες του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ από εκείνο το AUKUS που τους σόκαρε. Η Γαλλία εύκολα θα συμβιβαστεί έναντι αναβάθμισης του ρόλου της στην Μεσόγειο ως συμπληρωματική δύναμη των ΗΠΑ και έναντι κάποιων φρεγατών που θα πουλήσει, αντί κάτι Αμερικάνικες ακατάλληλες που έχουν εξοργίζει το ΓΕΝ, στα συνήθη ζαβά, τους Έλληνες. Για να καλύψουν την μισή τους χασούρα από τα 20δισ των υποβρυχίων που δεν θα πουλήσει στην Αυστραλία και game over.
 
Το όλο αυτό παίγνιο όμως εμπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο. Ο συνδυασμός της αύξησης του κόστους ενέργειας στην Ευρωπαϊκή και την Ασιατική βιομηχανία, σε συνδυασμό με την μεγάλη έκθεση των Ευρωπαϊκών τραπεζών σε επισφαλή, πλέον, δάνεια πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στην ΕΕ (και ενός γιγαντιαίου real estate στην Κίνα που καταρρέει ήδη) μπορεί να δημιουργήσουν την ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και σε ένα τσουνάμι που μπορεί να καταστρέφει το ευρώ τελείως. Αλλά και όλη την παγκόσμια χρηματοοικονομια με ένα τεράστιο ντόμινο!
 
Μέσα σε αυτό το ζοφερό και πραγματικά επικίνδυνο σκηνικό, κάποιοι εγχώριοι κυβερνητικοί φωστήρες βρήκανε παπά και είπαν να θάψουν και τον δημόσιο έλεγχο στον μοναδικό μηχανισμό που έχουμε ως χώρα για να μην θρηνήσουμε πολλά θύματα ενεργειακής φτώχειας στον επερχόμενο χειμώνα. Την ΔΕΗ. Θα πρέπει να είναι είτε τελείως ανίκανοι στο να αντιληφθούν το τι παίζει διεθνώς είτε τελείως τυφλωμένοι από τον ιδεολογικό τους δογματισμό σε βαθμό κακουργήματος.
 
Πες μου τώρα τι δεν καταλαβαίνεις γι αυτό που φωνάζω περίπου ως γραφικός το τελευταίο διάστημα : "Και τότε εμείς τι κάνουμε;; Με ποιο τρόπο και ποια κιβωτό του Δευκαλίωνα θα συνεχίσουμε να κάνουμε συναλλαγές αν έχουμε την εκδήλωση αυτής της πολύ πλέον πιθανής "τέλειας καταιγίδας";; Και μάλιστα και χωρίς την ΔΕΗ για να κρατήσει κάποιες άμυνες παρεμβάσεων στην ενεργειακή ζούγκλα που δεν δουλεύει όπως θα ήθελαν οι νεοφιλελε;;
 
Οεο.
Καλημεριζων κατά τα ειωθότα, πάω να αδράξω την μέρα μου για να μην γράψω και άλλα επειδή φούντωσα...

2 σχόλια:

Μμ. είπε...



Καλή ξεφούντωσι, Λ.
Η ελεήμων υπεραγία Έρις και ο φιλεύσπλαχνος Βάκχος
να δροσίζοι το λεόντειον θυμικόν σου.
ότι δίκαιος, φιλάνθρωπος και θεάρεστος ο καημός σου!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Μερσί φίλε Μμ...πάω να ξεφουντώσω πίνοντας τσίπουρα με καλό μεζέ.