ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ- ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ- ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ
(Και μια συνταγή για γαύρο μαρινάτο, για τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα μας).
 
Τα πάντα πλέον εξαρτώνται από τις τιμές του φυσικού αερίου. Ξέρετε, αυτού του άχρηστου πράγματος που οι εδώ φωστήρες λένε "άστο εκεί να κάθεται, νότια της Κρήτης, ασύμφορο να πουλάμε το δικό μας στους έξω". Εν τω μεταξύ οι τιμές του παραμένουν για μεν τις ΗΠΑ στα 5,5 $/mmBtu εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για αμερικανικές εξαγωγές καθώς οι παγκόσμιες τιμές αυξάνονται (στην Δανία αγόρασαν ήδη με καπέλο 570% (!) για να μην ξεπαγώσουν τον χειμώνα).
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν περίπου 18% την Τετάρτη για να σπάσουν ένα ακόμη ρεκόρ μετά από πυρκαγιά που έκλεισε ένα μεγάλο καλώδιο που έφερε ρεύμα από τη Γαλλία (ουπς, άρχισαν τα αντίποινα για εκείνο με την Αστραλια ..)
Το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη διαπραγματευόταν περίπου στα $ 25/mmBtu καθώς οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή Ρωσία και την Νορβηγία, που στερεύει σιγά σιγά, ήταν περιορισμένες, Το έκλεισε το αέριο η Κίνα και οι αποθηκευτικοί χώροι για αέριο στην ΕΕ είναι ακόμα ελάχιστοι.
Έτσι φαίνεται ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να πληρώνει 5 φορές πάνω την εισαγόμενη ενέργεια απ' όσο αυτή κοστίζει στις ΗΠΑ, μοιραία και τον ηλεκτρισμό, εγκλωβισμένη μέσα στις τραγικές της ουτοπίες για Πράσινη Ανάπτυξη μόνο μέσα από τις ΑΠΕ. 
 
Το ίδιο ακριβώς μοτίβο ακολουθείται και στην εδώ κυρίαρχη πολιτική σκηνή, με πολιτικές Πρασινάλογες. Αλλά Σημιτικής κοπής με μια εσανς Γεραπετριτη. Κάποιος όμως κερδίζει από την ενεργειακή μας φτώχεια, που συνεχώς θα εντείνεται σε συνθήκες πλέον παρά πολύ επικίνδυνες.
Μια χούφτα καραβοκύρηδες που επένδυσαν πολλά στην μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την διψασμένη ΕΕ από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. (ΕΔΩ η ανάλυση του στόλου ενός εκάστου).
 
Ανάμεσα τους θα αναγνωρίσετε και τους βασικούς χορηγούς του Κουλησταν. Τυχαίο θα είναι και αυτό μάλλον, όπως και εκείνη η συνειδητή απεμπόληση των δικαιωμάτων μας σε ενεργειακά κοιτάσματα που μπορούν σε 2-3 χρόνια να φέρουν 30δισ τον χρόνο πρόσθετα έσοδα στο ανεμικό μας ΑΕΠ και 7,5δισ στα ελλειμματικά μας δημόσια ταμεία.
Πρέπει να μείνουν αυτά, λέει, για τους δανειστές μας, απαπα!. Θα τα δώκουν μετά αυτοί να τα κάνει συνεκμετάλλευση κάποιος από τους εικονιζόμενους κάτωθεν, μπορεί και κανένας δύο ακόμα, με έναν Κοτς, του βαθέως κράτους της Τουρκίας.
 
Εδώ, πρασιναλογα με καβάλα κάποιον Ντάλτον. Σανο-powered. (Η τιμή της ηλεκτρικής ΜWh στα 175€ στην χονδρική, ακάθεκτη προς τα 200 - από 54€ πέρσι τέτοια εποχή. Χωρίς δίχτυ προστασίας, δεν συμφέρει...)
 
Εσύ φέτος τον χειμώνα να φας σούσι. Η καλύτερα γαύρο μαρινάτο (συνταγή ΕΔΩ, Με πιο πολύ σκόρδο όμως απ όσο λέει ο Ακης). Δεν θέλει καθόλου ενέργεια για να μαγειρευτεί. ΟΚ;;
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: