ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

DRONE ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

DRONE ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.

Το 2020, μια ομάδα ειδικών από την Aratos Systems και την KEC διεξήγαγε μια μελέτη, με οικονομική υποστήριξη από τον περιφερειακό οργανισμό ανάπτυξης Midpoint Brabant και την επαρχία του Noord Brabant, για να καθορίσει εάν είναι εφικτή η ανάπτυξη τεχνολογιών "High-Altitude Platform Stations" (HAPS) που θα επέτρεπε την παρατήρηση της γης, επιτρέποντας τις υπηρεσίες δεδομένων .
 
Η μελέτη σκοπιμότητας διαπίστωσε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τη στρατόσφαιρα προσφέρουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για διάφορους τελικούς χρήστες σε τομείς όπως η ναυτιλία, η γεωργία, η άμυνα και η ασφάλεια. Για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι πιθανές εφαρμογές, απαιτείται ένα οικοσύστημα συμπληρωματικών εταιριών, με αρκετή ευελιξία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφορετικών τελικών χρηστών.
 
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήρθαμε σε επαφή με έναν αριθμό πολύτιμων συνεργατών στο οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας της επαρχίας Brabant, όπως το Avans Hogeschool και η Ericsson, αλλά και εθνικούς εταίρους όπως η Koninklijke Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaart Centrum (NLR) και με διεθνείς επαφές και συνεργάτες των εταιρειών εντός του Ομίλου Aratos.
 
Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και ο έλεγχος όλων των απαραίτητων τεχνολογιών, η Aratos Systems θα χρησιμοποιήσει έναν χώρο έργου στον ανοιχτό κόμβο καινοτομίας Gate2 στο Rijen. Επιπλέον, η Aratos Systems, η KEC και η Gate2 θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Κέντρου Ανάπτυξης και Δοκιμών HAPS Earth Observation Earth επί τόπου.
 
Πρώτο κέντρο ανάπτυξης και δοκιμών HAPS Earth Observation στον κόσμο.
 
Οι τρεις ιδρυτές στοχεύουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, ενσωμάτωση και δοκιμή ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που απαιτούνται για τη συλλογή του πρώτου Κέντρου Ανάπτυξης και Δοκιμών HAPS Earth Observation Earth στον κόσμο. δεδομένα παρατήρησης από την ανύψωση οχήματος drone στην στρατόσφαιρα. Πρόκειται για ιπτάμενες πλατφόρμες που μπορούν να λειτουργήσουν στη στρατόσφαιρα, αλλά και ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων, τεχνολογίες επικοινωνίας, επίγειο σταθμό και υποδομή υπηρεσιών δεδομένων.
 
Η Aratos Systems θα επικεντρωθεί στις ανάγκες των τελικών χρηστών στον τομέα των υπηρεσιών δεδομένων παρατήρησης της Γης και της σχετικής υποδομής. Το KEC θα διαχειριστεί την τεχνολογική ανάπτυξη σε επίπεδο αποστολής, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημάτων αέρος και εδάφους που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του τελικού χρήστη. Επιπλέον, το KEC θα διασφαλίσει την υλοποίηση του οικοσυστήματος σε στενή συνεργασία με περιφερειακές και εθνικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
 
Τα επόμενα δύο σημαντικά βήματα.
 
Στο χάρτη πορείας που καταρτίστηκε από το KEC, η υπηρεσία δεδομένων παρατήρησης της φύσης που ενεργοποιήθηκε από το HAPS θεωρείται ως επέκταση του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών δεδομένων της Aratos Systems. Η Aratos Systems χρησιμοποιεί επί του παρόντος δεδομένα παρατήρησης της Γης από δορυφόρους, drone και αισθητήρες γης και βλέπει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους πελάτες της για δεδομένα που συλλέγονται από το HAPS σε ύψος στρατόσφαιρας.
 
Τα 2 πρώτα σημαντικά βήματα γίνονται από το Κέντρο στο Rijen:
 
-ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης και επίδειξης αποστολής HAPS αναπτύσσεται μαζί με το Royal Holland Aerospace Center (NLR)
-μια πτήση επίδειξης στην Ελλάδα της ιπτάμενης πλατφόρμας που συλλέγει δεδομένα παρατήρησης της Γης σε ύψος στρατόσφαιρας.
 
Peter Tjia, Διευθύνων Σύμβουλος Aratos Systems BV:
 
«Η ιδέα της χρήσης ενός Σταθμού Πλατφόρμας Υψηλού Υψόμετρου (HAPS) κυρίως για συγκεκριμένες δυνατότητες παρατήρησης της Γης ξεκίνησε από τον ιδρυτή μας, Νίκο Μπογονικόλο στην Ελλάδα. Οι Κάτω Χώρες και η Πύλη2 αποδείχθηκαν οι πλέον κατάλληλες για περαιτέρω επεξεργασία αυτής της ιδέας. Γνωρίζω εκ πείρας ότι για αυτού του είδους την καινοτομία χρειάζεστε ένα οικοσύστημα και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών δημόσιων και ιδιωτικών τομέων. Και πιστεύουμε ότι το KEC, η Gate2 και η περιοχή Noord-Brabant μπορούν να το προσφέρουν ».
 
Paul van Kempen, Διευθύνων Σύμβουλος, KEC BV:
 
"Η δημιουργία του κέντρου ανάπτυξης και δοκιμών HAPS στο Gate2 στη μέση του οικοσυστήματος υψηλής τεχνολογίας Brabant θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την κοινοπραξία HAPS, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε αποστολές στρατόσφαιρας που διευκολύνουν εμπορικά βιώσιμες υπηρεσίες δεδομένων."
 
Pierre van Kleef, Director Gate2 BV:
 
«Μέσα στο βιομηχανικό δίκτυο Gate2, εξειδικευμένοι βιομηχανικοί εταίροι και ινστιτούτα γνώσης έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη και ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου HAPS»
 
Το μεταφέρω εδώ με περηφάνεια μιας και έχει βάλει το χεράκι του ένα φιλαράκι σε όλο αυτό. Κυρίως στον σχεδιασμό της ενεργειακής αυτονομίας του drone, που του επιτρέπει αυτονομία πτήσεων μεγαλύτερης των 30ημερων. Και κάνα δύο ακόμα τεχνολογικών καινοτομιών.
 
Έξω πάμε καλά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μας πληγώνεις; Η Ελλάδα δεν θα ωφεληθεί απ' αυτά ούτε στο ελάχιστο. Μαντεύεις πού θα καταλήξουν (πάλι) τέτοιες εφευρέσεις.

(Και ποιοί θα κονομάνε απ' αυτές, που είναι το λιγώτερο. Το περισσότερο είναι οι πιθανές στρατιωτικες εφαρμογές της εφεύρεσης, που θα σφίξουν κι άλλο τη θηλειά στο λαιμό μας.)