ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΆ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΑ FUNDS (ME ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ) Ανανεώθηκε.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΆ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΑ FUNDS (ME ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
(Ο αεράτος καπιταλισμός behind the scenes και ένα αυστραλέζικο καγκουρό του).
 
Από το 71 και μετά, τα πάντα ξεκινούν με ένα δάνειο ή κρατικό ομόλογό.
Ας δούμε, με απλά λόγια τι συμβαίνει μετά την έκδοση ενός Ομολόγου πχ από τον ΟΔΔΗΧ για λογαριασμό της κυβέρνησης (όπως και κάθε άλλου αλλά και κάθε ιδιωτικού δανείου που συνάπτεται με Τράπεζα).
 
Το εν λόγω Ομόλογο χαρακτηρίζεται από το ποσό των ευρώ, την ημερομηνία λήξης του μέχρι την οποία δανείζεται η Ελληνική Κυβέρνηση (κυρίως για να καλύψει παλαιότερα ομόλογα, που είναι ακριβά, μειώνοντας έτσι το δημόσιο χρέος) και από το επιτόκιο εξόφλησής του. Που καθορίζεται από το ρίσκο των "αγορών" έναντι κινδύνων μελλοντικής χρεοκοπίας. Εκδίδεται από συγκεκριμένες συστημικός διεθνείς Τράπεζες (σε ρόλο αναδόχου έκδοσης και τριτεγγυητή-underwriter) και οι οποίες αναλαμβάνουν να το μεταπουλήσουν με κάποιο πολύ εύκολο κέρδος στην ΕΚΤ. 
 
Η ΕΚΤ "κόβει" τότε νέα ευρώ και τα οποία μπαίνουν έτσι στην αγορά (δεν κόβεται κανένα νέο ευρώ με κάποιον άλλο τρόπο, ότι και να νομίζετε ) . Συνήθως διαθέτει μετά το ελληνικό ομόλογο, όλο η μέρος του, στην δευτερογενή αγορά.
 
Οι Τράπεζες που ενεπλάκησαν στην έκδοση, ασφαλίζουν το Ελληνικό Ομόλογο σε κάποιον διεθνή Οίκο CDS. Και γι αυτόν τον σκοπό, κάνουν ένα διατραπεζικό Δάνειο εκδίδοντας ένα νέο Τραπεζικό Ομόλογο, που με την ίδια τεχνική παράγει άλλα τόσα νέα ευρώ που μπαίνουν στην αγορά! Η Ασφαλιστική εταιρεία, για να εκδώσει το ασφάλιστρο, κάνει και αυτή ένα δάνειο από άλλη Τράπεζα για να καλυφθεί, άντε πάλι νέα ευρώπουλα στην πιάτσα κολλαριστά κολλαριστά. Που με την σειρά της κάνει ένα νέο διατραπεζικό δάνειο.... και ντιλι ντιλι ντιλι, μέσα από το καντήλι που έβλεπε και κένταγε η κόρη το μαντήλι, σε μια αέναη (συνήθως επαναλαμβανόμενη 15-130 φορές!)
 
Από αυτήν την φούσκα την τινγκα σε τοξικό αεράτο χρήμα, και η πηγή χρηματοδότησης των περίφημων funds. Έναντι των μελλοντικών αποδόσεων ενός business plan τους συνήθως.
Αυτά τα funds χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες χοντρικά.
 
Τα family funds ή offices, που συνήθως κάνουν σχετικά μικρές επενδύσεις 5-50εκ εκεί που θα υποδείξει η πολιτική τους διαπλοκή (πχ σε καποια e-food) έναντι του ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ που αποκτούν έτσι και
 
Τα hedge funds ή αλλιώς θεσμικά funds που κατευθύνουν το γκρί χρήμα που δανείζονται από τους εκδότες του, μαζί με των ασφαλιστικών ταμείων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν, έναντι μελλοντικών αποδόσεων (δηλαδή με κάλυμμα αέρα πατέρα) σε μεγαλύτερες επενδύσεις, των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
 
Χαρακτηριστικά περίπτωση από αυτή την δεύτερη κατηγορία, η Macquarie, οι Αυστραλοί που αγόρασαν πριν λίγες μέρες έτσι τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΔΔΗΕ.
Η Macquarie είναι όμιλος που ασχολείται κυρίως με “παγκόσμιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες”. Διαθέτει Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού, την Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), που είναι και ο μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της δικιάς της θυγατρικής Spear WTE Investments.
Ο όμιλος έχει ιστορία στη διαχείριση μεγάλων ΔΕΚΟ ή υποδομών, που έχει ορισμένες ανησυχητικές όψεις. Nα τι κάνει:
 
H Macquarie έριξε έξω την εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου.
 
Η MIRA, αγοράζει το 2006 την Thames Water, την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης του μείζονος Λονδίνου, κάτι σαν την δική μας ΕΥΔΑΠ. Η Macquarie έφυγε από την Thames το 2017 αφήνοντας πίσω της, κατά τα Βρετανικά ΜΜΕ, μόνο ρύπους και χρέη. 
 
Το BBC σε μεγάλη ερευνά του ανέδειξε το γεγονός ότι ενώ η απόκτηση της Thames αποτέλεσε πακτωλό για τον όμιλο, η Macquarie χρέωσε τα λεφτά που δανείστηκε για να αποκτήσει την Thames στην ίδια την Thames. Αυτό το δάνειο, μέσω του κυκλώματος των τραπεζών ξαναμπήκε στην διαδικασία ντιλι ντιλι ως άνω και γέννησε την επόμενη αεράτη φουρνιά γκρι χρήματος για να έχουν να δανείζονται τα funds.
 
Το έχουμε μέχρι εδώ;;
 
Η περιβαλλοντική και υγειονομική καταστροφή που προκάλεσε η κακοδιαχείριση της Macquarie έφερε πρόστιμα ρεκόρ και οδήγησε και στην έξοδό της από την Thames. Η Macquarie, την οποία ο Βρετανικός Tύπος, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού, αποκαλεί “Καγκουρό-Βαμπίρ” ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας (Vampire Kangaroo – κατ’ αναλογίαν του Vampire Squid που είχε αποκαλέσει ο Taibbi την Goldman Sachs το 2010), κατόρθωσε τον Αύγουστο που μας πέρασε, προς γενική κατάπληξη και ανησυχία, να αγοράσει άλλη μια εταιρεία ύδρευσης στη Βρετανία.
 
Όπως εξηγεί το Βρετανικό site “This is Money“:
“…η εταιρεία πήρε το παρατσούκλι της λόγω της “αδίστακτης επιδίωξης κερδών για τους μετόχους της, σε συνδυασμό με την κακή εξυπηρέτηση πελατών και μια αλλεργία στην πληρωμή φόρων…
…Πολλοί θα πουν πως της άξιζε το παρατσούκλι. Κατά τη διάρκεια λίγο πάνω από δέκα ετών ως επικεφαλής της Thames Water, η Macquarie πλήρωσε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια λίρες στους μετόχους της, ενώ συσσώρευσε χρέη για την εταιρεία ύψους πάνω από 10 δισεκατομμυρίων λιρών”
 
Τα χρέη αυτά καλείται τώρα να τα καλύψει ο επόμενος, συνήθως το δημόσιο, ξεκινώντας πάλι την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν.
(Go to top και και ξαναδιάβασε το μέχρι εδώ αν δεν το έχεις κατανοήσει ακόμα το τι παίζει και πως).
 
Τα μαγικά διόδια.
 
Μεταξύ των υποδομών που διαχειριζόταν η Macquarie ήταν και παραχωρήσεις εκμετάλλευσης διοδίων στις ΗΠΑ. Οι καταγγελίες εναντίον της εταιρείας, αφορούν τη χρεωκοπία των παραχωρήσεων, ενώ με λογιστικά κόλπα διατηρούσε τη ροή των εσόδων στους επενδυτές της. Η ευρηματικότητα της εταιρείας στην απομύζηση δημοσίων χρημάτων, με την παράλληλη απαξίωση παραχωρήσεων της ήταν πράγματι εντυπωσιακή.
 
Πολύ πλούσιοι και "πράσινοι":
Η αγορά από την Macquarie της “Πράσινης Τράπεζας της Βρετανίας” της Green Investment Bank, αμφισβητήθηκε έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι πως χρησιμοποίησε τους πόρους της μάλλον με τρόπο που δεν έχει ενθουσιάσει τους Βρετανούς
Πέραν της δραστηριότητάς της στις υποδομές, 30 στελέχη της μητρικής Macquarie – μαζί και η πρώην CEO της εταιρείας – είναι υπόδικα για μεγάλο σκάνδαλο φοροκλοπής στη Γερμανία…
Στην ίδια την Αυστραλία όποια πέτρα “πράσινης” χρηματοδότησης αν σηκώσεις η Macquarie είναι από κάτω. Με χρήμα γκρί!
 
Αυτό που επιδιώκει να διατηρήσει ανέπαφο σε αγαστή συνεργασία με εμπορικές τράπεζες, πριν καταρρεύσει όλη αυτή η φούσκα, με επενδύσεις σε Πρασινάλογα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.
Η Macquarie είναι ένας όμιλος αναμφίβολα πιστός στην αρχή του πλουτισμού των επενδυτών που εξυπηρετεί. Το αν είναι και κατάλληλος οργανισμός για να διαχειριστεί ένα κρισιμότατο φυσικό μονοπώλιο σε μια εποχή μάλιστα πολλαπλών κρίσεων, είναι μάλλον υπό συζήτηση, για να το πω ευγενικά.
 
Που πλέον δεδομένων των εξελίξεων ίσως να πρέπει να είναι εντονότερη πριν καταλήξει , μετά από κάποια κατάρρευση που με μαθηματική ακρίβεια όλο αυτό οδηγείται, σε ένα τεράστιο "γαμιέσαι"!
Δεν θα αφορά τότε μόνο τον Μητσοτάκη αλλά όλο αυτό το σύστημα που σκιαγραφείται πιο πάνω και που το υπηρετεί με πολύ μεγάλη συνέπεια.

Και για τις φαμίλιες και τα μαύρα τους έχει ο μπαχτσές. Αφορολόγητα, πάρε πάρε...

Θα τα πούμε λαμόγια....όταν θα τελειώσει το "παίγνιο" θα πάτε στον γέρο διάολο όλοι σας. Δεν είναι απειλή...είναι ΥΠΟΣΧΕΣΗ. Πόσο γαμημένο είναι όμως αυτό το σύστημα! Μιλάμε για κλοπές αέρα πατέρα!

Δεν είχε μάλλον google search ο Σκερτσος και ο Αδωνης...

Τι έκαναν με τα χρήματα ενός Δανικου ασφαλιστικού φορέα, εδώ. Δεν λέει αν ήταν κύριας ή επικουρικής ασφάλισης το άρθρο .

Ολόκληρο site από τα θύματα πράξεων απάτης της Τραπεζας της Macquarie (no5 στην Αυστραλία) ΕΔΩ.

Πιστεύω ότι θα δούμε. Κινέζικα πολλά σαν το evergrante...σε συνθήκες κρίσης, καλή ώρα τώρα ενεργειακής για γεωπολιτικούς λόγους, σκάνε ολόκληρα τέτοια συστήματα από εκεί που δεν το περιμένεις. Και από το ντόμινο προκαλείται τσουνάμι καταρρεύσεων. Ανεξέλεγκτο.  ΠΟΥΤΑΝΑ ΟΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: