ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΑΙΡΕΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ- Η 5η ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ 4ης (και γιατί πρέπει να παραμείνουμε επιμένοντας στις διακεκριμένες τρεις)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ : 

Η ΑΙΡΕΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ - Η 5η ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ 4ης
(και γιατί πρέπει να παραμείνουμε επιμένοντας στις διακεκριμένες τρεις).
 
Ο καθένας μας, από τα θρανία που πέρασε, έμαθε για τις τρεις εξουσίες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος Τις νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Και πόσο σπουδαίο είναι αυτό που είπε ο Μοντεσκιέ (αυτός που ο κάτοικος της οικίας Βολταίρου τον μπερδεύει με τον Ρουσσώ):
Αυτές οι τρεις να μην μπερδεύονται, μπαίνοντας η μία στα χωράφια της άλλης, κάνοντας η κάθε μία καλά την δουλειά της. Διαφορετικά θα έχουμε κάποια ψευδεπίγραφη δημοκρατία, όπως τώρα καλή ώρα. 
 
Τα προηγούμενα 100 χρόνια αποδόθηκε και ο όρος 4η Εξουσία στον Τύπο (έντυπο και αργότερα τον ηλεκτρονικό). Υποτίθεται ότι οι λειτουργοί της 4ης ελέγχουν τις άλλες τρεις εξουσίες αντικειμενικά και ενημερώνουν την πηγή όλων των εξουσιών, τον λαό, με τρόπο που να μπορεί αυτός να εκφράζεται και στο τέλος να αποφασίζει αραιά και που για την εκπροσώπηση του στις δύο πρώτες εξουσίες.. Και, επεκτείνοντας και την αρχή διάκρισης των εξουσιών του Μοντεσκιέ, θα πρέπει και αυτή η εξουσία να μην διαπλέκεται με τις άλλες.
 
Σπάνια όμως πέτυχε ο Τύπος να παίξει αυτόν τον ανεξάρτητο και σύνθετο ρόλο του. Όταν τον έπαιξε, πράγματι η δημοκρατία βελτιώθηκε. Όμως θες αυτό το "σπάνιο", θες οι εκδότες του, που έχουν συμφέροντα που πρέπει να διαπλέκονται, θες το ίντερνετ που όλο και περισσότερο κάνει αυτή την διαμεσολάβηση των λειτουργών της 4ης εξουσίας περιττή, η ισχύς της ολοένα και ξεφτίζει. 
 
Αυτή η παρακμή της 4ης Εξουσίας φαίνεται και από την αποδοχή της πρακτικής των σκονακίων για το τι πρέπει να λέει η να μην ερωτάται ένας Πουθου σε μια διακαναλικη στην ΔΕΘ, η αποδοχή το πρακτορείο ειδήσεων να ανήκει στον πρωθυπουργό, ή ο Μπογδανος η κάποιος Πορτοσαλτε να θεωρούνται δημοσιογράφοι. Και να θεωρείται και κάτι σαν περίπου φυσιολογικό να συμβεί, αν κάποιος λειτουργός της Δημοσιογραφίας εκτελείται μέρα μεσημέρι, επειδή τόλμησε να αγγίξει τα κυκλώματα διαπλοκής των τεσσάρων εξουσιών, τον ιμάντα δηλαδή που τις κινεί, ενίοτε και με την δύναμη του μαύρου χρήματος. Και αυτό να μην το ψάχνει κανένας...
Ένας μηχανισμός χειραγώγησης της εκτελεστικής είναι η κατάντια της 4ης εξουσίας. Σε όση εξουσία της έχει απομείνει. 
 
Ας υποθέσουμε όμως ότι ακόμη διατηρεί αυτόν τον τίτλο της νο4 εξουσίας, μέχρι να κυριαρχήσει πλήρως δια του ίντερνετ η αδιαμεσολαβητη ισχύς των λεγόμενων κοινωνικών δικτύων, απ όπου θα μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν και έντιμα την δουλειά τους. Και έσοδα να έχουν και η δουλειά τους να αποκτά κύρος κρινόμενη στα φανερά. Αν και όταν φυσικά αυτά τα αμφίδρομα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταφέρουν να αποκτήσουν κάποτε καθολική ισχύ 4ης εξουσίας, χωρίς τις σημερινές τους παθολογίες, που απορρέουν από το business model των ιδιωτών παρόχων των υπηρεσιών του διαδικτύου. Με τις παρακολουθήσεις για κατευθυνόμενη διαφήμιση ή την επιλεκτική διανομή/αποκλεισμό ειδήσεων και απόψεων, καλή ώρα όπως τώρα.
 
Υπάρχει 5η εξουσία;;
 
Ισχυρίζομαι ότι η 5η εξουσία είναι αυτή που έχει αναδειχθεί από το 71 και μετά με ολοένα αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη ισχύ, είναι οι ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΆΠΕΖΕΣ.
 
Αξιοποιώντας, κατά το δοκούν και ανεξέλεγκτα από οποιαδήποτε άλλη εξουσία, το προνόμιο να εκδίδουν χρήμα και τα τοξικά του παράγωγα μόνο από δάνεια, έχουν καταφέρει, κυρίως στα χρόνια μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσαν το 08, να μπορούν να εξουσιάζουν με το χρήμα την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία!
 
Και σε χώρες όπως η δική μας, να αποκτούν και δικαστική ασυλία. Με δικό τους αυτόνομο σύστημα κανόνων λειτουργίας και με μια τύποις εποπτεία από κάποια Κεντρική Τράπεζα (ομοίως μη ελεγχόμενη πλήρως από το Κράτος) έχουν αυτονομηθεί τελείως και λειτουργούν υπεράνω όλων των άλλων εξουσιών!
 
Και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από πλανητάρχες και ανθυποπλανητάρχες, που δεν μπορούν πλέον να τους βάλουν χέρι. Με τρία κλικ υπολογιστή μπορούν να μεταφέρουν τεράστια ποσά όπου θέλουν. Και δια των κανόνων αξιολόγησης τους, να ρίχνουν οικονομίες στα βράχια κάποιου Καστελόριζου. Αν τύχει να κινδυνεύουν, μπορούν να χρεώνουν κράτη ολόκληρα για πολλές γενεές, διαλύοντας τάξεις ολόκληρες και τον κοινωνικό τους ιστό με πτωχευτικούς νόμους στα μέτρα τους, πάλι καλή ώρα. 
 
Υπερβάλεις, θα μου πει κάποιος. Εμείς ξέρουμε ότι οι Τράπεζες είναι για να φυλάνε τα χρήματα μας και, από αυτά, να δανείζουν για να γίνει ανάπτυξη. Και κάποιοι οικονομολόγοι θα συμφωνήσουν στον χαρακτηρισμό της υπερβολής, εμμένοντας (οι πιο προχωρημένοι) στην άποψη ότι "Νταξ, παρατηρούμε μια αντιθεσούλα χρηματοπιστωτικού με το βιομηχανικό κεφαλαίου. Θα περάσει όμως σαν την γρίπη και όλα καλά, τις χρειαζόμαστε τις Τράπεζες ως εργαλείο για την ανάπτυξη" , λένε.
 
Είναι βαθύτατα νυχτωμένοι λέω!
 
Ο προφανής κίνδυνος και για την δημοκρατία από την υπεράνω των άλλων εξουσιών λειτουργία των εμπορικών Τραπεζών δεν μπορεί να επιλυθεί κρατικοποιώντας μια δυο, όπως ελπίζει ο Τσακαλωτος και ο Σταθακης, και κάποιοι άλλοι που ελπίζουν να φορολογήσουν τους μεγάλους πελάτες τους, αυτούς που ταξιδεύουν όπου θέλουν τα γκρι κέρδη από παιχνίδια στις τραπεζικές φούσκες με τρία κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή τους. 
 
Και έτσι θα μένει αναπάντητη η σημαντική παρατήρηση μιας Περιστέρας που είπε "έχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία". Μηχανικός βλέπεις, όχι πολιτικός. Άρα μπορεί να διακρίνει τα πράγματα πιο καθαρά αναλύοντας τις 4 εξουσίες όπως αναλύουμε και τις 4 θεμελιώδεις δυνάμεις στην φύση. (Και εκεί τώρα υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει και μια 5η).
 
Το μόνο που μπορεί να μας σώσει από τον νέο Μεσαίωνα που μας οδηγούν, είναι να γίνει κάτι ανάλογο με αυτό γίνεται αργά αλλά σταθερά με την 4η Εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες:
 
Η αφαίρεση του μονοπωλίου που έχουν οι τράπεζες επί της έκδοσης νέου χρήματος και των τοξικών παραγώγων του. Χρησιμοποιώντας, όλοι εμείς, υφιστάμενες, και πλέον ώριμες, τεχνολογίες που μοιάζουν με αυτές του ίντερνετ. Και που διασφαλίζουν διαφάνεια και έλεγχο νομιμότητας στις συναλλαγές, χωρίς πλέον να απαιτείται γι αυτό το δήθεν κύρος μιας οποιασδήποτε Τραπεζικής Αρχής να διαμεσολαβεί. Σαν εκείνους τους νταβατζήδες εκδότες που λένε ποια θέματα θα παίξουν και με ποια άποψη.
 
Όπως δεν απαιτείται και η ανάδειξη, αντ' αυτών, ως 5ης Εξουσίας και μια νέα αναδυόμενη. Αυτή η των "Big Data συλλεκτών" τύπου facebook ή Google, των χειραγωγών τεχνολογικών κολοσσών του διαδικτύου. Όσων δηλαδή αξιολογούν την ανθρώπινη παρουσία σε αυτό μόνο ως φορέα παραγωγής data προς αξιολόγηση για πώληση, με κύριο στόχο τους να χειραγωγήσουν δια των data και τις τρεις εξουσίες και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αναλύοντας ανεξέλεγκτα συμπεριφορές και προσωπικά δεδομένα για να διαγνώσουν τις ανάγκες ελέγχοντας τες! Το ίδιο ακριβώς προσπαθούσε και η 4η στον προηγούμενο ενάμιση αιώνα!
 
Το πράγμα μάλιστα μπορεί να γίνει και χειρότερο όταν οι ίδιες αυτές εταιρίες εποφθαλμιούν στο να παίξουν και τον ρόλο της σημερινής 5ης εξουσίας, των τραπεζών, με την έκδοση του δικού τους ψηφιακού μέσου συναλλαγών. Τότε η δύναμη της νεοφυούς 5ης έναντι και των τριών θεμελιωδών του Μοντεσκιέ μπορεί να γίνει συντριπτική.
 
Έτσι θα πρέπει πάλι, δύο αιώνες μετά, να ξανα-υπερασπιζόμαστε ως νεοξεβράκωτοι την αυτονομία των τριών εξουσιών έναντι των νέων φεουδαρχών των Data επί του διαδικτύου. Μέχρι αυτό να εξελιχθεί τόσο που να μην απαιτεί τις υπηρεσίες κάποιων ιεραρχικών κολοσσών τύπου Google για να λειτουργεί ως δημόσιος και δημοκρατικά ελεγχόμενος χώρος, χωρίς διαμεσολάβηση.
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο χειμώνας του νέου Μεσαίωνα θα είναι πολύ βαρύς και σκοτεινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: