ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Περί gowind ο λόγος....

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Επειδή διαβάζω ανακρίβειες και τρελά πράγματα για τις gowind. Για όσους αναρωτιούνται για το εάν ακυρωθούν οι 3+1 gowind θα κάνω την εξής εκτίμηση με το λίγο μυαλό που έχω, προσπαθώντας να βάλω κάτω τα δεδομένα που έχουμε.

Μέχρι τώρα το κόστος των FDI HN αγγίζει τα 3 δις συνολικά και εξοπλίζονται με  :

•32 aster 30
•MU 90 τορπίλες
•CANTO αντίμετρα τορπιλών
•Sonar τρόπιδας Kingplik MK2
•Sonar συρόμενο Captas 4
•Κύριο πυροβόλο μάχης Leonardo Strales 76"
•Σταθερό ραντάρ Sea Fire με νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) λειτουργίας AESA
 
Διαβάζουμε πως οι πύραυλοι aster 30 θα είναι της πλέον εξελιγμένης έκδοσης δηλαδή της blk1 NT (NEW TECNOLOGY) και θα ενδείκνυνται εναντίον βαλλιστικών πυραύλων. Κρατήστε το αυτό. Η Τουρκία έχει, εξελίσσει και σχεδιάζει συνεχώς νέους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευτούν από τα παράλια ή μελλοντικά και απ' την ενδοχώρα και να χτυπήσουν ακόμα και στον Άραξο. 
 
Δεν λέμε ότι θα καταφέρουν να βρουν το στόχο τους γιατί εκεί παίζει ρόλο η ποιότητα των συστημάτων καθοδήγησης, αλλά να ξέρετε ότι αναπτύσσουν πυραύλους με βεληνεκές άνω των 300km. Κάποια απ' τα κύρια προγράμματα τους πάνω σε αυτόν τον τομέα μπορείτε να τα ψάξετε στο internet απλά γράφοντας την ονομασία των πυραύλων (Bora, Yildirim). Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα καταλάβετε για ποιο λόγο ήταν στρατηγική επιλογή η αγορά των FDI. 
 
Πάμε λοιπόν στις κορβέτες gowind. Όπως βλέπετε και κάποιοι το έχετε καταλάβει χωρίς να σας το πούμε, έχει δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο με την αγορά των FDI. Το ελληνικό ΠΝ όχι μόνο επέλεξε τον πύραυλο που για τα επόμενα 40 χρόνια θα προστατεύει το ναυτικό,την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την ενδοχώρα, αλλά επέλεξε και το CMS των πλοίων του. 
 
Τι εστί CMS; "Σύστημα διαχείρισης μάχης". Αυτό αποτελεί το λογισμικό του πλοίου. Σε αυτό ενσωματώνονται τα όπλα, οι αισθητήρες, ο,τι μπορεί να δεχθεί ένα πλοίο και από αυτό ελέγχονται τα πάντα. Μέχρι τώρα είχαμε το tacticos σε διάφορες γενιές, αλλά τώρα πλέον επιλέξαμε το γαλλικό Setis. Για καθαρά οικονομικούς λόγους λοιπόν το ναυτικό μας θα στραφεί σε αυτό και όχι σε άλλα συστήματα μάχης ή σε νεότερες εκδόσεις του tacticos. Αυτό σημαίνει πως οι κορβέτες του θα είναι γαλλικές. Όχι ολλανδικές, όχι αμερικανικές (δεν έχουν κορβέτες. Οι MMSC είπαμε είναι τράτες), όχι ισπανικές, όχι ιταλικές....
 
Συνεπώς οι κορβέτες θα είναι γαλλικές και θα ακούν στο όνομα gowind (θα γούσταρα και c sword λόγω fixed radar αλλά...) Γιατί θα πάμε σε κορβέτες; Επειδή με 1,5 δις max θα μπορούμε να έχουμε 3-4 ικανά πλοία που θα αναλαμβάνουν τις αγγαρείες πριν χρειαστεί να έρθει ο μπαμπάς (FDI HN).  
 
Συνεπώς οι gowind είναι μονόδρομος από πολλές απόψεις. Όσοι ακόμα ονειρεύονται ακύρωση των gowind και αντικατάσταση από MMSC είναι αυτοί που πίπωναν έναν πρέσβη που απαιτούσε stepping stones από ένα λαό με 360 δις χρέος, τον οποίο οι καταστάσεις θα εξανάγκαζαν να δώσει το 2030 αλλά 7 δις για πραγματικές φρεγάτες απ' την Αμερική. 
 
Συνεπώς αυτοί οι κύριοι, παρακαλούνται να βγάλουν τον σκασμό και να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, η οποία λέει πως οι MMSC είναι εξέλιξη παράκτιων πλοίων μάχης με τις μισές δυνατότητες μιας σημερινής κορβέτας, με αυξημένο κόστος συντήρησης και χρήσης, με 0% δυνατότητα αναβάθμισης και πως 4 τέτοιες κόστιζαν 4 δις με 3 fos. Συνεπώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει 4 δις για δήθεν αμερικανικές κορβέτες που πριν την επιλογή των FDI HN τις βάφτιζαν φρεγάτες και μετά την επιλογή των FSI HN τις ονομάζουν κορβέτες μπας και φιλοτιμηθεί κάποιος να παντρευτεί την πιο άσχημη θυγατέρα του χωριού.
 
Συνεπώς κύριοι κωλοτούμπες 3-4 gowind 2500 με 1,5 δις είναι ανώτερες σε σχέση με 3-4 τράτες MMSC των 4 δις, που το Κογκρέσο ζητά απ' το αμερικάνικο ναυτικό να εξετάσει την πιθανότητα να μεταφερθούν αυτές στην διοίκηση του USCG , δηλαδή του λιμενικού της Αμερικής. Σκάστε λοιπόν και μην τρελαίνετε τον κόσμο άλλο. Έχετε γράψει πολλές μαλακίες και ούτε και σε αυτή θα πέσετε μέσα. Κανονικά θα έπρεπε να γράφετε εσείς στο sport time (ούτε για εκεί δεν είστε άξιοι) και όχι ο άλλος κύριος που είναι περισσότερο φερέγγυος, παρ' όλο που γράφει σε αθλητικό site. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος Μέσι και ποιος Μπαπές ναούμε... Πάνε στα Ταμπούρια να δεις Σκαφίδα και Καπερνέκα να κεντάνε. Μάθε μπαλίτσα ναούμε...