ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΤΑΝ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΈΠΑΘΕ ΠΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΣΙ ΜΙΝΌΡΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΟΤΑΝ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΈΠΑΘΕ ΠΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΣΙ ΜΙΝΌΡΕ (Και γιατί δεν πρέπει να το φοβόμαστε).
 
Με κίνδυνο ο γράφων να γίνει γραφικός από το πολύ γραψίδι, δεν ήταν λίγες οι φορές στο προηγούμενό διάστημα που έγραψε σκόρπια και από εδώ αυτό που είναι πάρα πολύ γνωστό στα Μαθηματικά του χάους (το ανεπίσημο όνομα των μη γραμμικών πολύπλοκων συστημάτων εκτός ισορροπίας):
 
Το ελάχιστο έχει τεράστια δυναμική! (πεταλούδες πετάνε στον Αμαζόνιο, δημιουργώντας τσουνάμια εδώ κλπ).
 
Η αλήθεια είναι ότι είναι μαθηματικά αδύνατη η πρόβλεψη της στιγμής έναρξης μιας νέας παγκόσμιας κρίσης πολύ μεγάλων διαστάσεων, που μπορεί να πυροδοτηθεί και από έναν ιό με σχετικά μικρά ποσοστά θνησιμότητας κατά μόνας. Αλλά με τεράστια μεταδοτικότητα λόγω του πολύπλοκου τρόπου που έχουμε βολευτεί για να συγχνωτιζόμαστε. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των δύο παραγόντων τον έκαναν επικίνδυνο όταν μας βρήκε και απροετοίμαστους μετά από μια δεκαετία λιτότητας παντού, με τα συστήματα υγείας πολύ αποδυναμωμένα.
 
Αδύνατη η πρόβλεψη της εξαφάνισης του, ότι και να λένε οι "μαντεψιές" των δημοσιολογούντων από τα ΜΜΕ! (Και ο Τσιοδρας, που χθες έπαθε αιφνιδίως Πολάκη! Δες ΕΔΩ πως ακριβώς).
Η πραγματική αιτία μιας πιθανής παγκόσμιας κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση θα είναι όμως άλλη: Η πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα όλων των συστημάτων, οικονομικών, κοινωνικών και οικολογικών. Δεν θα φταίει η γρίπη!
 
Για παράδειγμα, κάπου 13τρις ιδιωτικά δάνεια μόνο στην ΕΕ είναι έτοιμα να σκάσουν λόγω της ύφεσης, που χειροτερεύει λόγω της αποτυχίας εφαρμογής των μέτρων για τον κορωνοϊό (όταν αλλού αυτά δούλεψαν χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις) και της κρίσης στα logistics/αλυσίδες παραγωγής που αναμένονταν από τις αρχές του 20 σε δύο κύματα. Τώρα διανύουμε το δεύτερο.
 
Ή από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις ακρίβειας που προκάλεσε και ο συνδυασμός της αύξησης της τιμής των ρύπων μετά τον ουτοπικής στόχευσης πολιτική της Κομισιόν, σε συνδυασμό με την γκαβομάρα της Ευρώπης που κατάφερε και ξέμεινε από φυσικό αέριο πριν καν μπει ο χειμώνας! (σχετικό κράξιμο και από τον καθ. Μελά ΕΔΩ , μετά τα έγκαιρα όσων εξειδικεύονται στην ενέργεια και φωνάζουν εδώ και μήνες). Χρεοκοπούν η μια μετά την άλλη η εταιρείες εμπορίας ενέργειας στην Μ. Βρετανία (και εδώ οδεύουν προς τα εκεί η Watt & Wolt, η Volterra (του ομίλου ΑΒΑΞ), η Volton (των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη), η ΚΕΝ, αλλά και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία- δες σχετικά ΕΔΩ . Ας πει κάποιος στον superman Κωστή να έρθει να δει τι έκανε ).
 
Σε κάθε περίπτωση, ότι και να γίνει πχ από την κατάρρευση μιας γιγάντιας εταιρίας real estate στην Κίνα, ξερωγώ είτε κάτι από τα πιο πάνω, θα κινδυνεύουν να παρασυρθούν τελικά πολλές εκατοντάδες τρις (!) τοξικά τραπεζικά προϊόντα Αυτά με τα οποία κινείται ο καζίνοκαπιταλισμός και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, που κινδυνεύει ίσως και με πλήρη κατάρρευση. 
 
Μέτρα αντίστασης η plan b σε ενα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει;;
 
Ανάλογα με το plan b κάτι θα τελειώνει. Μπορεί το ευρώ όπως το ξέρουμε μαζί με την παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέραμε. Ίσως, αν είμαστε τυχεροί και δεν συνεχίσουμε να κοιτάζουμε την Γιαδρικιάογλου, να αλλάξει ο τρόπος που παράγεται σήμερα νέο χρήμα, τα δάνεια. Ή αν το plan b είναι να μην κάνουμε τίποτα, να μας κατσικωθεί μια άνευ προηγουμένου δικτατορία 4-5 πολυεθνικών του διαδικτύου.
 
Κάπου αλλού θα ισορροπήσει μετά από καιρό ένα νέο "σύστημα" που θα προκύψει στην θέση του παλιού που εξαφανίζεται. Αυτό γίνεται ΠΆΝΤΑ όταν μικρές σχετικά αιτίες προκαλούν καταρρεύσεις πολύπλοκων συστημάτων. Χάος λέγεται η διαδικασία και δεν έχει καμία σχέση με τον χαοτικό τρόπο λειτουργίας όσων εγκεφάλων σχεδιάζουν χωρίς αυτό.
 
Που θα ισορροπήσει το νέο, αυτό που θα πάρει την θέση του παλιού τότε;;
 
Η σωστή μαθηματική απάντηση είναι: Δεν ξέρουμε ακριβώς! Μια ιδέα στο κατά που' μπορεί να δει μόνο η διαίσθηση. Για να λειτουργήσει όμως αυτή, πρέπει να μην φοβόμαστε τις αλλαγές που θα ξεβολέψουν πολλούς. Και τα οικονομικά επιτελεία, που σφυρίζουν ακόμα αδιάφορα περιμένοντας να κάνουν κάποια γνωστού αποτελέσματος διαχείριση με μόνο δοκιμασμένες συνταγές από κρίσεις πριν 80-90 χρόνια,, ας ξεβολευτούν για τα καλά!
 
Μια πεταλούδα ήδη πάτησε επί όλων αυτών το πλήκτρο σι μινόρε προειδοποιητικά!

2 σχόλια:

Μμ2 είπε...



Μου αρέσουν αι πεταλούδες, ¨πετάει, πάει και δεν ρωτάει.¨ Πεταλουδιάζομαι!

kakos04 είπε...

Καλησπέρα, Μια που διαφορετικά την είχαμε σιγουρα βαμμένη ας γίνει της πεταλούδας το κάγκελο να την βγάλουμε κάπως μερικοί . Ο τσιόδρας λέει το ποίημα πριν το λοκνταουν για να το δικαιολογήσει, ενώ ο σκύψας ότι έρχονται φάρμακα 1 Οκτωβρίου καθώς και ότι το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς κορωνοϊό, αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα ζόρικα . Μάλλον κέρδισε ο κορωνοϊός άνευ επιστροφής εισιτήριο στα νησιά Μπόρα Μπόρα και με το αεροπλάνο του θα επιστρέψει του χρόνου η γρίπη.
Η Γερμανία λεηλατεί και τον λιγνίτη της Πολωνίας στην παραπομπή που έβαλες, πριν αρχίσει τον δικό μας, οι φωστήρες όπως λες ξέμειναν από αέριο καλοκαιριάτικα, τέρατα πρόβλεψης, να ξανανοίξουν εργοστάσια λιγνίτη πριν ψοφήσουμε το χειμώνα το σκέφθηκε κανείς?