ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ελλάδα – ΗΠΑ: Σε ανοικτή γραμμή για Σκύρο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Καλά πάνε τα παρακάλια* για Σκύρο. Μπορεί και μας κάνουν τη χάρη. Θα δούμε. *εμείς παρακαλάμε για να δώσουμε βάση...Γιατί δεν βάζουν μέσα και αστακομακαρονάδες δώρο για τα Τζόνια να κλείνουμε ;; Οι 400 γκόμενες ανά φριντομ έρχονται στα πλαίσια της αναθεωρημένης MDCA. Πώς θα πάνε οι Ματσουλαραίοι Σκύρο για ανθρώπινες ασπίδες με μαγιό σε  μ@υνοπαγιδες....Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι η παρουσία ΞΕΝΩΝ στρατευμάτων στη χώρα του θα τον σώσει από την επικείμενη απειλή. Ωστόσο, αν θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό του, ας πάψει τουλάχιστον να γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου. Είναι αντιφατικό. Και γελοίο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο, για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που, με βάση τις διακηρύξεις και από τις δύο πλευρές, θα αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι δύο χώρες τα τελευταία 30 χρόνια στον τομέα της άμυνας. Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία θα υπογραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος θα μεταβεί γι’ αυτόν τον σκοπό στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου. Για την πενταετούς –όπως όλα δείχνουν– διάρκειας νέα MDCA η Αθήνα έχει ζητήσει μια σειρά από νέες τοποθεσίες στις οποίες θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις αλλά και ένα κείμενο από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όπου θα αποτυπώνεται (κατά τα πρότυπα της επιστολής Πομπέο το 2019) η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η Αθήνα είχε αρχικά παραδώσει στους Αμερικανούς μια λίστα 23 τοποθεσιών, ωστόσο επένδυσε τις περισσότερες ελπίδες στη Σκύρο, όπου υφίστανται εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Η Σκύρος βρίσκεται στην «καρδιά» του Αιγαίου και επιχειρησιακές αποφάσεις όπως η στάθμευση των δύο ισραηλινών UAV τύπου Heron αναδεικνύουν την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση. Ακόμα και σε πολύ πρόσφατες επαφές στρατιωτικού τύπου στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στους Αμερικανούς παρουσιάστηκε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να δώσει η Σκύρος, καθώς βρίσκεται σε προνομιακή θέση, κοντά στα Στενά, κάτι που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της κίνησης από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Η «Κ» είχε ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν από το καλοκαίρι, για τις συζητήσεις περί τη Σκύρο. Ακόμη και τότε οι Αμερικανοί ήταν ιδιαιτέρως σκεπτικοί στο να επεκτείνουν την παρουσία τους στον νησιωτικό χώρο, παρά το γεγονός ότι η Σκύρος δεν βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο. Αν και είναι προφανές ότι από τις ΗΠΑ οι τεχνικές συζητήσεις παρουσιάζονται ως αυτοτελείς και διόλου συνδεδεμένες με τα ελληνοτουρκικά, καθίσταται σαφές ότι μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από την Ουάσιγκτον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επαναπροσέγγιση με την Αγκυρα. Κάτι που φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της 76ης Γ.Σ. του ΟΗΕ.  

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έρευνες του «Nautical Geo» (η προηγούμενη NAVTEX έληξε χθες) για ακόμα τρεις ημέρες. Το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί και πολιτικές τριβές. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αρνείται να απαντήσει επίσημα εάν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας ανενόχλητο 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι, αφού πραγματοποίησε συστηματικές παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πλοίο “Nautical Geo” που διενεργούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ». Με αφορμή το περιστατικό ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει συνολική επίθεση για τα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ούτε καν αυτή την κόκκινη γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να προασπίσει». Κάποιες πηγές ανέφεραν ανεπισήμως τις προηγούμενες ημέρες ότι παραβίαση των χωρικών υδάτων δεν έγινε από την τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ», αλλά πως αυτή κινήθηκε στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων.

ΠΗΓΗ

 


2 σχόλια:

ΑΡΡ. είπε...


ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΟΚΟΡΑ ΚΡΑΣΑΤΟ

Όπου ξένη ευρωατλάντεια βάσις εστί η πιο εγγυημένη ασιατική κερκόπορτα, έτσι;
Άντε λοιπόν, επί το εθνοδιαλυτικόν παραδοσιακόν έργον σας, χριστιανοκομμουνογιουσουφάκια. Ξέρετε γαρ αρχαιόθεν από Μεγάλο Βασιλέα και οθωμανικό εσείς.
Κι εσείς ΠΑΜΕάδες, ΑΝΤΙφάδες, ΚΕΕΡΦΑδες, κερατάδες, ¨ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο¨ βγάλτε το σκασμό τουλάχιστον κι άστε ελεύθερα δρόμους και πεζοδρόμια να μιλήση κάποτε εθνικά λαός και στρατός!
Κουράσατε,ξεπεραστήκατε πια. Ιστορικά ζόμπη και σιχαμερά νοσηρά αποβράσματα καταντήσατε, δεν το βλέπετε κι εσείς και τα ερπετοχορηγοί σας;

ΑΡΡΙΩΝ είπε...



Ελλάς,
κράτος μετέωρον και από νέας επανιδρύσεώς της μεμειωμένης εθνικής
κυριαρχίας και εκ περιτροπής υπό ξένων μεγάλων δυνάμεων κυβερνώμενον ουσιαστικώς μέσω ενός κράτους-επαγγελματίου πληρωμένου δολοφόνου
(Τουρκία) διατεταγμένου εις την υπηρεσίαν αυτών και εκτελούν την
¨βρώμικη¨ αυτών δουλειά μετά των τοποτηρητών εντοπίων γενιτσάρων αυτών.
Ότι Ελλάς εστί το ουράνιον θείον μητρώον της ανθρωπότητος, το άλφα
και το ωμέγα της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης αλλά και η ουσία της πραγματικότητος, της ελευθερίας και του ανθρωπισμού. Η ρίζα της γαρ
έρχεται από την εποχή του αποθεωθέντος χρυσού γένους και το πνεύμα της
είναι πίσω από κάθε αναγέννησι του πολιτισμού και του ανθρώπου. Κι αυτό φοβίζει αυτούς υπηρετούν το αρχέγονο κακό,τους και σημερινούς μισέλληνας πλανητικούς επικυριάρχους οι οποίοι συστηματικά και παραδειγματικά
και από πολλών αιώνων γενοκτονούν πρώτα τον Έλληνα, το φως του κόσμου,
ίνα εξολοθρεύσωσι μετά ήσυχοι και όλον το ανθρώπινον γένος όπως έπραξαν
ήδη σατανικώς δι' όλους τους αρχαίους εθνικούς πολιτισμούς και αυτούς (ελληνογενείς...;) ακόμα της αμερικανικής ηπείρου.
Αλλά έσσεται ήμαρ.
Δεινόν γαρ προς τα απολλώνια ελληνικά κέντρα λακτίζειν.