ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΑΝΆΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΆ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΑΝΆΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΆ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (μέσα και οι ουσιαστικοί λόγοι αύξησης των τιμών της ενέργειας).
 
Από τον Νοέμβριο (δες σχετικά κάτω) φαινόταν ότι ήταν τουλάχιστον αφελές το να περιμένει κανείς τεράστιες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ λόγω της αλλαγής του Προέδρου της. Οι στόχοι των ΗΠΑ καθορίζονται από το πολύ Βαθύ κράτος του θείου Σαμ (πετρελαϊκές εταιρίες, στρατικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, Πεντάγωνο, λόμπι κλπ) που λίγους βαθμούς ελευθερίας αφήνουν πάντα στον ένοικο του Λευκού Οίκου.
 
Μέσα από αυτή την γενική υπόθεση, προκύπτουν τα πιο κάτω ως προς τις επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της διοίκησης Μπαιντεν στην Αν. Μεσόγειο :
 
1. Ο Μπάιντεν, σε αντίθεση με τον Τραμπ, είναι υπέρμαχος της ενίσχυσης της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, θεωρώντας ακόμα την Ρωσία ως στρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, θα προσπαθήσει να συγκρατήσει την Τουρκία από τον επικείμενο προσανατολισμό της προς τον άξονα Κίνας-Ιράν-Ρωσιας, που έχει ήδη σχηματοποιηθεί γύρω από την ενέργεια, και με τις ευλογίες του Πούτιν. Κάποιοι σταματούσαν εδώ την ανάλυση τους, προβλέποντας έτσι προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας, σε όσα μας αφορούν, και επιστροφή στις εποχές της Χιλαρυ Κλίντον. Τότε που υπό τις επιλογές της στο Συριακο δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογαν να οραματίζεται Οθωμανιες με τις πλάτες του Κατάρ.
 
2. Ο Τραμπ, πιστός σε όλα τα δόγματα των προέδρων της Αμερικής μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλει την Ευρώπη σε ενεργειακή ομηρία (υπό τον φόβο πάντα μιας βιομηχανικά ισχυρής Γερμανίας).
Έτσι πάγωσε έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου, τον Nordstream2, που θα έγερνε πάρα πολύ αυτήν την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τον Πουτιν. Βεβαίως και για την εξαγωγή και του φυσικού αερίου από τα βρώμικα σχιστολιθικα του Τέξας, απ όπου εξάγει κυρίως στην ΕΕ (δια των πετροδολαριων) ενέργεια και μεγάλο μέρος του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Δύσκολα θα τα εγκαταλείψουν αυτά λόγω των θέσεων Μπαιντεν για την κλιματική αλλαγή, που δεν τον εμπόδισε να δώσει την τελική έγκριση λειτουργίας του Nordstream2 από τον Απρίλιο. Αυτός ο αγωγός χρειάζεται όμως ακόμα 8-10 μήνες για να αρχίσει να λειτουργεί (απαιτούνται ακόμα πολύ χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης του και από την Γερμανία και από την Κομισιόν).
 
Έτσι, στον κρίσιμο για την ΕΕ χειμώνα του 21/22 (αλλαγές κυβερνήσεων "με ένα κλικ πιο αριστερά", συμφωνία για τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, διαδικασίες για την τραπεζική ενοποίηση και την προετοιμασία/ρόλο του ψηφιακού κρυπτο-ευρω κλπ), και ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα πουλήσουν πάλι στα εδώ ζαβά πολύ ακριβά ενέργεια, ξεφορτώνοντας μέρος του πληθωρισμού που θα είχαν οι ΗΠΑ από τα κορονονοϊοπακέτα των 5τρισ$ που τυπώθηκαν!
Με τις υγείες μας εμείς με το δόγμα "άσε τα εκεί" των κοιτασμάτων αερίου νότια της Κρητης. Προέχει να ψωνίσουμε Πράσινη Ανάπτυξη για κάποιους Γεραπετρίτιους λόγους...
 
Η απερχόμενη Μερκελ, και μετά την εκλογή Μπαιντεν, αξιοποιώντας τους δεσμούς της Γερμανίας με το καθεστώς Ερντογάν, πέτυχε να βάλει σε μια ανταλλάξιμη διαδικασία με τον Nordstream2 την ομηρία τον EastMed. Αφήνοντας τον Ερντογάν να γκριζάρει (υπό την ανοχή αν όχι και υποστήριξη που ξεκίνησε με τον Τραμπ! και την σύμφωνη γνώμη του Μητσοτάκη ) όλη την ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, μέχρι και την Κύπρο, αυτό που εντάθηκε πέρσι το καλοκαίρι. 
 
Μέσα σε αυτήν την περιοχή και οι οδοί διέλευσης του EastMed. Κάποιοι ακόμα σταματούσαν σε αυτό το σημείο την ανάλυση τους, προβλέποντας πλήρη νίκη της Τουρκίας και υπό τον Μπαιντεν.
Όμως η Τουρκία επιδιώκει ακόμα πολλά. Και με άγριο πλέον τρόπο τόσο που έχουν εξοργίσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μέλη του ΝΑΤΟ, που συνεχίζουν όμως να μην κάνουν τίποτα. Επιδιώκει ακόμα ο Ερντογάν την στροφή του. ΕastMed μέσω των κατεχομένων της Κύπρου προς τον επίσης παγωμένο (από τον Τραμπ) Αζερικο αγωγό ΤΑΝΑΡ. Το ξεπαγωμα του ΤΑΝΑΡ από τον Μπάιντεν θεωρείται απίθανο να συμβεί αφού έτσι αλλάζουν δραματικά υπέρ του Πουτιν οι ισορροπίες ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ! Άρα ούτε ως προς αυτό αναμένεται θεαματική αλλαγή. Ο ΕastMed θα καθυστερήσει όσο βολεύει στις ΗΠΑ η εξέλιξη των πιο κάτω και θα επιταχυνθεί όσο θα ωριμάζει και η κατασκευή του αντίστοιχου αγωγού φυσικού αερίου ΗΑΕ-Ισραηλ.
 
3. Επί της εποχής Τραμπ, έγινε δυνατή η συμφιλίωση του Ισραήλ με τις περισσότερες Αραβικές χώρες όταν αυτές φοβήθηκαν τους σχεδιασμούς Τουρκίας-Κατάρ. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επίσης. Ως εκ τούτου το Ισραήλ θα παίξει με την Τουρκία τον ρόλο του κακού μπάτσου, όσο χρονικό διάστημα ο Μπάιντεν θα παίζει τον καλό για να την συγκρατήσει από την πορεία της προς την Ανατολή. Το Ισραήλ θα βάζει βέτο στην συμμετοχή της Τουρκίας στον. ΕastMed. Εμείς, όσο παραμένουμε υπό την γερμανοφιλη κυβέρνηση Μητσοτάκη, την πάπια!
 
Και από εδώ και πέρα μπορώ να πω ότι αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι μάντεψιές του περασμένου Νοεμβρίου αφού σε αυτή την φάση.
 
4. Ο Μπάιντεν, για να ελέγξει την Τουρκία για να μην γίνει η αποστασία της προς την Κίνα και η αποβολή της από το ΝΑΤΟ, επέσπευσε την ακόμα μεγαλύτερης υποτίμηση της οικονομίας της (η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να δουλέψει λόγω της πολύ μεγάλης χρήσης κρυπτονομισμάτων διαφυγής των μαύρων δολαρίων από λαθρεμπορία στην γείτονα προς οπουδήποτε). Το σώσιμο της οικονομίας της Τουρκίας, που καταρρέει, είναι πλέον πολύ προβληματικό,. η όποια δε ασυλία υπήρχε γι αυτό από τον Τραμπ προσωπικά, τελείωσε. Επιπρόσθετα πάντα παραμένει στις ανοιχτές βαριάντες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική η αναγνώριση ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους ως ανάχωμα στην διείσδυση της Κίνας στην περιοχή, μετά την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν ως καυτή πατάτα στον γεωστρατηγικό της αντίπαλο.
 
5.Όσο διάστημα ασκεί έλεγχο ο Μπάιντεν επί της Τουρκίας με αυτόν τον τρόπο, θα επιδιωχθεί μια διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Εκτιμώ ότι το μέγιστο που μπορεί να πετύχει τότε η Τουρκία, λαμβάνοντας υπ όψη και όλων των πιο πάνω, είναι, μετά την ακύρωση του σχεδίου Μερκελ, η μερική συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που ήδη γκριζαρίστηκε. Σημαντικός ο ρόλος των προσωπικών ντιλ που φαίνεται να έχει κάνει ήδη ο Μητσοτακης και "Έλληνες" εφοπλιστές χορηγοί του με τον Κοτς, το πολύ βαθύ κράτος της Τουρκίας δηλαδή, από το 18.
 
Χωρίς δικαιώματα επί της ΑΟΖ μας της Τουρκίας και χωρίς εμπλοκή της στον. ΕastMed.
Το τι ανταλλάγματα θα πάρουμε τότε (λήξη της κατοχής της Βόρειας Κύπρου, λήξη του. Casus belli, κλπ) θα εξαρτηθούν και από την τότε "Ελληνική" κυβέρνηση. Υπό τον Κουλη, ίσως και απολύτως τίποτα! Εναλλακτικά, αν ο Μπάιντεν αλλάξει πολύ δραστικότερα την πολιτική των ΗΠΑ, τότε ίσως αφεθεί η Τουρκία να στραφεί προς την Κίνα. Δύσκολο όμως αυτό, έως αδύνατο. Η Κίνα αποτελεί και για τον Μπαιντεν απειλή, ακόμα και αν τα βρει με την ηγεσία της στα ανοιχτά μέτωπα του Σινο-Αερικανικου εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε επί Τραμπ και κλιμακώνεται τώρα με την ανάπτυξη του ΑUKUS, του πυρήνα ενός ΝΑΤΟ στον Ινδικό/Ειρηνικό, που ήδη έθεσε την Αυστραλία εκτός της εμπορικής ζώνης της Κίνας.
 
Το θύμα αυτής της εξέλιξης, η Γαλλία. Όχι τόσο για τα 21δισ που χάνει από ένα συμβόλαιο υποβρυχίων με την Αυστραλία, αλλά κυρίως στο ότι έτσι απειλούνται οι θέσεις της στην υποΣαχαρια Αφρική, που είναι το επόμενο πεδίο συγκρούσεων ΗΠΑ, Κίνας και Ινδίας για τον έλεγχο ζωτικών (και για την ΕΕ) πρώτων υλών και τροφής μετά το 30.
 
Ίσως ο συμβιβασμός Μπαιντεν-Μακρον να σχετιστεί με ενίσχυση του ρόλου της Γαλλίας, ως συμπληρωματικής δύναμης των ΗΠΑ, στην λεκάνη όλης της Μεσογείου ως... αντιπαροχή. Ανατρέποντας έτσι και τους εσωτερικούς συσχετισμούς εντός της ΕΕ με την διάλυση του Γαλλογερμανικού άξονα!
 
Ελπίζω να γίνεται κατανοητό και το πως εμείς, ως Ελλάδα, θα πρέπει να πορευτούμε ανάλογα μέσα σε αυτό το πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό μας περιβάλλον.
Υπό τον Κουλη και τους Μερκελικούς σχεδιασμούς του επιπέδου ΡανΤανΠλαν, που συνεχίζει να ακολουθεί λες και δεν άλλαξε τίποτα, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά!
Μένει να δούμε και την συνέχεια αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.
 
Η αποκαθήλωση του Μερκελισμου. Γιατί και πως από τις 22/4  ΕΔΩ.
 
Μεσαιοταξίτη μου ετοιμάσου!...δυστυχώς θα είναι βαρύς...
 
Τεκμηρίωση και επί της χρήσης κρυπτονομισματων στην γείτονα. Οι συναλλαγές της με αυτά, κυρίως με την Βενεζουέλα!
 
Και τεκμηρίωση της τεκμηρίωσης ΕΔΩ.
 

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...



Να σημάνουν οι χοροί...
Κερδάμε,αδέρφια,
με λόρδες και με ντέφια.

Κερνάει ο Λύκαστρος. Ώωωωωπα!