ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (και όλα τα προϊόντα) Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΡΙΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (και όλα τα προϊόντα)
Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΡΙΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
 
Διαβάζω μακρές αναλύσεις για το πως ο συνδυασμός της κατακόρυφης ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων-διοξειδίου του άνθρακα και των διεθνών τιμών φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», το οποίο έχει εκτινάξει τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα, που εδώ οδεύουν προς τα 130-150€ την ΜWh .ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ, δηλαδή περί το 35-50% αύξηση στα οικιακά τιμολόγια από τον Αύγουστο.
 
Ώθηση προς τα πάνω στα κόστη δίνουν, λέει, τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο πρώτο μισό του έτους οι τιμές των δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά 43%, συγκριτικά με τα τέλη του 2020. Μάλιστα, το ανοδικό ράλι εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση από την Ε.Ε. των αναθεωρημένων στόχων για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών έως το 2030, με συνέπεια στο τέλος Ιουνίου τα δικαιώματα να αγγίξουν τα 58,64 ευρώ ανά τόνο. 
 
Ο άλλος παράγοντας της αύξησης είναι ότι ξέμεινε ήδη η ΕΕ από φυσικό αέριο, το ρούφηξε όλο η Κίνα, στον Θεό οι τιμές του καλοκαιριάτικα!. Ξέρετε, αυτό το αέριο το "ασ'το εκεί" του Κυβερνησταν και των λοιπών δυνάμεων του Σημιτισμου, που θα τα κάνει, λέει, όλα ΑΠΕ και δεν θα χρειάζεται (όταν ΟΛΕΣ οι μελέτες καταλήγουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέχρι το 2045-50)... Να μην παράγουμε δικό μας, λέει, δεν συμφέρει, κανείς δεν θα το θέλει. Θα το εισάγουμε από την Αίγυπτο που το αντλεί από το ίδιο κοίτασμα νότια της Κρήτης.
 
Αποτέλεσμα: Μείον 30δισ στο ΑΕΠ κάθε χρόνο και 7,5δισ λιγότερα δημόσια έσοδα. (Δες και ΕΔΩ τα λέγαμε )
Κατάρριψη μύθου νο1:
Η προηγούμενη παράγραφος!
Η αντικατάσταση του λιγνίτη με την βεβιασμένη απολιγνιτοποιηση (άλλο ένα κοστος 9δισ στην Εθνική οικονομία αυτό το άρον-άρον και αρπακολατζήδικα) με το φυσικό αέριο, που δρομολογείται για ηλεκτροπαραγωγή (χώρια η θέρμανση), το κάνουν απολύτως αναγκαίο για να σταθεροποιεί τα δίκτυα των ΑΠΕ, που επί καύσωνα βγήκαν off υποφέροντας από έλλειψη ...αέρα.
 
Κατάρριψη μύθου νο2:
Η ελεύθερη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, θα οδηγήσει στον περιορισμό της χρήσης ενώσεων του άνθρακα και στην απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Δεν παρατηρείται αυτό πουθενά! Η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ρυπογόνων βιομηχανιών του αναπτυγμένου Βορρά από βιομηχανίες φτωχότερων χωρών με το ισχύον σύστημα, δημιουργεί αντικίνητρα εκσυγχρονισμού των πρώτων για να μην ρυπαίνουν. Εκτός από τις μαϊμουδιές που γίνονται σωρηδόν, βγάζουν πολύ περισσότερα σήμερα από τον τζόγο στο χρηματιστήριο ρύπων απ' όσα τους κοστίζει στο ρεύμα το πέναλτυ, που επιβαρύνει όμως και εμένα που και δεν παράγω ρύπους και πληρώνω και έξτρα χαράτσι για να επιδοτούνται οι ΑΠΕ! Τρέλα...
 
Κατάρριψη μύθου νο3¨:
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις αυξήσεις σε ενέργεια και προϊόντα γιατί αυτές προέρχονται, λέει, από τις διεθνείς αγορές. Και λέει τώρα ψάξτε να βρείτε για μερικές δεκάρες φτηνότερες προσφορές σε μια πλατφόρμα-παρατηρητήριο τιμών για να σωθείτε, όταν οι αυξήσεις βασικών ειδών έχουν φτάσει στο 30-75% στην ΧΟΝΔΡΙΚΗ τους.
 
Κατάρριψη και των τριών μύθων ταυτόχρονα:
 
Και πως δικαιολογείται ωρέ κλεφτόπουλα η 20-25% ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση των τιμών στην ενέργεια στην Ελλάδα από ότι η αντίστοιχη σε όλες τις χώρες τις ΕΕ? Στοιχείο που παρασύρει ακόμα πιο ψηλά και από τις τιμές διεθνών καταναλωτικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής, στις οποίες το ενεργειακό κόστος συμμετέχει γύρω στο 30-35% του συνολικού;; Οεο... 
 
Όχι ο superman Χατζηδάκης δεν έχει παραιτηθεί ακόμα πέφτοντας έξω σε όσα υπόσχονταν πριν δυο χρόνια ακριβώς Αυτός είναι μυθικός νεοφιλελές, μια κατηγορία μόνος του. Και δεν μπορεί να πει τώρα ότι του έφταιξε ο μπαγάσας ο κορονοϊός επειδή κόλλησε για δεύτερη φορά τον άλλον τιτανοτεράστιο, τον Ανάπτυξης, που έλειψε από το πόστο του και χάθηκε τελείως η μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: