ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΟ

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΟ.

Εκτός από το δωρεάν σανό διά των Data μπας και τσιμπήσει κανένας πιτσιρικάς και το ρίξει στην κάλπη, το δεύτερο μεγάλο ξεστοκάρισμα σανό γίνεται με την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές κατά 6%.
 
Σημειώστε τα ποιο κάτω για να καταλάβετε το μέγεθος του σανό που διανεμήθηκε μόλις χθές:
 
-Το συνολικό φορολογικό κόστος της αγροτικής παραγωγής δεν ξεπερνάει το 2%. Η μείωση του ΦΠΑ δεν αλλάζει τίποτα επί αυτού.
-Η περιβόητη "γεωργία ακριβείας" στοχεύει στο να αυξηθεί η παραγωγικότητα το πολύ 2% μειώνοντας ελάχιστα το κόστος παραγωγής, προσθέτοντας όμως ισόποσα κόστη αποσβέσεων.
-Την μερίδα όμως του λέοντα στην διαμόρφωση του κόστους παραγωγής την έχουν η ενέργεια (που αυξήθηκε ήδη κατά 40%) και τα αγροεφόδια. Αυτά τα δύο μαζί ορίζουν πάνω από το 70% του συνολικού κόστους. Και δεν ακούγεται κιχ επί αυτών στο ότι:
 
1. Σε σχέση με την ανταγωνιστική αγροτική οικονομία της Ιταλίας, ο μέσος όρος στα κόστη αγρο-εφοδίων (εισροές παραγωγής) το διάστημα 2014-19 παρουσιάζουν απόκλιση της τάξης του:
+65% στις ζωοτροφές (αύξηση τιμών κατά 34% από το 2010 στο 2014 και +16% από το 15 μέχρι το 2020 πάνω από τις αντίστοιχες ιταλικές, με διεύρυνση της εξάρτησης από την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια)
+231% στα λιπάσματα
+284% στα φυτοφάρμακα !!!
 
Τις διαφορές αυτές διαμορφώνουν:
 
1. Η πολύ ασθενής διαπραγματευτική ισχύς των μεμονωμένων παραγωγών αλλά και των αγροτικών συνεταιρισμών λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους. Η νεοφιλελέ στρατηγική δια του σχεδίου Πισαριδη είναι να εξαφανίσει την μικρή και μεσαία αγροτική επιχειρηματικότητα (*) με υπερσυγκεντρωσεις μεγαλοπαραγωγών των 1000στρεματων και πάνω κάτω από 2-3 clusters πολυεθνικών αγροεφοδιων.
 
2. Οι πολιτικές Transfer-pricing των πολυεθνικών εισαγωγής αγρο-εφοδίων για να φοροδιαφευγουν. Γκουχ γκουχ επί αυτού, πολλοί οι κουμπάροι/χορηγοί σε αυτά.
 
3. Το υψηλό κόστος logistics διαχείρισης των αγρο-εφοδίων και των τελικών προϊόντων, που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς 7 κέντρα agrologistics περί σιδηροδρομικών κόμβων, υπό την διαχείριση ενός νέου τύπου συνεργατισμού ανάμεσα σε ομάδες παραγωγών (η αντίπαλη πρόταση στην νεοφιλελέ).
 
4. Η ελλιπής παρακολούθηση της ποιότητας αγροτοδιατροοφικων προϊόντων "farm to fork," επί νέων συστημάτων, σαν τα blockchain, τον μόνο τρόπο που υπάρχει  για να μειωθεί και το υπέρογκο κόστος δανεισμού της παραγωγής από το καρτελ των τραπεζών, που κυριολεκτικά ζεί από το σημερινό σαθρό σύστημα.
 
Οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού του πλέγματος προβλημάτων/παρεμβάσεων, είναι φτηνός σανός για αλόγατα.
(Οι πιο πάνω πίτες είναι από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)

(*) Για να μπορέσει να επιτύχει η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να εξαφανίσουν πρώτα την μικρή και μεσαία αγροτική και επιχειρηματική τάξη. Διότι σύμφωνα με το σκεπτικό τους, οι πολύ φτωχοί θα κάνουν ότι τους πούνε για να εξασφαλίσουν τα πρός το ζην....και οι πολύ πλούσιοι είναι δικοί τους.!

2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Εξαιρετική ανάλυση για όσους τους νοιάζει , και όσοι προλάβαμε κάποιες εταιρείες δημόσιες ή μη φαρμάκων και λιπασμάτων . Οι πολυεθνικές κάνουν μεγάλες μπουγάδες με τους μπροστινούς τους , το φπα και την διακύμανση τιμών όταν είναι να εισπράξεις, πληρώνουμε εμείς τις υποδομές και μετά αυτοί τις φαληρίζουν και τις ξεπουλάνε , https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1559944/auti-einai-i-proti-kinisi-tou-staurou-gavala-gia-to-elaiolado/ .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Πολύ σωστά φίλε Νικόλα. Ας συμπληρώσω και το άλλο...Οίκοθεν νοείται ότι και οι ζωοτροφές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος μεταφοράς ενέργειας και νερού. Ως εκ τούτου στην διαμόρφωση της τιμής τους εμπεριέχονται και οι προσαυξήσεις που τώρα πέφτουν σύννεφο.

Από τα 10,6δις του Αγροτικού προϊόντος, το 34% αναλώνεται για ζωοτροφές, που σε μεγάλο ποσοστό τους είναι εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια (αντί να αναλώνονται τοπικά παραγόμενα ψυχανθη, που οδηγούν και σε καλλίτερο προϊόν). Και όλα αυτά για να υπάρχει κυρίως αιγοπροβάτων γάλα, δηλαδή η φέτα, που ακόμα ψάχνει στρατηγικές εξωστρέφειας προς αγορές που αδιαφορούν για το χαμηλό κοστος.
Για συνεργαστείτε βρε μη μας πάρει και μας σηκώσει...

ΑΠΟΡΙΑ : Γιατί δεν παράγονται λούπινα αντί για εισαγόμενη σόγια (που κατά 95% είναι μεταλλαγμένη) για ζωοτροφή?
Ρητορική η ερώτηση, η απάντηση πρέπει να βρίσκεται κάπου χαμένη μεταξύ άγνοιας και μικροσυμφερόντων, που κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά τελικά σε όλους...
Στρεμματική απόδοση: περίπου 400€/στρέμμα.

Αυτά τα περίφημα λούπινα (στην Κρήτη Λουμπούνια) ήταν παλιά στην ημερήσια διάταξη και ως βρώσιμο από τους ανθρώπους ιδιαίτερα σε εποχές νηστείας και φυσικά και ως ζωοτροφή