ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΣΤΕΚΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΣΤΕΚΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ.
(Η πως βάζεις στην πρέφα την ΕΕ και την Τουρκία στην μέση και τους τρως όλα τα καπίκια)
 
Στην ευρύτερη περιοχή στα ανατολικά μας, ως γνωστόν, διεξάγεται τώρα ένα γεωπολιτικό παίγνιο με πολλές καραμπόλες, κάτι σαν Αμερικανικό μπιλιάρδο.
 
Στόχος, σε αυτή την φάση, η διευθέτηση των συνόρων των δύο μεγάλων ζωνών επιρροής της Κίνας και του δολαρίου, που φαίνεται ότι οριοθετούνται εκεί γύρω από τον Τίγρη και τον Ευφράτη. Παίγνιο που έχει νόημα όσο υπάρχει γουάν και δολλάριο, πριν γίνει κάποια στραβή και τότε πάμε όλοι για άλλα.
 
Τον Μάιο οι στεκιές παίζονταν στο Ισραήλ. Ακροδεξιοί ένθεν και κειθεν, Χαμας vs ακραίοι Τραμπικοί, αυτοί που ελέγχουν τα πόστα στον κρατικό μηχανισμό του Ισραήλ, αποφάσισαν τότε να ξαναπλακωθουν μεταξύ τους για να διατηρήσουν τα ερείσματα τους στα αντίστοιχα ακροατήρια, πριν παιχτούν οι επόμενες "στεκιές" οριοθέτησης των δύο ζωνών της νέας παγκοσμιοποίησης. Έχουν λόγο ύπαρξης οι ένθεν-κακείθεν όσο διατηρείται η εκκρεμότητα μιας συμφωνίας Σ. Αραβίας-Ιράν για το ποιος θα πουλάει τα αέρια του που.
 
Και ξάφνου, ανακοινώνει η Κίνα την εξαγορά μέρους της Σαουδαραβικής Aramco πριν τρεις μήνες. Συναγερμός στα επιτελεία!
 
Ιδρύει ο θείος Σαμ ένα ΝΑΤΟ του Ινδικού- Ειρηνικού χωρίς το ΝΑΤΟ, με την συμφωνία AUKUS.
H καραμπόλα θίγει την Γαλλία, που αποδέχεται τελικά τον συμβιβασμό να γίνει μέσω της Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας βοηθός σερίφη στην Μεσόγειο και την Υποσαχαρια Αφρική (με εμάς βοηθούς του βοηθού του σερίφη). 
 
Έτσι όμως θίγεται άμεσα ο Ερντογάν και η σε ενεργειακή ένδεια Γερμανία ξοπίσω του.
"Να περιμένεις τα δικαστήρια του Μανχάταν, την απόφαση για την Halkbank" λέει ο παίκτης.
Και αν επιμένει αυτός ή οι διάδοχοι του για νέες Οθωμανιες και να κάνουν τους ζόρικους, κόψε το Ιράκ στα τρία να τηρηθούν και οι υποσχέσεις για ένα Ανεξάρτητο Κράτος του Κουρδιστάν. Και μια φέτα και από την Τουρκία αν πει κιχ.
 
Μοιραίο και scheduled το κακό που τον περιμένει και τον πολυχρονεμένο μας Σουλτάνο. Βάστα Μερκελ, φώναζε απεγνωσμένα ο Ερντογαν, κάνοντας δι αυτής το παιχνίδι που έπαιζε μέχρι τώρα ο Πουτιν στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά η Μερκελ ήδη έχει πακετάρει βαλίτσες και έγγραφα για να παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση. Πράσινη, ζόρικη και συμβατή με τις νέες πολιτικές Μπαιντεν λέει. 
 
Η Ρωσία εν τω μεταξύ, θέλει να ξεμπερδεύει με την Συρία μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων της Χίλαρι να περάσουν κάτι αγωγοί προς την Τουρκία από εκεί. Πρόβλημα η παρουσία της Τουρκίας που είχε σπεύσει να πιάσει κάτι περάσματα, υλοποιώντας τα σχέδια του εμίρη του Κατάρ στην περιοχή.
Η Ρωσία όμως δεν μπορεί να πολεμήσει απευθείας την Τουρκία στην Συρία, αφού είναι μέλος του ΝΑΤΟ καθώς αυτό θα οδηγήσει στον αποκλεισμό του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία, αλλά και στη διακοπή του αγωγού φυσικού Turkish Stream, που παρακάμπτει την Ουκρανία
Θα είναι επίσης δυνατό να αποχαιρετήσει τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου και η πιθανή ανάθεση του τελειώματος του στο Πακιστάν, ή και απ ευθείας στην Κίνα.
 
Έτσι ο Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα επιτεθεί εντός των προσεχών ημερών στον τουρκικό θύλακα του Ιντιλιμπ με πόλεμο με μορφή «πληρεξούσιου». Οι σύριοι σύμμαχοι της Ρωσίας θα εξαπολύσουν επίθεση μεγάλης κλίμακας στο τουρκοκρατούμενο έδαφος.
 
Στη συνέχεια αναμένονται αρκετά εκατομμύρια λαθροπρόσφυγες που μπορεί να κινηθούν άμεσα προς την Τουρκία, αν το επιθυμεί η Ρωσία, προκαλώντας πραγματική ανθρωπιστική και κοινωνικο- οικονομική κρίση στην Άγκυρα. Αυτούς φοβάται και όχι τους από το Αφγανιστάν, που βρίσκονται πολύ μακριά, και δείχνει συγχρονισμένος με τα συμφέροντα της Τουρκίας ο Κούλης, όπως και δήλωσε πρόσφατα.
 
Δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προ των πυλών, αυτό θα είναι ένα πραγματικό πλήγμα για τις θέσεις και τις φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο «Σουλτάνος» πέταξε στο Σότσι για να συναντήσει προσωπικά τον ομόλογό του Πούτιν. Άγνωστο αν συμφώνησαν σε κάτι.
 
Έτσι, το Κρεμλίνο, που κάποτε στοιχημάτισε στην Τουρκία ως αντίβαρο στην Ουκρανία με τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, φαίνεται ότι πλέον κατανοεί μετά και τις ΗΠΑ,το επικίνδυνο της ανάθεσης στην Τουρκία του ρόλου του κύριου ενδιάμεσου στο εμπόριο φυσικού αερίου με την Ευρώπη αφού τώρα η Άγκυρα αποτελεί δυνητικά πολύ μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία από το Κίεβο! Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται από τις συνεχιζόμενες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος χτίζει σταδιακά μια νέα «Υψηλή Πύλη» βήμα προς βήμα, και ταυτόχρονα πηγαίνει εκεί που δεν ήταν ποτέ, έχοντας στρέψει πλέον την κύρια γεωπολιτική προσοχή της Τουρκίας προς την Ανατολή.
 
Αυτό το επιδιώκει με το έργο της ένωσης των τουρκόφωνων χωρών «του Μεγάλου Τουράν»* και τη δυνατότητα δημιουργίας του ενιαίου στρατού του, ενός είδους «ΝΑΤΟ της Κεντρικής Ασίας».** Για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, μια τέτοια εναλλακτική λύση στην ενοποίηση του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, στον οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν), στο νότιο υπογάστριό της, είναι μια υπαρξιακή απειλή!
 
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Συρία και στο υπογάστριο της Ρωσίας, ξάφνου προκύπτει και νέος τουρκικός πονοκέφαλος για τον Πουτιν. Στο Τουρκμενιστάν.
Αυτή η πλούσια σε φυσικό αέριο χώρα με πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα, που συνορεύει με το Αφγανιστάν και δεν είναι μέλος του CSTO, για πολύ καιρό απέφευγε να ενταχθεί στο Τουρκικό Συμβούλιο υπό την αιγίδα της Άγκυρας.
 
Και τώρα έγινε μια σημαντική μετατόπιση. Το Τουρκμενιστάν αποφάσισε ξαφνικά να γίνει μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών. Αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα στη VIII σύνοδο κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, στις 12 Νοεμβρίου.
Έτσι, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στο γειτονικό Αφγανιστάν και την απειλή από τους Ταλιμπάν, η Άγκυρα κατάφερε να οδηγήσει ακόμη και το ασυμβίβαστο Τουρκμενιστάν, το οποίο προσπάθησε επιμελώς να αποφύγει τη συμμετοχή σε διάφορα μπλοκ και συμμαχίες, στα δίκτυά της. Αυτό όμως σημαίνει απώλεια ελέγχου από τον Πούτιν στον στρατηγικής σημασίας για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας αγωγό φυσικού αερίου Τουρκμενισταν-Χονγκ Κονγκ, στον οποίο στηρίζει η Κίνα όλη της την ενεργειακή ασφάλεια, μιας και από αυτόν τον αγωγό πρόκειται να διοχετευτεί και το αέριο του Ιράν προς ανατολάς.
 
Έτσι και οι δύο ακτές της Κασπίας Θάλασσας κινδυνεύουν να τεθούν σύντομα υπό τον έμμεσο έλεγχο της Τουρκίας, και δι αυτής, υπό το Πεκίνο. Στη συνέχεια ο δρόμος προς τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ασίας θα είναι ανοιχτός για μια στρατηγική συμμαχία Τουρκίας-Κινας, που είναι και ο απώτερος σκοπός της Άγκυρας για να διατηρήσει την επιρροή της και στην Αφρική μετά το Ελληνογαλλικό σύμφωνο που την αποδυναμώνει ακριβώς εκεί
 
Και τι κάνει τώρα ο Πούτιν για να εκβιάσει και επισπεύσει μια κάποια λύση σε όλο αυτό το πλέγμα προβλημάτων που του προκαλεί ο πρώην συνέταιρος του στα παίγνια στην Αφρική;;
Μισάνοιχτες οι στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την ΕΕ και την Κίνα. Ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου που θα λυθεί με την έναρξη λειτουργίας του Nordstream2, που πέτυχε, έναντι του γεωπολιτικού αντίδωρου στις ΗΠΑ να κάνουν το παιχνίδι τους ως προς την Κίνα ανενόχλητες, βγάζοντας εκτός λειτουργίας όλα τα σχέδια του Ερντογάν!
 
Πως;;
 
Μάλλον με την αναγνώριση Ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους που αποκόπτει το γεωγραφικό συνεχές των σχεδίων της Τουρκίας στην πορεία που έχει πάρει προς την Κίνα.
Έτσι ξεκόβεται το γεωγραφικό συνεχές Τουρκίας με Ιράν, δικά μας τα παιδιά ενδιάμεσα, να δούνε μετά ποιός είναι το αφεντικό. Νταξ, όχι όλου του Πλανήτη. Αρκεί και ο κόσμος Δυτικά του Τίγρη και του Ευφράτη. Από εκεί και πέρα διαφεντεύει ήδη η Κίνα με μπαλαντέρ/ελεγκτή της την Ρωσία για το πόσο πολύ θα αναπτυχθεί και που. Μόνο η Ινδία έμεινε ζαλισμένη να μην ξέρει κατά που να κάνει.
 
Πότε;;
 
Όταν σε αυτό το παίγνιο με τις καραμπόλες, που μοιάζει με αμερικάνικο μπιλιάρδο, αλλά είναι παιχνίδι ΠΡΕΦΑΣ, από αυτό που αν δεν γινόσουν εξπέρ πτυχίο δεν έπαιρνες κάποτε από το μαθηματικό της Πάτρας.Μέχρι να παρθούν όλα τα 'καπίκια' από την ΕΕ και την Τουρκία, που τώρα οι δυο πρώην μεγάλες δυνάμεις τους έχουν βάλει πάλι "στην μέση"!
 
Η Τουρκία κατάφερε έτσι να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία από την Ουκρανία, για την Γαλλία μεγαλύτερη από την Γερμανία και για τις ΗΠΑ μια πολύ ενοχλητική παρουσία αφού δεν εξυπηρετούνται τα σχέδια της έτσι στο να αποτραπεί η συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση της Κίνας προς την Ευρώπη και την Αφρική!
 
Πες τώρα εσύ το πόσο ηλίθιος πρέπει να είσαι παραμένοντας, όπως ο ένοικος του Μάξιμου, προσκολλημένος στην παραπαίουσα γερμανική πολιτική στην περιοχή, στις παλιές συνταγές του Σημίτη για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία που πλέον δεν είναι ικανές να την συγκρατήσουν στην πρόσδεση της στην Κίνα, όταν παραχωρείς και το υπόλοιπο 17% του λιμανιού του Πειραιά στην Κίνα, αφήνεις την Κύπρο απ έξω από την Ελληνογαλλική συμφωνία και δηλώνεις ταυτόχρονα και από πάνω ευθυγράμμιση συμφερόντων με την γείτονα!
 
Έχεις και εσύ ήδη πέσει, μαζί με τον Ερντογάν, και απλώς δεν το έχεις καταλάβει ακόμα!
 
Βαι, βάι, ούτε ψύλλος στον κόρφο του Ραντανπλάν (Κούλης) δεν θα ήθελα να ήμουν με αυτό το πλάνο που συνεχίζει να εκτελεί..

* Για το Μεγάλο Τουράν τα λέγαμε ΕΔΩ...
** Για το Ασιατικό ΝΑΤΟ τα λέγαμε ΕΔΩ...

 
Για οποια/ον δεν παρακολούθησε τις προηγούμενες στεκιές σε αυτό το μπιλιάρδο,  ΕΔΩ .

4 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλημέρα , ζωγραφίζεις..........:)

Μμ. είπε...



Αφήστε τα εμβόλια και πιάστε τα μπιλιάρδα.
Κούλη, βάλε την στέκα-καλάμι εκεί που ξέρεις!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα Νικόλα, χα χα ένα κόλλημα με την ζωγραφική το έχω από μικρός. Ζωγράφιζα παντού , στους τοίχους, τους καναπέδες, στα ρούχα, στις φάτσες. χα χα χα Μετά που μεγάλωσα έμαθα πρέφα.!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Μμ μπιλιάρδα, πρέφα, πόκα, ότι μάθει κανείς κέρδος είναι. όσο για την στέκα ο Κούλης κάτι άλλο προτιμά χαχαχα δεν είναι φυσιολογικός καθόλου λέμε.