ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Scalp Naval και Ελλάδα. Το SCALP or not to SCALP (Naval);;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Scalp Naval και Ελλάδα. Το SCALP or not to SCALP (Naval);;

Τις τελευταίες μέρες έγινε ντόρος με το άρθρο της La Tribune, που εμφάνιζε την Αμερική να εμποδίζει την πώληση του γαλλικού scalp naval στην Ελλάδα. Αυτός ο cruise πύραυλος βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο και χρησιμοποιείται από τα mirage/ rafale και είναι γνωστός ως scalp eg.

Η διαφορά του eg από τον naval (MDCN) είναι πως ο πρώτος έχει εμβέλεια 300km. Άλλες πηγές μιλάνε για 500km αλλά επισήμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. O scalp naval ή αλλιώς mdcn εκτοξεύεται από πλοία ή υποβρύχια και όχι από αεροπλάνα και έχει εμβέλεια 1.000km. (στην πραγματικότητα πηγές μιλούν για πάνω από 1.500km) ) το βλήμα μπορεί να εκτοξευτεί με απόλυτη ασφάλεια και κάλυψη, αναλαμβάνοντας το μικρότερο ρίσκο. Αυτή η ασσυμετρία μεταξύ πιθανού αποτελέσματος και ρίσκου προσδίδει τον χαρακτήρα του υποστρατηγικού πλήγματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό asset που μπορεί να πλήξει σημαντικούς στόχους, όπως S400, υποδομές κλπ από εκατοντάδες χλμ. μακριά χωρίς να είναι εύκολα ανασχέσιμο. Σημαντικό είναι να πούμε πως μέχρι πριν λίγο καιρό ο MDCN παρ' όλο που ήταν γαλλικής κατασκευής χρησιμοποιούσε κάποια αμερικάνικα μέρη.

Δεν γνωρίζω εάν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτά τα μέρη ή εάν οι Γάλλοι κατάφεραν να τον κάνουν πλήρως γαλλικό, αλλά δεν είναι πολύ σημαντικό για τον εξής λόγο. Εάν υποθέσουμε πως η Αμερική όντως εμπόδισε την αποδέσμευση αυτού του όπλου στην Ελλάδα  , είτε επειδή παρήγαγε κάποια μέρη αυτού και άρα μπορούσε να ασκήσει veto, είτε επειδή έχει το ανάλογο βάρος σαν παίκτης να το απαιτήσει απ' την Γαλλία, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το πώς μας βλέπουν σαν παίκτες ενάντια στην βαλλιστική Τουρκία. Ο πρέσβης Pyatt βέβαια διέψευσε αυτό το δημοσίευμα, αλλά στο τέλος της ημέρας όλα αυτά είναι λόγια. Δεν είναι αρμόδιος για το τι αποδεσμεύεται και τι όχι στην Ελλάδα .

Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και όχι από ένα πρέσβη. Συνεπώς δεν θα σταθώ πολύ στο εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα. Προσωπικά εάν με ρωτούσατε θα σας απαντούσα πως έχει πολλές πιθανότητες να ισχύει, αφού δεν έχουμε δει αναβάθμιση του οπλοστασίου μας από την Αμερική. Μπορεί να αναβαθμίζουμε τα F-16, μπορεί η Ελλάδα σύντομα να κλείσει f35 (δεν το θέλω), αλλά όλοι μας ξέρουμε πως τα F-16 δεν φέρουν νέους πυραύλους αε.

Δεν φέρουν jsm-nsm, jassm er, agm 88er, jsow er. Με άλλα λόγια έχουμε τις πλατφόρμες αλλά όχι τα όπλα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει όλα αυτά τα καλούδια από την Αμερική . Επόμενο στοίχημα και προσπάθεια η αποδέσμευση αυτών των όπλων απ' την Αμερική στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση των scalp naval στα νέα μας υποβρύχια, είτε αυτά είναι γαλλικά είτε γερμανικά είτε σουηδικά, καθώς μόνο εκεί ο scalp naval αξίζει να τοποθετηθεί.

Όπλα για τα F-16 μπορούμε να προμηθευτούμε από το Ισραήλ,σίγουρα,άμεσα και ίσως πιο οικονομικά(Spice 1000/2000/250,Rampage). Σε ότι αφορά τα υποβρύχια πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά αυτό που γράφεται-αν αληθεύει-ότι γαλλικές φρεγάτες εντόπισαν(με το Captas 4;)τα type 214. Από Ισραήλ σίγουρα μπορούμε να έχουμε τις spice. Μένει να δούμε για rampage. Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε jassm er, jsow er, agm 88er και aim 120D.

Στο δικό μας θέατρο επιχειρήσεων, τα μέγιστα αποτελέσματα θα επιτυγχάνονταν στα πλαίσια προληπτικού πλήγματος (κατά τον ορισμό Κονδύλη) με αντίστοιχη διασπορά του Στόλου ο οποίος δεν θα φείδονταν αρκετών SAM. Με βάση τα παραπάνω, το ιστολόγιο κρίνει την προμήθεια MdCN (=Missile De Croisière Naval η τα "πυρηνικά του φτωχού"ως χρήσιμη και αποδοτική, αλλά όχι ως το game changer που παρουσιάζεται. Ενδεχομένως παράδοξα, αλλά η κατοχή MdCN θα έπαιζε κρισιμότερο ρόλο (αποτρεπτικά) σε ένα θερμό επεισόδιο, παρά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εβδομάδων ή μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: