ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΈΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ, ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΈΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ, ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ.

Διάγουμε εποχή ενεργειακής κρίσης, η οποία αποτυπώνεται με οδυνηρό τρόπο στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, έχοντας απλώσει τα « πλοκάμια της» και στην Ελλάδα, λέει τώρα όλος ο Τύπος των τύπων που διάγουν μόνο ως επαγγελματίες διαπιστωσάκηδες..(εμείς τα λέγαμε πριν κάτι μήνες*).
 
Αυτή η κρίση, δημιουργεί συνθήκες μιας "τελειας super καταιγίδας" αφού συμπίπτει και συγχρονίζεται με άλλες τέσσερις επίσης "τέλειες καταιγίδες"
 
1. Η κρίση στις εφοδιαστικες αλυσίδες, που το δεύτερο κύμα της μετά το πρώτο lockdown, εμφανίστηκε με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια!
Οι αιτιολογίες οτι δεν υπάρχουν οδηγοί φορτηγών στην Μ.Βρετανία(!) δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε την αύξηση κατά 260% του κόστους μεταφοράς containers από την Ασία, ούτε τον εξαπλασιασμό των ναύλων ούτε τις καθυστερήσεις παραδόσεων κρίσιμων ανταλλακτικών και πρώτων υλών σε όλο τον πλανήτη.
 
Το προηγούμενο διάστημα απλώς γέμισαν οι αποθήκες σε όλο τον κόσμο με πρώτες ύλες, κυρίως αυτών που η τιμή τους διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια, μετά τα παιχνίδια των υπερπλούσιων που βρέθηκαν ακόμα υπερπλουσιοτεροι μετά ένα μόνο κύκλο συλλογής που χρήματος των 23τρισ$ που έριξαν οι κυβερνήσεις ή οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές για τον κορονοϊο.
Άναψαν τα χρηματιστήρια πέρσι, εν μέσω lockdown, και παρκαρίστηκε το αεράτο χρήμα για ασφάλεια σε χειροπιαστά πράγματα (έναντι πιθανών καταρρεύσεων, δεν είναι χαζοί, πλούσιοι είναι). Με "επενδύσεις σε υπερτιμημένα εμπορεύματα κυρίως που η δική τους ζήτηση τους αύξησε τις τιμές στον Θεό. Απορρύθμιση και κρίση εφοδιασμού η μοιραία συνέπεια του σύγχρονου μαυροαγοριτισμού τους.
 
2. Η κρίση στην βιομηχανική παραγωγή λόγω και της ενεργειακής κρίσης, και των εφοδιαστικων αλυσίδων. Στην Κίνα και την ΕΕ πολύ μεγάλα εργοστάσια διακόπτουν την λειτουργία τους καθημερινά. Που με την σειρά της, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κρίση στα logistics σε ένα ατέρμονα κύκλο.
 
3. Τρίτη τέλεια καταιγίδα: Η κατάρρευση πολύ μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, όπως η Κινεζική Evergrade, που απειλεί με "κανόνι" 300δισ$ κυρίως τράπεζες της ΕΕ. Κατάρρευση που προήλθε από την απροθυμία της μεσαίας τάξης της Κίνας να επενδύσει σε κατοικίες, που μένουν στα απουλητα, και παρά την αυξημένη ρευστότητα των κινεζικών κορονοιοπακετων και εκεί. O φόβος όταν πουλιέται χύμα, έχει και τέτοιες επιπτώσεις, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καταθλιπτικών. Νόμός!
 
4. Η επιδημιολογική κρίση, που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει σε πόσα ακόμα lockdown θα μας κλείσει (αυτή όμως αφορά περισσότερο εμάς, ως πρωταθλητές, και τις χώρες της ΕΕ, που τα κάναμε μαντάρα και στον εμβολιασμό, όχι όλον τον πλανήτη).
 
Έτσι το ενεργειακό «αγκάθι» τείνει να μετεξελιχθεί σε πυροκροτητή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως σημειώνουν με έμφαση όλο και περισσότεροι αναλυτές, που παρακολουθούν αμήχανοι, όπως και οι υπόλοιποι ειδικοί και μη, να εκτοξεύονται οι τιμές του φυσικού αερίου στο 600% σε σχέση με πέρσι και να εξυφαίνονται εφιαλτικά σενάρια για αυτές του πετρελαίου. Ήδη το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την Ασία πουλιέται σε τιμές που είναι ισοδύναμες με τα 200$ το βαρέλι του πετρελαίου! (Εκτός από τις εσωτερικές αγορές των ΗΠΑ και τις Ρωσίας όπου οι αυξήσεις βρίσκονται στο 12-15% σε σχέση με τις περσινές, οεο). Ο δε άνθρακας, ήδη πάνω από τα 204$ ο τόνος στην Αυστραλία, από τα 14-16 που είχε το 19.( Θα πέσει πολύ ξύλο φέτος...)
 
Ένα από αυτά τα σενάρια, άκρως δυσοίωνα για τον χειμώνα που έπεται, προέρχεται από την Bank of America, η οποία κάνει την εξής… καταστροφολογική εκτίμηση: η τιμή του αργού πετρελαίου (βρίσκεται σήμερα στα 78 δολάρια) θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια και ενδεχομένως να εκτιναχτεί στα 120 δολάρια το βαρέλι, εντός του χειμώνα, αφού τώρα ζητούν πετρέλαιο και κάρβουνο πάλι, για να κινηθούν οι μηχανές. Αν, μάλιστα, η τιμή του αργού διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα για κάποιους μήνες, δύναται να λειτουργήσει ως επιταχυντής για μια μακροιοικονομική κρίση, που θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη.
 
Όπως επεξηγεί η Bank Of America, αντίστοιχα παραδείγματα κλιμάκωσης –μετατροπής της ενεργειακής κρίσης σε μακροοικονομική, είχαμε την δεκαετία του 1970, καθώς επίσης και το 2008. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση από τους συντάκτες-αναλυτές
«οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ίσως απέχουμε μία καταιγίδα μακριά από τον επόμενο μακρό τυφώνα». Λέει.
 
Και περιορίζονται φυσικά μόνο στον κίνδυνο του πληθωρισμού, τον κύριο μακροοικονομικό στόχο των απανταχού νεοφιλελε, εξορίζοντας σε κάποιο σκότος ανάμεσα σε λέξεις, τον ΟΡΑΤΟ κίνδυνο κατάρρευσης ΟΛΟΥ του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το σκάσιμο των φουσκών που έχει δημιουργήσει από όλες αυτές τις "τέλειες καταιγίδες"! Η ενεργειακή κρίση του 70 οδήγησε σε αλλαγή του τρόπου παραγωγής χρήματος, αγνοώντας τον χρυσό, η ενεργειακή κρίση του ,2008 στην Leman Brothrs. Τώρα σε τί;; Ξανά οεο.
 
Όλα αυτά καταρρίπτουν και τα αφελή μυθεύματα του Άδωνι που προσπαθεί, ως υπεύθυνος υπουργός ανάπτυξης λέει, να δικαιολογήσει τις εδώ αυξήσεις των τιμών στα πάντα ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης προϊόντων! Αφού θεωρεί ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας έχει γεμίσει τις τσέπες με ευρώ (και δεν γίναμε 300κιλα έκαστος). Και εμείς σαν παλαβοί τρέξαμε μετά τα lockdowns να αγοράσουμε τα πάντα. Ατομική μας πάλι η ευθύνη και καταντάει πλέον, εκτός από γελοίο, και βαρετά μονότονο.
 
Από την άλλη, ο συντονισμός και η σύγκληση τόσων πολλών κρίσεων ταυτόχρονα, συγκαλύπτεται με τον βολικό όρο "καταιγίδα", λες και είναι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα! Έτσι αποκρύπτονται και οι υπαίτιοι των κρίσεων αλλά και ποιός κερδίζει από αυτές!
 
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι την πρόβλεψη της ρωσικής Lukoil επί των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 100$ μετά το 20 και με συνεχείς αυξητικές τάσεις μέχρι το 25, είχε επισημανθεί από την εδώ μάντρα από το ...2015. Εκτός από την περσινή απότομη πτώση σε αρνητικές τιμές, που δεν προβλέφθηκε λόγω του απρόβλεπτου κορονοϊού, αυτά τα στατιστικά προέβλεπαν τέλεια!
 
Επειδή τέτοιες μακροπρόθεσμες προβλέψεις ως "μετεωρολογικά φαινόμενα" είναι αδύνατες, θα παρακαλούσα όσους "φίλους" οικονομολόγους χλεύαζαν τα τότε καμπανάκια, να το ξανασκεφτούν. Ή να κάνουν καμία άλλη δουλειά, ας πούμε καφεντζούς, αντί να προσπαθούν συνεχώς να δικαιολογούν εκ των υστέρων γιατί απέτυχαν όλες τους οι προβλέψεις. Και αν ευκαιρέσουν από το φλιτζάνι, ας σκεφτούν και πως μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα με καμία νέα ιδέα που να δουλεύει και μακροπρόθεσμα σαν κιβωτός του Νώε. Οι παλιές, δεν...
 

Διαπιστωσάκηδες και Φουρτουνάκηδες...

 «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» (Μάο Τσε Τούνγκ, να μην ξεχνάμε ..κάπως έτσι.!

Στα προσεχώς, έλεγε η θεωρία του χάους....

Δεν υπάρχουν σχόλια: