ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Αυτή η κοινωνία σύντομα θα πνιγεί μέσα στα ίδια της τα σκατά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ένας από τους λόγους που γράφω σχόλια και κείμενα εδώ εκτός από ένα "μνημόσυνο" για την ψυχή μου... είναι διότι υπάρχουν πολλοί "συνάνθρωποι" μας, που όχι μόνο δέχονται την αδικία γύρω τους... αλλά πολλές των περιπτώσεων ταυτίζονται και παίρνουν το μέρος του θύτη, και την διαπράττουν οι ίδιοι... έχουμε το παράδειγμα με τον Παλαιό , και είδα συμπεριφορές... αυτή η κοινωνία σύντομα θα πνιγεί μέσα στα ίδια της τα σκατά.

 Ο Πλάτωνας στο έργο του Πρωταγόρας αναφέρει ότι το δίκαιο και η ντροπή είναι επίκτητα στον άνθρωπο, είτε τα έχει, είτε όχι... αλλά όταν σε μια κοινωνία ανθρώπων, δεν υπάρχει ούτε το αίσθημα του δικαίου, ούτε η ντροπή, τότε αυτή η κοινωνία καταρρέει.  

Ο μύθος του Πρωταγόρα αναφέρεται στο μέλλον της ανθρωπότητας . Στον μύθο αυτό ο Πρωταγόρας ή ο Πλάτωνας λένε ότι για να υπάρξει ανθρώπινη κοινωνία πρέπει ο κάθε άνθρωπος να έχει μέσα του την αιδώ και την δίκη και να την καλλιεργεί. Έχουμε σήμερα εμείς Αιδώ και Δίκη;; Την καλλιεργούμε;;; Γιατί εάν δεν έχουμε εμείς η οι επόμενες γενιές , η οι μεθεπόμενες γενιές , η οι τελευταίες γενεές των ανθρώπων , δεν έχουν την Αιδώ και την Δίκη και δεν την καλλιεργούν ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ .

Ο μύθος λοιπόν του πλατωνικού Πρωταγόρα δεν αφορά κάτι που έγινε στο μυθολογικό παρελθόν , αλλά κάτι που αφορά το εκάστοτε παρών και αφορά και το απώτατο μέλλων των ανθρώπων επί της Γης.


2 σχόλια:

kalliopisouf@gmail.com είπε...

Καλησπέρα Λύκαστρε

Διόρθωσέ το... "μέλλων" σε μέλλον...

Καλό μήνα και καλή δύναμη

kalliopisouf@gmail.com είπε...

Διόρθωσε και το "παρόν" σε παρόν...