ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Η αποστρατικοποίηση δεν θα γίνει...ΗΔΗ ΕΓΙΝΕ τουλάχιστον μέρος της. Κάτι ψιλά μένουν για να τελειώσει αυτά που συμφωνήθηκαν στον Βόσπορο από τον Κούλη


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Π» από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεμπερδεύει με τις απειλητικές βόλτες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι τις ακτές (στα 6,5 μίλια) του Καστελλόριζου, της Ρόδου και της Κρήτης, είχε αποδεχτεί μια συμφωνία. 

Σύμφωνα με τα όσα έχει πληροφορηθεί το «Ποντίκι», η τουρκική πλευρά δεσμευόταν: 

Να σταματήσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Να σταματήσει τις ρητορικές και έμπρακτες αμφισβητήσεις επί της κυριαρχίας νησιών, βράχων και βραχονησίδων. 

Από την πλευρά της η Ελλάδα αναλάμβανε τις υποχρεώσεις: 

Να σταματήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης (ενδιαφέροντος της γαλλικής TOTAL). Να προχωρήσει σε μερική αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών. Να μην μεταβάλει το υπάρχον status στην περιοχή με την επέκταση των χωρικών της υδάτων. Και οι δύο πλευρές, τέλος, δεσμεύονταν να αποφύγουν μονομερείς κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν την εμπιστοσύνη και να υπονομεύσουν τη διαδικασία διαλόγου. 

Με την Αθήνα να προχωρά «υπογείως» στην έναρξη της ικανοποίησης τουρκικής απαίτησης για αποστρατιωτικοποίηση, η επίσκεψη (τρεις βδομάδες πριν) του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ (ναι, ο δικός μας πρώην ανθύπατος) στην Άγκυρα έγινε ευκολότερη. Προσφέροντας την ελληνική γλώσσα για το γυάλισμα των παπουτσιών του Ερντογάν, ο Πάιατ είχε κρίσιμες συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τη συγκράτηση της Τουρκίας στην ευρωατλαντική (αμερικανική) σφαίρα επιρροής. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις προσφορές του Πάιατ, εκτός από τα ελληνικά δώρα, περιλαμβάνεται και η υπόσχεση της Ουάσιγκτον για παροχή βοήθειας για την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας…

Εarly warning ΕΔΩ , ΕΔΩΕΔΩ

Για το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών από το 20 τα λέγαμε ΕΔΩ,  και ΕΔΩ...

Είπαμε, θα πέσουν και οι δύο συνέταιροι της "συνεκμετάλλευσης" αμφότεροι ομού και οι δύο μαζί για σοβαρούς γεωπολιτικούς λόγους . Με πάταγο όμως οι κρυπτοΠουτινίτσες...Τους έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό..

Η αποστρατικοποίηση δεν θα γίνει...ΗΔΗ ΕΓΙΝΕ τουλάχιστον μέρος της. Κάτι ψιλά μένουν για να τελειώσει αυτά που συμφωνήθηκαν στον Βόσπορο από τον Κούλη. Σας το έχουμε γράψει πολλές φορές ότι αυτός που θα κυβερνά το 2022-23 θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Όλοι όσοι έχετε έχετε ψηφίσει Κούλη και ΝΔ όλα καλά;;

3 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Το δέλεαρ για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ δεν είναι τα F-16 αλλά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Κάθε λίγο και λιγάκι οι Αμερικανοί μας κόβουν από ένα τμήμα της κυριαρχίας μας και το πετούν στα τσοπανόσκυλα τους στο ΝΑΤΟ,Τούρκους,Σκοπιανούς και Αλβανούς.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε καν δέλεαρ δεν είναι κ.Λύκαστρε, απλή πρόφαση να ξεχαστούν οι ΕΣ 400, και να νοιώσουν οι ΝΑΤΟ'ι'κοί ότι κάτι δίνει η τουρκία και παίρνει Φ16 και νησιά.
Χέρι -χέρι οι τέμοκρατς με τους ισλαμιστές μιά ζωή, και αγάπη στο Οθωμανικό....
Στα άλλα νέα της ημέρας, οι ΗΠΑ απέκτησαν ΓΕΝ Ναυαρχίνα (πληγιασμένη, όχι τρανς)......Μας βλέπω να κάννουν δώρο σεμεδάκι από τα χέρια της στις αλουμινότρατες
Ξενοδόχωφ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Κύριε Ξενοδόχε μας....οι Τούρκοι διπλωμάτες και επιτελικοί διέκριναν κατά πως πάει η κατάσταση και κράτησαν ανοιχτή την ρωσική πόρτα πατώντας επιδέξια σε δύο βάρκες χωρίς να βραχούν ως τώρα, λαμβάνοντας και προσδοκώντας οφέλη και μελλοντική υποστήριξη από τους Ρώσους σε ζητήματα γεωπολιτικής.

Η Ελλάδα αντίθετα όχι μόνο έκλεισε την πόρτα αλλά την έχτισε κιόλας και αυτό πιθανότατα να το πληρώσει ακριβά στο μέλλον όταν η Τουρκία ανοιχτά πλέον θα διεκδικεί μέρος του Αιγαίου και την Β Κύπρο .

Όσο για το ΝΑΤΟ προσπαθώντας να κρατήσει την Τουρκία που χάνεται ποιος ξέρει τι μπαξίσια θα της προσφέρει. Για "κάποιες δυσάρεστες παραχωρήσεις" ήδη έκανε λόγο ο Κούλης.