ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Επένδυση μαμούθ: Μονάδα Αποθήκευσης, Αεριοποίησης LNG στο Λιμάνι του Βόλου από το Κατάρ!

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πώς γίνεται ορέ κλεφτόπουλα από την μία να προχωράτε σε νέο σταθμό LNG στο λιμάνι του Βόλου με κάτι Καταριανούς (και στο βάθος η φαμίλια του Ερντογάν...) και από την άλλη να τσαμπουνατε για δολιοφθορές και πρασινάλογα;; Συνεκμετάλλευση του κοινού νου δεν υπάρχει ντιπ;; Σας βλέπουμε ρεεεεεε

Με ταχύτατους ρυθμούς στήνεται μια ακόμα Μονάδα Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), στο Λιμάνι του Βόλου. Η μονάδα που ανήκει στην θυγατρικής της καταριανής εταιρείας Powerglobe, Mediterranean Gas, πήρε αρχική έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έδωσε προθεσμία 15 ημερών σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, προκειμένου να υποβάλει τις αντιρρήσεις του.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ οι αντιρρήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα αναγκαία στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του. Πρόκειται για μια επένδυση, που σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Tradewindsnews.com εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια και ιθύνων νους είναι ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της καταριανής εταιρείας Dr Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, γνωστός στην αγορά ενέργειας ως Δρ. Θεόδωρος. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια μονάδα συνολικού μήκους 250 μέτρων και δυναμικότητας 180,000 cbm LNG (αποθήκευση και επαναεριοποίηση).

Σε ότι αφορά το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής, που θα την συνοδεύει, το δημοσίευμα έκανε λόγο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 300 MW. Το FSRP θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, όπως υπογραμμίζει η ίδια η εταιρεία. Η λόγω πρωτοβουλία δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της PowerGlobe να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά LNG. Υπενθυμίζεται ότι η PowerGlobe Europe διαθέτει αντίστοιχη μονάδα στην LNG Hrvatska d.o.o. της Κροατίας.

Αίτηση για νέο FSRU στο λιμάνι του Βόλου – Τη μετατροπή της θεσσαλικής πόλης σε ενεργειακό hub υπόσχεται η εταιρεία

Αίτηση για νέο FSRU στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο λιμάνι του Βόλου, «φέρνει στο φως» σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία το έργο προωθείται από την εταιρεία Mediterranean Gas. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αίτηση υποβλήθηκε από την εταιρεία στις 25 Αυγούστου, ενώ η πλωτή μονάδα αποθήκευσης, αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου φέρει την επωνυμία «ΑΡΓΩ FSRU». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, η Mediterranean Gas ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στο Βόλο, ενώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στη χώρα μας ως εκπρόσωπος καταριανών επιχειρηματικών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα η καταριανή Powerglobe, με τον κ. Θεοδωρόπουλο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Κρήτη και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη έργου που θα κάλυπτε το ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε υποβάλει αίτηση για την δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου ΑΣΦΑ για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στη Νοτιοανατολική Κρήτη. 

Στην ιστοσελίδα της Mediterranean Gas, αναφέρεται ότι το FSRU θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. 

Σκοπός της εταιρείας είναι η κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση ιδίως συστημάτων ΥΦΑ και Φυσικού Αερίου (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων συστημάτων φυσικού αερίου) με ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την χώρα, την αγορά και τη βιομηχανία και όλους τους καταναλωτές. Επιπλέον, η διαχείριση έργων φυσικού αερίου (NG), υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), για οποιαδήποτε χρήση.

Σύμφωνα με την MedGas, το επιχειρηματικό της σχέδιο προβλέπει την απασχόληση έως το 2025 περισσότερων από 1.360 ειδικευμένων ατόμων στο χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών της δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του δήμου Βόλου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να καταστήσει το λιμάνι του Βόλου διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων LNG, NG, CNG, μικρής κλίμακας LNG, φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG, και παραγωγής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/news/aitisi-gia-neo-fsru-sto-limani-toy-voloy-ti-metatropi-tis-thessalikis-polis-se-energeiako-hub

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: