ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Αλλού σχεδιάζουν και αναπτύσσουν εδώ ψωνίζουμε από αντιπροσώπους

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :Το απολύτως τραγικό είναι ότι πολλά από τα συστήματα τους ενσωματώνουν και ελληνική τεχνολογία. Πχ συμπίεσης εικόνας για συστήματα παρατήρησης, αισθητήρες βλημάτων ή uav. https://www.alma-technologies.com/company
Υπάρχουν τα κράτη υπάρχουν και οι αποικίες...εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας!
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Το Τουρκικό Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο (TÜBİTAK) και το Ινστιτούτο Έρευνας & Αναπτύξεως Αμυντικών Βιομηχανιών (SAGE) ασχολούνται κατ’ εξοχήν με την εξέλιξη εγχώριων όπλων που αναπτύσσονται κατά βάση με εξαγορά τεχνολογίας από το εξωτερικό κι εν συνεχεία ανατίθεται η μαζική παραγωγή τους σε κρατικές και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες.
Έχετε ακούσει να υπάρχει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο; Συμβούλια πολλά όμως για “άλλα”, όχι τέτοια πεζά και “κακά” πράγματα…

Η Τουρκία θεωρεί την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία ως προνομιακό τομέα αναπτύξεως της χώρας και τον υποστηρίζει αφιερώνοντας ετησίως σημαντικά κεφάλαια για αναπτυξιακά προγράμματα. Μέσω αυτών, χιλιάδες νέοι επιστήμονες με σπουδές στο εξωτερικό, ξέρουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να εργασθούν σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα υψηλών τεχνολογιών, οι οποίες εν συνεχεία διασπείρονται σε πολιτικές εφαρμογές. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, είναι αισθητές.
Η συνεπής κρατική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, πρόκειται να επιτρέψει σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο την απόκτηση σοβαρού τεχνολογικού προβαδίσματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθώς θα εφοδιασθούν με οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής που θα εξασφαλίσουν κρίσιμο επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι των δυνητικών αντιπάλων τους. Ήδη το TÜBİTAK-SAGE συνετέλεσε αποφασιστικά την ανάπτυξη του τουρκικού πυροβολικού με ΠΕΠ εκτεταμένου βεληνεκούς και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που απουσιάζουν από τον Ελληνικό Στρατό. Ας δούμε όμως μερικά τρέχοντα προγράμματα που διαχειρίζεται το TÜBİTAK-SAGE, ώστε να κατανοηθεί η ανωτέρω διαπίστωση καλύτερα.
Ο ήδη σε υπηρεσία πύραυλος πτήσεως (cruise) SOM, συνεχίζει να εξελίσσεται. Πρόκειται για όπλο που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη. Οι εκδόσεις C1 και C2 θα διαφέρουν από τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες, χάρη στην ικανότητά τους να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Η μικρότερη έκδοση SOM-J που αναπτυσσόταν για το F-35, προβλέπεται να εκτελέσει δοκιμαστική βολή από F-16 εντός του 2020.
Με την εκπνοή του τρέχοντος έτους, προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναπτύξεως δύο πυραύλων αέρος – αέρος, των GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, που προορίζονται για το F-16. Τους επόμενους μήνες, πρόκειται να διεξαχθούν οι τελικές βολές από αεροσκάφος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα αναπτύξεως προωθητικού συστήματος αυλωθητού (RAMJET) για την ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών πυραύλων στο μέλλον. Υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος – αέρος και αέρος – επιφανείας, είναι αρκετοί για να ανατρέψουντα τα πάντα σε αέρα και θάλασσα.
Συνεχίζεται και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου SAPAN στο οποίο εμπλέκεται και η Aselsan. Η τελευταία εργάζεται στο κομμάτι που αφορά την ισχύ και το πυροβόλο ενώ το TÜBİTAK-SAGE ασχολείται με την ανάπτυξη κατευθυνομένων και μη κατευθυνομένων πυρομαχικών του πυροβόλου που θα βάλλονται με υπερηχητικές ταχύτητες. 
Σε εξέλιξη επίσης, βρίσκεται ένα πρόγραμμα “ψυχρής” εκτοξεύσεως πυραύλων. Η τεχνολογία ανοίγει μια νέα εποχή και προορίζεται για μελλοντικά πυραυλικά συστήματα που εκτοξεύονται από ξηρά ή πλοία.
Φυσικά αυτά είναι μερικά από τα κύρια προγράμματα που αφορούν όπλα, καθώς το TÜBİTAK-SAGE παράγει και μια σειρά άλλων υποσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας για διάφορες χρήσεις, όπως θερμικές μπαταρίες (περισσότεροι από 250 διαφορετικοί τύποι).
H επένδυση που κάνει κάθε χρόνο η τουρκική κυβέρνηση στην Έρευνα & Ανάπτυξη για προγράμματα υψηλής τεχνολογίας είναι σημαντικότατη, αδιάκοπη και συνεπής ως προς τους στόχους. Προσφάτως δε, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ είχε την ευκαιρία να τονίσει την ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών πλήρους ανεξαρτησίας στον τομέα, ώστε να μην αντιμετωπίζονται περιορισμοί στην ανάπτυξη και πώληση εγχωρίων προϊόντων. Λόγω δε της αυξήσεως του αριθμού εγχωρίων αναπτυξιακών προγραμμάτων που υποστηρίζονται, όσο και των φιλόδοξων προγραμμάτων αναπτύξεως κινητήρα για το άρμα Altay και το μελλοντικό μαχητικό, σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι από ποτέ. 
Έναντι αυτής της σταθερής κρατικής πολιτικής για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσεως στην Άμυνα, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι δείχνουν να έχουν ανακαλύψει μια πιο… πρακτική λύση: να κάνουν ό,τι έκαναν και πριν. Έπειτα από μια δεκαετία δημοσιονομικής κρίσεως κατά την οποία δεν αφιερώθηκε ούτε δεκάρα για να αναπτυχθεί κάτι σοβαρό από την αμυντική βιομηχανία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει φρεγάτες, ελικόπτερα και ό,τιδήποτε χρειαζούμενο ενώ για “ταπεινά” πράγματα όπως ένα νέο όχημα 4×4 ή τυφέκιο, πρόκειται να βαπτίσει “εθνικό” ό,τι επιλέξει από κάποιον ξένο κατασκευαστή. Τρίβουν και πάλι τα χέρια τους για την “ανάπτυξη” που έρχεται. Οι αντιπρόσωποι…

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...


Ο ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

Εδώ και η αιλουροειδής φυλή έγινε υπερδύναμι οικονομική-βιομηχανική,
σε μια 50ετία, λόγω εμφυτεύσεως της δυτικής (κλεμμένης αρχαιοελληνικής
στην βάσι της) τεχνολογίας αιχμής. Αφού έγιναν πυρηνική δύναμι οι γυφτοΠάκηδες! Από πού και ως πού; Πόσο μάλλον οι Μογγολογενίτσαροι.
(Έτσι διέταξαν όμως τα παντοδύναμα σατανικά ιερατεία. Αυτοί ξέρουν.)

Και φυσικά αυτή η τεχνολογία απηγορευμένη αυστηρώς δια τους συγχρόνους υπό διατεταγμένην χρεωκοπίαν Έλληνες... έτσι;

Γι αυτό και ο πλανήτης οδηγείται, ταχέως και με μαθηματική ακρίβεια,
εις το πυρηνικό πλανητικό ολοκαύτωμα. Οι γαρ μογγόλοι εδοκίμασαν τον απηγορευμένο καρπό.

Ας πρόσεχαν που επενέδυαν οι κηπουροί του παραδείσου...