ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, πάσχει από επιληψία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Εδώ και δέκα χρόνια , όλο ακούω ότι η Τουρκία καταρρέει οικονομικά και ότι ο Έρντυ πεθαίνει από καρκίνο και τίποτε ΔΕΝ γίνεται.!! Όλο ανασταίνεται ο Λάζαρος.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (κέντρο) υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου το 2011 και πάσχει από επιληψία, σύμφωνα με πρώην βοηθούς και έμπιστους του καθεστώτος.
του Abdullah Bozkurt
Nordic Monitor,
www.meforum.org

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου και πάσχει από επιληψία, μεταξύ άλλων πιθανών επιπλοκών στην υγεία του, οι οποίες μπορεί να εξηγήσουν τις, μερικές φορές, ακανόνιστες συμπεριφορές του, εκρήξεις θυμού και αντιφατικές παρατηρήσεις που προκαλούν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές, σύμφωνα με έρευνα της Nordic Monitor.

Ακριβώς όπως ένα σύννεφο που κρύβει πώς η κυβέρνησή του ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων και θεσπίζει νόμους που χτυπούν τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επίσης δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, τροφοδοτώντας κάθε είδους εικασίες. Οι βοηθοί του προέδρου τον παρουσιάζουν συχνά ως απόλυτα υγιή και υποβαθμίζουν κάθε ζήτημα υγείας που έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποστεί, ή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Καρκίνος
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι επέζησε από καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν 57 ετών. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα της υγείας του Ερντογάν, ο καρκίνος εντοπίστηκε κατά την εξέτασή του, καθώς παραπονιόταν για πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανά του. Οι πηγές πήραν συνέντευξη, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, για φόβο απειλών για τη ζωή τους από την κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία έχει απολύσει ή / και φυλακίσει πάνω από 20.000 επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσοκόμων από το 2016.
Οι γιατροί του πραγματοποίησαν τόσο κολονοσκόπηση όσο και σιγμοειδοσκόπηση με δειγματοληψία περιοχών του παχέος εντέρου που είναι ύποπτες για πιθανή ανάπτυξη όγκου. Η μικροσκοπική εξέταση ενός δείγματος ιστού έδειξε ότι είχε όγκο γνωστό ως βλαβερό αδένωμα, που σημαίνει ότι είχε προηγμένη μορφή αδενώματος και πρόδρομο του καρκίνου.Με περαιτέρω δοκιμές και εξετάσεις, προσδιορίστηκε αργότερα ότι ο Erdoğan είχε καρκίνο στα τέλη δεύτερου ή τρίτου σταδίου και ότι ο όγκος εντοπίστηκε 10-15 εκατοστά από το πρωκτικό άκρο, το οποίο μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως καρκίνος του ορθού λόγω της εγγύτητάς του με τον πρωκτό.
Ο Δρ Fahrettin Koca (αριστερά), ένας στενός βοηθός του Ερντογάν που ηγήθηκε διαβουλεύσεων για την εύρεση χειρουργού για την εγχείρησή του, είναι τώρα υπουργός υγείας.
Έχοντας αποφασίσει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί του Ερντογάν άρχισαν να ρωτούν ποιος ήταν ο καλύτερος χειρουργός για να κάνει μια τέτοια επέμβαση. Το όνομα του καθηγητή Dursun Buğra, ενός πολύ γνωστού χειρουργού, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, με επικεφαλής τον Δρ Fahrettin Koca, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός υγείας στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Koca ήταν τότε υπεύθυνος για τη διαχείριση των μυστικών επενδύσεων της οικογένειας Erdoğan στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Medipol.
Η μυστικότητα ήταν υψίστης σημασίας, καθώς οποιαδήποτε αποκάλυψη της φθίνουσας υγείας του Ερντογάν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του, οι οποίοι θα άρχιζαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν κατάλληλος να καταλάβει το ανώτατο εκτελεστικό αξίωμα της χώρας. Μερικοί πρότειναν ότι ο Buğra ήταν γνωστός ως άνθρωπος που κρατούσε τα πράγματα στον εαυτό του και θα ήταν λιγότερο πιθανό να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την υγεία του ασθενούς του. Στο τέλος η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από μια ομάδα χειρουργών και ειδικών με επικεφαλής τον Buğra και τον βοηθό του, τον Δρ Emre Balık. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρέθηκαν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν.
Η μόνη επίσημη δημόσια δήλωση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα, με το γραφείο του πρωθυπουργού να δηλώνει ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για πεπτικό πρόβλημα και σύντομα θα ξαναρχίσει τη δουλειά μετά από ξεκούραση. Δεν ανέφερε καρκίνο ή όγκο. Ο τότε υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκντατ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής στο κόμμα του Ερντογάν, είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με την υγεία του Ερντογάν, αλλά ότι οι γιατροί απλώς πρότειναν να ξεκουραστεί.
Το μόνο δημόσιο σχόλιο της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε τη διαδικασία προήλθε από τον καθηγητή Mehmet Füzün, επίσης ειδικευμένο στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τότε πρόεδρο του Πανεπιστημίου 9 Eylül. Ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ως ειδικός και δεν συμμετείχε στην επέμβαση. «Οι εντερικοί πολύποδες που αφαιρέσαμε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας διάρκειας 3 ωρών ήταν μεγάλοι αλλά όχι κακοήθεις», είπε.
Ο κόλακας Δρ Mehmet Füzün
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι παρατηρήσεις του Füzün αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι του είχαν αποδοθεί κατηγορίες ότι έγραψε μια ψεύτικη έκθεση υγείας για την 81χρονη Meliha Öktem, στενή συγγενή του και ψυχιατρική ασθενή, προκειμένου να κληρονομήσει όλο τον πλούτο και τα περιουσιακά της στοιχεία. Εμφανίστηκε μετά το θάνατο της Öktem στις 25 Απριλίου 2007, εκπλήσσοντας 16 άλλους συγγενείς που ήταν οι νόμιμοι κληρονόμοι. Στο τέλος της δίκης, η διαθήκη ακυρώθηκε και η κληρονομιά μοιράστηκε σύμφωνα με την αναλογία που ορίζει ο νόμος. Αντιμετώπισε επίσης ποινικές κατηγορίες πλαστογράφησης εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας από τον εισαγγελέα στην πόλη Urla.
Ο Füzün διορίστηκε από την κυβέρνηση ως πρόεδρος του πανεπιστημίου παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του, ο καθηγητής Sedef Gidener, έλαβε τις περισσότερες ψήφους από το ακαδημαϊκό προσωπικό και ο Füzün ήρθε στην τρίτη θέση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν ήταν «μεταξύ των κορυφαίων τριών ή πέντε ηγετών στον κόσμο». Επομένως, οι παρατηρήσεις του σχετικά με την υγεία του Ερντογάν πρέπει να ληφθούν ως ένας κόκκος αλατιού.
Ο Ερντογάν βγήκε από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του Ερντογάν μετά τη χειρουργική επέμβαση έδειξαν να χαμογελά και να συναντιέται με τον Τζο Μπάιντεν, τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο σπίτι του στην περιοχή Üsküdar της Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Ο Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα. Η δεύτερη εικόνα ήταν με τον τότε κυβερνήτη του Κατάρ Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι. Ο Αλ-Θάνι και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο σπίτι του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για μιάμιση ώρα στις 7 Δεκεμβρίου 2011.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί πραγματοποίησαν επίσης μια ειλεοστομία στο δέρμα του Ερντογάν για να συλλέξουν τα κόπρανα που εκτράπηκαν σε μια σακούλα για να τα κρατήσουν μακριά από την πρόσφατα χειρουργηθείσα περιοχή ενώ συνέβη η επούλωση. Ο Ερντογάν έπρεπε να ζήσει με μια προσωρινή σακούλα για δυόμισι μήνες έως ότου έκανε τη δεύτερη επέμβαση στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Η αντίστροφη ειλεοστομία χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά και διεξήχθη από τον ίδιο χειρουργό, τον Δρ. Buğra, στο Νοσοκομείο Medipol.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τον Καρκίνο 2020, η Τουρκία είχε 210.537 περιπτώσεις καρκίνου το 2018, αναφέρθηκε το τελευταίο έτος. Από αυτό, το 9,5 τοις εκατό αποτελούνταν από ορθοκολικές περιπτώσεις, με ποσοστό θνησιμότητας 3,6 τοις εκατό. Η εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου στην Τουρκία είναι υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 4,4 τοις εκατό, αποκάλυψαν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στην Τουρκία είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος αντιπροσώπευε το 16,5% των περιπτώσεων το 2018, με ποσοστό θνησιμότητας 28,9%.
Ένας ειδικός χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση είπε στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υπέστη χημειοθεραπεία μετά, αλλά όχι ακτινοθεραπεία, η οποία επέτρεψε στον πρόεδρο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά. «Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να επιβιώσουν ως υγιή για έως και 20 χρόνια», είπε, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.
Παρά τα προβλήματα υγείας στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί καλά και φάνηκε αρκετά υγιής για να δώσει αρκετές δημόσιες ομιλίες μια μέρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες εμφανίστηκε να αποκοιμάται κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων τύπου με τους ομολόγους του και να χάνει την ισορροπία του ενώ περπατούσε, στο βαθμό που σχεδόν έπεφτε. Ειδικοί που παρατήρησαν τον Ερντογάν λένε ότι τέτοια γεγονότα μπορεί να σχετίζονται πολύ με τον φόρτο εργασίας του προέδρου, ο οποίος ήταν απλά κουρασμένος και δεν κοιμόταν αρκετά.
Επιληψία
Ο Ερντογάν πάσχει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει ειδικά τον εγκέφαλο. Είχε δείξει συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις. Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν στο δρόμο για το κοινοβούλιο όταν υπέστη επιληπτική κρίση και οι σωματοφύλακες του, που τον είχαν κλειδώσει κατά λάθος απο τον πανικό τους, έπρεπε να καταστρέψουν τα παράθυρα με μια βαριοπούλα για να τον βγάλουν. Μεταφέρθηκε στο κοντινό Νοσοκομείο Güven για επείγουσα θεραπεία. Το γραφείο του ισχυρίστηκε ότι η αρτηριακή πίεση του Ερντογάν ήταν χαμηλή καθώς ήταν νηστεία και ότι η υγεία του ήταν καλή.
Ο Ερντογάν, που υπέστη επιληπτικό επεισόδιο στις 17 Οκτωβρίου 2016, απελευθερώθηκε από ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο, αφού οι σωματοφύλακες του έσπασαν τα παράθυρα με μια βαριοπούλα.
Στο νοσοκομείο, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε αμέσως στο τμήμα ακτινολογίας όπου πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα με τον εγκέφαλο που μπορεί να έχει προκαλέσει προσωρινά την απώλεια συνείδησης από τον Ερντογάν. Σταθεροποιήθηκε και τα ζωτικά του σημεία επανήλθαν στο φυσιολογικό. Δεν έγινε επιβεβαίωση επιληψίας ούτε από το νοσοκομείο ούτε από το γραφείο του. Υποστηρίχθηκε ότι ο ειδικός νευρολόγος Δρ. Fethiye Sümer Güllap, ο πρώτος γιατρός που αντιμετώπισε τον Ερντογάν όταν έσπευσε στη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης, αποφάσισε ότι ο Ερντογάν υπέστη επιληψία. Ωστόσο, η έκθεσή του έλειπε απο τα αρχεία του νοσοκομείου και πέθανε σε νεαρή ηλικία, 42 ετών, κάτω από αυτό που κάποιοι χαρακτήρισαν ως ύποπτες συνθήκες.
Ο δημοσιογράφος Serdar Özsoy, ο οποίος πήρε τις πρώτες φωτογραφίες όταν ο Ερντογάν υπέστη το επιληπτικό επεισόδιο στο αυτοκίνητο, συνελήφθη από σωματοφύλακες μετά από αίτημα του εκπροσώπου του Erdoğan, Akif Beki, ο οποίος κατέσχεσε την κάμερα και τις φωτογραφίες του δημοσιογράφου. Η ομάδα του Ερντογάν δεν έκανε καμία προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι απεικονίστηκε ως άνθρωπος σε καλή υγεία και εμπόδισε τα γεγονότα να βγουν στα μέσα ενημέρωση. Ο Μπέκι έκανε κλήσεις σε ιδιοκτήτες πολυμέσων για να αποσυρθεί οποιαδήποτε ιστορία ή εικόνα που θα έβλαπτε την εικόνα του Ερντογάν ως υγιή.
Οι ισχυρισμοί της επιληψίας προέκυψαν επίσης από τον έμπιστο κυβερνητικό Fuat Avni στο Twitter τον Μάιο του 2016. Ο Avni, του οποίου οι αποκαλύψεις κατά της καταγγελίας αποδείχθηκαν αληθινές σε πολλές περιπτώσεις, ανέφερε ότι οι επιληπτικές κρίσεις του Ερντογάν είχαν αυξηθεί και ότι οι γιατροί του ανησυχούσαν ότι μπορεί να βιώσει κρίση ενώ μιλούσε δημόσια .
Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την Nordic Monitor ανέφεραν ότι η επιληψία εκείνη την εποχή πιθανότατα προκλήθηκε από φάρμακο που δεν ήταν σωστά προσαρμοσμένο για τον Ερντογάν ή ότι παρέλειψε να πάρει τα χάπια. Όσο συνεχίζει να παίρνει φάρμακα στη σωστή δοσολογία, θα πρέπει να είναι καλά, πρόσθεσαν.
Οι δημόσιες εκρήξεις, η οργή και οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση του Προέδρου Ερντογάν στις συνεντεύξεις τύπου, όταν τίθεται μια δύσκολη ερώτηση, εξηγούνται από την κατάστασή του. Σε τελική ανάλυση, οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων επιληψίας περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, διέγερση ή κατάθλιψη. Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει τη γρήγορη ανασκευή του Ερντογάν δηλώσεών του που έχουν καταγραφεί δημόσια, αρνούμενος όσα είπε νωρίτερα. Αν και οι πολιτικοί στην Τουρκία συχνά ψεύδονται, ο Ερντογάν σπάει το ρεκόρ και έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του μέσα σε λίγες ώρες μετά τις αρχικές του δηλώσεις στο κοινό.
Όταν προστίθεται στο συνεχές άγχος και την έλλειψη ύπνου που συνοδεύει τη δουλειά, το πρόβλημα της επιληψίας του Ερντογάν μπορεί να επιδεινωθεί, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη του Avni. Η τάση του προέδρου να είναι καχύποπτος και να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους ανθρώπους γύρω του μπορεί να επιδεινώσει και την κατάσταση.
Ο Turhan Çömez ( κέντρο), ιατρός και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν (πίσω του).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ένας ενδιαφέρων ισχυρισμός του Turhan Çömez, ιατρού και πρώην συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε με ποινικές κατηγορίες στην Τουρκία το 2008. Εμφανιζόμενος στην τηλεόραση τον Δεκέμβριο του 2014, ο Çömez είπε ότι συμβούλευε τον Ερντογάν για την υγεία του όταν δούλευε μαζί του. «Συμμετείχα στις χειρουργικές επεμβάσεις που υπέστη ο Ερντογάν. Κράτησα ακόμη και τον εξοπλισμό αναισθησίας στο σπίτι μου την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να τον βλάψει [καταστρέφοντας τον εξοπλισμό] », είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποτε πήγε με τον Ερντογάν στο εξωτερικό για θεραπεία. Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί ο Ερντογάν αντιμετωπίστηκε στο εξωτερικό ή για τι. Ο Çömez εγκατέλειψε την Τουρκία και παρέμεινε φυγάς για χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Ζει ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
*Ο Abdullah Bozkurt, Μέλος του Middle East Forum, είναι ερευνητής δημοσιογράφος και αναλυτής με έδρα τη Σουηδία, διευθυντής του δικτύου σκανδιναβικής έρευνας και παρακολούθησης και είναι πρόεδρος του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης.
Μετάφραση: Παντελής Σαββίδης
Πηγή: Ανιχνεύσεις

1 σχόλιο:

Ξίος είπε...



Τα γαλάζια όνειρα και οι γαλάζιες πατρίδες
απ' αυτό το νοσοκομειακό γαλάζιο άραγε να τού προέκυψαν;