ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΤΑΙΒΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.

Γράφει ο Λύκαστρος :

Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν, είτε κράτος είτε οργανισμό ή οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα να μπει ανάμεσα σε αυτήν και στην Ταϊβάν με οποιοδήποτε μορφή. Το αήττητο των κινεζικών όπλων απέναντι στους «αυτονομιστές» της Ταϊβάν και το αναπόφευκτο της επανένωσης είναι από τα διαρκή θέματα προς συζήτηση του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Δηλαδή ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει τη δύναμη να νικήσει τον ταϊβανικό στρατό και να καταστρέψει τη δημοκρατία του με τη βία, εάν χρειαστεί. Η Κίνα έχει ήδη επιταχύνει την οικονομική και διπλωματική πίεση στο νησί από τις εκλογές του Tsai Ing-wen το 2016 και το φιλικό προς την ανεξαρτησία Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα.

Η συχνότητα των πολεμικών κινεζικών πλοίων γύρω από το στενό της Ταϊβάν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αλλά η Κίνα μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επαναλαμβανόμενες απειλές της. Παρά την τεράστια απόκλιση στο μέγεθος μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει πραγματική πιθανότητα η Ταϊβάν να πολεμήσει μια κινεζική επίθεση - ακόμη και χωρίς άμεση βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από έγραφα του κινεζικού στρατού που έχω δει, φαντάζονται ότι αυτή η σύγκρουση θα ξεκινήσει με πυραύλους. Για μήνες, η Δύναμη Πυραύλων του PLA θα ετοιμάζει αυτό το χτύπημα Αυτό το χτύπημα με πυραύλους θα έχει στόχους, αεροδρόμια, κόμβους επικοινωνίας, εξοπλισμό ραντάρ, κόμβους μεταφοράς και κυβερνητικά γραφεία.
Ταυτόχρονα, οι πράκτορες της Κίνας* οι ειδικές δυνάμεις που μεταφέρονται διακριτικά στο στενό θα ξεκινήσουν μια εκστρατεία δολοφονίας με στόχο τον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο, και άλλους ηγέτες του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, αξιωματούχους σε βασικά πόστα , σημαντικές προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, σημαντικούς επιστήμονες ή μηχανικούς και τις οικογένειές τους .

Ο στόχος όλων αυτών είναι διττός. Με τη στενότερη τακτική έννοια, ο  PLA ελπίζει να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερο την Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν στο έδαφος και από εκείνο το σημείο και μετά να διατηρήσει τα πράγματα αρκετά χαοτικά στο έδαφος και ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν δεν θα μπορεί  να αμφισβητήσει τον έλεγχο της Κίνας στον αέρα.
Ο δεύτερος στόχος της εκτόξευσης των πυραύλων είναι απλούστερος: παράλυση. Με τον πρόεδρο νεκρό, τη σιωπή της ηγεσίας, τις επικοινωνίες κάτω και τις μεταφορές αδύνατες, οι δυνάμεις της Ταϊβάν θα μείνουν αδρανείς, αποθαρρυμένες και αποπροσανατολισμένες. Αυτή η εκστρατεία «σοκ και δέος» θα ανοίξει το δρόμο για την κατάλληλη εισβολή.

Αυτή η εισβολή θα είναι η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στην ανθρώπινη ιστορία. Δεκάδες χιλιάδες σκάφη θα αποσταλούν - ως επί το πλείστον διοικούνται από την κινεζική εμπορική ναυτιλία - για να φέρουν 1 εκατομμύριο κινέζικα στρατεύματα στο στενό, τα οποία θα φτάσουν σε δύο κύματα. Πριν από την προσγείωσή τους θα προηγηθεί μια εκτόξευση πυραύλων , που θα ξεκινήσουν από τις μονάδες της Πυραυλικής Δύναμης στο Φουτζιάν, τα βομβαρδιστικά μαχητικά της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν στο στενό και το ίδιο ο στόλος συνοδείας. 

Οι ταϊβανέζικες δυνάμεις μπερδεμένες, συγκλονισμένες, αποκομμένες όσες έχουν επιβιώσει μέχρι στιγμής θα εξαντληθούν σύντομα και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις παραλίες.Με πλήρη υπεροχή στον  αέρα, ο PLA θα έχει την επιλογή των στόχων του, η ταϊβανική διοίκηση και ο έλεγχος θα καταστραφούν και οι μεμονωμένες ταϊβανικές μονάδες θα παρασυρθούν από την πρόοδο του κινεζικού στρατού. Μέσα σε μια εβδομάδα, θα φτάσουν στην Ταϊπέι. Μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουν εφαρμόσει έναν δρακόντειο στρατιωτικό νόμο με σκοπό να μετατρέψουν το νησί σε μια ευέλικτη προς τα εμπρός λειτουργική βάση που ο PLA θα χρειαστεί να υπερασπιστεί ενάντια στις αναμενόμενες αντι-εκστρατείες της Ιαπωνίας και της Αμερικής.

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για τον PLA ...αλλά ένα νησί που ηττήθηκε δύο εβδομάδες μετά την D-Day δεν είναι πάντα ένα εγγυημένο αποτέλεσμα. Ένα από τα κεντρικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η επίθεση είναι η έκπληξη. Ο PLA απλά δεν θα το έχει. Η εισβολή θα συμβεί είτε Απρίλιο ή τον Οκτώβριο. Λόγω των προκλήσεων που θέτει ο καιρός του στενού, ένας στόλος μεταφορών μπορεί να φτάσει πέρα ​​από το στενό σε ένα από αυτά τα δύο παράθυρα τεσσάρων εβδομάδων. Η κλίμακα της εισβολής θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα είναι δυνατή η στρατηγική έκπληξη, ειδικά δεδομένης της εκτεταμένης αμοιβαίας διείσδυσης κάθε πλευράς από τις υπηρεσίες πληροφοριών της άλλης. 

Είναι σίγουρο ότι οι ηγέτες της Ταϊβάν, της Αμερικής και της Ιαπωνίας θα γνωρίζουν ότι ο PLA προετοιμάζεται για έναν διασταυρούμενο πόλεμο  60 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες.  Αυτό θα δώσει στην Ταϊβάν άφθονο χρόνο για να μετακινήσει μεγάλο μέρος των υποδομών διοίκησης και ελέγχου σε σκληρές ορεινές σήραγγες, και καταφύγια, να μετακινήσει τον στόλο της από ευάλωτα λιμάνια, να κρατήσει ύποπτους πράκτορες και πράξεις πληροφοριών, να σκουπίσει τον ωκεανό από τις  νάρκες στη θάλασσα, να διασκορπίσει και να καλύψει μονάδες στρατού σε όλη την χώρα, να θέσει την οικονομία σε πόλεμο και να  διανείμει όπλα στους 2,5 εκατομμύρια εφεδρικούς της Ταϊβάν.

Υπάρχουν μόνο 13 παραλίες στη δυτική ακτή της Ταϊβάν στις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να προσγειωθεί και να κάνει απόβαση ο PLA. Κάθε μία  από αυτές έχει ήδη προετοιμαστεί για πιθανή σύγκρουση. Μεγάλες υπόγειες σήραγγες - πλήρεις με σκληρυμένες, υπόγειες αποθήκες τροφοδοσίας - διασχίζουν τους χώρους προσγείωσης. Το έδαφος κάθε παραλίας καλύπτεται λες και είναι ξυράφι. Τα εργοστάσια χημικής επεξεργασίας είναι κοντά σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις - πράγμα που σημαίνει  ότι οι εισβολείς θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα σύννεφα τοξικού αερίου που θα απελευθερώσουν οι αμυνόμενοι. Καθώς πλησιάζει ο πόλεμος, κάθε παραλία θα μετατραπεί σε εργαστήριο φρίκης. Η διαδρομή από αυτές τις παραλίες προς την πρωτεύουσα έχει χαρτογραφηθεί επίπονα. Μόλις κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάθε βήμα του ταξιδιού θα είναι περίπλοκο ή παγιδευμένο.  Τα εγχειρίδια πολέμου του PLA προειδοποιούν τους κινέζους στρατιώτες ότι οι ουρανοξύστες και οι βραχονησίδες θα έχουν χαλύβδινα κορδόνια δεμένα μεταξύ τους για να εμπλέξουν τα ελικόπτερα. Σήραγγες, γέφυρες και υπερβάσεις θα είναι εξοπλισμένα με πυρομαχικά (θα καταστραφούν μόνο την τελευταία δυνατή στιγμή)...και τα κτήρια στον πυκνό αστικό πυρήνα της Ταϊβάν, θα αποσκοπούν στο να παρασύρουν τις  κινεζικές μονάδες σε εξελισσόμενους αγώνες σε κάθε δρόμο της πόλης.

 Μέχρι τώρα, ο PLA  έχει θέσει σε συσκότιση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης...περί του αήττητου του στρατού της Κίνας. Σε αυτό το στάδιο όμως , η ασφάλειά του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν η κινεζική Πολεμική Αεροπορία θα μπορέσει να διακρίνει μεταξύ των πραγματικών πυροβόλων της Ταϊβάν  από τους εκατοντάδες ψεύτικους στόχους και δόλωμα και τα εγχειρίδια πλαστικού εξοπλισμού που πιστεύουν ότι έχει δημιουργήσει ο στρατός της Ταϊβάν.Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991, οι 88.500 τόνοι βομβών που έπεσαν από τις ΗΠΑ δεν κατέστρεψαν ούτε έναν ιρακινό εκτοξευτή πυραύλων.!
Η 78ήμερη εκστρατεία του ΝΑΤΟ με στόχο τη σερβική αεροπορική άμυνα κατάφερε να καταστρέψει μόνο τρεις από τις 22 συστυχίες κινητών πυραύλων της Σερβίας. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία θα έχει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας όταν στοχεύει το κινητό πυροβολικό και την πυραυλική άμυνα της Ταϊβάν.

Αλλά ακόμα και αν επιβιώσει από τα αρχικά φράγματα στην παραλία, πρέπει ακόμα να πολεμήσει μέσα από τις κύριες ομάδες του στρατού της Ταϊβάν, 2,5 εκατομμύρια ένοπλους εφεδρικούς διασκορπισμένους στις πυκνές πόλεις και τις ζούγκλες της Ταϊβάν, και διάφορες παγίδες.
Η προβλεπόμενη εκστρατεία και εισβολή του PLA έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρασύρει και να κατακλύσει έναν αποθαρρυμένο στρατό της Ταϊβάν. Το πιο κρίσιμο πεδίο μάχης μπορεί να είναι το μυαλό των ίδιων των Ταϊβανέζων.. Τόσο οι Δυτικοί όσο και οι Ταϊβανέζοι θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι για την άμυνα της Ταϊβάν από ότι είναι πλέον φυσιολογικό. Αν ο ταϊβανικός στρατός αντισταθεί και  κρατήσει τον εχθρό του μόνο για δύο εβδομάδες μετά την εισβολή  ,ο PLA πιστεύει επίσης ότι εάν δεν μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της Ταϊβάν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, θα χάσει τον πόλεμο! Η Ταϊβάν δεν χρειάζονται ισοτιμία για να αποτρέψει την κινεζική επιθετικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ελευθερία να αγοράσει τα όπλα που θα κάνουν την εισβολή αδιανόητη. Εάν αυτή η πολιτική μάχη μπορεί να επιλυθεί στις αίθουσες της Ουάσινγκτον,η Κίνα δεν θα έχει την δύναμη να διεξάγει μάχες στις ακτές τις Ταϊβάν.

* Βάζω στοίχημα ότι η Κίνα έχει ήδη στείλει πράκτορες και ειδικές δυνάμεις στην Ταϊβάν, που έχουν διεισδύσει σε καίρια σημεία.  Οι συμβατικές δυνατότητές τους να εξαλείψουν την Ταϊβανική Πολεμική Αεροπορία είναι σημαντικές, οπότε θα έχουν αεροπορική υπεροχή, γεγονός που καθιστά την διείσδυση των ειδικών δυνάμεων και πρακτόρων τους ακόμα πιο σίγουρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: