ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν σε κεφάλαια στήριξης 500 δισ. ευρώ, της ευρωπαϊκής οικονομίας,

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Αυτή η συμφωνία μεταξύ Deuschland uber alles,και Γαλλίας για τα 500 δις , δεν είναι παρά άλλο ένα παιχνίδι της Γερμανίας. Απλώς η Γερμανία προκείμενου να παίξει το παιχνίδι της χαρίζει χρήμα στις Γαλλικές βιομηχανίες. Η Μέρκελ ήθελε μια δυνατή συμμαχία για να περάσει την πολιτική της. Απλώς οι Γάλλοι βλέπουν το τυρί και όχι την φάκα.!

Η Γερμανία και η Γαλλία προτείνουν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 500 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με τα χρήματα αυτά θα στηριχθούν οι περιοχές αλλά και οι κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από άλλες από την κρίση, αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Στους κλάδους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός.
Με τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fond) θα διασφαλιστεί η συνοχή της ΕΕ προκειμένου να ξεπεράσει αλληλέγγυα την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα το απόγευμα μετά από τηλεδιάσκεψη με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Η αναγκαιότητα ενός Recovery Fond προκύπτει σύμφωνα με την καγκελάριο από το γεγονός ότι η κρίση έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα κράτη-μέλη. Αυτές οι διαφορές απειλούν τη συνοχή της  ΕΕ, τόνισε, εννοώντας προφανώς τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε χώρες όπως η Ιταλία η γερμανική άρνηση για την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα δάνεια αποπληρώνονται από όλα τα κράτη-μέλη
Σύμφωνα με το γαλλογερμανικό σκεπτικό η ανάληψη μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνει στις κεφαλαιαγορές από την Κομισιόν εξ ονόματος της ΕΕ. Τα χρήματα δεν θα μεταβιβαστούν στα εθνικά κράτη αλλά η διαχείριση και διανομή τους θα γίνεται απευθείας από την Κομισιόν σε περιοχές και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Α. Μέρκελ και Ε. Μακρόν κατέστησαν σαφές πως τα χρήματα από το Recovery Fund θα διατεθούν ως επίδομα και δεν θα πρέπει να επιστραφούν. Κατά αυτό τον τρόπο τηρούνται σύμφωνα με το γαλλογερμανικό σχέδιο οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ να μην ενισχύονται εθνικοί προϋπολογισμοί αλλά συγκεκριμένα προγράμματα.
Το επίμαχο σημείο της πρότασης είναι ότι τα δάνεια των 500 δις ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανάλογα με το ποσοστό συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι η Γερμανία υποχρεούται να αποπληρώσει το 27% των δανείων. Για να υλοποιηθεί η πρόταση θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ όσο και τα εθνικά κοινοβούλια. Το ζητούμενο είναι αν πράγματι συμφωνήσουν όλα τα κοινοβούλια με αυτή την πρόταση και προπαντός η γερμανική βουλή. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως ξεπέρασε τους δισταγμούς που είχε για την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ενδεχομένως να βοήθησε στην αλλαγή της στάσης της η απογείωση του κύρους της στη Γερμανία για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του κορωνοϊού.
Παρόμοια πρόταση κατέθεσε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν βρίσκεται πολύ κοντά στα σχέδια της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά από έντονους διαξιφισμούς για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού οι 27 της είχαν αναθέσει την κατάρτιση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάκαμψης. Οι διαφορές που εξακολουθούν να επικρατούν ανάγκασαν την κ. φον ντερ Λάιεν να αναβάλει αρκετές φορές την κατάθεση των προτάσεών της. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία ενισχύει τη θέση της.
ΠΗΓΗ DW Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: