ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Γεωπολητικές ευκαιρίες της Ελλάδας για να παίξει στην Παγκόσμια Σκακιέρα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει το Ισραήλ με την Ινδία αλλά και οι καλές σχέσεις που χτίζουν σιγά, σιγά και οι δύο χώρες με τις χώρες του κόλπου, δείχνουν τον δρόμο για μια συμμαχία η οποία θα ξεκινάει από την Ελλάδα, Ισραήλ  Αν. Μεσόγειο και θα καταλήγει στην Ινδία. Στην περίπτωση δε που η Σαουδική Αραβία αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ θα μπορούσε να φιλοξενήσει στις αεροπορικές της βάσεις μαχητικά του Ισραήλ , τα οποία θα επιχειρήσουν στο πλευρό της Ινδίας στην περίπτωση μιας ένοπλης σύρραξης με το Πακιστάν.
Ποιος θα περίμενε ακόμα και πριν από λίγους μήνες, πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ποτέ δυνατό; Και δεν σταματάει μόνο εδώ η συζήτηση. Η Ελλάδα η Αίγυπτος και η Κύπρος είναι μερικές ακόμα χώρες που διατηρούν και επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα με την αμυντική της συμφωνία με το Ισραήλ , με την εξαγορά της ΕΛΒΟ από την ισραηλινή Plasan, με την δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαιδεύσεως πιλότων στην Καλαμάτα, αλλά και η μελλοντική αύξηση της αγοράς οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ μεγιστοποιούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Η προσπάθεια της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα να βελτιώσει τις διμερείς της σχέσεις με την Ινδία , τόσο σε οικονομικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο, ανοίγουν το δρόμο για μια μεγαλύτερη "κίνηση", η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τριμερή μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Ινδίας.

Στον αντίποδα φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν ,αλλά και φυσικά του Πακιστάν με την Κίνα.!  Πρέπει να συνυπολογίσουμε και μια πιθανή συμμετοχή και του Ιράν σε αυτή την ομάδα κρατών. Μια τετραμερής μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν, Κίνας, Ιράν
θα μπορούσε να είναι μια μελλοντική εξέλιξη. Ήδη Τουρκία και Ιράν έχουν υπογράψει στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με την Κίνα. Εδώ να πούμε ότι η άνοδος της Κίνας της δημιούργησε και μια σειρά από τρωτότητες , τις οποίες δεν τις είχε η Μαοϊκή Κίνα. Σήμερα για παράδειγμα η Κίνα εξαρτάται από τα πάντα από το εξωτερικό. Από το πετρέλαιο/ενέργεια που παίρνει από Ιράν και Ρωσία και πρώτες ύλες από παντού. Και ακριβώς επειδή ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ ανεβαίνει σε ένα νέο επίπεδο , οι Κινέζοι είναι τρομοκρατημένοι (άσχετα αν δεν το δείχνουν) ότι μπορούν κάποια στιγμή να τους κλείσουν , να τους κάνουν κάνουν έναν αποκλεισμό και να τους βάλουν σε έναν περιοριστικό κλοιό , με αποτέλεσμα να τους ελέγξουν και να τους δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Ακόμα και να τους καταστρέψουν οικονομικά , και όχι μόνο αυτό ...αλλά να μην έχουνε να φάνε στην Κυριολεξία. Όλα αυτά τα δις ανθρώπων που έχουνε..πρέπει να τραφούν. Και καμιά φορά ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ πληθυσμός είναι ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ παρά πλεονέκτημα.

Μπορούν επίσης με τον αποκλεισμό να μην έχουν ΕΝΕΡΓΕΙΑ , οπότε χρειάζονται ένα άνοιγμα στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν αλλάζοντας την παγκόσμια γεωγραφία κυριολεκτικά δημιουργώντας τον Δρόμο του Μεταξιού. Το οποίο είναι μια μετάλλαξη του εσωτερικού της Ευρασίας. Αυτό είναι τρομερά σημαντικό για εμάς διότι ο Δρόμος τους Μεταξιού έχει 3 διαδρομές...οι 2 διαδρομές η Νότια και η Κεντρική καταλήγουν στην Αν.Μεσόγειο και μπαίνουνε μέσα στην Ευρώπη , μέσα από την Ελλάδα. Το κεφάλι του Δράκου καταλήγει στην κυριολεξία στο λιμάνι του Πειραιά. Για αυτό και οι Κινέζοι μας θέλουνε ...για πολλαπλούς λόγους.


Στην άνωθεν φώτο βλέπουμε τον Δρόμο του Μεταξιού. Βλέποντας όμως αυτήν την εικόνα, αυτόματα μας έρχεται στον νου ο χάρτης κατακτήσεων του Μ.Αλεξάνδρου. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι είναι ακριβώς το ίδιο..αλλά απο την ανάποδη.!! Στην περίπτωση του Αλέξανδρου η εκκίνηση γίνεται από την Ελλάδα και καταλήγει στην Κίνα.! Ενώ στην περίπτωση του Δρόμου του Μεταξιού ξεκινάει από την Κίνα και καταλήγει στην...Ελλάδα.!

Βλέπουμε δηλαδή πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την Κίνα.!! Όπως θέλουνε εμάς άλλο τόσο δεν εμπιστεύονται την Τουρκία .Και την Τουρκία φυσικά θέλουνε να την ρυμουλκήσουν στο Κινεζικό άρμα επιρροής , αλλά δεν της έχουνε καμία εμπιστοσύνη , όχι μόνο για τους Ουιγούρους , αλλά και γιατί η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο χώρο στην Ευρασία , να γίνει μια περιφερειακή δύναμη στην Ευρασία και μετά θα μπορεί να εκβιάσει και την Κίνα αλλά και τον Δυτικό κόσμο . Για παράδειγμα η Τουρκία θα μπορεί να πει στην Κίνα ...αν δεν μου κάνεις τα χατίρια θα πάω με την Δύση, και θα τραβήξω και το Πακιστάν που είναι ο μεγάλος σου σύμμαχος και να σε κλείσω. Οπότε οι Κινέζοι δεν θα εμπιστευτούν την Τουρκία ποτέ...αλλά από την άλλη την χρειάζονται.

Για αυτό εδώ υπάρχει πεδίο δόξης για την Ελλάδα λαμπρό , και θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι μόνη της, αλλά ως ΗΓΕΤΙΔΑ ΧΩΡΑ μιας ομάδας χωρών που θα είναι το αντίπαλο δέος σε αυτόν τον Μεσαίο Κόσμο ή Μεσαία Ζώνη που γράφαμε ΕΔΩ, που πάει να δημιουργήσει η Τουρκία , και για αυτό λέμε ότι είμαστε σε άμεση γεωπολιτική γειτνίαση με την Ινδία, διότι η Ινδία είναι πολύ ποιο κοντά μας γεωπολιτικά από ότι για  παράδειγμα το Βέλγιο .!
Ένα τελείως καινούργιο δίκτυο συμμαχιών ξετυλίγεται μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς μικρές, σχεδόν άσχετες μεταξύ τους αποφάσεις (όπως το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα) μπορούν στο τέλος της ημέρας να έρχονται και να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Οι εξελίξεις μερικές φορές τρέχουν πιο γρήγορα απ'οτι εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε, γι'αυτό και πρέπει πάντα εμείς να έχουμε όλους μας τους αισθητήρες ανοικτούς, ώστε να μπορούμε να τις αντιληφθούμε.

Υ.Γ Η Ελλάδα ούτε "μικρή" ούτε ασήμαντη είναι, ούτε δίχως "άσσους" στο μανίκι της.! Τα πάντα μπορούμε να καταφέρουμε...αρκεί να έχουμε θέληση.  Όπου υπάρχει θέληση...υπάρχει δρόμος.




3 σχόλια:

Μπάμπης είπε...

Εγώ απλός αγρότης είμαι Λύκαστρε
καί από γεωπολιτική λίγα καταλαβαίνω αλλά αυτό με την
ΕΛΒΟ το λέω ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.Θα εκπαιδεύουμε πιλότους στην
Καλαμάτα μαζί, ενώ μπορούμε να το κάνουμε άριστα μόνοι μας, όπως μέχρι τώρα κάναμε.
Και μάλιστα με ποιούς;Με αυτούς που πάντα μας επιβουλεύονται.
Δηλαδή Λύκαστρε έχω ελιές δικές
μου και φωνάζω τό γείτονα νά τίς μαζέψουμε καί θά του βάλω και ρήτρα να αγοράσω το λάδι μου και
μάλιστα πολύ ακριβά.!!!
Αυτοί πού έκαναν αυτές τις συμφωνίες την τσέπη τους κοιτάζουν και αυτό θα το δούμε.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Μπάμπη...θεωρείς ότι οι Ισραηλινοί έχουν ανάγκη την δική μας εκπαίδευση;; Να ήταν οι σκουράντζες κελεμπίες θα σου έλεγα ναι χρειάζονται εκπαίδευση διότι όποιος πιλότος βρέθηκε σε άσκηση μαζί τους ακόμα γελάει. Τόσες δεκαετίες τους τούρκους τους εκπαιδεύουμε ΔΩΡΕΑΝ...όλες αυτές οι αναχαιτίσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, για μένα είναι απλή συνεκπαίδευση.!

Ο ΕΣ προέβει σε πολλαπλές αμυντικές επιχειρήσεις μέσα στο φθινόπωρο με μέσα και αποτέλεσμα που δεν φαίνονται και ούτε θα ακουστούν ποτέ.
Αλλού κερδίσαμε και αλλού χάσαμε, το σίγουρο είναι ότι ήμασταν εκεί όταν έπρεπε . Λείπουν χρήματα και δυνατότητα πρόσληψης ανθρώπων με πείρα. Δηλαδή αν εγώ έρθω στο χωράφι σου να σε βοηθήσω να μαζέψουμε τις ελιές και μετά με πληρώσεις με λάδι θα είναι κακό;; Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου και οι Ε.Δ της Κύπρου που εκπαιδεύτηκαν μέσα από ασκήσεις με τους Ισραηλινούς ξέρεις σε τι επίπεδο έχουν φτάσει;;

Το Ισραήλ εκτός από τα 10 αεροσκάφη M-346 τους προσομοιωτές, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο της 20ετούς συμφωνίας μπορεί να παρέχει και άλλα "πράγματα".

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Άντε να σου πω και το άλλο φίλε Μπάμπη....Δεν υπαρχουν Έλληνες εκπαιδευτες σε Μ346...οι εκπαιδευτές θα είναι Ισραηλινοί στην αρχή.!! Αυτοί θα εκπαιδεύσουν μετά ίσως βγούν και Έλληνες εκπαιδευτές.

Θα έλεγα όμως πως η πραγματική είδηση της ημέρας, είναι ότι τόσο η πρεσβεία στο Ισραήλ όσο και το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας αναφέρουν Προμήθεια/Procurement που μπορεί να σημαίνει περισσότερα από απλή μίσθωση. Δηλαδή να μπορούν να συμμετέχουν και σε πολεμικές επιχειρήσεις αν απαιτηθεί.!!!

Κατάλαβες τώρα ότι δεν είναι όλα τα πράγματα όπως φαίνονται;; Έχεις καταλάβει ότι πάμε για ...πόλεμο;; Διότι μας δίνεται η δυνατότητα συνεκπαίδευσης με την IAF σε διαφορετικά δόγματα μάχης ως φυσικός σύμμαχος.