ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΤΙ ΈΜΑΘΑ ΜΈΣΑ ΣΤΟ 2021: ΝΕΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ, ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΈΜΑΘΑ ΜΈΣΑ ΣΤΟ 2021: ΝΕΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ, ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ.
 
Κρίση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Γιατί;;
 
Επειδή αυτές που διαθέτουμε μέχρι σήμερα πάνω σε άκαμπτα ιεραρχικά μοντέλα διοίκησης τους επί της πρόβλεψης της ζήτησης, δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν τις πολύ απότομες αυξομειώσεις στην ζήτηση ή τις δυνατότητες της προσφοράς υλικών, που εντάθηκαν με την πανδημία, ούτε να προσαρμοστούν ανάλογα με τα νέα δεδομένα ενός κόσμου με δύο παράλληλες μεγάλες "μεταλλάξεις" του:
 
1- Της νέας δομής της παγκοσμιοποίησης πάνω σε νέους γεωγραφικούς προσδιορισμούς των ορίων ισχύος των περισσότερων από μία ζωνών.
 
2- Τον ενεργειακό μετασχηματισμό, που εξαρτάται από άλλα προϊόντα και πρώτες ύλες, τελείως έξω από τις αναπτυγμένες σημερινές γραμμές εφοδιασμού.
 
3- Επειδή οι εμφανίσεις ιών και οι συνεπακόλουθες υγειονομικές κρίσεις είναι βέβαιο ότι θα επαναλαμβάνονται πολύ συχνότερα λόγω και της κλιματικής κρίσης αλλά και των εντεινόμενων δημογραφικών ανισοτήτων, τα δίκτυα logistics θα πρέπει να επανασχεδιαστούν πάνω σε πιο αποκεντρωμένες δομές διοίκησης και πρόβλεψης του έργου τους, για να μπορούν να προσαρμόζονται σε συχνές και απότομες μελλοντικές αυξομειώσεις.
 
4- Εταιρίες χωρίς διοικήσεις (DAO- Decentralized Autonomous Organisation) και Χρηματοπιστωτικά συστήματα χωρίς Τραπεζες (DeFi- Decentralized Finance).
 
Γιατί;;
Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου υπερσυγκεντρωτικου μοντέλου στο να λύσει τα μεγάλα σύγχρονο προβλήματα, σε συνδυασμό με την παράλληλη ανάδειξη νέων τεχνολογιών που αναδιαμορφώνουν το εμπόριο και την παραγωγη-κυκλοφορία του χρήματος επί του internet 3.0 και τις τεχνολογίες blockchain, ανέδειξαν ήδη νέες μορφές επιχειρηματικών μοντέλων. Όπως οι DAO και τα DeFi επί αυτών των νέων τεχνολογιών, και που στηρίζονται στην αποκέντρωση (decentralization και δημιουργία συστημάτων κατανεμημένοι κύρους). Νέες μορφές οργάνωσης με βασικό τους χαρακτηριστικό την απουσία διοικήσεων από Διοικητικά Συμβούλια, τις συχνές αμεσοδημοκρατικές λήψεις αποφάσεων από τους μετόχους τους και την κυριαρχία των έξυπνων ψηφιακών συμβολαίων (blockchain smart contracts) στην διοίκηση, τα συστήματα ποιότητας και όλες τις συναλλαγές με προμηθευτές ή πελάτες.
Ο βαθμός κυριαρχίας τους επί των παλιών κυρίαρχων αντίστοιχων δομών (ΑΕ-πολυεθνικές και Τράπεζες παραγωγοί χρήματος και τοξικών επί δανείων) θα καθορίσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τα χαρακτηριστικά (αλλά και την δυναμική ανταγωνισμού μεταξύ τους) των νέων ζωνών της νέας παγκοσμιοποίησης.
 
- Η οργάνωση των συλλογικών δομών υπεράσπισης της εργασίας (της εργασίας και ως data) και της οργάνωσης των πολιτικών σχηματισμών αντίστοιχα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και νέους κινδύνους που σχετίζονται και με την ποιότητα της δημοκρατίας ή την αντίστοιχη ισχυροποίηση αυταρχικών καθεστώτων. Η απουσία της σκέψης ως μοχλός και παράδειγμα λειτουργίας της δημοκρατίας με πιο αποκεντρωμένες και λιγότερο ιεραρχικές δομές λήψης αποφάσεων και οργάνωσης της συλλογικής δράσης, δείχνει πλέον έντονα την ανάγκη υπέρβασης των παρωχημένων μοντέλων κομμάτων "νέου τύπου" του προηγούμενου αιώνα.
 
- Η "μεγάλη παραίτηση" και το χρήμα ως χρόνος.
Γιατί;;
Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων μεσαίων στελεχών (κυρίως στους κλάδους των τεχνολογιών και της υγείας) που πήρε στις αναπτυγμένες οικονομίες διαστάσεις "επιδημίας" εντός του 21, έστρεψε ήδη εκατομμύρια εργαζομένων στην αναζήτηση νέων, καλύτερων ευκαιριών καριέρας ή κοινωνικής εξέλιξης δια της εργασίας τους σε άλλους κλάδους ή νέες μορφές αυτοοργάνωσης της εργασίας πάνω στα νέα δεδομένα που σκιαγραφηθηκαν στα δύο πιο πάνω 🔹, ή με την αναζήτηση ευκαιριών επιβίωσης στα παιχνίδια του καζινο-απιταλισμου.. Το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί ως πανδημία αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και αντιπαράδειγμα επίλυσης των νέων φαινομένων με ριζικες και ουσιαστικές μεταρρύθμισεις που θα υπερασπίζονται την εργασία. Αυτή η έλλειψη θα έχε τότε ως αποτέλεσμα μια ακόμα κρίση δίπλα στις πέντε που είναι ήδη σε εξέλιξη (ενεργειακή, logistics, παραγωγής, οικονομική και υγειονομική). Την κρίση και στην αγορά εργασίας, με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες και στις 5 τρέχουσες.
 
- Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως στις 20-24 ώρες χωρίς μειώσεις αποδοχών, ΚΑΙ
 
Η χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης ενδογενως με την έκδοση ανταλλάξιμων ψηφιακών παγίων επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται έτσι (μέχρι το σύστημα να ισορροπήσει) ίσως είναι η καλύτερη επιλογή που υπάρχει αυτή την στιγμή για την σύνθεση μέρους ή όλων όσων γράφτηκαν πιο πάνω,  ως επί μέρους λύσεις ή συμπεράσματα/προκλήσεις.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα DAO και τα DeFI στηριζονται σε open source programs και ως εκτουτου ειναι πολυ ευκολο σε καποιον να αλλαξει το code κατα το δοκουν με καταστροφικες συνεπειες.
Αυτο εγινε και στο THE DAO.