ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΜΝΗΜΌΝΙΟ ΚΑΘΕ ΧΡΌΝΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΜΝΗΜΌΝΙΟ ΚΑΘΕ ΧΡΌΝΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Το περιβόητο σχέδιο "ανάπτυξης" του νομπελίστα Πισσαρίδη, στηρίζεται σε μια μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 που εκπόνησε η ΜΚΟ ΔιαΝεοσις* και μπήκε στο γενικό σχέδιο με cut&paste. To πιο πάνω πινακάκι με τις προβλέψεις είναι το ζουμί του.
 
Τι μας λέει λοιπόν αυτή η ΜΚΟ, στην οποία συναντήθηκαν και συνεργάζονται "σχεδιάζοντας" όλοι οι νεοφιλελέ με μπλε ή πράσινους κόκκους, των φύλων από Σημίτη μέχρι Τζημερου (προσωπικά δεν διαβάζω τίποτε από αυτά που γράφει η μουσίτσα ο Τζήμερος , προτιμώ να δώ ταινίες με τον Βέγγο):
 
Με τιμές πχ φυσικού αερίου του 2019 (μέση τιμή ΜWh φυσικού αερίου 21€), θα έπρεπε πληρώσουμε φέτος περίπου 5δισ€ για εισαγωγές αερίου (από τους αγωγούς ή με καράβια υγροποιημένο σε μορφή LNG), και με σχεδόν μηδενική την δική μας εγχώρια παραγωγή με την μορφή βιοαερίου RNG.
Eλαχιστη πρόβλεψαν την μεταβολή τους μέχρι το 2030, παρά τον σαματά που γίνεται για ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά, που ως γνωστόν δεν θα επαρκούν ποτέ από μόνα τους για να μας καλύψουν συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες για ηλεκτρισμό. Πόσο μάλλον και για θέρμανση ή κίνηση.
Λόγω αυτού του σχεδιασμού και η μη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η εγκατάλειψη του σχεδίου μεταφοράς του προς την ΕΕ μέσω του αγωγού EastΜed σε επιτροπές και ατέρμονες συζητήσεις καθυστερήσεων. 
 
Κατά τους γερμανικής κοπής σχεδιασμούς, αυτός ο αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός του ρωσογερμανικού αγωγού Nordstream2, ο λόγος δηλαδή των τωρινών εκβιασμών του Πούτιν. Το αποτέλεσμα τους μέχρι τώρα:
 
🔸Η κατά 400% μεσοσταθμική αύξηση του κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου για το 21 (δεν προβλέπεται να πέσει η τιμή στα συνήθη επίπεδα, κατά τους πιο αισιόδοξους, μέχρι τα μέσα του 23. Όπερ, μόνο την διετία 21-22 τα προβλεπόμενα 5 δισ θα γίνουν 15δισ€ κάθε χρόνο.
 
✔️Γράψε στο τεφτέρι, προς το παρόν, μείον 20δισ απόκλιση στο σχέδιο..
 
🔸 Η τιμή μέση εισαγωγής αερίου στην ΕΕ είναι σήμερα περίπου διπλάσια της τιμής που διατίθεται το φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ (σήμερα 47€ η ΜWh, σχεδόν διπλάσια και αυτή απ' ότι πέρσι ή πρόπερσι τέτοια εποχή.
 
Οι Μπασιάς, Κονοφαγος και άλλοι ειδικοί στα περί των ελληνικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, υπολογίζουν με τιμές του 19 ότι, μόνο από τα κοιτάσματα της νότιας και ανατολικής Κρήτης, η απώλεια εσόδων για την εθνική οικονομία είναι περίπου 20δισ κάθε έτος, και 7,5δισ€ τον χρόνο τα διαφυγόντα έσοδα από φόρους και δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου.
 
Υπολογίζοντας αυτά με τις αντίστοιχες τρέχουσες τιμές του εξαγόμενου αερίου από τις ΗΠΑ, η χασούρα ανεβαίνει στα 40δισ τον χρόνο για το ΑΕΠ και στα 15δισ τον χρόνο λιγότερα κρατικά έσοδα.
 
✔️Άρα μόνο από αυτά και μόνο για την τριετία 21-23, οι συνολική απόκλιση από το σχέδιο φτάνει, με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς τουλάχιστον τα 100δισ€! Όσο δηλαδή αυξήθηκε και το χρέος με το PSI του Βενίζελου το 2012, Και πάνω από 20δισ λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο ταμείο την ίδια χρονική περίοδο!
 
Αφού αυτά κάποιος (εμείς) τα χάνουμε, κάποιος πρέπει να τα κερδίζει. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ (δες κάτω στην εικόνα 1), την χασούρα μας αυτή θα την κερδίσουν, με την σειρά:
 
🔹 Οι κύριοι προμηθευτές αερίου. Δηλαδή κατά σειρά, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν (από τους προμηθευτές μέσω αγωγών), και οι ΗΠΑ, το Κατάρ και πλέον και η Αίγυπτος, οι κύριοι προμηθευτές μας μας μέσω καραβιών LNG
🔹 Οι εφοπλιστές καραβιών LNG και οι έμποροι εισαγωγής. Αυτοί όλοι συγκαταλέγονται στους βασικούς υποστηρικτές/χορηγούς της ΝΔ. 
 
Έτσι, για μια χούφτας τύπους τύπου Μαρινάκη, Κοπελουζου κλπ συναφών τα συμφέροντα, σχεδιάστηκε η εμβάθυνση της ενεργειακής μας φτώχειας και η αύξηση της τιμής και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και σχεδόν όλων των εγχώριων προϊόντων κατά 25-40%.
Μετά από όλα αυτά, δεν μπορείς να λες "σορυ, δεν το ήξερα, γράψε λάθος" όταν θα συμφωνείς στην επανάληψη όλων των πολιτικών, όπως οι πιο πάνω. 
 
Ο ενεργειακός μεσαίωνας είναι ακριβώς ο ίδιος για όλα τα προγράμματα ένθεν κακειθεν, όσο αυτά επιμένουν σε δήθεν οικολογικά Πρασιναλογα, που στο τέλος μας στρέφουν στο μαγκάλι..
Μνημόνιο είναι, πάλι για να σωθούν οι τράπεζες και 5-10 οικογένειες της διαπλοκής.
 
Εικόνα 1...Το 20 από τα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ
 

 Μπασιας και λοιπή τεκμηρίωση με χάρτες και τα σχετικά τους ΕΔΩ από τον Μάιο που τα λέγαμε...
 
 
* ΔιαΝεοσις: Εδώ ο καλός συντονισμός (και οι ευχαριστίες).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: