ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

LCS 5, 7 & 9 ή Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

LCS 5, 7 & 9 ή Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα.

Τα συγκεκριμένα πλοία τέθηκαν σε υπηρεσία με το USN πριν 6, 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα και έχει δρομολογηθεί ήδη η απόσυρσή τους για το 2022. Η πρόωρη απόσυρση τόσο νέων πλοίων, ειδικά τη στιγμή που οι αριθμοί μετράνε στον  ανταγωνισμό με την Κίνα, σηματοδοτεί με πάταγο ολόκληρη την αποτυχία της κλάσης Freedom. 

Τα πλοία έρχονται εξοπλισμένα με TRS-3D ρανταρ (αντί του 4D των mmsc και των lcs μετά το 17ο). Είναι γεγονός ότι όλα έχουν μείνει από βλάβες και μάλιστα σε μια περίπτωση κινδύνευσε το πλήρωμα καθώς το πλοίο έμεινε χωρίς καθόλου ισχύ, ακυβέρνητο. Η επισκευή και ο εξοπλισμός τους κρίθηκαν ασύμφορα (άνω των 2 δις $) και αυτός είναι επίσης ένας απ τους βασικούς λόγους της εντελώς πρόωρης απόσυρσης. 

Κατά τα άλλα, φέρουν εκτοξευτή RAM και πυροβόλο 57'' της BAe ενώ υποτίθεται ότι μπορούν να προσαρμοστούν διάφορα modules ανά αποστολή τα οποία, ωστόσο, ποτέ δεν δοκιμάστηκαν επιτυχώς στη σύντομη υπηρεσία των πλοίων, εκτός από μια βολή hellfire από το USS Detroit. Tα σκάφη δεν αντέχουν σε ευθεία σύγκριση ούτε καν με τις ΤΠΚ super vita του ΠΝ, καθώς δεν υπολείπονται οικτρά μόνο σε οπλισμό, αλλά ακόμα και σε εμβέλεια, ενώ έχουν 5πλασιο εκτόπισμα. 

Το κόστος χρήσης και των τριών σε αμερικανική υπηρεσία, φτάνει σχεδόν το κόστος 2 αντιτορπιλικών Arleigh Burke, χωρίς προφανώς την ικανότητα να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες αποστολές. Έτσι, αν τα πλοία δοθούν κατά το αγαπημένο "as is" τίθενται άμεσα θέματα κόστους χρήσης αλλά και μηδενικής μαχητικής αξίας και επιβιωσιμότητας. 

Αν πάλι οπλιστούν και επιδιορθωθούν, τότε το κόστος θα ξεπεράσει αυτό μιας καινούριας κανονικής κορβέτας (οποιασδήποτε) ενώ τα πλοία και πάλι θα υπολείπονται σε μαχητική αξία διατηρώντας πάντα το αυξημένο κόστος χρήσης. Εν τέλει, δεν υπάρχει λογικό σενάριο αξιοποίησης των συγκεκριμένων πλοίων, είτε δοθούν "δωρεάν", είτε με αντίτιμο.

Θα αρχίσει να πέφτει ξύλο στους δρόμους όση αστυνομία και να έχουν μαζί τους όσοι πολιτικοί υπογράψουν οτιδήποτε σχετικό με τα καρυδότσουφλα. Ξύλο και γαμήσι, ούτε ο στρατός δεν τους σώζει. Έλεος πήγαμε να ηρεμήσουμε και άρχισαν πάλι. Θα πέσει πολύ ξύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: