ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 5-7% ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ- ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 5-7% ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ-ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ.
 
Όλο το εγχώριο και ευρωπαϊκο νεοφιλελευθερισταν, από τον Αδωνι μέχρι και τον Στουρναρα αλλα και μέχρι την Λαγκαρντ, παρατηρούν αμήχανοι να εκτινάσσεται ο πληθωρισμός σε μεγάλα επίπεδα. Και τον ξορκίζουν με επίπλαστη αισιοδοξία ότι αυτός θα έχει μικρή διάρκεια, παροδικό το φαινόμενο, σχεδιάζοντας ανάλογα.
 
Τι όμως ΔΕΝ σου λένε:
 
Ίσως δεν είναι γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη και μια ακόμα μετάλλαξη, ας την λέμε μετάλλαξη "Π" (όπως Περιβάλλον, Πρασινάλογα κλπ) του νεοφιλελευθερισμού, που σχεδιάστηκε σε κάποια εργαστήρια παραγωγης Μεγάλων Ιδεών με ένα και μόνο στόχο:
 
Να σωθεί η παντοκρατορία των εμπορικών τραπεζών επί της πολιτικής (και επί των τεσσάρων εξουσιών" ) που απέκτησαν τα προηγούμενα 50 χρόνια λόγω του τρόπου που παράγεται το νέο χρήμα και τα τοξικά παράγωγα του, γνωστά ως derivatives ή συνθετικά τραπεζικά προϊόντα.
 
Αυτή η ανάγκη προέκυψε από την σύγκρουση της Ζώνης του Κόκκινου Καπιταλισμού (περί την Κίνα) που ήδη διαμορφώθηκε με τον, ας τον λέμε, "Πράσινο Καπιταλισμό", που προσπαθεί να καλύψει τώρα όλο τον υπόλοιπο κόσμο που δεν θα ανήκει στην εμπορική Ζώνη περί την Κίνα.
 
Γεωπολιτική εξέλιξη αυτές οι ζώνες που επιταχύνθηκε από την μυωπική πολιτική διαχείριση του Τραμπ, και συνέπεσε και με τον πολιτικό νανισμό της ΕΕ και το Brexit. Συνέπειες αυτά και της δογματικής εμμονής των νεοφιλελέ στις ίδιες πολιτικές που ίσχυαν την εποχή των παιδιών αγελάδων των δεκαετιών 90-2000.
 
Χαρακτηριστικό της σύγκρουσης: 
 
Η προσπάθεια της Δύσης να επιβάλλει στην Ανατολή πρόσθετα κόστη στην παραγωγή της μέσω πέναλτυ σε προϊόντα και στην ενέργεια, με πρόσχημα την σωτηρία του περιβάλλοντος.
Η κλασσική μέθοδος δια του ελέγχου της ενέργειας δεν δουλεύει πλέον, από την στιγμή που το Ιράν προσδέθηκε σε αυτό το γεωπολιτικό σύστημα, η Ρωσία παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργειακός ρυθμιστής και μπαλάντζα ανάμεσα στους δυο κόσμους, η δε πυρηνική Κίνα έχει γίνει ήδη και ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ του πλανήτη. Επιπρόσθετα, έχει καταφέρει πλέον να μην την αγκιζουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε μέτρα κυρώσεων ή εμπορικών δασμών. 
 
Και εδώ θα μου πεις ίσως:
Τι κακό έχει βρε μάστορα η προστασία του Περιβάλλοντος δια του περιορισμού της εκπομπής ρύπων που επηρεάζουν τελικά την θερμοκρασία του πλανήτη;;
 
Αν πραγματικά ήταν αυτός ο στόχος δεν θα έλεγα τίποτα!
Όμως η όλη προσπάθεια της Πράσινης Ζώνης στηρίζεται σε τρεις παράγοντες. 
 
- Ο πρώτος είναι η δημιουργία οικονομικών αντικινήτρων στην χρήση ορυκτών καυσίμων μόνο. Ήδη αισθάνεσαι τις πρώτες μετά την αύξηση χρήσης εισαγόμενης βιοαιθανόλης από το 1 στο 3% στα διυλιστήρια, που ισχύει από την 1/1/21, και από την αύξηση των "δικαιωμάτων ρύπων" και στα καύσιμα κίνησης.
 
Από φέτος τον Ιούνιο ο αντίστοιχος πρόσθετος φόρος ρύπων στη βενζίνη είναι 4,6 σεντ/ λίτρο και κλιμακωτά θα ανέλθει στο 2026 στα 27,6 σεντ/λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης /πετρέλαιο θέρμανσης ο φόρος μέσω δικαιωμάτων ρύπων το 2021 θα είναι 5,43 σεντ/ λίτρο και το 2026 θα φθάσει τα 32,56 σεντ/ λίτρο.
Στο υγραέριο ο φόρος το 2021 θα είναι 3,04 σεντ/ λίτρο και θα φθάσει το 2026 στα 18,25 σεντ/λίτρο και
Στο ελαφρύ μαζούτ από 6,04 το 2021 θα ανέλθει στα 36,26 σεντ/λίτρο. 
 
Ήδη τα "δικαιώματα ρύπων", που καταλήγουν στο τέλος στο Πράσινο Ταμείο, αυξήθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο στα "χρηματιστήρια" αγοροπωλησίας δικαιωμάτων κατά 73%. Και θα αυξηθούν και άλλο! Έτσι, και να ξανα-ανοίξει ο Πούτιν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, οι τιμές στην ενέργεια θα παραμένουν υψηλές, αφού οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό χωρίς την εφεδρεία κάποιου καυσίμου χημικής ενέργειας (σήμερα ενώσεις του άνθρακα, κατά το 50 το υδρογόνο)
Όπερ η γραμμή είναι "πουλήσατε τώρα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και κάντε τα ηλεκτρικά, αλλάξτε τους καυστήρες πετρελαίου και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κλπ γιατί θα πείτε την βενζίνη βενζινάκι". Όλα από ΑΠΕ λέει αυτή η uber alles πολιτική.
 
- Ο δεύτερος παράγοντας ορίζεται από τις τεράστιες επενδύσεις που θα απαιτηθούν γι αυτή την Πράσινη μετάβαση. Επενδύσεις που για την ΕΕ μπορεί να πλησιάζουν τα 16-17τρισ την επόμενη πενταετία, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς! Συνολικά θα απαιτηθούν πάνω από 75τρισ$ σε όλον τον πλανήτη μέχρι το 30 σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ.
Τα κορονοϊοπακέτα που επιδοτούν μέρος αυτής της μετάβασης είναι, προφανώς, μια σταγόνα στον Ωκεανό. 
 
Άρα φτιάξε νέα δάνεια από την ΕκΤ και το Τραπεζικό σύστημα τόσο για τα απαραίτητα έργα υποδομών όσο και για την αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί σε όλη την οικονομία.
Και έτσι σώζεται, λέει, η παρτίδα ΚΑΙ για την Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία /παραγωγή υποδομών ΑΠΕ. Αλλά σώζονται λέει έτσι ΚΑΙ οι Τράπεζες, που άρχισαν να κινδυνεύουν σοβαρά από τις επιδράσεις της άλλης μετάλλαξης, της ψηφιοποίησης των συναλλαγών στο νεο Internet 3.0, που γίνονται εξωτραπεζικα.. Όσο η τελευταία ΔΕΝ απειλεί τις παραγόμενες φούσκες των τοξικών παραγώγων των δανείων, ο μεταλλαγμένος νεοφιλελευθερισμός της προηγούμενης περιόδου σώζει την παρτίδα μεταλλαγμένος! Σαν τον 007 ένα πράγμα, με άδεια να σκοτώνει.
(Δεν αποφεύγεται όμως έτσι καθόλου ο συστημικός κίνδυνος καταρρεύσεων πχ από μεγάλες επιχειρήσεις στην Κίνα ή την ΕΕ που κλυδωνίζονται από τις κρίσεις που δημιουργούν αυτές οι αλλαγές, που απορυθμιζουν τα πάντα!)
 
- Ο τρίτος είναι η προϋπόθεση επάρκειας σε στρατηγικά μέταλλα που απαιτούνται από τις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ και ΔΕΝ υπάρχουν σε επάρκεια σε όλο τον πλανήτη ή ελέγχονται από την Κόκκινη Ζώνη. Έτσι ο περιορισμός ΜΟΝΟ των ορυκτών καυσίμων χωρίς αυτά τα μέταλλα ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΥΤΟΠΙΑ!
 
Όλα αυτά έχουν επίδραση όμως και στις πολιτικές. Και αφού είναι αδύνατη η επίτευξη αυτών των στόχων από την δράση του "αόρατου χεριού της αγοράς", που τελικά τον "έπαιζε" για τριάντα χρόνια, επανήλθαν στο προσκήνιο οι good old Κεϋνσιανές συνταγές. Τόσο που ακόμα και η Λαγκαρντ της ΕκΤ να αλλάξει την δογματική συνταγή των νεοφιλελε και να λέει τώρα "δεν πειράζει, αν ανέλθει ο πληθωρισμός και πάνω από το 2%, παροδικός θα είναι, πάρτε αεράτα ευρω και ξοδέψτε γιατί χανόμεθα".
 
Το όλο σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ιδεολογική νίκη  (του προηγούμενου αιώνα) αν δεν προσεχθούν μερικές λεπτομέρειες, μέσα στις οποίες κρύβεται συνήθως ο... διάβολος. 
 
1) Η αύξηση του κόστους ζωής σε όλη την φάση της ενεργειακής μετάβασης, που θα διαρκέσει μια με δυο δεκαετίες, λόγω της αλυσίδας ενεργειακής-logistics- παραγωγης- χρηματοοικονομικής κρίσης που ήδη εκδηλώθηκε σαν συνέχεια της κρίσης προσφοράς και ζήτησης που ξεκίνησε έντονα το 18, προ κορονοϊού. Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις που συνεχίζουν να ισχύουν πχ καθ ημάς Αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ως εμμονικοί στόχοι των νεοφιλελε policy makers αλα Μητσοτάκη/Πισαριδη κλπ. και οδηγούν πολύ γρήγορα στην ενεργειακή και ενδεχομένως στην επισιτιστική φτώχεια πολύ μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού! 
 
Οι πραγματικές αιτίες του πληθωρισμού πρέπει να αναζητηθούν σε αυτό και όχι στην υπερπροσφορά νέου αερατου χρήματος "για την πανδημία" αφού αυτό ποτέ δεν έφτασε ποτέ στην κατανάλωση. Έγινε κατ ευθείαν τραπεζικά παίγνια, στην πλειοψηφία του (σύνολο νέου χρήματος 25τρισ$ την διετία 20-21, έφτασε στην κατανάλωση γύρω στο 20% μόνο).
 
2) Έτσι,για να προλάβουν τις εξεγέρσεις, φτιάξε τώρα, ανάμεσα στα lockdowns, μηχανισμούς καταστολής και παραπληροφόρησης στέλνοντας το ενδιαφέρον του κοινού στα δικαιώματα για τα δικαιώματα. Ζαβά είναι, σου λέει, δεν θα καταλάβουν τι παίζει κοιτώντας την Πετροβασίλη να τσακώνεται με την Γιαδρικιάογλου για την ποιο χαζή αιτία. Και για τον πληθωρισμό πάλι αυτοί θα φταίνε. Όπως και για το ότι δεν πρόλαβαν, με ατομική τους ευθύνη, να τσεπώσουν το νέο χρήμα και να το κάνουν κατανάλωση για να κινηθεί πάλι η μηχανή. Ποιο χρήμα ακριβώς, αφού αυτό στην πλειοψηφία του κρατήθηκε για κερδοφόρα παίγνια από τις τράπεζες, δεν το λένε.
 
3) Τον αποκλεισμό των μικρών παραγωγών και των συνεταιρισμών των καταναλωτών/ιδιοπαραγωγών ενέργειας από τους τους διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης. Ευκολάκι αυτό, όσο τα επενδυτικά σχέδια τα διαχειρίζονται και τα κρίνουν ΜΟΝΟ οι Τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια, που αποκλείουν από τις ενισχύσεις το 92-94% των σημερινών επιχειρήσεων.
 
4) Τον τελικά αλώβητο, από όλα τα πιο πάνω, ανταγωνισμό με την Κόκκινη Ζώνη του Καπιταλισμού. Αυτή ακολουθεί (έστω και δια του αυταρχισμού) μια άλλη στρατηγική. Τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους στην παραγωγή- που φτάνει όσο και το τριπλάσιο του εργατικού, δια του σταδιακού μηδενισμού της εμπλοκής των κλασσικών εμπορικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της παραγωγής ή της κατανάλωσης. Να σου το ψηφιακό γουαν έτοιμο γι αυτό, φτιαγμένο πάνω στις ίδιες τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων. Τρέχα φτάσε τους τώρα.
 
5) Την δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας και φόβου μπροστά στα επερχόμενα, με τον κίνδυνο να δαιμονοποιηθούν οι ίδιες οι "Πράσινες" μεταρρυθμίσεις από νεο-συντηρητικές δυνάμεις, αυτές που συσπειρώνονται τώρα . Εγκλωβίζει και λαϊκά στρώματα σε φοβικά σύνδρομα για να μπορούν οι πραγματικές ελίτ, σήμερα όσοι κερδίζουν από τα παίγνια του καζινοκαπιταλισμου, να συνεχίζουν ανενόχλητες ενώσω ΟΛΑ τα πιο πάνω συμβαίνουν.
 
6) Στην αποσιώπηση όλων των πιο πάνω ως αιτιών δημιουργίας μακροχρόνιου πληθωρισμού της τάξης του 5-7% ετήσια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Άλλοι θα λένε "φταίει το πολύ χρήμα που έπεσε στην αγορά" και άλλοι, πιο ακραία νεοδεξιοι, θα λένε "φταίει η απο-παγκοσμιοποιηση που δημιούργησε κρίση στα logistics. Για να δικαιολογηθούν έτσι νέοι κύκλοι λιτότητας.
 
Δηλαδή αντιφάσεις που οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο.
Τούτων λεχθέντων, προκύπτει το ερώτημα: ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;;
 
Να βρούμε νέες ιδέες που μπορούν να μετατρέψουν τους κινδύνους που σκιαγραφούνται από τις αντιφάσεις, όπως πιο πάνω, σε πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης δια της διεύρυνσης της δημοκρατίας και της από τα κάτω συλλογικής αυτενέργειας. Πως;;
 
Ισχυρίζομαι ότι ένα κατάλληλο "New Deal" που θα μπορούσε να βοηθήσει να μην ξαναβρεθούμε πίσω σε σκοτεινές εποχές αλά Μεσαίωνα, εκεί που τελικά οδηγούν όλα τα πιο πάνω, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο καινοτομίες:
 
1. Τον περιορισμό του εργάσιμου χρόνου όλων μέχρι και στο μισό χωρίς μειώσεις αποδοχών ΚΑΙ
2. Στην χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης μέσω της αφαίρεσης του μονοπωλιακού δικαιώματος έκδοσης νέου χρήματος από τις Τράπεζες, με την σύνδεση της παραγωγής νέου τύπου ψηφιακών μέσων συναλλαγών για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενδογενώς, Μέσων συναλλαγών συνδεδεμένων πχ με τον ελεύθερο χρόνο που μπορούν οι άνθρωποι να διαθέσουν για τις προσωπικές και κοινωνικές τους ανάγκες και την βελτίωση τους ή με την ποσότητα της ενέργεια που θα σώζουν για τις παραγωγικές και άλλες ανάγκες ή από την αξια των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή κάποιο συνδυασμό αυτών η παρόμοιων δεικτών.
 
Το πόσο Πράσινη θα την κάνουμε τότε την ανάπτυξη και πως, και για ποιόν, θα έχουμε χρόνο αλλά και τα μέσα να το βρούμε! Αρκεί να λειτουργεί η δημοκρατία και να μην έχει πνίγει όλος ο πλανήτης και από την άλλη επικίνδυνη μετάλλαξη του νεοφιλελευθερισμού, την "D", που χρειάζεται άλλο τόσο σεντόνι για να σκιαγραφηθεί.

Kαι η μετάλλαξη D  ΕΔΩ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: