ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ο εφησυχασμός, και η προσκόλληση σε δόγματα του παρελθόντος αποτελούν κακό οδηγό.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Υπάρχει που λέτε μια διάχυτη τάση να θεωρούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις κάποιας μορφής real time strtegy game. Αρκεί δηλαδή να παράξεις το οπλικό σύστημα, αν είναι και εμφορτο συστημάτων και εντυπωσιακό ακόμα καλύτερα.

Από άποψη δόγματος ότι κάνουν οι άλλοι και από άποψη γεωγραφίας who cares, fuck geography. Στο ελληνικό δόγμα Άμυνας λοιπόν η γεωγραφία μας παρέχει κάποιες εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι η νήσος Φαρμακονήσι που βλέπουμε και στην φώτο.

Με έκταση κάτι λιγότερο από 4k km2, άνυδρο, χωρίς βλάστηση, χωρίς μόνιμο πληθυσμό, με χαμηλό μέγιστο υψόμετρο, φρουρείται από μια ολιγομελή φρουρά από την 80η ΑΔΤΕ.Απέχει πέραν των 40 km από Σάμο και Κω, εκτός βεληνεκούς υποστήριξης δηλαδή πυροβολικού Απέχει ταυτόχρονα περί τα 5,5 νμ μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Εντός βεληνεκούς εχθρικού πυροβολικού, κάλυψης εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων και σε απόσταση 10λεπτου με rhibs από τις απέναντι εχθρικές ακτές .Εντός βεληνεκούς uavs που μπορούν ακόμα και να επιχειρούν άνωθεν των τουρκικών ακτών και σε απόσταση 10λεπτου από απέναντι suicide drones ή loitering munitions που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να πλήττουν ακόμα και συγκεντρώσεις στρατευμάτων της τάξης του ενός.

Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των γρίφων που καλείται να λύσει η ελληνική πλευρά Με κυριότερο αυτό των μικρών νήσων, νησίδων που η γεωγραφία δεν μας δίνει πλεονέκτημα και η υιοθέτηση από τουρκικής πλευράς εκτεταμένης χρήσης uavs, ucavs, usvs το κάνει ακόμα πιο δυσεπίλυτο.

Ο εφησυχασμός λοιπόν, η προσκόλληση σε δόγματα του παρελθόντος, η αντιγραφή δογμάτων ασύμβατων με το ζητούμενο, η ιδεοληψία, οι κλαδικές αντιλήψεις, η αβελτηρια και απροθυμία για αλλαγή αποτελούν κακό οδηγό .

Υ.Γ Οι γραφειοκρατίες των ΥΠΕΘΑ παγκοσμίως πολλές φορές αδυνατούν να ακολουθήσουν κατά πόδα τις εξελίξεις στην τέχνη του Πολέμου και μένουν κολλημένες σε δόγματα του παρελθόντος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λυκ εσύ τι θα πρότεινες φίλε για δόγμα;Επίσης,περιμένουμε την ανάλυση για εκείνα τα άρθρα απ'το defendia για το σενάριο Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.Το έχεις τάξει και ο λαός περιμένει.