ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Σενάριο Ρώσο-ουκρανικής σύγκρουσης το καλοκαίρι του 2022 – Μέρος Α’

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : To σενάριο του Defendia για ρωσοουκρανικό πόλεμο ξεκινάει πολύ καλά. Θετική εντύπωση η σημασία του ρόλου της Υπερδνειστερίας που είναι και γνώμη του ιστολογίου. Οι παραδοχές, τώρα, είναι πάντα παραδοχές. Χωρίς αυτές, δεν υπάρχει σενάριο. Αδύναμο σημείο του σεναρίου, ήδη απ την αρχή, η εμπλοκή F-16 και F-15 με ουκρανούς χειριστές. Σε 6 μήνες κρίνω αδιανόητο να ενταχθούν f-16 και f-15 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επίσης τα TU160 είναι εκτός εξίσωσης γι αυτό το πεδίο. Τα su34 θα κάνουν τη δουλειά καλύτερα. Άλλο αδύναμο σημείο του σεναρίου η υπόθεση ότι οι Ρώσοι είναι Ευρωπαίοι να περιμένουν πότε θα έχει καλό καιρό να εισβάλουν. Το μόνο σίγουρο δεν παίζει η άνοιξη. Και αυτό γιατί κολλάνε τα άρματα στις λάσπες...και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.! Αρχίζω και πιστεύω ότι δεν θα δοθεί βοήθεια στην Ουκρανία όχι λόγω των απωλειών, αλλά για να μην πέφτουν τα ιπτάμενα μπιφτέκια σαν κοτόπουλα...Ξεκίνησε το παιχνίδι της ηθικής νομιμοποίησης της εισβολής, απολύτως αναγκαίο άνευ τυπικού νομικού ερείσματος. Θα κάνω την πρόβλεψη ότι αν το ΝΑΤΟ δεν υποχωρήσει ολοκληρωτικά, τότε μέχρι τέλος Ιανουαρίου ο Δνείπερος θα είναι το νέο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.


Στις 3 Δεκεμβρίου 2021 ένα άρθρο των Washington Post, με βάση πληροφορίες του αμερικανικού πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, η Ρωσία την 1η Δεκεμβρίου ετοίμαζε επίθεση κατά της Ουκρανίας, ώστε να εξουδετερώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία και να προσαρτήσει τις ρωσόφωνες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Ντονμπάς. Αυτή είδηση έρχεται μόλις 6 μήνες από την ένσταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας του Απριλίου του 2021 όπου είχε το σύνολο της διεθνής κοινότητας να ασχολείται με την Ρωσία και την Ουκρανία για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.


Σε αυτό το σενάριο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πως θα εξελίσσονταν μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2022 για περίπου 7-10 ημέρες. Επιλέξαμε την περίοδο του Ιουλίου για αυτό τον σκοπό, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν στη διάθεση τους μια σειρά από σύγχρονα όπλα τα οποία ακόμα και οι δύο χώρες διαθέτουν σε μικρότερους αριθμούς (πχ Μ-84, Τ-14, Su-57, κτλ.), βάζοντας έτσι και τις δύο χώρες στη μέγιστη δυνατή ισχύ που θα μπορούν να έχουν, και λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι και οι δύο θα γνωρίζουν ότι μια σύγκρουση είναι πλέον θέμα του «πότε» και όχι του «αν» συμβεί. Το σενάριο θα χωριστεί σε 4 μέρη, όπως και προηγούμενα σενάρια μας, ώστε να γίνει πιο κατανοητό από τον κόσμο και πιο εύκολο στο να το διαβάσει κάποιος αν θέλετε.


Ρωσικές και Ουκρανικές δυνάμεις το 2014, η ισσορόποια δυνάμεων έκτοτε δεν έχει αλλάξει

Το σενάριο θα έχει να κάνει με την εισβολή τακτικών ρωσικών δυνάμεων εντός του θύλακα του Donetsk-Luhansk  για να παρέχουν υποστήριξη στους Ρώσους αυτονομιστές, κάτι που θα θέσει την Ουκρανία σε κόκκινο συναγερμό και θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κατά των Ρώσων αυτονομιστών. Την ώρα που η Ουκρανία θα ετοιμάζει την επίθεση της στο Donetsk-Donbas, η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία από την Τρανσίστρια, την Λευκορωσία, και την ίδια την Ρωσία, ώστε να καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό και να καταλάβει όλη την Ανατολική Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι τον Δνείπερο.

Ρώσοι στρατιώτες Spetsnaz

Κανόνες Σεναρίου

Το σενάριο θα χρειαστεί μερικούς κανόνες, και γι’ αυτό και οι κανόνες θα είναι χωριστά για την Ρωσία και χωριστά για την Ουκρανία. Ξεκινώντας με τους κανόνες του σεναρίου για την Ουκρανία:

  1. Η Ουκρανία θα λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα ενισχύσεις από δυτικές χώρες, αρχικά στη μορφή συστημάτων και πολεμικού υλικού, και εν συνεχεία, στη μορφή ομάδων ειδικών δυνάμεων (πχ SAS, SEALS, κτλ) από χώρες του NATO.
  2. Κατά τη διάρκεια του σεναρίου, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία θα αποστείλουν στην Ουκρανία στρατιωτικές δυνάμεις στη μορφή των ταξιαρχιών (brigades) που σταθμεύουν στην Ευρώπη, αλλά όχι σχηματισμούς που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις χώρες.
  3. Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αποστείλουν συμβούλους και υλικό στην Ουκρανία, αλλά όχι στρατιωτικούς σχηματισμούς.
  4. Η Ουκρανία στο μεσοδιάστημα αυτής της κρίσης θα κηρύξει επιστράτευση, καθώς ο ουκρανικός στρατός θα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση στο να παραμείνει σε επιφυλακή για τόσο μεγάλο διάστημα.
  5. Η Ουκρανία θα συνεχίσει τις άμεσες αγορές στρατιωτικού υλικού (πχ Bayraktar), ενώ την ίδια στιγμή θα δώσει έμφαση στον στρατό ξηράς, καθώς εκεί θα επικεντρωθεί το κύριος μέρος της σύγκρουσης.
  6. Οι ΗΠΑ θα παρέχουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει έστω την ρωσική αεροπορία. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022, η Ουκρανία θα διαθέτει περίπου 50 F-16C και 20 F-15C τα οποία θα παραχωρήσουν άμεσα οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η Ουκρανία θα έχει κατά την διάρκεια της σύγκρουσης περί τα 50 T-84 Oplot M στη διάθεση της και θα έχει αναβαθμίσει τα περισσότερα T-64 της στο επίπεδο T-64BM
  7. Η Ουκρανία θα γνωρίζει ότι επίκεται επίθεση από την Ρωσία, και πιθανότατα και από την Λευκορωσία, αλλά δεν θα γνωρίζει τις θέσεις των εχθρικών σχηματισμών (τουλάχιστον αρχικά).
  8. Τα στοιχεία-αριθμοί των ουκρανικών μονάδων που θα χρησιμοποιήσουμε, προέρχονται από διάφορες ανοιχτές πηγές, λαμβάνοντας υπόψιν μας την πιθανότητα λάθους.
  9. Το σύνολο του Ουκρανικού στρατού θα λάβει μέρος στις επιχειρήσεις, καθώς πέρα από την Λευκορωσία και την Ρωσία, η Ουκρανία δεν έχει κακές σχέσεις με άλλες γειτονικές χώρες.
  10. Η Ουκρανία θα κρατήσει μια κυρίως αμυντική στάση, και θα προσπαθήσει να εξουθενώσει τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε σε δεύτερο χρόνο να σταθεροποιήσει το μέτωπο και να δημιουργήσει προοπτικές αντεπίθεσης μετά την αρχική ρωσική επίθεση.
  11. Τέλος, οι Ουκρανοί θα στηρίξουν πλήρως την χώρα τους στην επερχόμενη σύγκρουση και έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για εσωτερικές αναταραχές, γεγονός που θα απελευθερώσει στρατιώτες για τις μονάδες πρώτης γραμμής.

Οι στρατιωτικές περιφέριες της Ρωσίας. Με μπλέ η Western Military District (WMD), με καφέ η South Military District (SMD), με λαχανί η Central Military District (CMD) και με μουσταρδί η Eastern Military District (EMD)

Η Ρωσία από την άλλη στο σενάριο μας θα έχει πολύ διαφορετικούς κανόνες από την Ουκρανία:

  1. Η Ρωσία θα εμπλέξει στην εκστρατεία στην Ουκρανία το σύνολο του Southern Military District ή αλλιώς SMD, την πλειοψηφία των μονάδων του Central Military District ή αλλιώς CMD και μεγάλο μέρος από τις μονάδες του Western Military District ή αλλιώς WMD, με την τελευταία περιφέρεια, την Eastern Military District ή αλλιώς EMD και ο Northern Fleet (NF), να κρατούν αμυντική στάση, υπό τον φόβο αμερικανικών αποβάσεων.
  2. Η Ρωσία θα επιταχύνει την παραγωγή σύγχρονων συστημάτων, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο σύγχρονα στρατιωτικά οχήματα.
  3. Μέρος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων των Ρώσων θα παραμείνει ως εφεδρεία, υπό τον φόβο των νέων μαχητικών της Ουκρανίας, αλλά και τον φόβο του NATO, που μπορεί να επιτεθεί προς την Αγία Πετρούπολη.
  4. Διπλωματικά η ρωσική εισβολή αν και θα έχει βάση, εντούτοις θα αντιμετωπιστεί από τη Δύση ως ο εχθρός και ο προβοκάτορας, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα δεχτεί και κυρώσεις.
  5. Η Ρωσία θα ξεκινήσει την επίθεση με την είσοδο στρατιωτικών δυνάμεων στις δημοκρατίες του Donetsk-Luhansk και αυτό θα αναγκάσει την Ουκρανία να προετοιμάσει όλες τις δυνάμεις της για πόλεμο.
  6. Η Λευκορωσία με την εκκίνηση των επιχειρήσεων θα μπει με την πλευρά των Ρώσων και θα συνεισφέρει στην πορεία των επιχειρήσεων, αυτή η απόφαση της Λευκορωσίας θα σημάνει πιθανό εμπάργκο προς την ίδια και την Ρωσία, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του πολέμου.
  7. Στο σενάριο μας η Ρωσία έχει θέσει σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα τον Zircon, ενώ ταυτόχρονα θα έχει στη διάθεση της περί τα 130 Su-35S, 30 Su-57, 20 Mig-35 και 100 T-14 Armata, πέραν των υπολοίπων συστημάτων των στρατιωτικών περιφερειών.
  8. Στους μήνες πριν τον πόλεμο, η Ρωσία θα παράξει όσο το δυνατόν περισσότερους πυραύλους αέρος-αέρος R-77-1, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ουκρανικά F-15C.
  9. Η Κίνα και οι χώρες μη-μέλη του NATO θα διαβεβαιώσουν την Ρωσία ότι δεν θα κάνουν κάποια κίνηση εναντίον τους, έτσι περισσότερες μονάδες από την SMD και CMD θα είναι διαθέσιμες για την εισβολή.

 


Ρωσικές δυνάμεις παρούσες σε Ουκρανικό έδαφος

Κάτι που παρατηρούμε στους δύο στρατούς είναι η διαφορά στον τρόπο οργάνωσης των δύο στρατών, η Ρωσία έχει πολλές στρατιές που υπάγονται στις στρατιωτικές περιφέρεις, και έχουν στις τάξεις τους κατά κύριο λόγο με πολλές ταξιαρχίες, την ώρα που οι Ουκρανοί έχουν χωρίσει την χώρα τους σε 4 περιοχές ως Operational Command: North (OCN), South (OCS), East (OCE) και West (OCW), σχηματισμοί στο μέγεθος στρατιάς, επίσης με πολλές ταξιαρχίες, συντάγματα κτλ.

Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να συγκρίνουμε το μέγεθος των δύο στρατών, και αν και τα νούμερα είναι διφορούμενα σε πολλές περιπτώσεις, εντούτοις είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό που παρατηρεί κανείς εκ πρώτης όψης, είναι η μεγάλη διαφορά στους αριθμούς του Ουκρανικού και του Ρωσικού στρατού, με τους Ρώσους να έχουν το πάνω χέρι, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το 1/3 των δυνάμεων τους δεν μπορεί να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις. Μια επίσης μεγάλη διαφορά των δύο στρατών είναι στα άρματα μάχης, η Ρωσία αν και έχει μειώσει τους αριθμούς που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες, εντούτοις διαθέτει ακόμα έναν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και οχημάτων, αριθμούς που σε καμία περίπτωση η Ουκρανία δεν μπορεί να φτάσει.

Η συνολική εικόνα των αντίπαλων δυνάμεων σε απόλυτους αριθμούς

Ρωσικό σχέδιο

Η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς έμψυχου και άψυχου υλικού, από την άλλη η Ουκρανία έχει τις δυνάμεις της εγγύτερα του μετώπου και βρίσκεται σε άμυνα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εκτελέσει επιθετικές επιχειρήσεις, οι οποίες και απαιτούν μεγάλες θυσίες σε υλικό, το οποίο και ο Ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει. Ο ρωσικό στρατός με την εκκίνηση των επιχειρήσεων θα χτυπήσει με UCAV και με βαλλιστικούς πυραύλους τα αεροδρόμια, στρατόπεδα, επίγεια ραντάρ και εργοστάσια ενέργειας της Ουκρανίας, ώστε να ισοπεδώσει την μαχητική ισχύ του Ουκρανικού στρατού, και την δυνατότητα του να αντιδράσει συντονισμένα, καταστρέφοντας το τις γραμμές επικοινωνίας και ανεφοδιασμού.

Στις ναυτικές επιχειρήσεις, η Ρωσία θα αξιοποιήσει το ναυτικό πλεονέκτημα της και θα αποβιβάσει δυνάμεις στην Οδησσό και να φτάσει τάχιστα έως την Τρανσίστρια όπου και έχει στρατιωτικές δυνάμεις. Η αεροπορία θα προσπαθήσει να καταστρέψει πλήρως την εχθρική αεράμυνα, και μετά να φέρει τα Tu-160, ώστε να διαλύσουν τις όποιες μονάδες μπορεί να αντιπαρατάξει η Ουκρανία. Ταυτόχρονα με αυτές τις επιχειρήσεις, από την πρώτη κιόλας στιγμή της μάχης, το ρωσικό πυροβολικό θα κονιορτοποιήσει τις θέσεις των Ουκρανών μέσα στις πρώτες κιόλας ώρες. Ο Ρωσικός σχεδιασμός θα βασιστεί στις συνεχόμενες επιθέσεις κατά των ουκρανικών θέσεων, ώστε να μην τους επιτραπεί μια ανασύνταξη στον Δνείπερο ή και δυτικότερα.

Μια ενδεικτική εμβέλεια για τον Kalibr, η εμβέλεια και η supersonic ταχύτητα του τον κάνει ένα ισχυρό asset στα χέρια της Ρωσίας (Πηγή: CSIS)

Η στρατηγική των Ρώσων θα είναι η εξουδετέρωση της OCN σε πρώτο χρόνο και η ταυτόχρονη εμπλοκή όσων περισσότερων ουκρανικών μονάδων είναι δυνατό, το σύνολο της Ουκρανίας είναι εντός του βεληνεκούς των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, και του ρωσικού πυροβολικού, όπως λοιπόν στην επιχείρηση Bagration, έτσι και τώρα, μετά ξανά από 78 χρόνια, ο ρωσικός στρατός θα βομβαρδίσει με ότι έχει τις εχθρικές δυνάμεις, και αφού τις εξουθενώσει, θα επιτεθεί με όλη την ορμή του για να εξουδετερώσει τις εχθρικές θέσεις. Το ρωσικό σχέδιο βασίζεται στην μεγαλύτερη δύναμη πυρός και το μεγαλύτερο situational awareness που θα έχει ο ρωσικός στρατός, το ζητούμενο για τους Ρώσους είναι στην πρώτη φάση του σχεδίου, οι δυνάμεις τους από την Λευκορωσία, που θα είναι κυρίως σχηματισμοί της WMD με Λευκορωσικές ενισχύσεις, να απασχολήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ουκρανικές μονάδες στην πλευρά της δυτικής Ουκρανίας, ενάντια στην OCW, ώστε να μη καταφέρει να ενισχύσει άμεσα την OCN. Η ίδια στρατηγική θα εξυπηρετηθεί και από την αξιοποίηση των πεζοναυτών και των δυνάμεων στην Τρανσίστρια από μεριάς Ρωσίας, οι οποίες θα φροντίσουν η OCE και ειδικά η OCN να μην διαθέτουν επαρκείς εφεδρείες, ειδικά τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

Iskander M

Σε δεύτερο χρόνο, και αφού εξουδετερωθεί η OCN, ο ρωσικό στρατός θα επιτεθεί προς το νότο για να αποκόψει την OCE από τις υπόλοιπες ουκρανικές Operational Commands και να την εξουδετερώσουν, ουσιαστικά καταστρέφοντας πάνω από τις μισές μονάδες του Ουκρανικού στρατού. Την ίδια ώρα οι Ρωσικές δυνάμεις στην δυτική Ουκρανία θα συνεχίσουν το harassment στα ουκρανικά στρατεύματα, ώστε να του υποχρεώσουν να κρατήσουν δυνάμεις στην περιοχή. Το ίδιο ισχύει και με την Τρανσίστρια-Οδησσό, όπου οι Ρώσοι θα πρέπει να κρατήσουν τις θέσεις τους, τουλάχιστον, ώστε να μη δημιουργηθούν αμυντικές θέσεις στο Δνείπερο. Εάν οι Ρώσοι πετύχουν τους παραπάνω επιχειρησιακούς στόχους, τότε θα προελαύσουν σε τρίτο χρόνο προς το Κίεβο και το Δνείπερο, όπου και θα έχουν πετύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς τους, αναγκάζοντας την Ουκρανία σε μια ταπεινωτική ειρήνη ή θα επιλέξουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις προς την Δυτική Ουκρανία, έχοντας τον κίνδυνο να κολλήσουν στον Δνείπερο όμως και να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να παρέμβουν στρατιωτικά στην Ουκρανία, κάτι που θα εκτιμηθεί μετά την εξουδετέρωση της OCN και της OCE.

 

Το Ρωσικό σχέδιο βασίζεται σε υπέρτερη ταχύτητα, δύναμη πυρός και οργάνωση που έχουν οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς επίσης και στην αγνόηση των μεγάλων πόλεων από τις ρωσικές τεθωρακισμένες μονάδες, πόλεις που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ταχύτατη ανάπτυξη δυνάμεων που σχεδιάζει η Μόσχα. Εκεί θα είναι και όλη η επιτυχία του ρωσικού σχεδίου, η ταχύτατη περικύκλωση και εξουδετέρωση των μεγάλων Ουκρανικών μονάδων της OCN και OCE, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάληψη όλης της ανατολικής Ουκρανίας και του λιμανιού της Οδησσού.

Ουκρανικό σχέδιο

Η Ουκρανία ξέρει ότι είναι σε μειονεκτική θέση και χρειάζεται να αμυνθεί απέναντι σε μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες του κόσμου. Το πρώτο μέλημα των Ουκρανών είναι να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα δυτικά όπλα είναι διαθέσιμα. Μιλάμε για ραντάρ εδάφους, αντιαρματικούς πυραύλους, σφαίρες, αυτοκινούμενα πυροβόλα, κατευθυνόμενες βόμβες, stand-off όπλα και φυσικά εκπαίδευση σε guerilla warfare και οργάνωση των εφέδρων.

Su-35S και Su-34, ο συνδυασμός αυτών των δύο θα διαλύσει πολλούς ουκρανικούς σχηματισμούς μάχης

Αφού λάβει όσο περισσότερο υλικό και βοήθεια μπορέσει, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει-κατακτήσει ταχύτατα την Τρανσίστρια, η οποία λόγω της γεωγραφίας της ως χώρα, θα είναι εύκολος στόχος για τις δυνάμεις της OCS. Η OCW θα τοποθετηθεί στα σύνορα με την Λευκορωσία για να ανασχέσει τις ρωσικές επιθέσεις, και στην περιοχή ευθύνης της θα δημιουργηθούν πολλά υπόγεια αεροδρόμια και θέσεις ανεφοδιασμού καυσίμων αεροσκαφών σε αυτοκινητόδρομους και χωριά. Σκοπός του Ουκρανικού στρατού, είναι τα αεροσκάφη τους να έχουν πάντα ένα μέρος που μπορούν να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα και να απογειωθούν, πρακτικά είναι αδύνατο για την Ρωσία να χτυπήσει όλους τους δρόμους της Ουκρανίας, οπότε εκεί η Ουκρανική αεροπορία θα έχει το πλεονέκτημα.

Στην Ανατολή οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να εκτελέσουν μια μαχητική υποχώρηση προς τον Δνείπερο, ώστε να προξενήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλεις στους Ρώσους, και να τους αναγκάσουν να συγκρουστούν σε εχθρικό για αυτούς έδαφος, όπου ομάδες ανταρτών θα δεσμεύσουν μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων, για να μη μιλήσουμε για τα αστικά κέντρα, που επίσης θα πρέπει και να καταληφθούν από τους Ρώσους (πχ Kharkiv, Slovyansk, Poltava κτλ). Με αυτό τον τρόπο, οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τις δυνάμεις που θα πλησιάζουν στον Δνείπερο, τουλάχιστον κατά 20%, κάτι που σε συνάρτηση και με τα λογιστικά ζητήματα (φαγητό, νερό, καύσιμα, κτλ), αλλά και με τις απώλειες του ρωσικού στρατού, θα μετατρέψουν την Ουκρανία σε έναν κρανίου τόπο, που θα κοστίσει τις ζωές σε πολλούς Ρώσους.

Su-27 της Ουκρανικής αεροπορίας, με μόλις 28 Su-27 και 43 Mig-29, η Ουκρανική αεροπορία θα χρειαστεί πολύ τα 20 F-15C και 50 F-16C που θα της προσφέρουν οι ΗΠΑ

Σε δεύτερο χρόνο, και με τον ερχομό ενισχύσεων από τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία, και την ανασύνταξη των OCE και OCN στο Δνείπερο, οι Ρωσικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν να περάσουν τον ποταμό, και μη έχοντας καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα, και έχοντας χάσει και την Τρανσίστρια, οι Ουκρανοί θα καταφέρουν να πετύχουν τοπικές αντεπιθέσεις και εν τέλη μια ειρήνη που θα είναι όσο πιο ίση γίνεται. Οι ΗΠΑ θα δεσμεύσουν για την Ουκρανία έναν μεγάλο αριθμό στρατιωτικού υλικού και μονάδων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, χωρίς να χρειαστεί πλήρη κινητοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ισοζύγιο δυνάμεων Ρωσίας – Ουκρανίας σε απόλυτους αριθμούς το 2012

Στόχος της Ουκρανίας είναι να μην πέσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα της ανατολικής Ουκρανίας σε ρωσικά χέρια και να μη καταφέρει η Ρωσία να επιβάλλει τους δικούς της όρους σε μια τυχόν συμφωνία μετά την σύγκρουση. Το 2021 εν μέσω της κρίσης με την Ρωσία, όλοι οι Ουκρανοί στρατηγοί ήξεραν ότι εάν πήγαιναν σε μια σύγκρουση θα έχαναν κατά κράτος από τους Ρώσους, γι’ αυτό και στο σενάριο μας η Ουκρανία ασκεί διπλωματικές πιέσεις στη Δύση, ώστε να ανακόψει την ρωσική επεκτατικότητα με οικονομικά μέτρα – εμπάργκο στη Ρωσία και μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Είναι γεγονός ότι κανείς Ευρωπαίος ή Αμερικανός δεν θέλει να πολεμήσει στην Ουκρανία, όμως γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Ουκρανοί πρέπει να χαράξουν την πιο «winnable» στρατηγική που μπορούν να εκτελέσουν.

Μια εβδομάδα πριν την EDay (30 Ιουνίου 2022)

Ο Ουκρανός πρόεδρος λαμβάνει ένα επείγον τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο, που τον ενημερώνει για τις συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της χώρας του. Συνολικά πάνω από 200.000 στρατιώτες ως τώρα, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να ξέρει καλά ότι αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να δικιολογηθούν από μία άσκηση τόσο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενημερώνει τους στρατηγούς του και συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη τύπου για το μεσημέρι. Την ίδια ώρα οι στρατιωτικοί στο Κίεβο είναι ανήσυχοι γιατί ξέρουν ότι η επικείμενη σύγκρουση μπορεί, είτε να τους κάνει τους ήρωες της Ουκρανίας, είτε τους προδότες της.

Η γεωγραφία της Ουκρανίας θα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Δημοκρατίας ενημερώνει για τα εκτεινόμενα τον λαό του και διατάζει γενική επιστράτευση ώστε η Ουκρανία να είναι έτοιμη για την μεγάλη σύγκρουση αν χρειαστεί. Με το που κλείνουν οι κάμερες, ήδη τα πρώτα αμερικανικά C-17 και βρετανικά C-130 μεταφέρουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία, SAS, SBS, SEALS και Rangers έρχονται σε επαφή με τοπικούς εφέδρους και προσπαθούν να οργανώσουν τις αντάρτικες ομάδες που θα χτυπήσουν τους Ρώσους στα νότα τους και στις γραμμές ανεφοδιασμού και επικοινωνιών τους.

Τα F-16C που θα παραχωρήσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα είναι σωτήρια για την Ουκρανική αεροπορία

Το μεγάλο στοίχημα για την Ουκρανία είναι να είναι έτοιμη όταν χρειαστεί, και χάρη στις πληροφορίες των Αμερικανών, θα είναι. Οι ΗΠΑ το απόγευμα της ίδιας μέρας δια στόματος του Προέδρου των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι θα στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία και θα παρέχουν στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον άμαχο πληθυσμό, ώστε «να μη γίνει η Ουκρανία μια δεύτερη ανθρωπιστική κρίση του επιπέδου της Συρίας». Λίγο αργότερα το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά σε μια παρόμοια δήλωση-κίνηση προς την Ουκρανία, δεσμεύοντας δυνάμεις μάλιστα για την Ουκρανία, ονομαστικά: To 22Ο Σύνταγμα SAS, την 16η Air Assault Brigade Combat Team και την 3 Commando Brigade. Κατά το βράδυ ο Secretary of State ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν την 173η Airborne Brigade, την 12η Combat Aviation Brigade, την 10η Army Air and Missile Defense Command και την 598η Transportation Brigade. Συνολικά οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο δεσμεύτηκαν για άμεση αποστολή περίπου 15.000 στρατιωτών.

Ρώσοι Spetsnaz, στο σενάριο θα λειτουργήσουν αρκετά αυτόνομα πίσω από τις γραμμές του εχθρού μαζί με τους Spetsnaz της Λευκορωσίας

Μέσα στις επόμενες μέρες οι δυνάμεις αυτές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους στην Ουκρανία και να αναπτύσσονται δυτικά του Δνείπερου, καθώς στην περίπτωση που οι δυνάμεις της OCW χρειαστούν αλλού, η Ουκρανία θα έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να καλύψει τα σύνορα με την Λευκορωσία. Μαζί όμως με τις μονάδες, αρχίζει να καταφτάνει και υλικό από τος ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο, σφαίρες, αντιαρματικά, όλμοι, αλλά και ραντάρ εδάφους, ακόμα και μερικά THAAD και Patriot που δόθηκαν για την προστασία του Κιέβου (η 10η Army Air and Missile Defense Command διαθέτει τα δικά της συστήματα που είναι ξεχωριστά με αυτά των Ουκρανών). Με τους Ουκρανούς να ζητούν και M1A2C από τις ΗΠΑ, αλλά να μη γίνεται δεκτό το αίτημα τους, επίσης μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία 20 MQ-9 Reaper, τα οποία και θα αξιοποιηθούν, τόσο για intelligence, όσο και για υποστήριξη των δυνάμεων στο έδαφος.

Ρώσοι πεζοναύτες, η μαχητική τους ισχύ και η εκπαίδευση τους θα δοκιμαστεί στις ακτές της Οδησσού

Από την μεριά της Ρωσίας τα πράγματα ήταν σχεδόν αίτημα για την εισβολή, πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβεβαίωσε τους Δυτικούς ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσσόφονων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας, ακριβώς όπως έκαναν και με την Κριμαία. Με τις μάχες στο Donetsk-Luhansk να γίνονται όλο και πιο υπέρ των Ουκρανών, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν την κινητικότητα στην Ουκρανία και τις ενισχύσεις που λάμβαναν από την Δύση, κάτι που ανάγκασε το Κρεμλίνο να επιταχύνει τις κινήσεις του και να δώσει διαταγή για εκκίνηση όλων των επιχειρήσεων στις 5 Ιουνίου 2022.

Οι Ρώσοι έδωσαν εντολή στην 1st Guards Tank Army που άνηκε στην WMD, να περάσει τα σύνορα με την Λευκορωσία και να πάρει θέση επίθεσης από το Mazyr έως το Gomel, την ίδια ημέρα η 2nd Guards Tank Army  και η 41st Combined Arms Army της CMD πήραν διαταγή να πάρουν θέσεις επίθεσης μεταξύ Bryansk και Kursk. Η 58th Combined Arms Army και η 49th Combined Arms Army της SMD πήραν εντολές να εισέλθουν στο Donetsk και το Luhansk αντίστοιχα και να ενωθούν με τις δυνάμεις των εκεί δημοκρατιών για να ανασχέσουν τις επιθέσεις των Ουκρανών αρχικά, την ώρα που η 8th Guards Combined Arms Army πήρε διαταγές να τοποθετηθεί μεταξύ Belgorod και των ορίων του ελεγχόμενου Luhansk, την ώρα που στην Κριμαία το 22Ο Σώμα Στρατού (ΣΣ), τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση για να υπερασπιστεί την Κριμαία. Τέλος οι Ρώσοι πεζοναύτες της 336ης, της 61ης και της 810ης ταξιαρχίας θα αποβιβαστούν στην Οδησσό της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα στο Chornomorsk νότια της Οδησσού, στο Yahze και στο Kobleve αντίστοιχα. Στην Ρωσική 1st Guards Tank Army θα προσχωρήσει η 11η μηχανοκίνητη ταξιαρχία και η 120η μηχανοκίνητη ταξιαρχία φρουρών των Λευκορώσων, με πολλά τεθωρακισμένα, αυξάνοντας σημαντικά την δύναμη των ρωσικών δυνάμεων και την επιθετική τους ικανότητα.

 Τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι της Ουκρανίας ζούνε με τον φόβο του πολέμου, όλοι περιμένουν να συμβεί κάτι, αλλά αυτή η ησυχία πριν την θύελλα είναι πολλές φορές πιο εκκωφαντική από τα μεγαλύτερα μπαράζ πυροβολικού. Η Δύση έχει αναπτύξει πλήρως τις δυνάμεις της και είναι έτοιμη για την μοιραία σύγκρουση, ο πιο μεγάλος σε κλίμακα πόλεμος από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι προ των Πυλών. Την νύχτα 4ης προς 5ης Ιουλίου, ρωσικά αεροπλάνα εντοπίζονται να πετούν πάνω από την Ουκρανία φορτωμένα με πυραύλους Kalibr και κατευθυνόμενες βόμβες να κινούνται κατά των Αεροδρομίων της Ουκρανίας, την ώρα που τα ουκρανικά Bayraktar εντοπίζουν κινήσεις των ρωσικών μονάδων και βολές Iskander M. Ο πόλεμος για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και όλης της Ευρώπης έχει αρχίσει.

ΠΗΓΗ : Defendia.gr


 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην αποκλείεις τα φ-16 να τα πετάνε ο Πέτρος (από την Αγχίαλο), ο Γιόχαν κι ο Φραντς. Και ο Αβραάμ με τον Ισαάκ να πετάνε τα φ-15.
Γενικά το σενάριο είναι της πλάκας: οι Ρώσοι θα επιχειρούν σε "εχθρικό" έδαφος; Εκεί όπου όλοι το γνωρίζανε κάποτε ως Μεσημβρινή Ρωσία;
Θα "ροκανίζουν" την Ουκρανία με το ελάχιστο δυνατό δυναμικό, μέχρι να πέσουν τα αμερικανάκια του Κιέβου. Άντε πυροβολικό και αεροπορία μέχρι τον Δνείπερο, στη ζούλα και χωρίς ταρατατζούμ. Και μετά θα χωρίσουν τα τσανάκια τους με τους Πολωνορουμάνους της τέρμα Δύσης, θα τους πετάξουν στις Βρυξέλλες, για να κάνουν παρελάσεις με ση-θρου, και όλοι ευχαριστημένοι. Φυσικά αυτό είναι το ιδανικό για τους Ρώσους σενάριο και θα πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα συν ΈΛΛΗΝ ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ.

Πιστεύουμε ότι, από την στιγμή που θα ενεργοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα θα σταματήσουν όλα τα σενάρια... Τουλάχιστον στην Ουκρανία. Ίσως συμβούν πολλά ατυχήματα εντός εισαγωγικών, σε πολλές βάσεις στον Πλανήτη.. Και κυρίως σε πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ...

Με εκτίμηση
Διαγγελέας

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Πιστεύουμε ότι, από την στιγμή που θα ενεργοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα θα σταματήσουν όλα τα σενάρια.."

Καλησπέρα φίλε Διαγγελέα...πυρηνικό πόλεμο θα έχουμε μόνο εάν και εφόσον κινδυνεύσει το Λενινγκραντ. Κίνδυνος για Λενινγκραντ και Μόσχα σημαίνει πυρηνικό πόλεμο και τίποτε άλλο. Αυτό δεν έχει αλλάξει.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Μην αποκλείεις τα φ-16 να τα πετάνε ο Πέτρος (από την Αγχίαλο), ο Γιόχαν κι ο Φραντς. Και ο Αβραάμ με τον Ισαάκ να πετάνε τα φ-15."

Θα δούμε, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Μην ξεχνάς ότι το μεγαλύτερο τμήμα των Ισραηλινών είναι ρωσόφωνο. Οι Ρώσοι όπως μπούκαραν στην Κριμαία πριν καν το πάρει είδηση οποιοσδήποτε (ή με τη σιωπηλή αποδοχή όλων) έτσι θα μπουν όπου θέλουν. Μπορεί οι εδώ αμερικανοψέκ να ξεκινάνε μόνοι τους να πάρουν "πίσω" την Κριμαία αλλά στην πραγματικότητα οι ουσαίοι ψεκ, οι Δημοκρατικοί κάνουν αβαβά γιατί στο αφεντικό δεν λες και πολλά.

Μην ξεχνάς ότι οι Δημοκρατικοί Τυφώνιοι Γάιδαροι ελέγχονται από την Κίνα..και η Κίνα έχει την Ρωσία από πολύ κοντά. Ναι μεν οι Χαζάροι διεθνιστές τραπεζίτες μισούν τους Ρώσους...αλλά οι Κινέζοι ακόμα την χρειάζονται την Ρωσία.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Για να πετάξουν τα F-16 ο Πέτρος , ο Χάνς και ο Γιόχαν δεν το νομίζω....από πληροφορίες που έχω λένε ότι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ζήτησαν μεταξύ άλλων από τη Γερμανία παλαιές φρεγάτες, αντιαεροπορικά πυροβόλα, και όπλα όπως τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή , drones και πυραύλους...και το ΝΑΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΕ.

Ξέρεις ποιοι ελέγχουν το ΝΑΤΟ;; Και μην μου πεις οι Αμερικάνοι.