ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Εγκαίνια νέου Πεδίου Βολής Κανδηλίου για τις Ειδικές Δυνάμεις

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Από ότι γνωρίζω θα δημιουργηθεί και οικισμός με αλεξίσφαιρους τοίχους για βολές εντός των οικιών για τις ειδικές δυνάμεις στο κανδήλι. Σημαντική εξέλιξη. Αναλογική όμως αναβάθμιση αντίστοιχων εγκαταστάσεων/εξοπλισμού και στα ΕΤΕΘ (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής), είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν τον εχθρό! Για να μπορεί το προσωπικό της μονάδας να έχει και τη δυνατότητα να εκτελεί εξειδικευμένη εκπαίδευση αναπτύσσοντας κρίσιμες μαχητικές ικανότητες.

 Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασε σήμερα το Πεδίο Βολής Κανδηλίου στην Νέα Πέραμο, με την νέα μορφή που έχει λάβει αυτό έπειτα από εκτενείς εργασίες για την αναβάθμισή του. Ο Στρατηγός Φλώρος συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους, από τον διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, μέχρι και τον νεώτερο ΟΒΑ όπως είπε, που εργάστηκαν για το έργο. Αναφέρθηκε όμως και σε όλους τους προηγουμένους, που δούλεψαν επάνω σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα αξιοποιήσουν πολύ περισσότερο οι επόμενοι.

(ΣΔΒ @ 2021)

Ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή, αφού οι εργασίες στο ΠΒ Κανδηλίου θα συνεχιστούν ώστε να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες εκπαιδεύσεως. Το 2017, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου πεδίου βολής είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές κι αυτό στάθηκε αφορμή ώστε να καταρτισθεί μελέτη για την πλήρη ανανέωση των υποδομών. Στην μορφή που έχει μέχρι σήμερα το ΠΒ Κανδηλίου χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές με Kill House, Πεδίο Ελαττωμένης Βολής, Λαβύρινθο εκπαίδευσης, Συγκρότημα κατοικιών για εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων, Συγκρότημα Container με δύο και τρεις ορόφους συν πύργο καταρρίχησης και δίκτυο υπόγειας στοάς 120 μέτρων.

(ΣΔΒ @ 2021)

Στο εγγύς μέλλον θα διευθετηθεί περιοχή καταστροφών, νέο Kill House σύγχρονων προδιαγραφών, εγκατάσταση ατράκτου αεροσκάφους κ.λπ. Σημειώνεται ότι το πεδίο βολής έχει περιφραχθεί ενώ υδροδοτήθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε, δεδομένου ότι έχει εγκατασταθεί ήδη κύκλωμα με κάμερες ασφαλείας για τον έλεγχο της όλης εγκατάστασης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το κτίριο ελέγχου (Control Room) που υλοποιεί τον ηλεκτρονικό έλεγχο και καταγραφή των δραστηριοτήτων, επιτρέποντας μετά από κάθε εκπαίδευση την παρακολούθηση βίντεο για την απαραίτητη διαδικασία κριτικής (debriefing). Στο μέλλον, στο Control Room θα υπάρχουν συνολικώς 26 οθόνες από διάφορες κάμερες που θα καταγράφουν ενέργειες εκπαιδευομένων σε κάθε γωνιά και εντός κτιρίων.

(ΣΔΒ @ 2021)

Ο Α/ΓΕΕΘΑ παρακολούθησε σύντομη επίδειξη διά της οποίας περιηγήθηκε σε όλες τις περιοχές του πεδίου βολής, με άνδρες του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά αλλά και εκπαιδευτικές συλλογές Simunition στην εκτέλεση των αντικειμένων τους. Από τον πύργο καταρριχήσεων έγινε ταχεία καταρρίχηση με την μέθοδο Fast Rope αλλά και είσοδος από παράθυρα, με την τεχνική Rappel. Πραγματοποιήθηκαν μάλιστα και βολές ελευθέρου σκοπευτού από ελικόπτερο Huey σε αιώρηση.

(ΣΔΒ @ 2021)

Η εμφάνιση του προσωπικού, με σύγχρονα υλικά και όπλα, παρουσίαζε επιμελημένη εικόνα, την οποία συμπλήρωνε η εμφανής τριβή στην εκτέλεση των συγκεκριμένων αντικειμένων από την ταχεία ροή των ομάδων εφόδου από κτίριο σε κτίριο. Ο Στρατηγός Φλώρος δεν παρέλειψε να επαινέσει τους άνδρες και για την πρόσφατη επιτυχή Επιχειρησιακή Αξιολόγηση του ΕΤΑ από το ΝΑΤΟ, διαδικασία η οποία άπαντες ομολογούν ότι σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από το αναμενόμενο.

Το έργο στο ΠΒ Κανδηλίου αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, η εκπαίδευση και η υποστήριξη των μονάδων και των τριών Κλάδων.

 

(ΣΔΒ @ 2021)
(ΣΔΒ @ 2021)

 ΠΗΓΗ

6 σχόλια:

Μπάμπης είπε...

Με πήγες 35 χρόνια πίσω.Κάθε μέρα, πορεία και εκπαίδευση στο
Καντήλι.Αύγουστος μήνας.14χιλιόμετρα πορεία από το
Μεγάλο Πεύκο μέχρι το Καντήλι καί τά παγούρια άδειαζαν από νερό μέχρι να φθάσουμε.-"3χιλιόμετρα πιο πέρα έχει 3 πηγάδια με νερό, θέλετε να πάμε νά γεμίσετε τα παγούρια ή μένουμε χωρίς νερό μέχρι το μεσημέρι που θα τελειώσει η εκπαίδευση και θά γυρίσουμε πίσω;" ρωτούσε ο μόνιμος Λοχίας.
Φυσικά και θέλουμε.14+3=17.Αλλα 3 μέχρι να γυρίσουμε στο πεδίο εκπαίδευσης στο Καντήλι, 20.Και άλλα 14 επιστροφή στο Μεγάλο Πεύκο .34 χιλιόμετρα κάθε μέρα επί ένα μήνα σκληρή εκπαίδευση.
Μετά μάθαμε να πετάμε.Στην αρχή
φόβος. Μετά κάναμε πλάκα.Ο σφακιανός Μπούχλης όταν "έπεφτε"
με το αλεξίπτωτο πριν μερικά χρόνια σήκωνε ψηλά την ξακουστή Μακεδονία τραγουδώντας την ,"έφαγε"επίπληξη.Σε μας θα του δίνανε τιμητική άδεια τουλάχιστον.Πως αλλάζουν οι καιροί ε ;
Μου θύμισες τα καλύτερα μου χρόνια Να'στε όλοι καλά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Μου θύμισες τα καλύτερα μου χρόνια Να'στε όλοι καλά. "

Γειά σου φίλε Μπάμπη λεβεντιά...και εγώ τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα ρεντίνα, ..χα χα έχεις περάσει σχολείο αιχμαλώτων;;Στην Ρεντινα λειτουργεί το περίφημο κέντρο εκπαίδευσης ανορθόδοξου πολέμου. Ανάμεσα στα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι και η κατάσταση ομηρίας.

Συμπέρασμα από την εκπαίδευση: Προτιμάς να πεθάνεις πάρα να συλληφθείς. 2.Σχολείο αιχμαλώτων σε χώρα του εξωτερικού: (δεν την κατονομάζω,επιτρέψτε μου). Εκεί υπάρχει μια πιο επιστημονική θα έλεγα προσέγγιση. Πέραν του ξύλου και της κλωτσιάς γίνεται και εκπαίδευση που περιλαμβάνει τα κάτωθι αντικείμενα: -Ψυχολογία μάχης -Ιστορία και τεχνικές μεθόδων ανάκρισης από αρχαιοτάτων χρόνων και την τέχνη της ψυχοσωματικής εξάντλησης.

Διάφορα αλλα αντικείμενα,όπως η τεχνική των εικονικών εκτελέσεων,ανάλυση εγγράφων..... ΠΡΟΣΟΧΗ: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ψυχοιστορια των διαφόρων λαών.

Ελάχιστοι αντέχουν έως το τέλος. Παρόλο που η εκπαίδευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Στην Ρεντίνα είχαμε ,sas, μηχανές εντουρο μαικο, και θυμάμαι πάντα το σκυλάκι που στα άλματα στις ασκήσεις το είχα μαζί μέσα στη φόρμα, και κάναμε τα άλματα πάντα μαζί!

Στην γιορτή του στρατηγού έφαγα τις πάστες που του είχαν φέρει δώρο, και όταν ήρθε ο στρατηγός δεν είχαμε να τον κεράσουμε. με έθαψε 24 ώρες στην άμμο μέχρι τον λαιμό γι αυτό. χα χα χα

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Εφτιαξε το δερματακι σου Λυκαστρε?
Τζαμπα πηλινγκ εκανες βρε μπαγασα.
Και γω οταν πηγα πρωτη φορα μου εδωσαν ενα κρανος χωρις ιμαντες και σε καθε βημα αυτο μου χτυπουσε το κεφαλι,οταν φτασαμε ημουνα σκετο κουδουνι.
Αλλα οπως λεει και ο Μπαμπης σε κανα μηνα αεροπλανα,το μονο που μου εμεινε οτι δεν προλαβαινα το γαμημενο το καψιμι,με τοσα ατομα που να προλαβεις.

Υ.Γ.Παρεμπιπτοντως πηγα ΛΕΦΕΔ τρεις Κυριακες μακαρι να ημασταν ετσι και φανταροι.Πολυ καλο επιπεδο τα υλικα δικα μας βεβαια οπως και οπλα αιρσοφτ,τα οποια προσομιαζουν παλυ καλα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"Εφτιαξε το δερματακι σου Λυκαστρε?"

Χα χα χα γειά σου φίλε Νικανδρικ. Δερματάκι έστρωσα χαρακτήρα όχι.!! Ίδιος παραμένω όπως τότε, δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Γεια σου ρε Λυκαστρε και γω ετσι τρωω τα γλυκα παλια επαιρνα γλυκα για ολους και παντα δυο για μενα και σκεφτομουν ο πουστης να φαω και κανα αλλο εστω και μισοφαγωμενο.
Πρωτη μερα στα μαγειρεια της 35 ηρθε να καθαρισω ενα ταψι που ειχε ασπρο χαλβα,πηρα ενα κουταλι και ετρωγα απο τις γωνιες οτι περισεψε,οταν με επιασε ο λοχιας εξηγησα οτι κανω επισταμενη καθαριοτητα,και αυτος απαντησε αφου ειναι ετσι καθαρισε και ολα τα ραφια με τα ταψια και τις κατσαρολες της μοιρας.
Βεβαια δεν μασησα και ετσι αφου με ονομασε κομαντο εκοβα πλεον σαλατα οποτε πηγαινα , με ενδιαμεσες στασεις βεβαια για καμψεις και υπο τον ηχο κιθαρας που επαιζε ο μαγειρας.