ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Τι είναι εγκληματικό στην πολιτική.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Τι είναι εγκληματικό στην πολιτική.

Να αγνοείται ή να αποσιωπάται το τι λέει η επιστήμη, πχ, για να συνεχίσεις μια λάθος με καταστροφικές συνέπειες πολιτική σου, επειδή αυτό εξυπηρετεί κάποιους.
 
Παράδειγμα: ο νεοφιλελευθερισμός.
 
Αυτός στήριξε το κεντρικό του δόγμα "αν αφεθούν ελεύθερες οι αγορές από κάθε κρατική παρέμβαση, τότε ο ανταγωνισμός των ιδιωτών στην αγορά θα φέρει τελικά ισορροπία και ανάπτυξη" πάνω σε ένα θεώρημα της μαθηματικής θεωρίας παιγνίων του Τζον Νας (αυτόν που έπαιξε ο Ρασελ Κροου στο "ένα υπέροχο μυαλό).
 
Πάνω σε αυτή την επιστημονική άποψη στηρίχθηκε όλη η σχολή οικονομικής σκέψης, αυτή που λέμε σήμερα "νεοφιλελευθερισμός" και χάραξε πολιτικές. Όπως αυτή της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, της εξάλειψης των ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, των δικτύων ενέργειας κλπ. Στην θέση τους, λέει, θα μπούνε οι ανταγωνιστικές μεταξύ τους δυνάμεις της ιδιωτικής αγοράς, θα παίξουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταξύ τους και, κάποια στιγμή, μπουμ ανάπτυξη και τότε όλα καλά.
 
Ας μην κάνουμε την ερώτηση "πες μου που έγινε αυτό για να δω κάτι" και ας μείνουμε στην επιστήμη, στην θεωρία.
 
Πρόσφατα, πριν 5-6 χρόνια, ο Κώστας Δασκαλακης και ο Χρήστος Παπαδημητρίου στο Πανεπιστήμιο του Βerkley, απέδειξαν επιστημονικά ότι αυτή η ζητούμενη ισορροπία του Νας απαιτεί δισεκατομμύρια επαναλήψεις του ανταγωνιστικού παιγνίου και μερικές χιλιάδες χρόνια για να "επέλθει η ισορροπία", που λέει το θεώρημα. Ουτοπία όλη η βάση της θεωρίας, πέραν κάθε επιστημονικής αμφισβήτησης.
 
Δηλαδή η επιστήμη λέει σήμερα ότι ο αλγόριθμος "νεοφιλελευθερισμός" δεν υπάρχει!
(Μην περιμένει ο ΠουθουΚουλης να του την παραδώσουν στο Μαξίμου για να την λάβει υπόψη του πριν συρρικνώσει και άλλο το ΕΣΥ, για να κερδίσουν μερικοί κομματικοί του φίλοι και χορηγοί. Έχει δημοσιευτεί σε πολλές γλώσσες και σε πολλά έγκυρα περιοδικά, ας το googleαρει).
 
Κατόπιν τούτου, η εμμονή στην πολιτική συρρίκνωσης του ΕΣΥ γιατί αυτό έχει "παθογένειες" (σημερινή δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη) που ΘΑ το μεταρρυθμίσουν συρρικνώνοντας το ακόμα και άλλο (μείωση στον προϋπολογισμό των σχετικών δαπανών άλλα 820εκ, μετά τα μείον 600εκ πέρσι) εν μέσω πανδημίας για να αντικατασταθεί από κάποιο "ιδιωτικό" μόνο ως δολοφονικά καταστρεπτική μπορεί να είναι.
 
Γιατί;;
 
Και γιατί είμαστε ήδη, εκ του αποτελέσματος, πρωταθλητές σε θανάτους ανά εκατομμύριο από κορονοϊο αλλά και επειδή οι σχετικές πολιτικές που ευθύνονται γι αυτό στερούνται πλέον κάθε επιστημονικής βάσης!
 
Το ίδιο και το αυτό ισχύει και σε όλα τα άλλα. Πχ η εξαθλίωση και ίσως και θάνατοι αυτόν τον χειμώνα από την ένταση της ενεργειακής φτώχειας, και άλλες δεκάδες παραδείγματα που ισχύουν και τα ξέρεις για να το κάνεις όλο αυτό δικό σου.
 
Υ.Γ  Και ας μην βιαζόμαστε ο ΠΘ είχε πει ότι ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ θα φτιάξει το ΕΣΥ 2.0, που θα είναι καλύτερο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε! ΠΩΣ το εννοεί;; Με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) όλες οι μονάδες στους ιδιώτες. Έχει σαφέστατο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: